Mój ogród wśród łąk część 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Re: Mój ogród wśród łąk część 6

Post »

Lobelie można pikować niewielkimi kępkami...nic się jej nie stanie :D Na daturę uważaj, jeśli wyda nasiona- są trujące, sok może też podrażniać. Wszelkie czynności przy tej roślinie najlepiej wykonywać w rękawiczkach.
Kapusta rewelacyjnie wygląda ;:215
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Małgosiu, Twój por jakiś grubszy ;:oj może miałam złe nasiona ? bo moje takie marne. Pięknie Ci wzeszła lobelia równiutko, ja wysiałam trzy kolory : biała , niebieska i różowa :) Teraz czekasz na pierwsze właściwe listki kapusty i będziesz pikowała ?
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Witam Was Kochani :wit

Przez cały weekend troszkę sobie popracowałam w ogrodzie. Pogoda typowa dla czasu przedwiosennego, troszkę słoneczka, ciut deszczu, ale widać, że wiosna zbliża się wielkimi krokami. Zostały przycięte jabłonie, leszczynowe odrosty, derenie. Z ich gałązek została zrobiona piękna ściółka na rabaty. Myślałam, że z tak ogromnej ilości gałęzi starczy mi na wszystkie rabatki, ale się przeliczyłam. :lol: Nie mniej jednak, jestem strasznie zadowolona z mojej maszynki do cięcia gałązek.
Idąc za ciosem, zrobiłam też porządek w domku ogrodnika. Potem pozbierałam z ogrodu wszelkie śmieci. Nazbierało się tego aż cały worek ;:224 I posprzątałam taras, niedługo chyba już wypiję na nim poranną kawkę :heja
W przerwie skoczyłam zerknąć co tam na sklepowych półkach. Do koszyczka wpadły mi dalie i przepiękne doniczki z przekwitniętymi cebulowymi w tak atrakcyjnych cenach, że nawet moja córcia mówiła, bierz mamcia, bo to straszna okazja. Okazja niesamowita, bo nie dość że obłowiłam się w ładne doniczki to jeszcze mam sporo cebul hiacyntów.

Anida - Pokażę, masz jak w banku. Ale jeszcze na razie łysawa lekko, zapełni się na maxa w marcu ;:333

Tulapku - Ja mam żółtą, pięknie pachnie. Może poszukaj wśród znajomych i ktoś Cię obdaruje małą daturową szczepką? Po co wydawać tyle kaski na roślinkę, którą jeśli źle przezimujesz szlag trafi?

Aniu - Wiem, że datura to dość osobliwa roślinka, cała jest trująca dzięki zawartości dużej ilości alkaloidów. Też mam wnusia, ale mam nadzieję, że nie będzie zjadał niesmacznej przecież roślinki. Zatrucia są dość rzadkie, sporadyczne. Dzieci nie jadają czegoś, co im nie smakuje. Dużo wokół nas jest roślin, które zaliczane są do trujących. Kroton, filodendron, bluszcz, fiołek alpejski, gwiazda betlejemska....Pomimo tej wiedzy posiadamy je w mieszkaniu i pielęgnujemy. I uważamy na to co nasze dzieci w wnuki mają w łapkach ;:196

Dorotko - Biała lobelia to u mnie nowość. Niebieska nie chciała wzejść, dlatego biała będzie wiodła prym na rabatach różanych. To super wdzięczna roślinka. Marzec tuż tuż.....Strasznie się cieszę :tan

Soniu - Lobelię pikuje się małymi kępkami i tak też sadzi się potem do gruntu. Nie wyobrażam sobie pikowania pojedynczych sieweczek :;230 Wesoło by mieli w domu. I tak są cierpliwi, ale Kubuś żywo się ostatnio interesował nowym meblem w salonie. Pokazałam, że nie wolno, to otrzymałam w zamian mały napad złości, ale to już mamy opanowane :uszy

Aniu 11 - Wiem kochana o pikowaniu lobelii, zapoznałam się z tym tematem, zanim posiałam ją po raz pierwszy w zeszłym roku. I dlatego wiem, że jej uprawa nie jest wcale trudna i daje wiele satysfakcji.
Datura to chyba w naszym klimacie nie zdąży zawiązać nasion? Wiem o jej właściwościach trujących, dlatego myję łapki, zresztą zawsze myję po każdym zetknięciu się z roślinkami. Czort nie śpi :uszy

Violka - Pory są różne, ja zamówiłam kilka różnych rodzajów. Posiałam wczesnego, a potem posieję późniejsze. Mam nadzieję, że w tym roku wystarczy mi aż do przyszłej wiosny. Dzisiaj zauważyłam, że mam w warzywniaczku jeszcze kilka porów z zeszłego roku. Tylko, że nie można ich wyciągnąć, bo ziemia zmarznięta.

Świat przedwiosenny wygląda tak jak widać.

Obrazek

W ogrodzie jeszcze są miejsca ze śniegiem, ale z dnia na dzień coraz go mniej.

Obrazek

Warzywnik jeszcze śpi, ale niedługo tu się będzie działo. Lubię tak na niego popatrzeć w wersji uśpionej, planując nasadzenia, wysiewy. Jeszcze troszkę....

Obrazek

Ogród prezentuje się obecnie tak.

Obrazek

Moje oczy cieszą natomiast takie maciupcie oznaki wiosny.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Datura zaczyna fazę ukorzeniania.

Obrazek

Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moment, to ten datury co zimowałaś ściętej nie zostawiłaś, tylko oderwałaś zielone i ukorzeniasz, czy po prostu robisz jeszcze jedną?
Ja zamówię biała podwójną, babci taka najbardziej się podoba, to 25zł i 20 przesyłka to nie tak źle.
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja na razie nic nie ruszam, poczekam aż śnieg zejdzie i ziemia obeschnie.
Na razie jedynie układam sobie w głowie harmonogram prac:)Wiosenne kwiaty wystawiają kły i u mnie, jak tak dalej pójdzie, szybko będziemy mieli wiosnę.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu, te drzewka tak równo przycięte to jabłonie ? Napisz mi jak jakiego używasz rozdrabniacza do gałęzi, marzy mi się takie cudo. Raz kupiliśmy używane do placu i musiałam zaraz jechać oddać facetowi. Jeszcze miał focha " JAK TO NIE DZIAŁA ?" Śliczne widoki u Ciebie wiosenne :)
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Mateuszu - Obcięłam odrost zielony z pnia. Jest jeszcze kilka, mniejszych więc z czasem i je zacznę ukorzeniać. Pień też zostawię, w ramach doświadczenia. Postępuję zgodnie ze wskazówkami mojej znajomej, daturowej królowej :lol:
Z takiego małego odrostu latem będzie już drzewo. Bardzo żarłoczne drzewo :uszy

Madzia - Mam do dyspozycji tylko weekendy, i też nie wszystkie. W niektóre będą babciowała, w inne dopingowała S. I dlatego muszę się sprężać z pracami ogrodowymi. A te maleństwa wystawiające noski z ziemi mnie bardzo rozczulają, chociaż trzeba się nieźle naschylać żeby je dojrzeć :lol:

Violka - My też kupiliśmy używany, z dobrego źródła. Nie rozumiem, dlaczego nowe takie są drogie. ;:131 Przecież to żadna filozofia w budowie tego cuda.....troszkę bardziej złożona od budowy cepa. Mam elektryczny, nazwy Ci nie powiem, z zachodniej granicy przyjechał. Jest elektryczny i ma moc 2400 Watów, bo to moc musi mieć sporą. Ja jestem zadowolona. A kosztował całe 200 zł ;:333
Jabłonie rosną w szpalerze i tak są cięte, jakby rosły wzdłuż. I nie mogą haczyć o czuprynki przechodniów.
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie nowe rozdrabniacze te porządne są drogie. Dobrze będę szukała o takiej mocy jak piszesz :)
Pytam o jabłonie.... bo widzę że Twoje mają mało gałęzi i niskie są. Może też tak muszę swoją opitolić nisko ;:131... a to moja jedyna jabłonka samosiejka, ma piękne duże cudowne jabłka i się boję.
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No dobra ;:108 Będę obserwować dokładnie, w razie co uniknę błędu :wink:
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Jednego roku posiałam Lobellę i powiem byłam bardzo z niej zadowolona i co najważniejsze na drugi rok sama się wysiała. Nieco przeraża, ze do pikowania jest taka delikatna ale kępka i po ptokach a kwitnie obłędnie.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

;:oj ;:oj Och, jak u Ciebie już ładnie, niemal bez śniegu ;:138 Masz co najmniej tygodzień wcześniej ode mnie piękne przedwiośnie ;:333 Śliczne fotki :D
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Dopisuję się do wątku :wit już niedługo śnieg zniknie i wszystko się zazieleni :tan
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Małgosiu czy ja dobrze widzę w tych wychodzących z ziemi maluchach jakiś szafirek z listkami w paski? Albo coś innego, o podobnym szczypiorku, ale variegata - co to jest?
Ale fajnie wygląda Twój sad, ja dopiero będę sadzić w marcu jabłonki, a te moje dwie które teraz powinnam jakoś poprowadzić, to nie wiem, jak ciąć i jak odginać. Muszę poczytać więcej :)
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Małgosiu,Twój ogród jakby wysprzątany był,u mnie to jakiś galimatias świetnie rosną Ci siewki,,będzie zapełniony warzywnik ,uwielbiam oglądać Twój perfekcyjny warzywnik ,aż teraz go widzę w oczach,pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Wow ale masz fajne przedwiośnie i jakie pracowite ;:108 . Mamy dopiero koniec lutego a Ty już tyle zrobiłaś, brawo ;:333 . ja nie mam co ciąć więc jeszcze nic w ogródku nie robiłam ;:108 . Cierpliwie czekam ;:224 . Dobrze tak obkupić się w te przecenione cebule bo bardzo często są w pięknych doniczkach właśnie ;:333 . Zdjęcia wychodzących przebiśniegów spowodowały szybsze bicie mojego serca , ach zazdroszczę ;:173 . Wiosna idzie nie ma co ukrywać ;:138 . Pozdrawiam :wit .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”