Truskawkowa działka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
gloff
1000p
1000p
Od: 2 gru 2011, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Truskawkowa działka

Post »

Pozują do zdjęć jak modele :D Trzeba mieć cierpliwość do robienia takich zdjęć :wink:
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p
Od: 5 mar 2013, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Fajne zdjęcia ;:oj. Można album wydać.
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Natalko, zdolna z Ciebie fotografka! ;:138
Nie jest łatwo sfotografować drobne owady, ;:185 a jeszcze trudniej je aparatem upolować. ;:108
Tobie się ta sztuka nad wyraz porządnie udaje. ;:433 ;:433 ;:433
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Ale piękne zdjęcia robisz! :) Przejrzałam od początku, i motyle, i krówki, i nawet przekwitłe nawłocie wyglądają czarodziejsko na Twoich fotografiach :)
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Na łąkach robaczków jest mnóstwo, ale w trawniku mało :D

Piękne zdjęcia, może znalazłaś już pierwsze oznaki wiosny ? ;:173
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Mariuszu, Asiu, Lucynko, Aguś dziękuję ;:196
Seba no fakt, jeśli jest tylko trawa, to nie będzie ich wiele ;:131 wiosny nie znalazłam, nic nie widać ;:185

Nareszcie! Po zrobieniu listy, podzieleniu według kategorii, wymagań i daty wysiewu, zrobiłam zdjęcia uzupełniające spis nasion. A trochę ich się uzbierało... Głównie kwiaty, w większości jednoroczne - warzyw bardzo niewiele, bo przy ogromie pracy zaplanowanej na ten sezon, nie starczy mi czasu na doglądanie warzywnika. Poza tym rośliny na razie będą pełnić rolę "zatkajdziury" na oczyszczonym terenie, przy okazji przetestuję, co się sprawdzi, a co nie. W wielu przypadkach jestem ogromnie ciekawa jak dany kwiat wygląda na żywo, wcześniej oglądałam je tylko na zdjęciach.

Obrazek

Nasiona kupione: Aksamitka (Orange Flame, Carmen), Bratki (Szwajcarski, Rokoko, Black King), Czarnuszka damasceńska, Cynie (Peppermint Sticks, skabiozowa, daliowa), Dziwaczek, Gipsówka wytworna, Groszek pachnący (biały, niebieski, czerwony, różowy, fioletowy), Krwawnik mix, Lawenda lekarska, Łubin trwały, Maczek kalifornijski Golden West. Nagietek pomarańczowy pełny, Naparstnica purpurowa Elsie Kelsey, Nasturcja pnąca, Niezapominajka, Niezapominajka alpejska, Ogórecznik lekarski, Orliki (pojedynczy i pełny), Ostróżka, Portulaka, Sasanka (zwyczajna i czerwona), Suchołuska, Tunbergia, Wilec Heavenly Blue, Zioła wieloletnie, Złociszek.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Warzywa: Cukinia Nimba, Ogórek konserwowy (Gomez, Soplica, Śremski), Ogórek melonowy, Rzodkiewka (Burro Gigante, Malaga, Riesen van Aspern, Zlata), Sałata, Szczaw krwisty.

Obrazek

Obrazek

Nasiona które dostałam od Lucynki (plocczanka): Astry karłowate różowe, Astry wysokie, Dalia zmienna niska mix, Gomfrena mix, Goździk brodaty, Hibiskus bylinowy, Ketmia syryjska mix, Ketmia południowa, Kleome mix, Kłosowiec anyżkowy biały, Kosmos rurkowaty różowy, Krokosz, Len niebieski, Lwia paszcza mix, Maki mix, Mak Danish Flag, Miłek letni, Nachyłek barwierski, Nachyłek bylinowy różowy, Nagietek różowy, Naparstnica, Niecierpek balsamina, Powojnik Cassandra (bylina), Przetacznik kłosowy różowy, Rudbekia Cherokee Sunset, Rudbekia Cherry Brandy, Wilczomlecz obrzeżony, Wilec pierzasty czerwony.

Obrazek

Nasiona które zebrałam: Aksamitki mix, Bieluń dziędzierzawa, Gailardia, Inkarvilla różowa, Kosmos mix, Łubin różowy i fioletowy, Nachyłek żółty, Nagietki mix, Nagietek żółty, Nasturcja niska, NN żółte wysokie, Orlik różowy i fioletowy, Ostróżka niebieska.

Obrazek
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Na taką ilość nasion, musiałabym mieć chyba ze trzy takie działki jak moja ;:oj Będziesz miała ogrom pracy z sianiem i pikowaniem, ale za to później nie będzie można oczu oderwać od Twojego ogrodu. W planie masz chyba zamienić Truskawkową działkę na Tajemniczy Ogród. Już nie mogę się doczekać, żeby to wszystko zobaczyć ;:65 Czekam niecierpliwie ;:138
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Wszystkich nie znam ale nasiona wyglądają ciekawie ;:215 Maczek kalifornijski, miałam...jednoroczny, posadzony raz...wysiewa się, siewki pokazują się potem corocznie...można poznać roślinę po koperkowych listkach. Kwiaty są śliczne.

Orlik kwitnie w drugim-trzecim roku po posadzeniu, będziesz zadowolona ;:108
Sasanki też kwitną w drugim -trzecim roku po posadzeniu...sasanki najlepiej posadzić od razu na miejsce stałe. Maja korzeń palowy, taki jak u pietruszki...łatwo go uszkodzić, roślina ginie.
Naparstnicę wysiałam taką samą w ubiegłym roku, zakwitnie w tym sezonie. Rozety z listkami urosły bardzo masywne, potrzebują trochę miejsca. Jakieś 20 cm. Rosną w gliniastym podłożu, w innym nie wiem.

Lawenda też bez problemu kiełkuje.
Krwawnik, pierwsze dwa sezony ładnie wygląda...potem kępy robią się ogromne...są nie do opanowania. Po kilkudniowych opadach roślina z kwiatami wykłada się dookoła na ziemi, w środku robi się pusta.

Dziwaczek ładnie wschodzi, wysiany w ogrodzie...na jesieni karpy można wykopać i przechować do wiosny. Nasiona też są corocznie do zebrania :D
Portulaka wysiana w ogrodzie, ładnie wschodzi...nasiona trzeba corocznie zbierać i wysiewać. Sadzonki kwitną tylko raz w sezonie. Przetaczniki są też ok.
Nachyłek ;:333 kwitnie bardzo długo warto go posadzić.
Ogromna ilość roślin do wysiania, uwielbiam takie widoki ;:167
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Natalko przeczytałam post o zgromadzonych nasionach na ten sezon i natychmiast cofnęłam się do pierwszej strony ;:oj Będziesz miała mnóstwo pracy, ale jak się uda to wszystko zrealizować to miejsca na truskawki nie będzie :;230 Powodzenia i niech wszystko ładnie wykiełkuje ;:215
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Iwonko coś wysiać na oczyszczonym terenie muszę, mam tylko nadzieję że nie przedobrzyłam z ilością ;:224 :;230 większość z tych roślin będę siać prosto do ziemi, nie mam wiele miejsca na rozsadę ;:185 przy braku krzewów, bylin i innych wieloletnich mogę zaszaleć z jednorocznymi :tan
Aniu maczka chciałam dorwać odkąd zobaczyłam go w jednym z odcinków Mai w ogrodzie, miałam nadzieję na mieszankę, ale znalazłam tylko żółty ;:131 przy częstych suszach takie rośliny sprawdzą się najlepiej, a armii siewek się nie boję - zrobię im zdjęcia i w kolejnym roku będę wiedziała, kto zacz :wink: Dziękuję za radę co do sasanek, nie wiedziałam o tym ;:196 Orlika w chwili obecnej mam jedną sztukę :;230 tak się zastanawiam - czy one dobrze znoszą przesadzanie? Przy bramie ogrodu, na "wyrzucisku" rośnie cała masa małych orlików, można by spróbować wykopać kilka ;:218 Naparstnicę ma tu wiele osób, ale tylko różową; ziemię mam piaszczysto-gliniastą, raczej dobrze się będzie czuła ;:108 naparstnica to kwiat mojego dzieciństwa, wiem jakie są duże ;:167 O lawendzie sporo się naczytałam... jak już kupiłam nasiona ;:131 Nie wiem co z niej będzie, niektórym nie chciała rosnąć... Z krwawnikiem spróbuję, bardzo mi się podoba - według tego co piszesz, on się dość szybko starzeje, ale w tej chwili nie mam pomysłu jak by go można odmłodzić ;:169 Czy karpy dziwaczka uda mi się przechować nie wiem, nie mam dobrego miejsca ;:223 zawsze zostają nasiona, wiele osób go co roku wysiewa. Nachyłka mam tego zwykłego, żółtego - przesadziłam kwitnącą roślinę ze śmietnika, nic sobie z tego nie zrobiła, kwitła dalej ;:224 tylko coś mi się wydaje, że w tym roku będzie nachyłkowe poletko dookoła :;230
Mario dziękuję ;:196 pracy faktycznie sporo, ale jaka radocha, jak to wszystko zakwitnie :tan
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Następna co oszalała ;:oj Ale tych wilców zazdroszczę, qurczę, raczej w tym roku nie dorwę :|
No to powodzenia z siewami ;:215
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Maczkiem, będziesz zachwycona...bardzo delikatnie wygląda pomiędzy większymi roślinami. Kolor żółty, jest bardzo przygaszony...nie rażący.
Orlik najlepiej przesadzać jak jest niewielki, większy odchoruje przesadzenie. Roślinę trzeba wysiewać co kilka lat, starsza zmienia wygląd kwiatów...robią się dziwne, kształt mają inny od kwitnących w pierwszych latach.
Naparstnicę wysiewałam jeszcze Rdzawą. Skiełkowała w doniczce i padła...ziemia pokryła się grzybem, wykończyła sadzonki. Kilka nasion zostało wysianych w ogrodzie, w tym roku będzie widać czy jest i zakwitnie. Wyprosiłam nasiona od Forumki ;:167 Radowałam się też tytoniem leśnym, bardzo pachnącym ;:196
Krwawnik rosnący w ziemi piasek z gliną...możliwe że nie będą bardzo ekspansywne. Odmłodzić można, zmniejszając o połowę kępę...lub zanim osiągnie normalną wysokość...przywiązać do palika. Kępa powoli dorośnie, powinna zamaskować palik...nie będzie widoczny. Te rośliny uwielbiają glinę :)
Jeszcze jedna bylina, już jej nie ma...len niebieski. Dobrze jest przycinać nisko nad ziemia jak przekwitnie. Powstaną zgrabne gęste kępki.
Powojniki też wysiewałam, Forumka powiedziała jak się do tego zabrać. Nasiona nawet o tej porze zebrać, napełnić doniczkę ziemią, wysiać nasiona...cienko przyprószyć ziemią. Doniczkę wynieść na zewnątrz, zapomnieć gdzie jest postawiona. Wiosną przenieść na słoneczko. Siewki powinny się pojawić...może nie wszystkie ale kilka na pewno. Mróz i deszcz nasionom nie szkodzi.
Wysiewałam tak powojnik bylinowy...zostało tylko foto. Myszy w ogrodzie uwielbiają jeść korzenie tych roślin...zjadły kilka nowo posadzonych powojników...bylinowych też nie ma, fruwała tylko góra przypięta do palika.
Przetaczniki też w tym roku wysiałam... po tygodniu, już coś widać w jednym pojemniku :heja
Bardzo jestem ciekawa wysiewów, wyhodować coś od nasionka ;:215 Przepraszam że tak się rozpisałam :oops:
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Natalio istne szaleństwo ;:oj
Uważaj na niezapominajki bo strasznie rozsiewają się. Za rok opanują Ci cały ogród ;:306
Groszki,orliki, cynie, naparstnice, lawendę, łubin i resztę uwielbiam ;:173
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Zebrałaś super nasionka super roślin! No właśnie, niech no to tylko wszystko zakwitnie, będzie cudnie!
Powodzenia i wiele radości z kwitnień! I to jeszcze od nasionka ;:215 ;:180
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Mati dziękuję ;:196 a kto jeszcze oszalał? ;:183 gdybyś miał w kolejnym sezonie problem z nasionkami wilców to na pewno będę zbierać ze swoich ;:108
Aniu orliki właśnie takie małe tam były, sądzę że w tym roku też będą ;:108 Naparstnica rdzawa ładna, chętnie popodglądam jak Twoja zakwitnie. Wiem że są jeszcze inne podgatunki, ale nie jestem pewna czy rosłyby u nas ;:185 Krwawnika dzikiego w okolicy działki sporo - na ścieżce znalazłam różowy który zwiał komuś z działki, przesadziłam, ładnie kwitł do końca lata. Zobaczymy, czy w tym roku odrośnie. Dziękuję za radę na temat lnu, muszę sobie zapisać ;:196
Seba znam dobrze niezapominajki, raz posiane wysiewają się co roku - u mnie powinno być im dobrze, bo spotykałam dziką wersję, kwiatuszki ma mikroskopijne :)
Bea dziękuję ;:196
Pozdrawiam, Natalia
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”