Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VII

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
ewazawady
500p
500p
Od: 7 kwie 2011, o 14:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VII

Post »

Krysiu, przeczytałam u Ani. Cieszę się razem z Tobą. ;:136 Super !!!
Pozdrawiam
Ewa
krasna101
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 gru 2011, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Krystyno :wit zawitałam do Ciebie i zostałam na ponad godzinę ;:108 Tak pięknie prowadzonego postu jeszcze tutaj nie widziałam. Piękne zdjęcia; ;:oj każdej roślinki, wszystkiego co u Ciebie żyje, każda roślinka opisana .Po prostu u Ciebie encyklopedia wiedzy o roślinach ;:108 Wielki szacunek dla Ciebie ;:180 ;:138 Każdą złotą myśl przeczytałam, podejrzewam, że część to Twoje własne i jakże piękne i trafne ;:108
A Twoja działka jest urokliwa, ładne przemyślane nasadzenia, piękne własne kompozycje, dodatki.....i tyle pięknych roślin a niektóre po raz pierwszy zobaczyłam ;:oj ;
Na pewno w nowym sezonie będę zaglądać do Ciebie -popatrzeć, poczytać i nabrać wiedzy.
serdecznie pozdrawiam Bożena
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ewo, a co przeczytałaś?
Ja też się chcę cieszyć :D
Krysia, co się stało??
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Margo2 pisze:Ewo, a co przeczytałaś?
Krysia, co się stało??
Ja też. :tan :tan :tan
Dobrego tygodnia, Krysiu! ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam miłych gości i na początek zapraszam do obejrzenia części mojej kolekcji koleusów.
Hobby trwa już kilka lat i sporo ciekawych odmian przewinęło się przez moje ręce .
Zima to paskudny okres dla nich bo chłodno na parapetach i ... za mało światła więc wypada co nieco ale jest miejsce na inne ...
Ważne ,że trzyma się choć część i będzie z czego pobierać sadzonki na nowy sezon

Koleus Scarlet
Obrazek

Koleus Flamingo
Obrazek

Koleus Gilda a po bokach wyglądają inne sadzonki rosnące w jednym pojemniku
Obrazek

Koleus Say Cheese
Obrazek

Koleus Electric Coral
Obrazek

Koleusy nadają się też na skalniaki ale muszą rosnąc w zadołowanych doniczkach. Potrzebują sporo wody a skalniaki rosnące obok ... wręcz odwrotnie.
Obrazek

Teraz czas na posty - zapraszam
hala67 pisze:Napisane: Pn 23 sty 2017 19:55
Krysiu włodarze Twojego miasta zadbali o piękny wystrój świąteczny. Mogę Ci tylko pozazdrościć. U mnie tylko Rynek Trybunalski wyglądał jako tako.
Tak fajnie zaprezentowałaś wiciokrzew japoński, że nabrałam ochotę na uprawę tego pnącza u siebie. Jak myślisz dałby radę wspiąć się po drabince na sosnę?
Halinko zawsze warto zadbać o wizerunek miasta bo mieszkańcy to doceniają a i turystów u nas sporo więc wieści idą w świat.
  Wiciokrzew japoński 'Aureoreticulata' warto mieć u siebie- u mnie dla liści rośnie bo kwiaty w tym kontraście mało widoczne.
Nie wiem jakiej wysokości masz sosnę bo odmiana Aureoreticulata' dorasta tylko do 2 m - z odmian japońskich jest najniższy ? taki kompaktowy.
Gatunek dorasta do 10 m , z tego co pamiętam odmiany 'Purpurea'   i 'Halliana'   dorastają do 4 m czyli musisz przemyśleć.

Margo2 pisze:Napisane: Pn 23 sty 2017 23:05
Całe szczęście, że teraz władze myslą nie tylko o praktycznej stronie życia
Czyz to nie cudownie wyjść na spacer wieczorową porą?
Nie żałuje, że wydają na to pieniądze, chociaż znajda sie tacy, co powiedzą, że zawsze jest coś pilniejszego
Trudno, co ja zrobię, że jestem wzrokowcem?
Jak tylko będę mogła z moczenia skorzystam :D
Gosiu to prawda, że wyobraźnia włodarzy miasta ma szersze perspektywy myślenia ale zawsze znajda się tacy, którym taki wydatek nie pasuje bo woleliby bardziej przyziemny. Pierwsze wrażenie odbieramy wzrokiem i chyba większość z nas tak czuje - u mnie nauka w szkole też głownie na wzrokowym zapamiętywaniu polegała więc takie podejście przydaje się w wielu aspektach życia.

JAKUCH pisze:Napisane: Wt 24 sty 2017 10:10
Jestem ciekawa czy mój wiciokrzew po zimie też powstanie, bo bardzo ładny .Miło spaceruje się tak udekorowanymi ulicami zamiast siedzenia w domu
Jadziu na radę a jeśli góra przemarznie to odbija od korzenia - już tak miałam.

stefcia pisze:Napisane: Wt 24 sty 2017 21:59
Witaj Krysiu
Ciekawie jest Twoje miasto udekorowane .
Stefciu dziękuję , świąteczne okresy sa bardzo ważne.
My na te okazje przygotowujemy mieszkania, domy więc jeśli skwery i ulice też nabierają odświętnego wyglądu to tworzy się wspólny świąteczny klimat.
Przy wiosennych świętach już tego nie ma i mniej uroczyście je obchodzimy.

ewelkacha88 pisze:Napisane: Śr 25 sty 2017 13:55
Witaj Krysiu . Bardzo ładnie udekorowane miasto a w nocy wygląda rewelacyjnie . Cudne światła i taki klimat ... . Okres świąteczny powoli dobiega końca a teraz czekamy na wiosnę i na kolejne święta. Czas szybko leci, oj szybko ;:108 . Pozdrawiam
Ewelinko dziękuję za pozdrowienia.
To fakt ? czas zbyt szybko mija, święta zimowe to już historia i dekoracje prawie wszystkie zdjęte. Jednak część nada dekoruje mieszkanie bo u nas taki zwyczaj,że do końca karnawału takie akcenty poświąteczne stoją.
Skrzynka za oknem kuchennym udekorowana na początku grudnia nadal świetnie się prezentuje więc zostawiam do wiosny ...
Obrazek
Obrazek

Nie mogłam znaleźć białego lampionu więc latarenkowy znicz z piwnicy przytargałam, biała farba w puszce do grzejników była pod ręką ( po remoncie) więc tylko czas i pędzelek. Potem wypad do pasmanterii i ... gotowy.
W czasie świąt wkłady do zniczy paliły się ( to taki mój zwyczaj " światełka" dla tych najbliższych , których wśród nas już nie ma) a teraz wkłady kominkowe.

Któregoś ranka zaskoczył mnie cudowny widok ... właśnie tego było brak - śnieg był tą przysłowiowa kropka nad i

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wrzosy są dekoracyjne przez całą zimę.

Kasiula17 pisze:Napisane: Śr 25 sty 2017 20:12
Również uwielbiam oglądać owady .
Krysiu pięknie oświetlone dekoracje, magia zimy bo śnieg daje sporo uroku ;:167
Kasiu przez te owady to czasami kilka godzin przesiedzę przy komputerze szukając nazwy dla jakiegoś osobnika , który wpadł mi w oko i w kadr :;230
To jakaś kolejna choroba czy co ???

W styczniu przez kilka dni miałam do czynienia z owadami bo pszczółki tez do nich należą.
Wyłuskiwałam z rurek kokony pszczoły murarki ale ... zdarzały się też niespodzianki :D
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A takie coś wygryzie się z nich pod koniec marca lub w kwietniu - wszystko zależy od temperatury
Obrazek

Locutus pisze:Napisane: So 28 sty 2017 10:06
Dekoracje piękne, ale zakaz chodzenia po siedzisku jako żywo Bareją mi zaleciał... :-D

A filmy przyrodnicze po prostu uwielbiam... Zdarza mi się wielkie serie przyrodnicze na DVD kupować i potem oglądać i oglądać i oglądać...
Pozdrawiam!
LOKI
Jurku witam :wit
Z tym siedziskiem i zakazem to w tym wypadku raczej uzasadnione.
We wnętrzu bombki ułożono kilka warstw miękkich materacy , ich poszycie to delikatny materiał skóropodobny w jasnym brązie.
Logiczne jest dla normalnych ludzi , że tam się siada a nie skacze jak na trampolinie.Tym bardziej,że sporo ludzi siadało w jasnych płaszczach robiąc sobie zdjęcia. Brudne ślady po butach i dziury raczej by odstraszały potencjalnych chętnych do fotek z tego miejsca.
Filmy przyrodnicze koniecznie trzeba wiele razy obejrzeć - utrwalić wiedzę, nacieszyć oczy, miel spędzić czas przy kawie itd.
Każdy powód dobry aby siąść przed ekranem :wink:

maniolek pisze:Napisane: N 29 sty 2017 17:05
Krysiu piękna działka :) widać, że doświadczenie posiadasz ;) Będę zaglądał i podziwiał, a i zapewne kupię coś w wątku sprzedam :) ;:138
Mariusz witam i dziękuję.
Zapraszam w sezonie na spacery bo teraz mój wątek solidnie "drzemie" ;:19

Emi22 pisze:Napisane: N 29 sty 2017 19:34
Witaj :wit , ogldam Twój wątek. Prześliczne zdjęcia.
Masz ogrom różnych prześlicznych roślin!! Można tak czytać wątek bez końca :)

Różeniec górski - zaciekawiła mnie ta roślinka. Urocza jest.
Zatrzymałam się też przy hortensji Forever. Jeśli masz więcej fotografii z minionego lata, zachęcam do wklejenia. Bardzo chciałabym zobaczyć, jak urosła :)

Na zdjęciach widzę piękne kwitnienie Kaliny. W zasadzie nie wiedziałam, że ona ma takie ładne kwiaty.
Sadziec purpurowy? Okazała, potężna bylina!! nie wiedziałam, że tak wysoko potrafi wyrosnąć (2,5 m !!) :)
Rosplenica japońska Black Beauty - tak, w kompozycji ogrodu widzę, jak pięknie się prezentuje. Podoba mi się również Wiciokrzew japoński Aureoreticulata.

Pozwolę sobie częściej zaglądać, bo tyle ciekawostek jest w wątku ;:167
Gratuluję.
Emi dziękuję za miłe słowa - widzę, że nie tylko oglądasz fotki ale i czytasz posty .
Podobnie jak ja :) dlatego spacer jest dużo wolniejszy ale za to miły dla oka i przy okazji wiedzy przybywa.
Różeniec górski posadziłam z racji jego właściwości zdrowotnych bo robi się z niego preparaty typu stymulującego, pobudzającego układ immunologiczny itd. 
ale ? z korzenia i dopiero tej jesieni wykopię . Ponoć kłącze pachnie różami stąd taka polska nazwa.
Co do hortensji troszkę się o nie boję - nowe młode nabytki niezbyt na zimę zabezpieczyłam przez ten remont łazienki.. Przyjdzie wiosna i wszystko się okaże.
Kaliny - gatunki i ich odmiany do wyboru wg upodobań ale w mojej kalinie koralowej "Roseum" zakochałam się już jako nastolatka . Mimo, że nie wytwarza dekoracyjnych owoców jak inne kaliny okres kwitnienia jest rekompensata za wszystko.
Zapraszam w sezonie na spacery bo teraz wątek jakby w letargu ?. zima

Zdaje mi się,że wyczuwam u Ciebie miłość do hortensji więc kilka zdjęć dla Ciebie z hortensjami w roli głównej :
Kwiatostany Polar Bear w początkowej fazie kwitnienia
Obrazek

Mietelnik na tle kwitnących hortensji na pniu
Obrazek

Trójkątna rabata z dzielżanami , liatrami i jednorocznymi jako obwódka. A wszystko to w otoczeniu krzewó hortensji
Obrazek

Kwiaty mojej ulubienicy czyli Le Vasterival GREAT STAR
Obrazek

A przy okazji pokaże co ją spotkało w ub sezonie szok !!!
Widziałam coś takiego raz pierwszy - inwazja małych muszek - tylko na jej kwiatach - może ktoś wie co to jest ?

Obrazek
Obrazek

Byłam na tyle zdeterminowana, że już chemia w ręku gotowa do oprysku (choć jestem jej przeciwna) ale jak zobaczyłam mnóstwo chrząszczy Kruszczycy złotawki motyli i innych owadów ... zostawiłam wszystko w rękach natury ...

Obrazek
Obrazek

Rusałka Admirał
Obrazek
Obrazek

Jej kwiaty są przepiękne i delikatnie pachną.
Widać nie tylko ja jestem nimi zauroczona co widać ... na załączonych zdjęciach.

Pozdrawiam - pozostałe odpowiedzi niebawem.
Awatar użytkownika
juni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 wrz 2009, o 10:43

Post »

Ja też jestem zuroczona hortensją Le Vasterival GREAT STAR.
Mam ukorzenioną z patyczka i już kwitła.
Patyczek oczywiście od Ciebie . :-D

Mam pytanie .
Czy papierowe rurki dla murarek sprawdziły się?
O widzę na zdjęciu,że są,to jaka średnica musi być.
Niestety nie dysponuję żadnymi patykami pustymi w środku.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Krysiu, cudowne hortensje, nie idzie oczu od nich oderwać. ;:138
Zaintrygowały mnie pszczoły murarki. Będę musiała się uważnie przyjrzeć im i doczytać to i owo...
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Krysiu widocznie ta hortensja przyciąga wyjątkowo dużo owadów różnej maści .Masz racje na chemię zawsze jest czas i trzeba się dobrze zastanowić zanim się po nią sięgnie.U mnie też wylęgają się różne stwory których nie umiem zidentyfikować ,lecz odpuszczam im .A może zainteresują sie nimi ptaki wiec po co truć niepotrzebnie ;:108 Masz fajny przychówek murarkowy ;:215 powiem szczerze ,ze trochę się ich boję ,żeby mnie nie użądliły .Cudne odmiany koleusów jest ich mnóstwo i co jedna to ladniejsza
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Krysiu piękna ta hortensja! - Twoja ulubienica. ;:138
Aż żal kwiatków oblężonych przez chmary muszek. ;:174
Zaintrygowała mnie Twoja informacja o czyszczeniu kokonów. Jak to robisz?
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Krysiu owady u Ciebie cudowne a i widzę miałaś sporo pracy przy nich ;:oj
Cudowne ciepłe ujęcia, wiosna idzie ;:167
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Zaległe odpowiedzi ... zapraszam :D

iwona0042 pisze:Napisane: N 29 sty 2017 19:41
Bajkowy świat nam pokazałaś Krysiu, tylko więcej śniegu mogło by być, ślicznie to wygląda
Iwonko dziękuję. Śnieg póki co jeszcze lezy ale najbliższe dni będą z temperaturami dodatnimi więc zacznie się topnienie.

apus pisze:Napisane: Pn 30 sty 2017 11:17
Krysiu piękne i dekoracyjne oświetlenia... bajkowo!
Basiu dziękuję.
Ja też tak to odbierałam i pewnie dlatego częściej wychodziłam na spacery w chwili gdy zaczęło zmierzchać.
Otoczenie skrywało się w mroku i było widać "bajkowe sceny"

plocczanka pisze:Napisane: Śr 15 lut 2017 19:51
Lucynko mam nadzieję, że to pierwszy i ostatni raz taka inwazja bo faktycznie było mi jej żal ale trwało to tylko 3 dni. Jednak płatki miały plamki więc straciły na urodzie.
Wstępne czyszczenie kokonów robię zaraz po wyłuskaniu z rurek bo sypię do naczynia z otworkami np. sito lub durszlak i potrząsam delikatnie.
Resztki budulca, odchody i inne zanieczyszczenia przelatują, a kokony zostają .Na zakończenie przesypuję je wyprażonym ( dla zachowania czystości) piaskiem bo przez delikatne ocieranie kokony pozbywają się resztek zanieczyszczeń łącznie z pasożytami jeśli takowe by były.

plocczanka pisze:Napisane: Pn 30 sty 2017 11:43
Krysiu, uwielbiam takie baśniowe klimaty! ;:138 Wspaniale udekorowane miasto!
Szczególnie nocą cudownie to wygląda... Tak zresztą było zaplanowane, żeby nocą...
Lucynko a kto nie lubi baśniowych klimatów - dziećmi pozostajemy do końca życia.

Arkadius121 pisze:Napisane: Śr 01 lut 2017 13:50
Witaj Krysiu Wielkie słowa podziwu dla Twego rękodzielnictwa,masz niesamowity talent.
Twoje miasto pięknie udekorowane z niesamowitą iluminacją świateł a do tego,jak zawsze zresztą super zdjęcia w super jakości i ekstra oprawie.
Pozdrawiam.
Arku pewnie większość z nas próbuje swoich możliwości w różnych dziedzinach, niektóre przypadają do gustu i dzięki pracy wychodzą dość ciekawe przedmioty.
Dekoracje faktycznie podobały się i mieszkańcom i gościom odwiedzającym miasto w okresie świątecznym.

krasna101 pisze:Napisane: Cz 02 lut 2017 19:44
Witaj Krystyno zawitałam do Ciebie i zostałam na ponad godzinę ... Tak pięknie prowadzonego wątku jeszcze tutaj nie widziałam. Piękne zdjęcia każdej roślinki, wszystkiego co u Ciebie żyje, każda roślinka opisana . Po prostu u Ciebie encyklopedia wiedzy o roślinach ... Wielki szacunek dla Ciebie ;:180 Każdą złotą myśl przeczytałam, podejrzewam, że część to Twoje własne i jakże piękne i trafne ;:108
A Twoja działka jest urokliwa, ładne przemyślane nasadzenia, piękne własne kompozycje, dodatki.....i tyle pięknych roślin a niektóre po raz pierwszy zobaczyłam ...
Na pewno w nowym sezonie będę zaglądać do Ciebie -popatrzeć, poczytać i nabrać wiedzy.
serdecznie pozdrawiam Bożena
Bożenko Twoje słowa to jak miód dla łakomczucha - smakuje i chce więcej.
Wszyscy "zielonozakręceni" lubią swa pracę i pochwały też.
Zapraszam na kolejne spacery, dziękuję za wszystko i cieplutko pozdrawiam.

ewazawady pisze:Napisane: Cz 02 lut 2017 17:56
Krysiu, przeczytałam u Ani. Cieszę się razem z Tobą. ;:136 Super !!!
Margo2 pisze:Napisane: N 05 lut 2017 19:29
Ewo, a co przeczytałaś?
Krysia, co się stało??
plocczanka pisze:Napisane: N 05 lut 2017 19:43
Ja też. :tan :tan :tan
Dobrego tygodnia, Krysiu!
Ewciu, Gosiu i Lucynko od lata ub roku mam problemy ze zdrowiem a że nasza kochana służba zdrowia kuleje , to konsultacje i badania i rozpoznanie ciągną się w nieskończoność. Jestem po pierwszej biopsji - zmiany łagodne . Następne badanie łącznie z wycinkami będzie już w szpitalu pod znieczuleniem więc muszę położyć się do szpitala na 3 dni ,a miejsce dopiero za 2 miesiące.
Czekanie jest paskudne stąd moje wyciszenie, zadumanie i troska o przyszłość.

juni pisze:Napisane: Śr 15 lut 2017 11:03
Ja też jestem zuroczona hortensją Le Vasterival GREAT STAR.
Mam ukorzenioną z patyczka i już kwitła.
Patyczek oczywiście od Ciebie . :-D

Mam pytanie .
Czy papierowe rurki dla murarek sprawdziły się?
O widzę na zdjęciu,że są,to jaka średnica musi być.
Niestety nie dysponuję żadnymi patykami pustymi w środku.
Beatko to super !!!
Masz dobrą rękę a ten pierwszy kwiat to podziękowanie. Z każdej sadzonki wyhodowanej samodzelnie jestem dumna , mam nadzieję ,że Ty też :)

Z moich obserwacji wynika, że w pierwszej kolejności zasiedlają rurki zrobione z trzciny.
Jak murarkom kończą się rurki z trzciny ( a zapasu brak) wtedy dorabiam szybciutko z papieru. Pszczoły po 2 - 3 dniach przyzwyczajają sie do nich i zasiedlają bez problemu.
Na zdjęciu poniżej widać jak pszczółka zasiedliła pierwszą rurkę z dołożonej partii i juz zalepia całość.
Celowo robię je z różnego koloru aby pomóc w orientacji ...

Obrazek

Dobry jest papier taki ciut grubszy nabłyszczany wtedy są trwalsze bo ten zwykły papierowy może nabierać wilgoci a to źle. Średnica podobna jak w tych z trzciny czyli od 5 do 8 mm. Rurki długości od 15 do 20 cm i uważam, że sa najodpowiedniejsze . Murarka wchodzi do rurki wiele razy z materiałem budowlanym na przegródki i pyłkiem. Przy większej długości niepotrzebnie traci czas na pokonywanie tunelu z obciążeniem.
Ale ? to moje zdanie wynikające z obserwacji i logiki.

apus pisze:Napisane: Śr 15 lut 2017 13:05
Krysiu, cudowne hortensje, nie idzie oczu od nich oderwać.
Zaintrygowały mnie pszczoły murarki. Będę musiała się uważnie przyjrzeć im i doczytać to i owo...
Basiu dziękuję w imieniu hortensji - kocham je i pielęgnuję a jak przychodzi czas kwitnienia to chodzę między nimi jak paw ? i napawam się ich urodą.
Pszczoły murarki warto mieć bo z roku na rok coraz mniej zapylaczy wiec jeśli możemy pomóc przyrodzie to czemu tego nie zrobić ?
Wyślę Ci na PW kilka linków z konkretnym opisem bez latania po setkach stron i spokojnie przyswoisz sobie podstawową wiedzę.

JAKUCH pisze:Napisane: Śr 15 lut 2017 16:49
Krysiu widocznie ta hortensja przyciąga wyjątkowo dużo owadów różnej maści .Masz racje na chemię zawsze jest czas i trzeba się dobrze zastanowić zanim się po nią sięgnie.U mnie też wylęgają się różne stwory których nie umiem zidentyfikować ,lecz odpuszczam im .A może zainteresują sie nimi ptaki wiec po co truć niepotrzebnie ;:108 Masz fajny przychówek murarkowy .. powiem szczerze ,ze trochę się ich boję ,żeby mnie nie użądliły .Cudne odmiany koleusów jest ich mnóstwo i co jedna to ladniejsza
Jadziu podobnie jest z hortensją Early Sensation bo ona też lekko pachnie ale takiej inwazji jak pokazywałam nigdy i na żadnej nie było.
Obrazek

Wszystkie hortensje mające w kwiatostanie kwiaty płodne odwiedzają owady i ja takich sadziłam więcej.
Owszem te kwiatostany z kwiatami płonnymi sa piękne - stożkowe czy też kuliste ale owady pożytku z nich nie mają?.. ;:185
Endless Summer
Obrazek

Magical Candle upchane kwiatostany
Obrazek

Limelight kwiaty w różnej fazie kwitnienia
Obrazek

Polar Bear
Obrazek

plocczanka pisze:Napisane: Śr 15 lut 2017 19:51
Lucynko mam nadzieję, że to pierwszy i ostatni raz taka inwazja bo faktycznie było mi jej żal ale trwało to tylko 3 dni. Jednak płatki miały plamki więc straciły na urodzie...
Wstępne czyszczenie kokonów robię zaraz po wyłuskaniu z rurek bo sypię do naczynia z otworkami np. sito lub durszlak i potrząsam delikatnie.
Resztki budulca, odchody i inne zanieczyszczenia przelatują, a kokony zostają .Na zakończenie przesypuję je wyprażonym ( dla zachowania czystości) piaskiem bo przez delikatne ocieranie kokony pozbywają się resztek zanieczyszczeń łącznie z pasożytami jeśli takowe by były.

Po rozpołowieniu rurki widać jak to wszystko wygląda
Obrazek

Czasami można też trafić na ciekawe niespodzianki.
Od 3 lat w kwadratowych łodygach rożnika przerośniętego ,które tnę i dokładam do domku składa jaja w misternie zbudowanych dzbanuszkach owad o nazwie gliniarz naścienny

Kasiula17 pisze:Napisane: Śr 15 lut 2017 19:56
Krysiu owady u Ciebie cudowne a i widzę miałaś sporo pracy przy nich ;:oj
Cudowne ciepłe ujęcia, wiosna idzie ;:167
Kasiu kocham te latające drobiażdżki i staram się nie wchodzić im w drogę. Wręcz przeciwnie pomagam z zakładaniu domków aby miały gdzie zimować i spokojnie doczekać wiosny.
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Krysiu życzę ci aby zdrówko szybko wróciło . Ja mam rehabilitację na kręgosłup dopiero za dwa lata i żeby funkcjonować muszę wziąć 10 zabiegów prywatnie . Tam zawsze są miejsca .Trzeba się ratować aby jeszcze chociaż popatrzeć na swoje kwiaty .
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Krysiu dziękuję, czekam na te linki, bo faktycznie sporo jest strony w temacie murarek, już na dobre mnie wzięło. Przeglądałam też oferty, powiedz mi gdzie najlepiej kupić? Na olx sporo ofert, ale jakoś boję się przez to kupić, biorąc pod uwagę, że w mojej okolicy nie ma i musiałabym tylko przesyłkę kurierem. ;:131
I jeszcze mam pytanko, co by było, gdybyś nie wyłuskała kokonów? (przepraszam za naiwność tego pytania ;:131 )
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Katarzynka
500p
500p
Od: 23 mar 2007, o 17:37

Post »

Witaj Krysiu :D
Odwiedzam Twój wątek na raty :oops: , dziś kolejna porcja ciekawej lektury opatrzonej cudownymi zdjęciami. Ja kiedyś również zrobiłam pęczki słomy dla murarek, które zalepiły otworki, jednak nigdy ich nie wyłuskiwałam :( zapewne wiszą do dzisiaj pod daszkiem wiaty.
Dodam , że zima to dobry okres na pozyskiwanie trzciny porastającej brzegi jezior, które są pokryte lodem a to gwarantuje suchość butów.
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Dobrze, że biopsja wyszła w miarę dobra.
Trzymam kciuki
Na pewno będzie wszystko dobrze
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”