Borówka amerykańska - 8 cz
- Jarowo
- 200p
- Od: 9 maja 2016, o 07:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - 8 cz
Czyli wszystko to co jest w lesie, a ten klimat jest odpowiedni dla borówki.
Najważniejsze to żeby pamiętać, że jak jest świeża ściółka to trzeba sypnąć więcej azotu.
Najważniejsze to żeby pamiętać, że jak jest świeża ściółka to trzeba sypnąć więcej azotu.
-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Robaki takie jak korniki zazwyczaj zjadają drzewa chore lub już martwe. Po oddzieleniu kory od pnia taki robak traci ochronę przed mrozem i prawdopodobnie nie przeżyje zimy. Oczywiście te przysypane mogą przetrwać mrozy. Jeśli z taką korą nawieziesz martwych robaków no to tylko się cieszyć bo to wspaniały nawóz.
- toldi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
Każda roślina ma swoje robactwo a nawet bakterie i nie sądzę żeby szkodniki sosny rzuciły się na borówki.
Pozdrawiam. Jacek 

-
- 100p
- Od: 20 sty 2016, o 09:47
Ile letnie krzywy obwicie plonują ?
Moje borówki kupiłem 2 letnie, tej jesieni miały już 3 lata, owoców trochę było, lecz mało.
-- 11 lut 2017, o 11:52 --
I kiedy przycina sie krzewy ?
Piszą że najlepiej owocują na 2 i 3 letnich pędach, i tu pytanie to jest liczone od posadzenia ? Czy ogolny wiek krzewu ?
Moje borówki kupiłem 2 letnie, tej jesieni miały już 3 lata, owoców trochę było, lecz mało.
-- 11 lut 2017, o 11:52 --
I kiedy przycina sie krzewy ?
Piszą że najlepiej owocują na 2 i 3 letnich pędach, i tu pytanie to jest liczone od posadzenia ? Czy ogolny wiek krzewu ?
-
- 100p
Ale powiedzmy że zasadziłem krzew jako 2 letni, i w internecie piszą że najlepiej owocują pędy 2 i 3 letnie, i moim zdaniem to jest liczone od zasadzenia ?
- toldi
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
Borówki do trzeciego roku nie ma sensu przycinać bo będzie mieć mniej owoców. Generalnie owocuje najlepiej na silnych pędach, które wyrosną np w tym roku i utworzą się na nich pąki które zaowocują w 2018 i będą to pędy dwuletnie. Cięcie zależy też od odmiany silnie czy słabo rosnącej. Wycina się pędy starsze które nie dają już silnych przyrostów oraz zagęszczające no i suche żeby krzak był przeswietlony. Ogólnie mówiąc jak krzak się zagęścił a owoce drobnieją to trzeba ciąć.
Pozdrawiam. Jacek 

-
- 500p
Borówki najlepiej ciąć na koniec lutego bo wtedy widać gdzie będą owoce i ewentualnie które pędy przemarzły. Wycina się pędy które są stare i na których jest mało paków kwiatowych. Dobry pąk kwiatowy jest okrągły (nie podłużny i szpiczasty choć to też zależy od odmiany, np Darrow u mnie ma długie pąki kwiatowe) i jest większy od pąka liściowego. Paki kwiatowe najczęściej pojawiają się na szczytach pędów i na krótkopędach. Jeśli w zeszłym sezonie wyrósł prosty pęd od ziemi bez żadnych rozgałęzień to prawdopodobnie nie będzie na nim teraz żadnych owoców. W tym sezonie wyrośnie na nim sporo krótkopędów które zaowocują w 2018 roku.
-
- 100p
Możecie przedstawić mi na zdjeciu pąki kwiatowe i pąki lisci ? Jak je odróżnić
- buum
- Od: 16 mar 2015, o 17:43
- Kontakt:
Jestem tego samego zdania i tak staram się robićtoldi pisze:Borówki do trzeciego roku nie ma sensu przycinać bo będzie mieć mniej owoców. Generalnie owocuje najlepiej na silnych pędach, które wyrosną np w tym roku i utworzą się na nich pąki które zaowocują w 2018 i będą to pędy dwuletnie. Cięcie zależy też od odmiany silnie czy słabo rosnącej. Wycina się pędy starsze które nie dają już silnych przyrostów oraz zagęszczające no i suche żeby krzak był przeswietlony. Ogólnie mówiąc jak krzak się zagęścił a owoce drobnieją to trzeba ciąć.

-
- 100p
- Od: 3 kwie 2013, o 16:19
Mam problem z moimi borówkami - na zdjęciu poniżej krzaki po lewej stronie, po prawej jagody kamczackie. Tak wyglądały w połowie czerwca zeszłego roku.

Jak widać na zdjęciu teren jest nieogrodzony. Przy obecnej śnieżnej zimie, z moich borówek sarny zrobiły sobie darmową stołówkę. Na 4 krzaki, z każdego zostało nadjedzone, w mniejszym lub większym stopniu, to co wystawało ponad śnieg. Do jagód nie podchodziły i nie jadły.
I tu mam pytanie do Was: czym i jak zabezpieczyć rośliny przed sarniną.
Obok mam ogródek z kwiatkami i do niego też się zwierzyna dobrała (bergenie i fiołki).

Jak widać na zdjęciu teren jest nieogrodzony. Przy obecnej śnieżnej zimie, z moich borówek sarny zrobiły sobie darmową stołówkę. Na 4 krzaki, z każdego zostało nadjedzone, w mniejszym lub większym stopniu, to co wystawało ponad śnieg. Do jagód nie podchodziły i nie jadły.
I tu mam pytanie do Was: czym i jak zabezpieczyć rośliny przed sarniną.
Obok mam ogródek z kwiatkami i do niego też się zwierzyna dobrała (bergenie i fiołki).
Asia
-
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Niestety tylko płot albo
.
Chyba że jest to blisko domu to biegający swobodnie w dzień i w nocy pies. Mieszkam w lesie, nie mam szczelnych ogrodzeń i pies jest najlepszym stróżem. Bez niego były lisy, zające, sarny, dziki ...

Chyba że jest to blisko domu to biegający swobodnie w dzień i w nocy pies. Mieszkam w lesie, nie mam szczelnych ogrodzeń i pies jest najlepszym stróżem. Bez niego były lisy, zające, sarny, dziki ...
Pozdrawiam. Sławka
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
2 metry wysokości powinno wystarczyć.
-
- 500p
Jeśli chodzi tylko o borówki i rosną one w jednym rzędzie to ogrodź tylko borówki. Wbij kilka kołków owiń drutem na dwóch wysokościach i dodaj siatkę która dodatkowo zabezpieczy przed zającami czy innym bobrem.
-
- 500p
Robert wpisz sobie w google grafika " borówka pąki kwiatowe" albo po angielsku "blueberry flower buds" i wszystko będzie jasne. Jak nie znasz angielskiego to flower buds- pąki kwiatowe, leaf buds- pąki liściowe. Więcej nie trzeba znać ;)robert16zgas pisze:Możecie przedstawić mi na zdjeciu pąki kwiatowe i pąki lisci ? Jak je odróżnić
https://www.google.pl/search?q=blueberr ... SgMm5-MoKM :
-
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bobry zgryzły drzewka owocowe, takie 3-4 letnie, koło samego domu i przeciągnęły je pod siatką!Tomala3d pisze: dodaj siatkę która dodatkowo zabezpieczy przed zającami czy innym bobrem.

Pozdrawiam. Sławka