Róże kocham,hortensje podziwiam,byliny poznaję-Annes 77

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże kocham,hortensje podziwiam,byliny poznaję-Annes 77

Post »

Ania, najgorzej mnie denerwują te róże, które nie chcą gubić liści :evil: Przecież wszystko trzeba będzie oberwać ręcznie, a to się wiąże z rękami w kolcach ;:224 U mnie też jest kilka takich pannic i na wspomnienie ubiegłorocznego obrywania mam ciarki..
"Siewki naparstnicy".. oczywiście zazdroszczę.. Ja już kupiłam nasiona do tegorocznego wysiewu.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Fajnie, że mogłaś odwiedzić działeczkę ;:138 . U mnie też nie ma żadnych oznak wiosny tak więc nie jesteś sama. Niektóre z moich róż też mają jeszcze liście i trzeba będzie obrywać ;:222 . Aż mi się odechciewa wszystkiego na samą myśl ;:306 . Ja mam taką jedną pannę na pniu ale strasznie beznadziejna jest i specjalnie jej nie okrywałam na zimę żeby było co wyrzucić wiosną a ona wygląda bardzo dobrze i chyba przezimowała tak na przekór mi ;:306 . Giardinę posadzę tej wiosny i jestem ciekawa jak będzie radziła sobie u mnie ;:224 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Ja też jestem bardzo ciekawa Giardiny, która siedzi u mnie od jesieni. A jestem ciekawa, bo zdania na jej temat są podzielone. Mam nadzieję że dołączę do grona zadowolonych. U mnie dostała pnącą miejscówkę a więc niech się lepiej stara, bo miejsce u mnie na wagę złota! ;:306
I u mnie niestety panny nie chcą zimą gubić liści. :roll: Aż mi słabo na myśl o ich usuwaniu i zbieraniu tych co już między krzaczkami leżą. ;:219
Aniu jak remont? Skończony?
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Aniu, nie dziwię się, że pojechałaś na działkę. Taki słoneczny dzień to ostatnio rzadkość, ale dni są już coraz dłuższe, w powietrzu czuć już wiosnę, z każdym dniem będzie słoneczniej, przynajmniej mam taką nadzieję.
Super, że Twoje różane panienki mają się dobrze. Ja na działkę podjechałam wczoraj i przyznam, że nie jestem pewna, czy moja jasmina nie przemarzła. Choć przyznam szczerze, że nie jestem z niej zadowolona, jeśli przemarznie posadzę lagunę.
Remonty bywają męczące ale warto przemęczyć się, zobaczysz jaka będziesz zadowolona ;:215

Miłego weekendu ;:196
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu widać, że nowa róża ma ładne czerwone noski! ;:215
Mnie strasznie irytują liście na różach, nawet wczoraj próbowałam obrywać, ale jeden oderwał się z odrobiną kory i zrezygnowałam, bo trzymają się mocno i boję się, że mogę uszkodzić pędy róż...
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Widok topniejacego śniegu woikół roślin daje nadzieję na wiosnę. Lubię takie odtajałe kółeczka ;:215, to pierwsza oznaka nadchodzacej najpiękniejszej pory roku. Nie kiełki, tylko właśnie słońce i czarna ziemia wokół badylków. Różyczki chyba dobrze przetrwały trudny czas. Wygladaja całkiem żywo :heja Jest nadzieja na na piękne widoki latem ;:333
Fajne masz te kamulce ;:108
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Giardinie poobrywaj liście :wink: Obserwuj uważnie róże, bo czasami dopiero na wiosennym słońcu zaczynają ciemnieć ;:173 U mnie też dzisiaj oglądałam róże i nie jest tragicznie, ale czekam i obserwuję, bo jakoś zbyt optymistycznie to wygląda. Tak jak w tamtym roku nie owinęłam glicynii szczepionej na pniu i znów drżę, czy się wybudzi, czy nie ;:218 Twoja róża na pniu zachowała się bardzo dzielnie jak na tegoroczne mrozy ;:333
Awatar użytkownika
bejsonki84
200p
200p
Od: 7 maja 2014, o 11:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alania, teraz obrywać liście czy jeszcze czekać, u mnie pełno takich róż z liściami? Dorotka pisała, że wiosną obcina liście, więc teraz nie wiem...
Pozdrawiam Werka
Po­cie­szam się myślą, że zwierzęta ni­jakiej świado­mości nie mają, bo byłoby jeszcze więcej zroz­paczo­nych is­tot na świecie.
Wisława Szymborska
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Możesz oberwać już. Stare liście to siedlisko grzyba - lepiej się ich pozbyć.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

A można poobcinać te listki na różach, czy trzeba oberwać?
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

można obciąć ;:108
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Aniu, ze zdjęć widać, że Twoje panny pięknie przezimowały ;:333
U mnie sytuacja wygląda trochę gorzej. Mareczek ma dwa czarne pędy aż do samego kopca :( Reszta pędów na razie zielona, ale kto wie czy i one nie zrobią się czarne? Mam nadzieję, że to co pod kopczykiem jakoś się uchowało :roll:
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Mnie tez w takim razie czeka obrywanie liści :roll:
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

U mnie leje codziennie,świat za szarymi chmurami,ja chcę wiosny ;:3 Ratuję się bukietem tulipanów z B.
Pierwszy etap remontu zakończony,glazura położona,ściany pomalowane.Teraz tylko pozostaje czekać na nowe szafki...
A tymczasem na balkonie w trzech donicach pomału wynurzają się nosy cebulowych,ale radość :heja
Nasiona jeszcze czekają do posiania,tylko ziemię muszę kupić do wysiewu.

Sabinko wiem coś o tym,ja najpierw skracam pędy,a resztę usuwam ;:224
Naparstnica dość dobrze się u mnie czuje i sieje się sama,jak raz posadziłam tak co roku kwitnie :uszy

Ewelina u mnie pod blokiem kilka lat temu posadziłam a właściwie wcisnęłam w trawnik cebulki krokusów fioletowych i co roku kwitną przez chwilkę,dopóki jakieś dzieci nie zadepczą.No niestety na działce późno krokusy wychodzą,ale za to na balkonie w donicy coś się pokazuje,a ja się cieszę jak dziecko:)Oby nasze pienne ładnie zakwitły :D
Giardina to mocarna róża,odbiła od szczepienia,a na wiosnę miała całe czarne pędy.Teraz zregenerowana jest cała zielona.

Aneczka super,że i Ty się zdecydowałaś na Giardinę,ja bardzo lubię tę różę ;:333
Remont w połowie zakończony,reszta dojedzie za 4 tygodnie,ale już normalnie funkcjonuję i obiadek po 4 tyg ugotowany ;:215

Marlenko dobrze,że pojechałam w ten słoneczny dzień na działkę,energia i siła jaka biła z ogrodu dodała mi skrzydeł.
Uwielbiam to miejsce,naturę i spokój,który tam panuje ;:167
Jasmina pewnej zimy mi zmarzła bezpowrotnie,ale trzymam kciuki mocno za Twoją,obyś nie musiała się jej pozbywać.
Remont się dłużył,ale wreszcie najgorsze mamy za sobą ;:108

Basiu te czerwone noski potrafią rozweselić i dać nadzieję na piękne kwiaty ;:108
Ja jeszcze liści nie obrywałam,ale już niedługo marzec to jak ruszę ze zdwojoną siłą :uszy

Iwonka tego dnia byłam zachwycona magią chwili,słońca i wyobraziłam sobie jak pięknie będzie już niedługo ;:170
Biegałam od jednego badyla do drugiego i cieszyłam się jak dziecko.Wszystko okaże się wiosną,czy będzie dużo cięcia,czy tylko kosmetycznie.Kamulce wykopywane corocznie z głębokiego wykopu,kamienie się rodzą na potęgę ;:224

Moni masz rację,że dopiero jak zrobi się ciepło i róże odtają widać wtedy pozimowe skutki i trzeba uważnie obserwować.
Trzymam kciuki za Twoją glicynię,by nie zmarzła ;:215 Ciekawe jaki ma kolorek?
RU na pniu to podobno wytrzymała jest i nie daje się silnym mrozom,no zobaczymy już niedługo ;:224

Dorotka one co roku tak wyglądają,a potem jak są dodatnie temperatury i słońce silne to nagle czernieją i są poprawki po cięciu.
Mój Mareczek całkiem przykryty,bo to młodziak z jesieni.Trzymam kciuki za Twojego cudnisia ;:196 Zawsze pozostaje ,że odbije spod kopca.Miałam tak już nie raz i nie dwa,że np Edenka wybiła i wypuściła długi,piękny pęd...to lubię ;:108

Aniu już niedługo będziemy obrywać liście ,nawozić,przycinać...ach ręce świerzbią ;:303

Dziś jedno aktualne zdjęcie nosa cebulowego z donicy,nadzieja i radość się budzi,niech trwa ;:167

Obrazek

Miłego wieczorku :wit
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Aniu, jak przechowujesz cebulowe w donicach? Sadzisz na jesieni i dalej co? Bardzo mi się ten pomysł podoba, wtedy masz wiosnę w zasięgu ręki i chyba jednak troszkę wcześniej niż na działce. Uświadom mnie troszkę, to może i ja spróbuję ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”