Gdzie kupić - konkretne drzewa i krzewy owocowe,bez REKLAMY sprzedawców
Berberys vulgaris Asperma
Czy ktoś miał kiedykolwiek do czynienia z takim Bebreysem? Jest to bezpestkowy berberys, znany we Francji. Obecnie rzadko dostępny. Gdyby ktoś miał namiary gdzie go zdobyć (nawet we Francji) byłbym wdzięczny.
- seba1999
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Gdzie kupić - drzewa i krzewy owocowe
Zna ktoś e-sklep z tanimi drzewami owocowymi ? Interesują mnie przede wszystkim jabłonie, morwy, śliwy, brzoskwinie, grusze 

-
- 10p - Początkujący
- Od: 17 lis 2014, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witajcie.
Interesują mnie stare odmiany grusz (typu diuszesa wczesna/zimowa, hardenpoint, dobra szara, kongresówka, masłówka, krzywka, bera bosca/biała). Jeśli ktoś z Was forumowicze zna sprawdzone sklepy/szkółki na terenie Polski, które oferuje jakieś z tych grusz będę wdzięczny za odpowiedź.
Interesują mnie stare odmiany grusz (typu diuszesa wczesna/zimowa, hardenpoint, dobra szara, kongresówka, masłówka, krzywka, bera bosca/biała). Jeśli ktoś z Was forumowicze zna sprawdzone sklepy/szkółki na terenie Polski, które oferuje jakieś z tych grusz będę wdzięczny za odpowiedź.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 8 maja 2016, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Drzewa i krzewy owocowe - jakie odmiany kupić?
Witam
Chciałbym zakupić sadzonkę jabłoni Sława pobieditelam, tak chwaloną na forach. Niestety możliwość zakupu znalazłem jedynie w sklepie internetowym z Rzeszowa, gdzie sprzedawca ma kilkanaście komentarzy negatywnych, a ja nie chciałbym dostać coś innego. Ma ktoś namiar na sprawdzone źródło sadzonek tej odmiany? Dziękuję za pomoc.
Chciałbym zakupić sadzonkę jabłoni Sława pobieditelam, tak chwaloną na forach. Niestety możliwość zakupu znalazłem jedynie w sklepie internetowym z Rzeszowa, gdzie sprzedawca ma kilkanaście komentarzy negatywnych, a ja nie chciałbym dostać coś innego. Ma ktoś namiar na sprawdzone źródło sadzonek tej odmiany? Dziękuję za pomoc.
-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
Ludziom już tak tyłki przyrosły do foteli że tylko im sklepy internetowe w głowie. Najbliższe miasto koło którego mieszkam to Wałcz ok 25tyś mieszkańców i w okolicach Wałcza jest kilka szkółek i sklepów ogrodniczych. Też zaczynałem przygodę z sadzeniem drzewek i krzewów od sklepów internetowych a później jak pojechałem do takiej szkółki to żałowałem że kupiłem cokolwiek przez internet. Na miejscu najczęściej jest taniej, sadzonki są większe, można je zobaczyć pogadać ze sprzedawcą. Dla mnie same plusy.
Przede wszystkim chodzi o wygodę, nie wszystkie odmiany jakie nas interesują można znaleźć w jednej szkółce. Czasami brak czasu na jeżdżenie po kilku szkółkach. Po drugie warto kupować ze sprawdzonych sklepów internetowych coby się nie naciąć na błędne nazewnictwo. Ja miałem tak wiele razy, czy to kupione w marketach czy w szkółkach czy w sklepach internetowych. Później przychodzi rozczarowanie bo po kilku zmarnowanych latach okazuje się że dostaliśmy nie to co szukaliśmy. Teraz podchodzę z rezerwą do zamawianych odmian. Dlatego szkółki internetowe jak najbardziej ale tylko te sprawdzone z renomą.Tomala3d pisze:Ludziom już tak tyłki przyrosły do foteli że tylko im sklepy internetowe w głowie. Najbliższe miasto koło którego mieszkam to Wałcz ok 25tyś mieszkańców i w okolicach Wałcza jest kilka szkółek i sklepów ogrodniczych. Też zaczynałem przygodę z sadzeniem drzewek i krzewów od sklepów internetowych a później jak pojechałem do takiej szkółki to żałowałem że kupiłem cokolwiek przez internet. Na miejscu najczęściej jest taniej, sadzonki są większe, można je zobaczyć pogadać ze sprzedawcą. Dla mnie same plusy.
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie wszyscy mają możliwość dojechania do szkółki samochodemLudziom już tak tyłki przyrosły do foteli że tylko im sklepy internetowe w głowie.

Przyznam, że jest to wygoda, ale też ryzyko ..

- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Jeśli ktoś szuka sadzonek czarnego bzu odmian owocowych to polecam szkółki w Rybczewicach. Są dwie, jedna pod numerem 49, druga 79. Ja zamawiałam w tej pierwszej. Prowadzą sprzedaż wysyłkową. Sadzonki gołokorzeniowe, dorodne, z dobrze rozwiniętym systemem korzeniowym.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
-
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
Gdzie kupić czereśnie na podkładkach Gisela5, lub na innych karłowych.
Te które mam, kilka sztuk są wysokie i nie ma ich jak zabezpieczyć przed szpakami.
Chciałbym posadzić Kordie , ale tam gdzie pytam, są na podkładce Ptasiej.
Te które mam, kilka sztuk są wysokie i nie ma ich jak zabezpieczyć przed szpakami.
Chciałbym posadzić Kordie , ale tam gdzie pytam, są na podkładce Ptasiej.
http://www.pytlewski.szkolki.pl Oni mają bardzo ładne czereśnie i nie tylko na giseli.
Witam,
Na jesieni przygotowałem sobie działkę pod roślinki. Za chwilę wiosna więc szukam powoli źródeł z których pozyskam m.in. winogrona i maliny. Na Allegro jest tego sporo, znalazłem kilku ciekawych sprzedawców, ale szczerze mówiąc wolałbym znaleźć blisko jakąś szkółkę. Jestem z okolic Obornik Wlkp. 30km od Poznania na północ. Niestety w internecie ciężko cokolwiek znaleźć. Zna ktoś jakieś fajne szkółki z tej okolicy?
Interesujących mnie odmian jest sporo: winogrona canadice, alden, agat doński, alwood, fredonia, bianca itp. maliny golden quenn, polana, polka, glen ample, black jewel, bristol itp. tak więc nie znajdę tego w zwykłym centrum ogrodniczym. Proszę o pomoc. Sam też jeszcze pokombinuje z google, może inna kombinacja słów i coś wyskoczy.
Na jesieni przygotowałem sobie działkę pod roślinki. Za chwilę wiosna więc szukam powoli źródeł z których pozyskam m.in. winogrona i maliny. Na Allegro jest tego sporo, znalazłem kilku ciekawych sprzedawców, ale szczerze mówiąc wolałbym znaleźć blisko jakąś szkółkę. Jestem z okolic Obornik Wlkp. 30km od Poznania na północ. Niestety w internecie ciężko cokolwiek znaleźć. Zna ktoś jakieś fajne szkółki z tej okolicy?
Interesujących mnie odmian jest sporo: winogrona canadice, alden, agat doński, alwood, fredonia, bianca itp. maliny golden quenn, polana, polka, glen ample, black jewel, bristol itp. tak więc nie znajdę tego w zwykłym centrum ogrodniczym. Proszę o pomoc. Sam też jeszcze pokombinuje z google, może inna kombinacja słów i coś wyskoczy.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 lis 2016, o 18:07
Czy moze ktoś wie o jakiejś dobrej szkólce w okolicach Warszawy, Nasielska, gdzie można w detalu kupić porzeczki w rózńych odmianach?
-
- 50p
- Od: 8 sty 2014, o 10:58
Kilka odmian w sprzedaży maja zazwyczaj w PNOS na Aleji Krakowskiej. Obok PNOS jest też drugi sklep - ale tam nie polecam zakupów (mi się odmiany nie zgadzały i często chore rosliny sprzedają). Niedaleko Warszawy jest też szkółka Józefina (w Żabiej Woli), akurat porzeczek tam nie kupowałam, ale maja dużo odmian drzew i krzewów owocowych. Porzeczki zamawiałam również wysyłkowo u Jzw Cur, bez zastrzeżeń.
Znalazłem przypadkiem winogrona w okolicy. Ale drugie pytanie: kupujecie na pewno coś na allegro.. Zna ich ktoś albo może polecić kogoś innego w sprawie sadzonek malin?
- Balykan
- 200p
- Od: 8 paź 2013, o 11:33
Polecam sklep internetowy/szkółkę wedrowski.pl. Nieraz zamawiałem winorośla i krzewy jagodowe i jestem zadowolony. Akurat dzisiaj ma do mnie przyjść paczka z dwiema winoroślami, na które polowałem (Wenus i A-1704), do tego jagoda kamczacka Zojka, której też szukałem bezskutecznie w okolicznych ogrodnictwach.
Widzę, że mają dużo z tego, co wymieniłeś.

Widzę, że mają dużo z tego, co wymieniłeś.