Grudnik, kaktus bożonarodzeniowy (Schlumbergera) cz.2 - uprawa, pielęgnacja

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Grudnik, kaktus bożonarodzeniowy - Schlumbergera cz.2

Post »

Rośliny w kwiaciarniach/marketach mają okres kwitnienia sztucznie sterowany odpowiednimi warunkami - nie ma to żadnego związku z odmianą.
W domu kwitną już zupełnie inaczej, w terminie, jaki dla nich jest bardziej naturalny. Czasem powtarzają kwitnienie, różne odmiany mogę w różnym czasie kwitnąć, ten sam osobnik raz może zakwitnąć w listopadzie, raz w lutym. Rośliny sprzedawane w sklepach muszą zakwitnąć równocześnie dlatego steruje się ich kwitnieniem.
MoToKi
50p
50p
Od: 6 lut 2017, o 23:21

Post »

Szczurbobik pisze:Moje kwitną pierwszy raz w okolicach końca listopada-grudnia a drugi raz właśnie teraz. To kwitnienie jest nieco dłuższe - mniej obfite ale rozciągnięte w czasie
Czyli jednak by się zgadzało. A już miałam nadzieję, że jest jakaś odmiana kwitnąca cały rok ;:oj

---12 lut 2017, o 23:34 ---
sauromatum pisze:Rośliny w kwiaciarniach/marketach mają okres kwitnienia sztucznie sterowany odpowiednimi warunkami - nie ma to żadnego związku z odmianą.
W domu kwitną już zupełnie inaczej, w terminie, jaki dla nich jest bardziej naturalny. Czasem powtarzają kwitnienie, różne odmiany mogę w różnym czasie kwitnąć, ten sam osobnik raz może zakwitnąć w listopadzie, raz w lutym. Rośliny sprzedawane w sklepach muszą zakwitnąć równocześnie dlatego steruje się ich kwitnieniem.
Bardzo dziękuję za szczegółowe wyjaśnienie. Czyli nie ma reguły i jedynie przy odrobinie szczęścia można trafić na taki, który powtarza kwitnienie.
A kiedy można się spodziewać kwitnienia młodziutkiej sadzonki? Jest szansa cieszyć nią oko zimą 2017?
Monika
Awatar użytkownika
Agneska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2015, o 09:20

Post »

Szczurbobik pisze:Czyli nie ma reguły i jedynie przy odrobinie szczęścia można trafić na taki, który powtarza kwitnienie.
A kiedy można się spodziewać kwitnienia młodziutkiej sadzonki?
Większość ma drugi rzut kwitnienia. Dużo zależy też od warunków uprawy - czy są właściwe. Jak nie są to z kwitnieniem będzie kiepsko.
Pozdrawiam
Agneska
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p
Od: 4 lip 2007, o 17:44

Post »

Nam zazwyczaj grudniki kwitną dwa razy. Pierwszy zwykle w okolicach grudnia a drugi koniec lutego a nawet w kwietniu. Teraz właśnie nasz mniejszy zaczyna drugie kwitnienie.
Obrazek
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

To są dwie rośliny w jednej donicy, czy jedna kwitnąca kwiatami w dwóch kolorach ?
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p
Od: 4 lip 2007, o 17:44

Post »

Oczywiście do jednej donicy wsadzono dwa gatunki grudnika. O białych kwiatach - ja nazywam ze spiczastymi członami i różowy - stara odmiana z zaokrąglonymi członami, podobnymi nieco do Wielkanocnika. No i nareszcie kwitną razem, chociaż zazwyczaj biały szybciej.

- 14 lut 2017, o 18:54---

sangwinaria pisze:... wielkanocny z tamtego roku ...
Kilka dni temu widziałem Twoje zdjęcie wielkanocnika, pięknie kwitnącego. My mamy już całkiem dużego (ma z osiem albo więcej lat), w ubiegłym roku zakwitł tylko jednym kwiatem. natomiast w poprzednich latach wcale.
Grudniki kwitną nam zawsze, nawet dwa razy w roku a wielkanocnik ... ;:185
Czy można coś z tym zrobić?
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
MoToKi
50p
50p

Post »

Mam pytanie, jak odróżnić grudnika z zaokrąglonymi członami od wielkanocnika? Oczywiście po kwiatach, ale co gdy nie kwitnie?
Monika
Awatar użytkownika
ivonar
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2016, o 01:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czytałam (i takiego też niedawno kupiłam), że kaktus wielkanocny ma cieniutko, na czerwono obwiedzione człony. U mojego to milimetrowej grubości obwódka na każdym członie. Tylko nie należy mylić z "rumieńcami" na członach grudnika, którego wystawimy na słońce.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wielkanocnik powinien mieć ciut dłuższe pędy. Mam jednego wielkanocnika, ale nie ma żadnej obwódki.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
ivonar
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No widzisz Norbercie, a ja nie widzę różnicy w długości pędów/członów. Może to jakaś konkretna odmiana tak ma. Zobacz tu - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5&start=56
To nie jest mój, ale podobny.
Awatar użytkownika
Agneska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2015, o 09:20

Post »

A ja właśnie zastanawiałam się dlaczego człony jednego z moich grudników przypominają wielkanocnik. Nie wiedziałam, że starsze odmiany grudników były właśnie takie bardziej zaokrąglone. Myślałam, że mam jakiegoś dziwoląga.
Pozdrawiam
Agneska
Awatar użytkownika
ivonar
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Te starsze, to ponoć mają przydomek "babcine". Nigdzie takiego nie widziałam. Jak byś mogła, to wstaw fotkę. Taką wyraźną, z dobrym zbliżeniem ;:196
MoToKi
50p
50p

Post »

Ja ostatnio dostałam "grudnika", który wydawał mi się być wielkanocnika ze względu na zaokrąglone człony, ale jak wyczytałam że i grudnk może takie mieć to już nie wiem :?: Od babci Męża wzięłam zaszczepkę, ale też nie wiem czy to grudnik czy wielkanocnik. Teściowa mówiła, że miał kiedyś tylko jeden różowy kwiatek i nie pamięta jak wyglądał.
Monika
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak zakwitnie to będzie wiadomo czy to jedno czy drugie. :)
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
MoToKi
50p
50p

Post »

Chyba nic innego mi nie pozostaje jak czekać na kwitnienie (o ile uda mi się pobudzić roślinki do działania).
Monika
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”