Przydomowy ogródek Eweliny, część III .

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny, część III .

Post »

Ale się zagapiłam ;:202
Pędzisz z wątkiem niezwykle szybko, ale jak wiosna ruszyła u ciebie to nie dziwne :D Może niedługo i do mnie dojdzie. Widziałam kilka nosków tulipanów ale to na tyle na razie.
Remont, chwila strachu i potem tylko przyjemność. Robię na początku maja. Nie mogę się doczekać.
Czytałam o dylematach żywopłotowych. Posadziłam jesienią trzmielinę. Bardzo jestem ciekawa czy się eksperyment uda. Trzmielina na rabacie przyrastała mi 30-50 cm w sezon, więc chyba tak bardzo wolno to jednak nie rośnie. Z pewnością zależy od odmiany.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witajcie :wit .

Dzisiaj Tłusty Czwartek ale ja Was pączkami nie poczęstuję, wybaczcie :oops: . Nie umiem ich robić i muszę poczekać na powrót eMa z pracy bo zamówił pączki u znajomych. Byłam na zewnątrz żeby zaprowadzić Weronikę na busa i przeglądnęłam rabaty bo akurat nie padało ;:108 . Stwierdzam, że coraz więcej cebulowych wychyla nosy ;:138 . Przyjrzałam się też bliżej moim różom i okazuje się, że nie wyglądają tak dobrze jak myślałam. Sporo z nich ma brązowe, ciemno brązowe albo czerwonawe pędy . Nie wiem czy to tak ma być czy to są przemrożenia ?? Czarnych pędów nie widziałam , jedynie sadzona jesienią Baronesse ma jeden pęd z czarną końcówką . Wczoraj do południa była fajna pogoda a potem zerwał się wiatr, chmury i deszcz . Dzisiaj nie jest lepiej bo nadal mocno wieje i jest pochmurno. Deszcz pada chwilami . Na słońce nie ma szans ;:222 . Pocieszające jest to, że do wiosny zostało nam już niewiele czasu a jak przyjdą ładniejsze dni to można już śmiało zaczynać sprzątanie rabat . Ja na pewno przy najbliższej okazji skorzystam.

Dorotko mnie chwilami to sprzątanie po remoncie przeraża ale jednak efekt końcowy daje sporo satysfakcji ;:108 . Warto od czasu do czasu coś zmienić, nawet zmiana koloru ścian już wiele daje ;:108 . To nie pierwszy i nie ostatni remont w naszym życiu więc przeżyjemy .

Marysiu łan ostróżek to jak najbardziej fajna sprawa ;:108 . Zastanawia mnie tylko czy mogę kilka z nich przenieść w inne miejsce bo one podobno nie lubią przesadzania . Tam jest ich sporo a w innych miejscach też by się przydały. U mnie coraz więcej roślin poczuło wiosnę tylko tego słońca jeszcze jak na lekarstwo. Tobie życzę ciepła i słoneczka, żeby lód puścił i w końcu zrobiło się wiosenniej ;:196 .

Iwonko każdy z nas czeka na ten moment kiedy będzie mógł zacząć prace w ogrodzie ;:108 . Ja też już nie mogę się doczekać tym bardziej, że pierwsze, chociaż skromne zajęcia na zewnątrz mam już za sobą . To zrobiło mi ochotę na więcej . Musimy jeszcze trochę poczekać aż pojawi się więcej słońca i będzie bardziej sucho. Noski cebulowych jak najbardziej cieszą :tan .

Agnieszko ja też dzisiaj dojrzałam kolejne noski cebulowych . Cebulicę i śnieżniki sadziłam bardzo późno i na razie ich nie widzę. Może kilka dni ze słońcem pomogłoby im wygramolić się na wierzch. Za to widzę coraz więcej nosków tulipanów, narcyzów, irysków żyłkowanych :tan . Jeszcze 2,3 tygodnie i będzie się działo .

Zuza pogoda w całym kraju jest paskudna . Może miejscami gdzieś tam jest lepiej ale na ładniejszą pogodę musimy trochę poczekać. Nie wiem tylko ile bo podają sprzeczne informacje pogodowe. Niby niewiele zostało do wiosny ale to całe przedwiośnie najtrudniej chyba wytrzymać ;:306 . Czekamy cierpliwie ;:65 .

Karolino u Ciebie jest oczar a ja go nie mam więc na cokolwiek kwitnącego muszę jeszcze poczekać . Pierwsze będą krokusy bo nie mam ciemierników a przebiśniegów to taka mikroskopijna kępka ;:306 . Masz rację, chłód jest przejściowy i musimy to przeczekać.

Seba nie wiem czy będę miała straty bo jeszcze za wcześnie na taką ocenę. Najbardziej martwię się o odmianowe jeżówki . Mam nadzieję, że strat nie będzie albo , że będzie ich jak najmniej. Wszystko okaże się w kwietniu ;:108 . A Ty czemu uważasz, że będziesz miał straty ?? Przecież to dopiero luty więc rośliny mają jeszcze czas .

Sabinko ja nie lubię takiej pogody, zwłaszcza takiego silnego wiatru . Marzy mi się słoneczny dzień ;:108 . O tym śniegu słyszałam ale może nas ominie ;:173 . Musimy cierpliwie poczekać chociaż wiem, że to trudne ;:306 .

Jolu wiosna do każdego z nas w końcu przyjdzie ;:108 . Remonty przynoszą zmiany a każda zmiana na lepsze jest czymś przyjemnym. Chwila bałaganu i po strachu . U mnie trzmielina wolno przyrasta i może po prostu u mnie jej nie pasuje. Nawet nie wiem jaką mam odmianę bo dostałam od sąsiadki kilka pędów i ukorzeniłam.

Pozdrawiam serdecznie .
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U nas też codziennie pogoda paskudna, więc rozumiem cie doskonale... A róże na tych czerwonych pędach mają już pączki?
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu a wiesz, że nie zwróciłam na to uwagi :roll: ?? Muszę popatrzeć bo nie chcę strzelać ;:108 .
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu sprawdziłam ;:108 . Na niektórych czerwonawych pędach są pączki ;:108 . Myślę, że dopiero przy cięciu przekonam się, które pędy należy usunąć. Najgorzej wygląda moja Queen Elizabeth ;:222 . Ma jeden prawie czarny pęd a reszta bordowych.

Skorzystałam z momentu i z aparatem szukałam kolejnych maluchów ;:138 .

Kocimiętka.

Obrazek

Len trwały.

Obrazek

Floks wiechowaty.

Obrazek

Powojnik bylinowy .

Obrazek

Siewek bratków mam całkiem sporo ;:108 .

Obrazek

Orlik.

Obrazek

Nosy wystawiają tulipany i irysy (chyba).

Obrazek

Obrazek

Pierwiosnek gruziński.

Obrazek

Kolejny floks wiechowaty budzi się do życia ;:138 .

Obrazek

Krokusy.

Obrazek

Nawet niektóre piwonie poczuły, że nadchodzi już wiosna ;:173 .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kolejne tulipany :tan .

Obrazek

Obrazek

Wierzba z zapowiedzią swoich "kotków". Zdjęcie niewyraźne bo wiatr nie pozwala na lepsze ;:222 .

Obrazek

Na koniec moja nieszczęsna Queen Elizabeth. Jakość zdjęcia nieciekawa ale nie mogłam lepiej go zrobić ;:222 . Pęd z tyłu na pewno jest martwy a ten z przodu sama nie wiem :roll: .

Obrazek

Wiosna puka do drzwi ;:138 . Potrzeba tylko więcej słońca i pozostałe rośliny rozkręcą się na pewno ;:108 . Mimo tej brzydkiej pogody te maleństwa poprawiły mi humorek ;:224 .
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p
Od: 5 mar 2013, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiosna :) .
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Ewelinko, teraz to już nic nie zatrzyma wiosny! :heja
A co do róży, to wydaje mi się, że ten pierwszy pęd jest ok. U mnie też pędy Queen Elizabeth w podobnym kolorze, ale na szczęście nie czarne. Czekać nam jeszcze trzeba będzie conajmniej miesiąc i wszystko się wyjaśni.
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Ewelino..nie dziwię się że humor ci się poprawił , tyle nosków. ;:oj . U mnie ani jednego. ;:224 . Róże moje wyglądają podobnie, niemniej myślę że nie jest tak żle. Tu się wytnie, tam przytnie i będzie dobrze. :;230 . Po rannym pięknym słoneczku znów u mnie pada. :evil:
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Pierwszy obchód widzę zaliczony-u mnie prócz wiatru od 2 dni pada :(
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Czerwone pędu to zazwyczaj są jednoroczne. W każdym razie jest żywy ;:63
Roślinek masz już od groma na wierzchu ;:oj
Awatar użytkownika
klarag
500p
500p
Od: 13 lut 2014, o 23:36

Post »

Ewelinko u nas wegetacja rusza zawsze 2 tygodnie po podkarpaciu, więc pozostaje i odliczać dni patrząc na Twoją wiosnę. Zazdraszaczam.
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Ewelinko, nie wiem, co powiedzieć.... Widzę obudzoną już wiosnę w Twoim ogrodzie i aż mnie zatchnęło! :roll: :roll:
Teraz trzeba trzymać kciuki za dobrą pogodę, niech rosną wszystkie Twoje kwiatki i z dnia na dzień coraz bardziej cieszą Twoje piękne oczęta. ;:63
Wobec powyższego słoneczka życzę. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11

Post »

Na przedwiośniu to wszystkim czas schodzi na szukaniu wiosny.Ja tez latałam przedwczoraj i oglądnęłam chyba wszystkie pączki.
cebule też się już wychylają ,ale u mnie to co dopiero śnieg stopniał .W ogrodzie mokradlo bo ziemia zmarznięta i nic nie wsiaka.

Co do żywopłotu to stawiałabym na szybkie graby lub pęcherznice diabolo i lutea. Takie żywopłoty są piękne i łatwe w cięciu.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ewelinko podejrzewam, że ostróżka wysiewa się tam gdzie jej pasuje podłoże i może przesadzanie to nie tylko naruszenie systemu korzeniowego ale i posadzenie w niechciane miejsce :D Wszystko ładnie wschodzi czyli śnieg otulił rośliny i ziemia szybko rozmarzła. Gdyby jeszcze nie ten wiatr ;:oj Miłego weekendu ;:168
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Nawet piwonie już się budzą? Ale u Ciebie zasuwa wszystko, moje jeszcze śpią. Aż poszłam zobaczyć ich stanowisko i od razu pożałowałam, słaba dziś ta pogoda, wiatr próbuje urwać głowę ;:202 .
Ale na weekend zapowiada się przynajmniej bez deszczu i tak silnego wiatru i uda się coś popracować :tan Nie mogę się doczekać, żeby trochę się "ubłocić" :wink:
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”