Ja ze swojej strony dodam, że świetlówka (taka do akwarium) super się sprawdzi i jest niedroga

- o poprawnym podłożu można by było jeszcze dyskutować, ale sposób w jaki zimowane były młode rośliny już nie pozostawia złudzeń - był skrajnie nieodpowiedni. Adenium - to "róża pustyni" - jak nazwa wskazuje, nie znosi takich warunków jakie zostały jej zaoferowane szczególnie, że były to bardzo młode roślinki - sadzonki. Tak małe rośliny muszą mieć ciepło i widno, żeby mogła prawidłowo przebiegać fotosynteza i wzrost roślinek.1234samnie pisze: Czy ta ziemia do kaktusów nie była odpowiednia dla rośliny czy też w nieodpowiedni sposób ją zimowałem?
- nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Tyle ile jest osób uprawiających te rośliny, tyle jest mieszanek podłoża. Musisz dopasować do swoich warunków jakimi dysponujesz - w jakich będą rosły Twoje Adenium, możliwości zakupu poszczególnych składników - skład podłoża dla swoich roślin. Na Forum podajemy ogólne "ramy" - składniki podłoża w jakich sadzimy nasze rośliny. W podłożu jakie ja stosuję, moje Adenium względnie dobrze rosną co nie znaczy, że identyczny skład podłoża Twoje rośliny będą akceptować i również dobrze rosnąć. Musisz w oparciu o lekturę wątku, "dopasować" skład podłoża do swoich warunków. Ogólna zasada, podłoże musi być lekkie, przewiewne, przepuszczalne, ciepłe. Dla roślin starszych, można zastosować podłoże mineralne.1234samnie pisze:Jaka mieszanka podłoża jest najbardziej odpowiednia dla adenium? Przeglądam forum, ale stworzyliście tu ogromną bazę danych dotyczącą tej rośliny![]()
- ja nie podpowiem, nie znam naszych dystrybutorów nasion.1234samnie pisze:I gdzie najlepiej zakupić nasionka, żebym nie trafił na takie kilkuletnie jak ja miałem?
Właśnie nie wiem skąd mi się wzięło to przeświadczenie, że adenium trzeba w zimie traktować tak jak kaktusy. Zawsze z kaktusami tak robię, że na zimę daję je do chłodnego i ciemnego pomieszczenia i później na wiosnę ładnie rosną. Czyli adenium zostawiam normalnie na parapecie i nie robię żadnego zimowania.Akwelan_2009 pisze:ale sposób w jaki zimowane były młode rośliny już nie pozostawia złudzeń - był skrajnie nieodpowiedni. Adenium - to "róża pustyni" - jak nazwa wskazuje, nie znosi takich warunków jakie zostały jej zaoferowane szczególnie, że były to bardzo młode roślinki - sadzonki. Tak małe rośliny muszą mieć ciepło i widno, żeby mogła prawidłowo przebiegać fotosynteza i wzrost roślinek.