Borówka amerykańska - 8 cz
-
- 200p
- Od: 3 maja 2013, o 10:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Borówka amerykańska - 8 cz
Czy warto jako sciolke zastosować szyszki z sosen i modrzewi? Jeśli tak to jak je przygotowac
Kompostować z dodatkiem preparatu bakteryjnego przez 3 do 5 lat.
- toldi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak masz rozdrabniacz do gałęzi to je zmiel i rozsyp jako ściółkę. Ja sobie mieliłem wszystko co mi w ręce wpadło nawet stare kije od pomidorów.chris18404 pisze:Czy warto jako sciolke zastosować szyszki z sosen i modrzewi? Jeśli tak to jak je przygotowac
Pozdrawiam. Jacek 

- buum
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2015, o 17:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Zima pełną gębą
u mnie przez całą zimę nie było takich widoków, kruchy rok opady śniegu.... przez co jest dość sucho i oczekuje opadów deszczu po niedzieli. To jeszcze roślinki śpią mocno. U mnie zaczną zaraz się budzić. Bo jest ciepło....

-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
Rzeczywiście sarny mocno przygryzły borówki. Na następna zimę musisz koniecznie zabezpieczyć.
- Perek11
- 100p
- Od: 10 mar 2013, o 12:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam u mnie wygladalo to tak wiosną i jesienią 2016 roku Jesienią dosadziłem jeszcze po prawej stronie dwa rzedy krzaczków . Wiosną będę rozprowadzał linie kropelkującą którą już teraz zakupiłem . Borówka gdy nie byla ogrodzona była mocno podgryzana przez sarny myśle że zagrożenie zostało zarzegnane
Ps przepraszam za post jeden pod drugim ale wczoraj nie mogłem dodać zdjecia wraz z opisem
Ps przepraszam za post jeden pod drugim ale wczoraj nie mogłem dodać zdjecia wraz z opisem
Marcin?
-
- 200p
A igły z sosen leśnych jak trzeba przygotować aby była dobra sciolka? Bo nie przygotowałem sobie nic wcześniej a na wiosnę pasuje coś dać.... Dodam że mam las a leśnik to znajomy ;)
-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
Jak masz las sosnowy to bierz spod sosen wszystko jak leci tzn kawałki kory, igły, gałązki. Oczywiście spod każdego drzew po trochu żeby nie odsłonić ziemi pod drzewem. Ja zawsze widziałem pod sosnami igły uschnięte więc można je od razu sypać jako ściółkę.
Igły trzeba namoczyć przez kilka dni, wymieszać z bakteriami do kompostu (np. PRIZMATIX), dodać siarczan amonu i kompostować aż zmienią barwę na czarną. Dopiero wtedy można sypać pod borówki wysokie kilkucentymetrową warstwą.
-
- 200p
dziadek22 pisze:Igły trzeba namoczyć przez kilka dni, wymieszać z bakteriami do kompostu (np. PRIZMATIX), dodać siarczan amonu i kompostować aż zmienią barwę na czarną. Dopiero wtedy można sypać pod borówki wysokie kilkucentymetrową warstwą.
Ale ile mniej więcej trwa zmiana koloru i są zdatne do sciolkowania
Jeśli masz igliwie sosnowe to nie baw się w żadne kompostowanie. Podsyp pod borówki i po sprawie.
Jeżeli igły są już zleżałe i po kilku dniach moczenia są już wyraźnie cięższe to miesiąc z bakteriami wystarczy. Jak są świeże to znacznie dłużej. W moim kompostowniku jak po roku zajrzałem to była już jednolita czarna masa. Kompostownik stał w cieniu.
-
- 200p
yacek pisze:Jeśli masz igliwie sosnowe to nie baw się w żadne kompostowanie. Podsyp pod borówki i po sprawie.
Ale podobno zabierają takie igły borówkom azot