Czym nawozić pomidory-cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czym nawozić pomidory-cz.3

Post »

Różnica między Twoim eksperymentem a szwedzkim polega na tym, że oni stosowali gnojówkę i nawóz o jednakowym składzie (jeśli chodzi o minerały). W takiej sytuacji podlewanie gnojówką dało nieco większy przyrost korzeni, więcej chlorofilu i azotu w liściach, lekkie zwiększenie pH substratu, dłuższe trzymanie wilgoci w doniczkach, większą respirację gleby.

Obrazek
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Przecież nikt nie uprawia pomidorów w glebie tak jałowej jak sam piasek. Pokrzywówka nie jest jedynym nawozem jaki stosujemy.
Świetnie widać w tym doświadczeniu, jak łatwo da się uprawiać pomidory na słomie, wełnie, nawet hydroponicznie, wystarczy pożywka. System stosowany od lat. Tylko, że my takich nie chcemy. Takie mamy w sklepie, uprawiamy inaczej i jest to nasz wybór.
Ja codziennie widzę w sklepie piękne pachnące malinówki i ich nie kupię za żadne skarby. Bo wiem gdzie rosną. W wielohektarowej szklarni, między kopalnią i elektrownią. Ziemi nie widziały, dostały tylko wodę z nawozem.
Awatar użytkownika
jeszcze
1000p
1000p
Od: 22 sty 2017, o 18:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kalo
Właśnie, z lasu nikt nie wywozi. A w ogrodzie zbieramy plony, ale w zamian za to dajemy pokrzywówkę czy inne rośliny w postaci fermentowanej oraz inne organiczne/mineralne nawozy.
Ja używam kurzaka i gołębiaka pod pomidory, ale w tym roku nie mam, więc pójdzie ziemia z pieczarkarni (ekologicznej). Dodatkowo kompost, mączka bazaltowa i różne gnojówki.
Ściółkuję też słomą, skoszoną trawą, pokrzywami, chwasty wyrywam i zostawiam na ściółce. Staram się oddać ziemi, to co zabrałam z plonami, bo równowaga musi być.
Stosuję też opryski napowietrzoną herbatką kompostową i w tym roku dodam Bio-algeen.
W zeszłym roku tym sposobem miałam zdrowe pomidory pod chmurka do końca sezonu bez sztucznych nawozów ani chemicznych oprysków, podczas gdy dookoła mnie zaraza szalała i ludzie już na początku sierpnia likwidowali krzaki. Wszyscy pamiętamy jaki trudny był zeszły sezon.
Iza
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Bardzo się chwali takie postępowanie. Zmączką bazaltową nie przesadzaj. Zawiera do 20% tlenku glinu, który w kwaśnym środowisku (poniżej 5)staje się dostępny dla roślin, np.borówka.Zawiera też pewne ilości metali ciężkich. Nawet certyfikowane mączki mogą mieć ponadnormatywne ich ilości.
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pokrzywa na byle jałowym piachu nie urośnie, pokrzywa ma wymagania i rośnie bujnie na mokrej, bardzo żyznej glebie. Zbierając swoją rzodkiewkę z ziemi można chyba oddać jej w zamian choć część składników w postaci przefermentowanej pokrzywy ;:173 Albo to co nie tknięte choróbskiem rzucić na kompost i też w swoim czasie oddać.
I tak większość przed sezonem pod pomidory podaje obornik. Ta pokrzywówka czy żywokostówka tylko je dodatkowo zasila w sezonie. Skoro niektórym się chce i są z efektów zadowoleni, to cóż to za problem?:) Tak jak szanujemy swoje różne metody kiełkowania, to możemy się różnić z nawożeniem, nie? ;:136
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Nie przeczytałam wcześniej dokładnie i odnosząc się do wcześniejszych postów w końcu napisałam prawie to samo, co Iza :wink:
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kalo zdaje się protestował przeciwko twierdzeniu, że pokrzywówka ma bardzo dużo azotu i dlatego się ją tak rozcieńcza. Okazuje się, że to nie jest prawda, rozcieńcza się ze względu na obecność innych składników, które mogą mieć niekorzystny efekt w zbyt dużym stężeniu. Ale za to pokrzywówka faktycznie ma w sobie to coś, co daje dodatkowego kopa. Czyli w sumie wszyscy mają rację, możemy iść razem na piwo ;:136
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
jeszcze
1000p
1000p

Post »

Kalo
Używam mączki o takich parametrach:
http://www.alegra24.pl/pl/p/MACZKA-BAZALTOWA-1000kg/589

Daje się tego w sumie niewiele.
A co do kumulowania metali ciężkich czy lekkich jak aluminium, to nie wiem jak w roślinach, ale człowiek kumuluje wtedy, gdy ma za mało potrzebnych minerałów. I tak aluminium wchodzi tam, gdzie jest niedobór magnezu.
Intuicyjnie myślę, że u roślin jest tak samo.
Iza
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ullak pisze:Kalo zdaje się protestował przeciwko twierdzeniu, że pokrzywówka ma bardzo dużo azotu i dlatego się ją tak rozcieńcza. Okazuje się, że to nie jest prawda, rozcieńcza się ze względu na obecność innych składników, które mogą mieć niekorzystny efekt w zbyt dużym stężeniu. Ale za to pokrzywówka faktycznie ma w sobie to coś, co daje dodatkowego kopa. Czyli w sumie wszyscy mają rację, możemy iść razem na piwo ;:136
W sumie mają rację wszyscy ale chyba tylko ja miałem świadomość,czemu moja racja była najmojsza. :lol: Zadałem sobie trud i przejrzałem wątki o nawożeniu, nie tylko pomidorów ale wszystkiego, co uprawiamy na działkach. Znalazłem może z 10 postów, których autorzy mieli świadomość tego, że pokrzywówka ma b. dużo potasu i mało azotu, i że raczej trzeba ją uważać za swego rodzaju "doglebową szczepionkę" niż nawóz.
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobre określenie szczepionka.
Tu spekulacje autorów dotyczące przyczyn tego, że na pokrzywie lepiej rośnie niż na czystych nawozach
Obrazek

Dajesz tyle samo azotu, a w efekcie na pokrzywie jest go o 15% więcej w hodowanej roślinie. Czyli takie suche wyliczenia i porównywanie zawartości chemicznej nie dają pełnego obrazu. Tak samo z analizą gleby. Laboratorium wykaże jakiś tam poziom, ale nie bierze pod uwagę wpływu, jaki zawartość materii organicznej i "szczepionki" mają na dostępność dla roślin.
USDA
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Ania Kozula zalecała ładnie kilka lat temu , by przy przenawożeniu azotem stosować pokrzywówkę .
Ja jak czegoś szukam to zawsze w pierwszej kolejności czytam jej rady . ;:215
Szkoda , że już tutaj nie zagląda . ;:145
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mogę się pod tym podpisać rękami i nogami. Wyniki badania mojej pokrzywówki. Dla ścisłości dodam, że zawartość azotu jest badana tylko w formie azotanowej NO3, więc może go być więcej bo nie jest badana ilość formy amonowej NH4.Pozostałe wyniki są dokładne.

Obrazek
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

kaLo pisze: Obrazek
kaLo pisze: Dobrze wypłukałem piasek ( dwa ostatnie płukania zrobiem wodą demineralizowaną do żelazek) i do tak wyjałowionego podłoża wysiałem po kilkanaście nasion pomidorów.Gdy wykiełkowały i rozwinęły liścienie a piasek troszkę wysechł, do każdego kubka wlałem po 100 ml cieczy wg. opisu na plakietkach.
Obrazek
Kalo Śledziłam ten eksperyment i w zdumienie wprawiły mnie pomidory ''karmione'' jałowym piaskiem i kranówką. To, że sobie radzą do takiego stadium jest bardziej ekscytujące i pouczające od pokrzywówki, która de facto była tutaj głównym bohaterem.
Ja też robię różne eksperymenty, ale nie zawsze ich tutaj opisuję, ponieważ są tu prawdziwi spec fachowcy i chyba już prawie wszystko było omawiane. Taki pierdółek np : 11 stycznia br. poszłam do szklarni, podniosłam czerwonego zamarzniętego pomidora (nie uprzątnęłam szklarni jesienią) i włożyłam do doniczki z zamarzniętą ziemią. Przyniosłam do domu i postawiłam w chłodnej werandzie, po tygodniu przestawiłam na południowy parapet i ROŚNIE. Dodam jeszcze,że w pierwszej dekadzie stycznia były u nas mrozy do - 21 st.C. Już wcześniej uznałam ,że pomidor to twarda sztuka. A takie eksperymenty to potwierdzają. Wieczorem, mogę zrobić zdjęcie jakby to kogoś zainteresowało ;:196 .
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Pod pomidorówką i żywokostówką podpisuję się obiema rękami.
Kasia Bellingham też je zaleca a pracowała długi okres w Anglii w tamtejszych ogrodach.
Testowałam jesienią i kilka znajomych mi forumek ekologiczny Astvit.
Test w moim i ich wypadku wypadł całkiem dobrze.
Główną zaletą okazał się całkowity brak ziemiórek po podlaniu Astvitem i szybsze wchodzenie w stan kwitnięcia pomidorów.
Czy ktoś też stosował już Astvit i może podzielić się spostrzeżeniami ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
jeszcze
1000p
1000p

Post »

Ja stosowałam Astvit 2 lata temu, ale nie zanotowałam nadzwyczajnego działania. Ale może nie przyjrzałam się należycie. Ziemiórek tak czy tak nie miałam, a przynajmniej nic o tym nie wiem :D
Iza
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”