Roślina zapylona została przez owady

Przygotowalam dziś swoje małe Adenium Obesum do posadzenia w mineralne podłoże. Zobaczymy po okresie letnim czy taka mieszanka zda u mnie egzamin.
- jeżeli podłoże mineralne wzorowałaś na składzie jaki podał Jerzyk, Twoje przesadzone Adenium powinny być zadowolone, bo moje są bardzo zadowolone, oto przykład:AleksandraBdg pisze:Przygotowalam dziś swoje małe Adenium Obesum do posadzenia w mineralne podłoże. Zobaczymy po okresie letnim czy taka mieszanka zda u mnie egzamin.
- Jerzy, widzę, że preferujesz dla swoich roślin "typowe" doniczki, tz. głębsze niż szersze. Wiąże się to z Twoim doświadczeniem czy masz na celu większy rozrost bryły korzeniowej ?Jerzyk pisze:
- do podłoża w którym uprawiane są rośliny jest dodawane włókno kokosowe z takiej sprasowanej kostki - wygląda tak, jak "trociny" o różnej, drobnej granulacji. Po zakupieniu włókna w formie kostki, oddzielamy potrzebną część, zalewamy gorącą wodą. Włókno pobierając wodę pęcznieje, po odciśnięciu nadmiaru wody mamy gotowy produkt - dodatek do podłoża. Czy włókno kokosowe otrzymane z pocięcia "długiego" nadaje się do podłoża nie wiem, nikt raczej na Forum o tym nie pisał. Włókno kokosowe o którym ja piszę, jest otrzymywane ze skorup orzecha kokosowego i wygląda jak już pisałem, jak trociny - "trzyma" w swoich strukturach - cząsteczkach wodę.finflon pisze:Afrodyzjak/ ... / ZiemiaJest jej tu dość sporo włókno kokosowe które dodatkowo nożyczkami ciąłem aby lepiej się wymieszało ( to są długie włókna ) perlit i wermikulit / ... /