Dzięki Błażeju lektura zaliczona, po niedzieli zacznę wysiewy, na razie jestem na etapie kończenia swojej ogrzewanej i doświetlanej nakładki na parapet. Ty masz Growboxa a ja takie coś.
Ja w zeszłym roku miałem Makara, ale nie byłem zadowolony z niego. Zgrubienia nie były jakieś nadzwyczajnie duże, ale za to nać wybujała i wysokości dochodząca do blisko 50 cm i mocno zagęszczająca się. W tym roku wypróbuję odmianę Talar, zobaczę co z niego wyrośnie, termin siewu podany na opakowaniu to od połowy lutego do początku marca, dlatego planuję wysiew w okolicy 21 - 23 lutego. J-1802 mam urodziny to też trza będzie odpocząć.
Ja mam w zapasie: Edwarda, Albina i Denar. Ale chce spróbować Giant Prague. Jak będzie problem z kiełkowaniem, to zrobie mix z pozostałych. W tamtym sezonie je miałem i nie urosły za ciekawe ale złe miejsce miały. W tym sezonie licze, że nowe miejsce da lepsze rezultaty.
Ja myślę, że u mnie wystartują tak jak w zeszłym roku, sam byłem zaskoczony takim bujnym wschodem , bo wysiałem z dużym zapasem, tak na wszelki wypadek. U mnie na parapetach od zachodu i północy jest półcień, brak słońca, piece, czyli niestabilna temperatura zwłaszcza na parapetach gdzie mam 12 - 16*C. To zmusiło mnie do budowy nowej nakładki ale tym razem już na cały parapet i teraz mam pełną kontrolę nad temperaturą którą siewki ponoć tak bardzo uwielbiają.
dorotas24 Jestem pełen podziwu dla Twojej cierpliwości. Ja nasiona selera do multiplatu będę wysiewał też pojedynczo ale skiełkuję je wcześniej na wacikach kosmetycznych. Na razie z wysiewami czekam do początku marca. Być może dzisiaj wysieję ze 20 nasionek jakiejś wczesnej odmiany na wczesny zbiór pęczkowy.
Nie przepadam za przykrywaniem nasion ziemią. Wolę do przykrycia używać perlit lub wermikulit, od biedy mógłby być zwykły piasek (najlepiej wyprażony w piekarniku). Ponieważ nasionka umieszczam w płytkim zagłębieniu zrobionym ołówkiem i dopiero całość posypuję perlitem przeważnie grubość warstwy wynosi 2-5 mm.