Ogród z angielską nutą cz.11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród z angielską nutą cz.11

Post »

Kaszka pisze:
Aganiu gdzie Ty znajdujesz tak piękne ozdoby do ogrodu.Ja szukam,szukam i nie potrafię na takie cuda natrafić :(
No własnie, gdzie?
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

;:4 :wit

Od wczoraj czuć nadchodzącą wiosnę - widać większe poruszenie wśród ptactwa, świeci słońce, powoli topi się śnieg i jakoś tak od razu lepiej człowiek się czuje ;:3 W przyszłym tygodniu prognozowane są opady deszczu, a to oznacza, że zmyje śnieg i szybciej rozmarznie grunt, bo nocami maja też zelżeć przymrozki ;:215
Jeszcze tydzień, dwa i będzie można zobaczyć wyłaniające się spod śniegu pierwsze cebulowe ;:224
ewelkacha88 pisze:Witaj Moniko. Masz niesamowitą kolekcję irysów ;:138 . Śliczne są ;:108 . Ja jesienią posadziłam te niskie pumile ale tylko kilka. Teraz pozostaje mi czekać aż się rozrosną ;:65 . Twoje okazy są imponujące i te falbanki ;:167 . Jestem bardzo ciekawa kiedy nadejdzie wiosna :roll: . Teraz musimy koniecznie poprawiać sobie humory zdjęciami wspominkowymi ;:108 . Pozdrawiam :wit .
Pumile - maluszki tez bardzo lubię ;:333 Sa śliczne i wdzięczne, bo na wiosnę kwitną jeszcze przed wysokimi, a wtedy człowiek tak spragniony kwiatów ;:224 One mnie zawsze tak optymistycznie nastrajają i wywołują uśmiech na twarzy :D Czekam zawsze z wielką niecierpliwością na pierwsze kwitnienia :D

pela11 pisze:Moniczko , właśnie dzięki Tobie zaprosiłam do swojego ogrodu irysy i mam nadzieję że nie będą sprawiały mi problemów z kwitnieniem . Z nimi jest tak jak z piwoniami , trzeba odpowiednio posadzić .Czekam więc na efekty .Pozdrawiam ;:167
;:108 masz rację - najważniejsza droga do sukcesu w uprawie irysów, to odpowiednie podłoże (nie może być zbyt mokre, bo kłącza gniją) i głębokość sadzenia (należy sadzić bardzo płytko). Ważne tez jest, aby dzielić co jakiś czas, bo wówczas pobudza się sadzonki do wytwarzania młodych przyrostów i lepszego kwitnienia ;:333
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

clem3 pisze:Ale piękna kolekcja irysów ;:oj Ja się w nich w tamtych roku zakochałam, ale na tyle to na pewno miejsca nie znajdę :( Trudno, będę podziwiać u ciebie :D
:D irysy warto mieć w ogrodzie, choćby kilka odmian, gdy miejsca niewiele ;:108
wspaniale wypełniają czas kwitnienia pomiędzy cebulowymi, ciemiernikami i kwitnieniem piwonii, a później róż. Ja osobiście nie wyobrażam sobie ogrodu bez tych kwiatów.

AnaAn pisze:Zamiast pracować, gapię się na te Twoje irysy :shock:
Nawet nie wiesz, ja się cieszę, że niektóre z nich zamieszkają w moim ogrodzie. Wszystkie mają już zaklepane miejscówki :tan
;:196
znam to uczucie, Aniu :lol:
szykuj miejscówki, a nawet kolejne rabaty, bo to choroba taka jak różana albo lepsza ;:306

reniuniek pisze:Zaznaczam sobie twój wątek do poczytania. :D
Kolekcja irysów imponująca ;:oj
Dziękuję, Reniu ;:196

April pisze:Moniko, kolekcja irysów jaką zebrałaś jest absolutnie oszałamiająca. To moje ulubione kolory. Chyba przez ciebie rodzi się we mnie nowe chciejstwo ;:306
Parę zdjęć, z podpisanymi odmianami, szczególnie tych lawendowych, falbaniastych, byłoby mile widziane ;:333

ps. nawet kolaże robisz w artystyczny sposób ;:180
Dzięki ;:196
Kolaże to moja nowa umiejętność ;:131 - super sprawa, bo nie trzeba wrzucać pojedynczych zdjęć w dużej ilości, tylko komponujesz jedno i efekt ciekawy, a jednocześnie można na jednym zdjęciu zobaczyć więcej ;:333
Zdjęcia będę podpisywać, ok ;:108
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nifredil pisze:Monika, zakochałam się w irysach w tamtym roku dzięki Beatce/Bejka1970 i jej "paczce dla początkującego". Napaliłam się do tego stopnia, że przygotowałam dla nich nawet osobne miejsce żeby wyeksponować ich urodę, a z moim metrażem to naprawdę wyzwanie :lol: . I czekałam na wiosenne oferty sklepowe. Tyle tylko, że jakość i wielkość kłączy usadziła mnie póki co w miejscu. Nie ma szans żeby z takiego czegoś zbudować ładną karpę nawet za 5 lat ;:223 ;:224 Masz jakieś sprawdzone źródła, którymi możesz się podzielić??
Tak, mam sprawdzone źródła ;:108 Unikam kupowania w sklepach internetowych i na all... - tam rzadko są dobre sadzonki i tym rzadziej dobre odmiany ;:218 Zamiast wydać kasę na kilka badziewi i być niezadowoloną, wole kupić jedną, a konkretną i pewną odmianę od sprawdzonego sprzedawcy ;:173 .

Kaszka pisze:Alaniu rozpływam się jak oglądam Twój ogród..niesamowity i tak jest za każdym razem.Stworzyłaś raj ;:138
A do tego jeszcze jesteś uzdolniona niesamowicie.Podziwiam kunszt zrobionych jajeczek wielkanocnych przez Ciebie.

Aganiu gdzie Ty znajdujesz tak piękne ozdoby do ogrodu.Ja szukam,szukam i nie potrafię na takie cuda natrafić :(
Ozdoby kupuję jak gdzieś trafię na coś fajnego, a czasami robię na zamówienie u kowala ;:333

ewka36jj pisze:
Kaszka pisze:
No własnie, gdzie?
nie ma jednego źródla - czasami trafi się coś w takim, a czasami w innym sklepie i wówczas kupuję, jeśli cena nie zabija :wink:
rikkuu
200p
200p
Od: 26 gru 2013, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród z angielską nutą cz.11 - stabilizacja

Post »

Alania pisze:
rikkuu pisze:Monika, wiesz, że ja przeważnie oglądam zdjęcia i piszę z telefonu, ale kiedy zobaczyłam TE zdjęcia, musiałam je otworzyć na komputerze ;:oj ;:oj Czy ty chcesz, żebym zeszła na zawał?? ;:219 Po tych widokach już nie mogę się doczekać, kiedy zakwitną u mnie ;:65 Mam nadzieję, że w tym roku uda mi się pojechać na "irysowe" pola wtedy, kiedy wszystko będzie kwitło ;:108
Ula, masz jedne z najładniejszych odmian, więc będą Cię zachwycać ;:167 ;:168 Musisz sobie jeszcze sprawić Au Contraire, Elizabeth Poldark, Hollywood Night, Sea Power i parę innych ;:306 To niesamowita zaraza :wink: Ja właśnie złożyłam zamówienie na kilka kolejnych odmian :tan Teraz będę chodzic od pierwszych dni wiosny i szukać miejsca ;:131
Monika, powiem ci, że ja koniecznie muszę mieć Au Contraire, koniecznie Elizabeth Poldark, koniecznie Hollywood Night i koniecznie Sea Power i koniecznie muszę mieć jeszcze parę innych :;230 ;:306 Mam nadzieję, że twoje pięknie ci się rozrosną, bo ja je zamawiam ;:224
U mnie też był piękny dzień, aż musiałam się na chwilę wyrwać z pracy, żeby poczuć słońce na twarzy. I w końcu nie potrzebowałam czapki, ani rękawiczek :heja Dzisiaj w końcu podlałam róże w donicach, bo ziemia rozmarzła :) Obejrzałam też wszystkie róże w ogrodzie. Na moje oko żadna nie wypadła i wyglądają bardzo dobrze ;:138 Zaczęły wychodzić tulipany, ciemierniki mają pąki, a ja najchętniej rzuciłabym się w wir prac ogrodowych, ale ponieważ jeszcze nie mogę, to przynajmniej posiałam kobeę :lol:

Monika możesz zdradzić jakie odmiany zamówiłaś?:)
Ula
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Ogród z angielską nutą cz.11 - stabilizacja

Post »

rikkuu pisze: Monika, powiem ci, że ja koniecznie muszę mieć Au Contraire, koniecznie Elizabeth Poldark, koniecznie Hollywood Night i koniecznie Sea Power i koniecznie muszę mieć jeszcze parę innych :;230 ;:306 Mam nadzieję, że twoje pięknie ci się rozrosną, bo ja je zamawiam ;:224
U mnie też był piękny dzień, aż musiałam się na chwilę wyrwać z pracy, żeby poczuć słońce na twarzy. I w końcu nie potrzebowałam czapki, ani rękawiczek :heja Dzisiaj w końcu podlałam róże w donicach, bo ziemia rozmarzła :) Obejrzałam też wszystkie róże w ogrodzie. Na moje oko żadna nie wypadła i wyglądają bardzo dobrze ;:138 Zaczęły wychodzić tulipany, ciemierniki mają pąki, a ja najchętniej rzuciłabym się w wir prac ogrodowych, ale ponieważ jeszcze nie mogę, to przynajmniej posiałam kobeę :lol:

Monika możesz zdradzić jakie odmiany zamówiłaś?:)
Ula, u mnie niestety jeszcze nie da się wejść do ogrodu, bo za dużo śniegu pomimo słońca, ale liczę na to, ze jeszcze trochę i będzie lepiej, bo bliżej domu widać już cieńsze warstwy śniegu, a w miejscach odśnieżania widać już trawę. Jutro i pojutrze nadal ma być słonecznie, a to oznacza, że bieli znów ubędzie ;:333 Trochę się obawiam o moje niektóre róże, bo jednak były duże mrozy, a akurat wtedy śnieg był mizerny ;:218 Trzeba zaczekać i ocenić straty ;:224
Zamówiłam kilka nowych odmian, które jeszcze nie mają nazw, bo pochodzą bezpośrednio od hodowcy z Alnglii - mają mieć wielkie, falbaniaste błękitne i białe kwiaty. Zamówiłam tez odmiany:
Edifice, Don't Stop Believing, Fred&Ginger, Photogenic, Rite Of Passage, SDB Worry Wart, SDB Oh, so Sweet, SDB Blue Beard's Ghost.
Na razie tyle, ale obawiam się, że jeszcze się na coś skuszę, tylko zupełnie nie wiem, gdzie je wcisnę ;:306
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Zamawiaj, zamawiaj, a my potem będziemy je od Ciebie kupowac :D
Nie mogę się doczekać tych co dostałam w zeszłym roku.
Czy zakwitną? U mnie tonie reguła. Czasem czekam 2 lata na pierwsze kwiaty
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Wspaniałą kolekcję irysów pokazałaś ;:63 z przyjemnością dopisuję się do wątku ;:108
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Irysowo ;:167 ;:167 ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dzisiaj, zgodnie z prośbą, wrzucam kilka odmian z nazwami :D Niestety nie zrobiłam w ubiegłym sezonie zdjęć wszystkim moim irysom, więc to zaledwie połowa kolekcji jaką mam ;:131

Moje ulubione, zwyczajne iryski - nie znam nazwy, nie mają dużych kwiatów, nie są falbaniaste, ale kwitną tak obficie, że i tak zwracają uwagę :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Elizabeth Poldark
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Acoma
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Venetian Glass
Obrazek

Obrazek

Queen's Circle
Obrazek

Obrazek

irys biały (zgubiłam znacznik)
Obrazek

Obrazek

Seakist
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Grecian Skies
Obrazek

jasnoróżowy (zgubiłam znacznik z imieniem i nie pamiętam nazwy ;:218 )
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dance Recital
Obrazek

Obrazek

Rhinelander
Obrazek

Donegal
Obrazek

Venetian Glass
Obrazek

Spring Shower
Obrazek

Au Contraire
Obrazek

Obrazek

Queen of Angels
Obrazek

Fogbound
Obrazek

Hollywood Night
Obrazek

Obrazek

Sea Power
Obrazek

Obrazek

i znów piękna odmiana, ale zgubiony znacznik i nie pamiętam nazwy ;:124 Muszę zidentyfikować ;:224
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Margo2 pisze:Zamawiaj, zamawiaj, a my potem będziemy je od Ciebie kupowac :D
Nie mogę się doczekać tych co dostałam w zeszłym roku.
Czy zakwitną? U mnie tonie reguła. Czasem czekam 2 lata na pierwsze kwiaty
A ja ostatnio dowiedziałam się, że sa odmiany, które w ogóle tak mają, że kwitną tylko raz na kilka lat (np.raz na 3 lata) :roll: Nie wiedziałam o tym ;:218 Człowiek uczy się całe życie ;:224 U mnie irysy rosną doskonale - muszę przyznać, ze odpowiada im mój kiepski grunt ;:306 (w przeciwieństwie do róż, które się tutaj ewidentnie męczą ;:222 )
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Moniko!
Jakie śliczne masz irysy ;:oj. Gdyby nie ten ostatni, myślałabym, że wszystkie masz w takich delikatnych pastelowych kolorach. To zresztą nic dziwnego, bo takie się idealnie wpisują w nastrój Twojego angielskiego ogrodu.
Szczególnie pięknie wyglądają z kocimiętką ;:oj.
Uwaga o tym, jakie rośliny lubią naszą glebę - bardzo trafna. U mnie tak samo. Irysy na schwał, a róże - szkoda gadać.

;:196 Jagi
PS. Jak sobie radzisz? Bardzo ciepło o Tobie myślę.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

JagiS pisze:Moniko!
Jakie śliczne masz irysy ;:oj. Gdyby nie ten ostatni, myślałabym, że wszystkie masz w takich delikatnych pastelowych kolorach. To zresztą nic dziwnego, bo takie się idealnie wpisują w nastrój Twojego angielskiego ogrodu.
Szczególnie pięknie wyglądają z kocimiętką ;:oj.
Uwaga o tym, jakie rośliny lubią naszą glebę - bardzo trafna. U mnie tak samo. Irysy na schwał, a róże - szkoda gadać.

;:196 Jagi
PS. Jak sobie radzisz? Bardzo ciepło o Tobie myślę.
dziękuję ;:196 ;:167
lubię pastelowe kolory i w zasadzie one dominują u mnie w ogrodzie ;:108 Irys Sea Power i Hollywood Nights to raczej wyjątki w tak zdecydowanych kolorach, ale pasuja w tym czasie, bo ładnie się wyróżniają na tle jaśniejszych i dobrze komponują się z orlikami w tym samym kolorze, które kwitną w tym samym czasie :D
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Dzisiejszy konkurs na miss irysa wygrwają wg mnie Au Contraire i Sea Power. Są bajeczne. A te Twoje ulubione też czarują kwitnąc z taką siłą. Nie dziwi mnie Twój irysowy bzik. To naprawdę cudowne kwiaty.
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Wspaniała kolekcja - nawet nie wybieram najładniejszego, wszystkie są piękne ;:167 ;:167 ;:167
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aneczka1979 pisze:Dzisiejszy konkurs na miss irysa wygrwają wg mnie Au Contraire i Sea Power. Są bajeczne. A te Twoje ulubione też czarują kwitnąc z taką siłą. Nie dziwi mnie Twój irysowy bzik. To naprawdę cudowne kwiaty.
;:215 ja tez je bardzo lubię, ale też lubie wyjątkowo wiele innych, w tym nawet te zwyczajne lawendowe, choć ich kwiaty nie sa jakies nadzwyczajne, ale sa naprawdę pięknym akcentem na majowej rabacie ;:333
Nie lubię tylko irysów w rudych odcieniach i takich nie kolekcjonuję ;:131

Blueberry pisze:Wspaniała kolekcja - nawet nie wybieram najładniejszego, wszystkie są piękne ;:167 ;:167 ;:167
;:196 masz rację - trudno wybrać jednego "naj" ;:108 ;:173
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”