Tymczasowy ogród Margo_margo cz. IV

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo cz. IV

Post »

No i jeszcze co roku musiałabyś wysiewać kolejną literę a także od początku alfabetu, bo odmian przybędzie :;230 Ale jest to jakaś strategia.
A co siałabyś przy literce Y? ;:154
Kasiu, przesyłka jeszcze nie dotarła. Wysłałaś zwykłym listem czy poleconym?
Ja co prawda zbliżam się do końca ale też już setka pękła ;:306 :;230 ;:306
Nie przypuszczałam, że tyle tego jest ;:oj
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na Y mam tylko Yellow Pearshaped i Yaponsky Crab. No fakt 2 odmiany na sezon, to trochę mało. :;230

Wysłałam poleconym. Muszę poszukać karteczki z nadania i zobaczyć gdzie list utknął. :roll:
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czyli alfabetycznie rzecz ujmując będą lata tłuste (np na A) i lata chude (np na Y) ;:306

Jeśli Ci nie sprawi kłopotu, to zerknij na karteczkę. Już mi się kiedyś zdarzyło, że awizo nie zostawione a przesyłka na poczcie niemal dwa tygodnie czekała. Ale mam teraz upoważnienie R więc powinni do skrzynki wrzucić ;:218
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Witam Małgosię i Wszystkich przyjaciół z Tymczasowego. :wit
Dziś niewiele napiszę bo rano znów trzeba się zerwać do pracy.Niestety ostatnio mam maraton stąd mniej bywam w wątku. ;:174 Dziś bo czas zaczyna naglić ustaliłem (po przewertowaniu notatnika i patrząc na prognozy pogody dłuższe) terminy wysiewu.Tak to będzie wyglądać u mnie.
- Pomidor w dwóch terminach 25 luty i 1 marca.
- Papryka 22 luty.
- Cebula Exhibition 28 luty.
Dziś także zakupiłem cebulę i podłoże do wysiewu które siedzi w domu bo zamarznięte na kość. ;:oj
W końcu w wielkich bólach powstała ostateczna lista odmian pomidorów na ten rok.Niestety z wielu dobrych musiałem zrezygnować,zostaną na przyszły. ;:108 Pomimo wcześniejszych przyrzeczeń danych sobie jest ona jak od Syracuse do Cheetaway ;:223 i jest na niej 42 odmiany. :;230 Jutro ją upublicznię wieczorem.
Małgosiu proponuję Ci zakup taczek :;230 jak już zaczniesz zbierać ogórki, ;:333 skoro masz takie plany hektarowe. ;:oj
Dobrej nocy Wszystkim życzę. ;:4
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

:wit

U mnie taka zima, jakiej dawno nie było. :D

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Gdzie tu myśleć o wysiewach?

Wiem, wiem trzeba. Po koniec lutego wysieję papryki, bakłażany i Alaisę Craig. Pomidory do szklarni na początku marca, do gruntu w połowie marca.

Mało światła jeszcze w ciągu dnia, a lamp stosować nie chcę. Może jak będzie więcej ;:3 to nabiorę większej chęci do wysiewów.

Pozdrawiam Wszyskich :wit
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Beatko śniegu masz więcej niż ja, ale też się nie skarżę na jego brak :;230 Dzisiaj nawet mróz mniejszy i wilgoci w powietrzu mniej to dzień zapowiada się ładny :)
Moje papryki siedzą na płatkach kosmetycznych i na południowym parapecie światła jest sporo więc może uda się wyhodować wcześniej papryki.

Małgosiu czy wiesz może dlaczego moja żyworódka ma takie skulone liście, czy to normalne?

Obrazek

Pozdrawiam Bywalców Tymczasowego! :wit
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Marysiu, u mnie też żyworódka ma skulone liście.

Beatko, zimę masz ładną, u mnie to tylko pełno pośniegowego błota z piachem i psie niespodzianki pod nogami. :twisted:

Witku, czy ten drugi termin siania pomidorków dotyczy uprawy w gruncie?

Małgoś, czyżbyś razem ze świeżym powietrzem z tymczasowego przywiozła jakieś choróbsko do domu?? :wink:

Pozdrawiam Irsna
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zima nieco odpuściła dziś po południu ;:138 Resztki paskudnego śniegu powoli spływają do kanałów ale to, co odsłaniają.... ;:154
Irenko Mamy ten sam krajobraz na trawnikach :roll:
Zdrowie pod względem medycznym bez zarzutów ale pod względem pomidorowym gorzej ;:306

Beatko Malownicza zima u Ciebie ;:138 Ja wiem, że przy takich widokach trudniej myśleć o sianiu ale może to i dobrze, że masz taki naturalny hamulec :wink: Mieszkasz w pięknym zakątku Polski i o każdej porze roku jest co podziwiać. Jeśli pozwolisz, to skradnę sobie pierwsze zdjęcie i w pracy będę podziwiała zimę.
Czytałam u Kasi, że nadal Cię choróbsko męczy. Mam nadzieję, że tym razem już wygonisz na stałe wszelkie wirusy ;:168 . Trzeba siłę na sezon zbierać.

Marysiu Moja żyworódka też tak wygląda. Jesienią się zwinęła. Może jej zimno?

Wituś Czy żyworódki tak mają wyglądać zimą?
Ty jak zwykle zapracowany jesteś ale dobrze, że choć na chwilę zaglądasz ;:168
Dobrze, że będziesz testował tyle odmian bo przecież nie można skupiać się wyłącznie na jednej czy dwóch. Klientom trzeba urozmaicać asortyment a przecież i Twoja rodzina z plonów korzysta. Czekam niecierpliwie na listę ;:65

Powoli rozkręcam biznesik nasionkowy i nieco zielonego już się pokazało :heja

Obrazek

To pierwsze poziomki ;:173

Dziś wysiałam werbenę patagońską, lawendę lekarską i koleusy.

Listę papryk już upubliczniłam i myślałam, że dziś będę mogła podać pomidory ale.... zdarzyło się coś nieprzewidzianego.
Wczoraj otrzymałam przesyłkę od Kasi w której były ostatnie nasionka pomidorowe i piękne torebeczki do konfekcjonowania nasion. Oczywiście nie wytrzymałam i zaczęłam przekładać, układać, podpisywać

Obrazek

Zrobiłam dopiero połowę ale w efekcie.... moja lista się rozsypała Obrazek
I co ja teraz biedna mam począć? Wszystkie kuszą, jak odłożę jedną odmianę to druga zaraz patrzy na mnie błagalnym wzrokiem. Jak już pomieszam i pozamieniam, to zaraz w ręce pcha się odmiana, której wcześniej nie zauważyłam i tak w kółko.
Dobrze, że mam jeszcze miesiąc na podjęcie decyzji :;230

Wiem tylko, że do mamy na balkon pójdzie Dancing with Smurfs (dla berbeciówny) oraz Tyazeloves Sibiri ze względu na kompaktowe rozmiary i zachwalany smak. Obie odmiany na południowym balkonie powinny być słodkie i pięknie dojrzewające.
Dla siebie na balkon wybrałam Petrusha Gardener.

Idę dalej przekładać nasionka, bo od jutra zaczynam malowanie łazienki i na taką zabawę pewnie sił mi nie starczy. No i kręgosłup będzie jęczał ;:131

Ściskam Was niemal wiosennie ;:4
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jutro jednak napiszę moją listę i pokażę Wam jak moje żyworódki aktualnie wyglądają. ;:108
Po powrocie jestem padnięty i marzę o ;:41 Jutro z pewnością będzie lepiej. :) Pozdrawiam wszystkich ciepło. ;:4
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
kurakao
200p
200p
Od: 13 maja 2015, o 12:14

Post »

Witam po długiej przerwie! :wit
Trochę po cichu podczytuję od czasu do czasu.
Ma pytanie do Witka, cebulę exchibition siejesz od razu do wielodoniczki, czy kielkujesz i pikujesz?
No i kiedy wysadzasz do gruntu?

Zastanawiam się też czy moglibyście mi podpowiedzieć w sprawie ukladu rzędów w moim foliaku.
A mianowicie mam tunel 4x10 m, z wygiętych ruruek. Układ jest następujący, przez środek ścieżka a po bokac po 3 rzędy. Z tym, że te skrajne rzędy są przy ścianie a wysokość jaką rosliny mają do dyspozycji to niecały metr.
W tym roku posadziłem przy jednej ścianie paprykę, ale coś jej nie odpowiadał, albo za mało światła albo towarzystwo pomidorów, bo dużo lepiej mi się udała papryka w gruncie. A z drugiej strony pomidory które porosły dużo wyżej niż metr i w kontakcie z folią oparzało im kwiaty i liście, także pożytku z nich dużo nie bylo.
Tak więc reasumując, czy ktoś mógłby zweryfikować układ rzędów, może zaproponować bardziej optymalne rozwiązanie?
Czy ewentualnie jak posadzę przy ścianie rzadziej pomidory i puszczę je na 3 pędy to czy to coś da?
Byłbym bardzo wdzięczny za podpowiedzi ;:215
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny u wszystkich nie wyłączając moich żyworódek rośliny wyglądają tak samo,więc nie sądzę że popełniamy ten sam błąd w uprawie.Co zauważyłem a mianowicie jedna rosnąca na południowym oknie wygląda normalnie

Obrazek
a druga na północnym gdzie jest o wiele zimniej już tak jest pokręcona jak u was.

Obrazek
Więc podejrzewam że to będzie przyczyna,ponadto moje już pragną przesadzenia w większe doniczki gdyż korzenie przerosły na pewno do brzegów doniczek.
W ubiegłym roku miały cieplejsze miejsce i ich nie poskręcało.
Marekcebulę Exhibition w ubiegłym roku siałem 26 lutego a sadziłem do gruntu 23 kwietnia.Cebulę od lat sieję do skrzynek plastikowych jak na poniższym przykładowym zdjęciu,bądź drewnianych,trochę głębszych.

Obrazek
Nie kiełkuję wcześniej i nie pikuję.Sieję dosyć rzadko(rzutowo) a w tym roku pobawię się jeszcze w wysiew punktowy,aby miały wystarczająco miejsca na wyrośnięcie do optymalnych rozmiarów.Sadzę ze skrzynek jako rozsadę tzw. rwaną.W tym roku będę wysiewał 28 lutego.
Z tego co piszesz tunel masz dosyć niski,skoro brzegowe rzędy są do wysokości niecałego metra.To powiedz mi ile Twój tunel ma wysokości w szczycie?Przy tak niskim tunelu musisz mieć dobrze rozwiązaną sprawę dobrego wietrzenia(przód-tył).Zrób zdjęcie teraz jak to wygląda u Ciebie,zobaczę jak masz kwestię wietrzenia rozwiązaną.
Co do sadzenia papryki w takim tunelu to powiem Ci tak,ja posadziłbym same pomidory a paprykę dał do gruntu.Miałem i w tunelu i od kilku już dobrych lat w gruncie i zdecydowanie lepiej plonuje w polu,biorąc pod uwagę jeszcze fakt że w tunelu atakowała ją szara pleśń i mszyce. Nie wiem jakie odmiany pomidora uprawiasz,ale na brzegowych rzędach dałbym albo odmiany samokończące,albo odmiany które nie budują zbyt mocnych krzaków.Rozstaw rzędów i ścieżek widziałbym tak jak to rozplanowałem przy takiej samej szerokości tunelu u moich teściów.

Obrazek
Niebieski kolor to rzędy.Od brzegu folii odstęp z każdej strony 35cm.Odległość między rzędami 50cm.i ścieżki szerokości 90cm.Co ile w rzędzie sadziłeś pomidory?Jeżeli przyjmiesz że od wejścia pierwszego wsadzisz 30cm. a rośliny w rzędzie co 45cm to w jeden rząd wejdzie Ci 21 pomidorów co przy sześciu rzędach daje sumę 126 krzaków.Przy tak niskim tunelu absolutnie odradzam Ci prowadzenie roślin na trzy pędy,zrobi Ci się istny busz nad którym nie zapanujesz co w konsekwencji doprowadzi do masy chorób grzybowych i będzie po uprawie.
Jak wrócę od stomatologa brr. ;:202 popiszę dalej,no i ta nieszczęsna moja lista... :;230
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Małgosiu, Irenko, Witku moja żyworódka cały czas stoi w południowym oknie w najcieplejszym pokoju. U mojej znajomej widziałam na zachodnim oknie w kuchni i liście miała prościutkie. Skoro mateczna roślina mojej żyworódki wygląda podobnie to więcej się nie martwię :D
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślę dziewczyny że jak się ociepli przedwiosennie to i żyworódkom się poprawi,swoje jednak przesadzę do większych doniczek i nowej ziemi. ;:108
Faktycznie Beatko śniegu u Ciebie jeszcze spora pokrywa,ale planować co,ile i kiedy wysiewać już musisz zacząć.Ten Twój tunel podoba mi się coraz bardziej ;:433 do tego stopnia że w pozytywnym sensie Ci go zazdroszczę.To w pełni profesjonalna konstrukcja głównie w środku,ale i z zewnątrz świetnie się prezentuje. ;:215 Zdrowiej szybko bo to jest najważniejsze. ;:108
Irenko obydwa terminy są przeznaczone dla pomidorów które będą rosły w tunelach a że są dwa dzielę na takie terminy.Pomidorów w gruncie nie sadzę już od wielu lat,chociaż w ubiegłym rosyjskie nawet miałem chęć wsadzić.U mnie okolica jest w okresie zagrożenia ZZ bardziej narażona niż gdzie indziej a do tego wokół sporo jest nasadzeń ziemniaka co dodatkowo zwiększa możliwość przejścia szybkiego na pomidory.Jedni chronią ziemniaki,inni nie,więc po kilku razach zrezygnowałem ostatecznie z uprawy w gruncie na rzecz tuneli.
Małgosiu jak już pojawiają się u Ciebie pierwsze roślinki to oznaka że teraz zacznie to wszystko nabierać rozmachu i się nie obejrzysz a parapety wszystkie będziesz mieć pozajmowane ;:108 a co za tym idzie wiosna nieuchronnie musi nadejść. ;:215 Masz taki sam ból głowy z pomidorami jak i ja i pomimo że odmiany wybrałem podświadomie czuję że są takie których w tym roku nie sieję a warto już teraz by je wypróbować. ;:174

Więc tak z odmian czerwonych pewniakiem który będzie w ilości większej pozostaje cały czas
CLX 37574Pozostałe w tym kolorze do testów to siedem aż odmian:
-Sandoline (do krzyżówki)
-Clarabella
-Belfort
-Komolix
-Jenna
-Cornegie
-Abellus
i znany już ze swego smaku Gigante.
Megagron będzie go dużo więcej niż rok temu (10 roślin)
Z odmian sakiewkowych-czerwonych pewniaki których będzie dużo to:
-Red Pear
-Albenga
-Sakiewka Grani
-Corazon
-Pera d Abruzzo
Odmiany malinowe:
-Faworyt
-Malinowy Prezes
-VP1
-Tommimaru Muchoo f2
-Malinowe serce Rumianki (druga szansa)
-Malinowy babciny smak
-Malinówka z Biedr. NN
-Berner Rosen
-Pink Wonder
-V404 f2

-Honey Moon
-Marmande R.
Malinowe sakiewki:
-Rebelpik
-Monterosa f2

Pozostałe w ilościach różnych:
-Kas/28
-K/54
-Raf f1
-Gourmandia
-Giulietta
-K/100
-Ciemne wielkie serce

-Żółty podłużny
-JR/1 f3
-JR/14/2 f3
-JR/14/1 f3

Plus cztery moje zeszłoroczne krzyżówki.
Dużo jest odmian testowych,jednak ilość przekroczyła znów moje jesienne plany. ;:204
Serdecznie pozdrawiam.
MK
kurakao
200p
200p
Od: 13 maja 2015, o 12:14

Post »

Witku z cebulą to już mniej więcej wiem o co chodzi. ;:108
A wracając do mojego foliaka, to jest on zrobiony z rurek 6m wygietych w pół okrag, w szczycie ma okolo 190cm.
Co do wentylacji to nie mam jej wcale, w sezonie drzwi są otwarte cały czas na oścież, czy to za mało?
Napisz z której strony zrobić Ci te zdjęcia żebyś mógł coś stwierdzić.
Co do mojego rozstawu to rośliny rosły w rozstawie 50x50cm.
Co do odmian to muszę usiąść nad listą jak ją dopracuje to wrzucę, co do samkonczacych to mam maliwy rodeo i kibica i jakaś f1 chyba apis to najwyżej one pójdą pod ścianę.
Powiedz mi czy Giuliette kupowaleś oryginalą może Ci coś zbywa nasionek to bym odkupił od Ciebie, bo po Twoich pochwałach nabrałem ochoty na jej uprawę. 8-) :roll:
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marek jeżeli w szczycie ma te 190cm. to już nie jest tak źle.Zrób zdjęcie z przodu tam gdzie masz drzwi bo ciekawi mnie jak to masz rozwiązane.Już w tej chwili mogę Ci powiedzieć że wietrzenie tylko z jednej strony to zbyt mało.Z drugiej też musisz zrobić,żeby było na przestrzał wietrzenie,szczególnie przy tej wysokości tunelu w szczycie i perspektywie letnich upałów. Ja rozstawę sadzenia podałem Ci taką jaką mam i u siebie,jak będziesz chciał to wykorzystasz. ;:108 Giuliettę Marku to ja kupowałem oryginalną,ale w 2011 roku.Później uprawiałem ją z przerwami z nasion już pozyskanych.W ubiegłym roku praktycznie ostatnie nasionka wysłałem Małgosi żeby sprawdziła ich smak u siebie a ona w tym podzieliła się nasionkami ze mną.Także w tej chwili na zbyciu niestety nie mam i Cię nie poratuję.Co innego na jesieni bo w tym roku ją znów sieję i pozyskam nasiona.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”