Moje roślinki... apus - cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje roślinki... apus - cz. 2

Post »

Basiu mówisz, że oberwałaś liście z róż?? To może i ja zaraz pójdę to zrobić. Rodzinka wróci dopiero koło 4 więc mam czas ;:108 . Fajnie, że rozpoczęłaś już prace w ogrodzie ;:138 . Pójdę w Twoje ślady i zamiast tylko chodzić i zerkać to zaraz lecę zrobić coś pożytecznego ;:65 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewelinko oberwałam, bo jednak sporo ich wisiało na krzakach, w sumie 3 wielkie reklamówy upchałam, no i oczywiście ręce mam udrapane. Jeszcze ciut zostało, ale wstrzymam się... jak odmrozi ziemię, to i grabie w użycie pójdą.
Wiosną sporo tych prac, więc trzeba się sprężać :heja
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Jakoś nigdy nie obrywałam wiosną liście róż, same odpadały. na pewno tak trzeba zrobić? Myślicie, że przyroda sobie nie poradzi? Co do kolendry, to świeżej nigdy nie jadłam, ale soczek z zielonej pietruszki jest pyszny!
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu czytałam, że niektórzy obrywają, więc oberwałam... u mnie na niektórych krzakach były dosłownie wszystkie jakie wiosna różom dała. :roll: Cześć takich mocno wilgotnych, na dwóch susz.
Biorę się za porządki, bo już mnie... ;:65
Też lubię soczek pietruszkowy i koktajl z pietruszką :)

Tak sobie długim wieczorem.... siedziałam, siedziałam...
Kupiłam clematisy: Polonez, Solina, Wanda Rutkiewicz, Ryuan (bylinowy) oraz ostróżki 'Excalibur Pure White' :heja

Obrazek
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Basiu takie długie te zimowe wieczory :;230 Ładna różyczka!
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Popatrz Basiu a ja się zastanawiałam, co mają wspólnego długie wieczory z pustoszeniem mojego konta :;230 . Widzę, że Ty też poszalałaś z clematisami ;:108 Różyczka śliczna, któż ona?
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu... jak ja się cieszę, że dni coraz dłuższe.... ;:306

Daysy, to jest jakaś chyba zależność - długie wieczory = mniejszy stan konta :;230 Ufff.... na szczęście już za miesiąc zegareczek się przestawi i tym samym skończy się buszowanie po wirtualnych sklepach... :roll:
...albo będzie już tyle roboty, że sił nie będzie wcisnąć enter ;:300
To Augusta Luisa. :)

A to jest Titonia, duża roślinka, uroczy przysłaniacz miejsc nieładnych, albo tych miejsc średnio ładnych, albo wypełniacz większych przestrzeni na rabacie (niestety nie pozbierałam nasion, ani ich nie kupiłam, więc w tym roku raczej jej nie będę miała):

Obrazek
Pozdrawiam, Basia.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Witaj, Basiu!
Jak widzę, jesteś taką samą 'miłośniczką' kolendry jak ja, ;:224 natomiast wysoko cenisz pietruszkę i szałwię. ;:131 Ja również. ;:333
W ogóle smakują mi rozmaite zioła i zawsze jakieś uprawiam w swoim ogródeczku ziołowym i wśród innych roślin.
Szczypior króluje na moim kuchennym parapecie i coraz to mocno go ubywa. ;:303 Już kolejna butla została obsadzona cebulkami. :tan
Co to jest z tymi długimi wieczorami, że powodują ubytki w budżetach domowych... W moim też spustoszenia dokonały. ;:306
Ciekawe clematisy sobie zafundowałaś. ;:215 Pięknie będzie! ;:63 ;:63
Moje róże też mają gałązki pełne liści. Dzisiaj miałam mało czasu, jutro wcześniej pójdę karmić gołąbki, poobrywam różom liście, ogolę je na łyso. :uszy
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

A miałam w sklepie w rękach nasiona titonii, ale odłożyłam, bo i tak parapety mam zapełnione. Może jednak coś zastąpię titonią, bo ma ładne kwiatuszki a rosła u Ciebie w słońcu czy cieniu?
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Basiu :wit . Dzisiaj pogoda nie była zbyt ładna ;:185 . Dobrze, że wczoraj jednak poszłam i oberwałam trochę liści z róż ;:108 . W sumie to rzeczywiście prac na wiosnę będzie sporo więc trzeba to sobie dozować ;:224 . Nie ma to jak internet ;:306 , nawet z domu nie musisz wychodzić a rośliny masz nowe ;:224 . Nie znam żadnego z tych powojników ;:108 . Poczekamy , zobaczymy. Pozdrawiam :wit .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Ładna roślinka :) wychodzi na to że z myślenia... mamy roślinki :wink: ;:224
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko, witaj ;:196 pietruszka jednak ma dla mnie bardziej konkretny smak, ale może kiedyś i do kolendry się przekonamy? Kto wie... ;:333 Oj te zakupy... to wszystko z tęsknoty za wiosną... ;:224

Marysiu, titonię bezpośrednio do grunty się sieje, końcem kwietnia, a potem ona rośnie, rośnie... i jakieś 160 - 170 cm potrafi dociągnąć (jak trafi dobre miejsce). U mnie rosła w pełnym słońcu w ub. roku, a we wcześniejszych latach miała słońce do godz. 14. Nie wymaga nic, no może czasami ciut wody jej chlupłam, ale w miejscu w którym rosła dobra ziemia jest...

Ewelinko
jest wygoda w tym internetem, ale też właśnie spustoszenie dla naszych budżetów... ;:306 Ja dzisiaj jeszcze oczyściłam kilka róż i trochę zabrałam się za zbieranie tego co pod nimi, ale deszcz mnie pogonił, jutro ciąg dalszy.
Ja też ich nie znam, ale będę się zapoznawać... na zdjęciach pięknie się prezentują... ;:215

Natalio, albo z bezmyślności... czasami nam rozumy odbiera jak widzimy te wszystkie piękne kwiatki na rabatki ;:306
Pozdrawiam, Basia.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Powojnik Solina mi się marzy ale u mnie brak warunków.

Basiu a wiesz, że lilia św Józefa jako jedyna lilia nie lubi kwaśnego podłoża? Woli wapienne. Może tutaj jest przyczyna tego że słabo rośnie? Nie mam tej lilii więc trudno mi porównać. A może ona po prostu tak ma?
Spróbuj jej sypnąć odrobinę dolomitu na wiosnę, może to coś da.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aprilku, u mnie wapienna ziemia, dostanie na wiosne nawozu i zobaczę czy ogarnie się, a jak nie, to jesienią wykopię cebulke i pooglądam, może ją coś podjada? :roll:
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Pięknie spożytkowałaś długi zimowy wieczór. ;:215 Tak trzymać. :D
I nawet róże już poobrywałaś?! ;:oj Ja noszę się z zamiarem wyruszenia w sobotę na działeczkę. Byle tylko pogoda pozwoliła. ;:224 Też chętnie zaczęłabym porządki. ;:65 Może i Ema namówię do pomocy..? Świerzbi mnie jak nie wiem co! ;:224
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”