Bób cz.3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Bób cz.3
Wybierając jakąś odmianę warto dowiedzieć się o niej jak najwięcej. Amatorzy odmiany Windsor Biały powinni pamiętać, że jest to odmiana zaliczana do odmian średnio późnych. Okres od siewu do zbioru wynosi u tej odmiany ok. 105 dni a to oznacza, że zbiory zaczną się dopiero w lipcu.
Ja w tym roku pierwszy raz zaczęłam swą przygodę z bobem. Na rozsadzie mam już odmianę Figaro (ponoć bardzo wczesna) a późnej jeszcze wsadzę odmianę Topbob. Zobaczymy jak to się uda 

Nie wiem ile w tym prawdy ale słyszałam, że bób wysiany do doniczek - wcześniej niż od razu do gruntu nie jest tak atakowany przez mszyce, jak ten wysiany prosto do gruntu dopiero w marcu. Czy to prawda? Zobaczę. Wsadzę w ogródku taki z rozsady i taki do gruntu.
No i taki wcześniej wysiany trochę przyspieszy pierwszy zbiór
No i taki wcześniej wysiany trochę przyspieszy pierwszy zbiór

Ten i ten jest atakowany przez mszyce, nie ma na to reguły. Jedyny plus bobu z rozsady to mniejsza liczebność strąkowca bobowego, bo nie lata tak intensywnie wiosną.
- Dalmore
- 100p
- Od: 25 mar 2013, o 07:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Chodzi o termin im wcześniej tym lepiej bo i większe plony (należy do roślin dnia długiego) no i robaczki nie zdążą się w nim zadomowić. A ponadto lubi wodę o co wiosną nie trudno i chłód mu nie przeszkadza. A po zbiorze można coś innego wysadzić, choćby jarmuż na zimę czy brukselkę
- ZielonaZabka
- 500p
- Od: 7 kwie 2016, o 20:01
Bób nie jest rośliną dnia długiego ;)
-
- 50p
- Od: 5 sty 2016, o 15:27
Posiałam dzisiaj bób aquadulce w gruncie, rok temu też siałam pod koniec lutego, był bardzo udany i mszyce go nie zaatakowały.
-
- 500p
- Od: 4 mar 2013, o 18:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kiedy można wysiewać bób na rozsadę? Pierwszy raz chcę uprawiać
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Mój bób już zaczyna wychodzić z ziemi (w domu, na parapecie). No i teraz pojawia się pytanie, jak teraz z nim postąpić? Obniżyć mu temperaturę? Kiedy wystawić na zewnątrz? Zamierzałam wiosną zbudować niewielki tunelik foliowy, ale dopiero schodzi śnieg i jeszcze na to za wcześnie... Pierwszy raz posiałam bób.
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Kontakt:
W ubiegłym roku siałem do gruntu bób pod koniec lutego, wykiełkowało jakieś 60-70%. Żadnych mszyc nie było, a plony powalające, rośliny pod ciężarem strąków pokładały się do ziemi. W tym roku zamierzam siać w okolicach 10-15 marzec żeby ograniczyć straty w postaci niewykiełkowanych nasion. Tak było, że po siewie spadł jeszcze śnieg i złapał mróz na tydzień, tak więc w tym roku nie ryzykuję. A nasion zebrałem tyle że wystarczy mi na bardzo duży areał, zostawiam część na siew jesienny. Odmiana Hangdown Biały.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
pypylna pisze:Mój bób już zaczyna wychodzić z ziemi (w domu, na parapecie). No i teraz pojawia się pytanie, jak teraz z nim postąpić? Obniżyć mu temperaturę? Kiedy wystawić na zewnątrz? Zamierzałam wiosną zbudować niewielki tunelik foliowy, ale dopiero schodzi śnieg i jeszcze na to za wcześnie... Pierwszy raz posiałam bób.
Jak powschodził to go możesz wyystawiać na dwór jeśli temperatura jest na plusie, bób poptrafi znieść też mróz, ale nie polecam

Mam podobnie:pypylna pisze:Mój bób już zaczyna wychodzić z ziemi (w domu, na parapecie). No i teraz pojawia się pytanie, jak teraz z nim postąpić? Obniżyć mu temperaturę? Kiedy wystawić na zewnątrz? Zamierzałam wiosną zbudować niewielki tunelik foliowy, ale dopiero schodzi śnieg i jeszcze na to za wcześnie... Pierwszy raz posiałam bób.