Hmm, cóż, ale to możliwe, że warunki glebowe zmieniają się w ciągu jednego zagonu na odległości 2-3 metrów? Raczej na pewno gleb kwaśnych nie mam, bo buraczki rosną, podobnie gleba nie jest mega ciężka, bo Ćwikłowy Opolski rośnie naprawdę fenomenalnie. A dajmy na to uprawa buraka po marchewce, ma ona sens?przemek1136 pisze:Burak jest warzywem korzystnie reagującym na dobre nasłonecznienie. Widać to dosyć dobrze bo rośliny rosnące w brzeżnych rzędach są większe. Sądzę, że w Twoim przypadku chodzi raczej o rodzaj gleby albo o jej odczyn. Buraki uwielbiają żyzne ale lekkie, piaszczyste gleby o odczynie obojętnym lub nawet lekko zasadowym. Na glebach cięższych nie będą się udawać odmiany o podłużnych korzeniach i silnie zagłębionych w ziemi. Raczej nie próbowałbym uprawiać buraków po burakach głównie z powodu nicieni ale także chorób grzybowych. W przypadku nawożenia nie powinno się stosować nawozów zakwaszających (siarczanów). Na kwaśnych glebach próba uprawy buraków to nieporozumienie.
Buraki czerwone cz.1
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Buraki czerwone
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oglądałem program Oliviera w którym robił różne warzywne sałatki. W skład jednej z nich wchodził pokrojony na plasterki surowy burak czerwony. Chodzi mi o to, ze takiego jeszcze nie widziałem! Bardzo wyraźne białe i czerwone pierścienie; nie różowe!-białe! Zetknął się ktoś z takim gatunkiem? Wyglądał na prawdę efektownie.
Uprawiałam te buraki odmiana Chioggia, nasiona włoskie z firmy Lobelia, podobnie jak żółte i białe. Smak może niektórych rozczarować, nie mają takiej słodyczy jak nasze odmiany ale do sałatek jako ciekawostka są świetne.
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Kontakt:
Mam nasiona buraka żółtego "Boldor", skórę ma pomarańczową na zdjęciu wygląda jak marchewka Pariser market. Ja te nasiona mam niemieckiej firmy. Spróbuję carpacio z niego. Jest jeszcze odmiana o białym korzeniu firmy Torseed z Torunia.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
-
- 200p
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Najsmaczniejsze są stare odmiany.
Akurat te kolorowe są starsze od czerwonych i mniej smaczne 

-
- 200p
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
Kolorowe to chyba ćwikłowe-pastewne. Na zewnątrz kolorowe - w środku białe. Te są przeznaczone dla zwierząt ale może się mylę.
Mylisz się, to nie są buraki pastewne.
-
- 100p
- Od: 25 wrz 2011, o 23:16
Jest nowa odmiana Burak"Śniezna Kula" 

- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Pewnie jest biały
W tym roku sieję Opolskiego i Czerwoną Kulę

W tym roku sieję Opolskiego i Czerwoną Kulę

- Marconi_exe
- 1000p
- Kontakt:
Właśnie o niej pisałem "Śnieżna Kula" jest pierwszą odmianą buraka ćwikłowego białego wyhodowaną przez Torseed. Miałem ją na warzywniku w 2015r., niezwykle plenna świetnie nadaje się do wszelkich zup jarzynowych bo ich nie zabarwia natomiast dodaje świetnego smaku.chrzan90 pisze:Jest nowa odmiana Burak"Śniezna Kula"
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
Hm, trochę trudno mi sobie wyobrazić barszcz czy ćwikłę z białych buraków - ale może trzeba spróbować nowości!! 

Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Zaskoczyliście mnie
Gdzie można kupić nasiona takiego buraka ?
Dla niego znajdę miejsce

Dla niego znajdę miejsce

- Marconi_exe
- 1000p
- Kontakt:
Ja zawsze kupuję nasiona na stronie producenta, przynajmniej nie wypychają starych partii.
Marek
Marek
seba, burak Śnieżna Kula jest na stronie internetowej torseed.