Borówka amerykańska - 8 cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jarowo
200p
200p
Od: 9 maja 2016, o 07:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - 8 cz

Post »

Czyli wszystko to co jest w lesie, a ten klimat jest odpowiedni dla borówki.
Najważniejsze to żeby pamiętać, że jak jest świeża ściółka to trzeba sypnąć więcej azotu.
Tomala3d
500p
500p
Od: 7 lip 2015, o 15:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Robaki takie jak korniki zazwyczaj zjadają drzewa chore lub już martwe. Po oddzieleniu kory od pnia taki robak traci ochronę przed mrozem i prawdopodobnie nie przeżyje zimy. Oczywiście te przysypane mogą przetrwać mrozy. Jeśli z taką korą nawieziesz martwych robaków no to tylko się cieszyć bo to wspaniały nawóz.
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2015, o 11:42

Post »

Każda roślina ma swoje robactwo a nawet bakterie i nie sądzę żeby szkodniki sosny rzuciły się na borówki.
Pozdrawiam. Jacek :uszy
robert16zgas
100p
100p
Od: 20 sty 2016, o 09:47

Post »

Ile letnie krzywy obwicie plonują ?
Moje borówki kupiłem 2 letnie, tej jesieni miały już 3 lata, owoców trochę było, lecz mało.

-- 11 lut 2017, o 11:52 --

I kiedy przycina sie krzewy ?
Piszą że najlepiej owocują na 2 i 3 letnich pędach, i tu pytanie to jest liczone od posadzenia ? Czy ogolny wiek krzewu ?
robert16zgas
100p
100p

Post »

Ale powiedzmy że zasadziłem krzew jako 2 letni, i w internecie piszą że najlepiej owocują pędy 2 i 3 letnie, i moim zdaniem to jest liczone od zasadzenia ?
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2015, o 11:42

Post »

Borówki do trzeciego roku nie ma sensu przycinać bo będzie mieć mniej owoców. Generalnie owocuje najlepiej na silnych pędach, które wyrosną np w tym roku i utworzą się na nich pąki które zaowocują w 2018 i będą to pędy dwuletnie. Cięcie zależy też od odmiany silnie czy słabo rosnącej. Wycina się pędy starsze które nie dają już silnych przyrostów oraz zagęszczające no i suche żeby krzak był przeswietlony. Ogólnie mówiąc jak krzak się zagęścił a owoce drobnieją to trzeba ciąć.
Pozdrawiam. Jacek :uszy
Tomala3d
500p
500p

Post »

Borówki najlepiej ciąć na koniec lutego bo wtedy widać gdzie będą owoce i ewentualnie które pędy przemarzły. Wycina się pędy które są stare i na których jest mało paków kwiatowych. Dobry pąk kwiatowy jest okrągły (nie podłużny i szpiczasty choć to też zależy od odmiany, np Darrow u mnie ma długie pąki kwiatowe) i jest większy od pąka liściowego. Paki kwiatowe najczęściej pojawiają się na szczytach pędów i na krótkopędach. Jeśli w zeszłym sezonie wyrósł prosty pęd od ziemi bez żadnych rozgałęzień to prawdopodobnie nie będzie na nim teraz żadnych owoców. W tym sezonie wyrośnie na nim sporo krótkopędów które zaowocują w 2018 roku.
robert16zgas
100p
100p

Post »

Możecie przedstawić mi na zdjeciu pąki kwiatowe i pąki lisci ? Jak je odróżnić
Awatar użytkownika
buum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2015, o 17:43
Kontakt:

Post »

toldi pisze:Borówki do trzeciego roku nie ma sensu przycinać bo będzie mieć mniej owoców. Generalnie owocuje najlepiej na silnych pędach, które wyrosną np w tym roku i utworzą się na nich pąki które zaowocują w 2018 i będą to pędy dwuletnie. Cięcie zależy też od odmiany silnie czy słabo rosnącej. Wycina się pędy starsze które nie dają już silnych przyrostów oraz zagęszczające no i suche żeby krzak był przeswietlony. Ogólnie mówiąc jak krzak się zagęścił a owoce drobnieją to trzeba ciąć.
Jestem tego samego zdania i tak staram się robić :) jakoś mi to wychodzi :D :D :D
Moja działka mój raj :) Pozdrawiam Piotrek ;:163
Moja działeczka cz1.
Moja działeczka cz2.
Volvosia
100p
100p
Od: 3 kwie 2013, o 16:19

Post »

Mam problem z moimi borówkami - na zdjęciu poniżej krzaki po lewej stronie, po prawej jagody kamczackie. Tak wyglądały w połowie czerwca zeszłego roku.

Obrazek

Jak widać na zdjęciu teren jest nieogrodzony. Przy obecnej śnieżnej zimie, z moich borówek sarny zrobiły sobie darmową stołówkę. Na 4 krzaki, z każdego zostało nadjedzone, w mniejszym lub większym stopniu, to co wystawało ponad śnieg. Do jagód nie podchodziły i nie jadły.

I tu mam pytanie do Was: czym i jak zabezpieczyć rośliny przed sarniną.

Obok mam ogródek z kwiatkami i do niego też się zwierzyna dobrała (bergenie i fiołki).
Asia
sawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lis 2011, o 21:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Niestety tylko płot albo ;:163 .
Chyba że jest to blisko domu to biegający swobodnie w dzień i w nocy pies. Mieszkam w lesie, nie mam szczelnych ogrodzeń i pies jest najlepszym stróżem. Bez niego były lisy, zające, sarny, dziki ...
Pozdrawiam. Sławka
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

2 metry wysokości powinno wystarczyć.
Tomala3d
500p
500p

Post »

Jeśli chodzi tylko o borówki i rosną one w jednym rzędzie to ogrodź tylko borówki. Wbij kilka kołków owiń drutem na dwóch wysokościach i dodaj siatkę która dodatkowo zabezpieczy przed zającami czy innym bobrem.
Tomala3d
500p
500p

Post »

robert16zgas pisze:Możecie przedstawić mi na zdjeciu pąki kwiatowe i pąki lisci ? Jak je odróżnić
Robert wpisz sobie w google grafika " borówka pąki kwiatowe" albo po angielsku "blueberry flower buds" i wszystko będzie jasne. Jak nie znasz angielskiego to flower buds- pąki kwiatowe, leaf buds- pąki liściowe. Więcej nie trzeba znać ;)

https://www.google.pl/search?q=blueberr ... SgMm5-MoKM :
sawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lis 2011, o 21:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tomala3d pisze: dodaj siatkę która dodatkowo zabezpieczy przed zającami czy innym bobrem.
Bobry zgryzły drzewka owocowe, takie 3-4 letnie, koło samego domu i przeciągnęły je pod siatką! :evil: To była ostatnia kropka nad i żeby zainwestować w psa :wink: .
Pozdrawiam. Sławka
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”