Taki - sobie ogród cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.6

Post »

Słynny świstak przewidział jeszcze 6 tygodni zimy ;:219 U mnie dziś była gołoledź -paskudnie. Śnieg jeszcze jest a właściwie skorupa śnieżna, gdzieniegdzie jakieś prześwity więc smalec i jabłka znikają codziennie ale nic dziwnego skoro naraz przylatują 3 sójki i 3-4kosy do tego kilka sikorek, dzięcioł i niezliczona ilość wróbelków. ;:224 Nawet stadko kuropatw już drugi dzień podchodzi do bramy. Bażanty wciąż mogę obserwować tylko z daleka, są mocno płochliwe a często urzędują w sadku ale tym razem pojawiało się więcej niż dwa.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lady Kasiu! ..."Jest zima to musi być zimno!"... ;:306 Wytrzymamy, a 6 tygodni, to przyzwoicie i w normie! Ja tam lubię zimę też. Trochę odpocznę przed kominkiem, trochę ptaków popodglądam, trochę zdjęć pooglądam!

Kosy potrafią zjeść pół jabłka na raz! nie wiem, gdzie to im się w brzuchu mieści! :;230 A pod wiśnią, gdzie nadziewam jabłka mam dywanik ptasiego jabłkowego nawozu! :roll: Mam nadzieje, że cebulowe to będą tolerować ;:218 Pod wiśnią rośnie z 50 tulipanów. Musze pamiętać, żeby poczyścić budki lęgowe, bo najwyższy czas!
Kuropatw Ci zazdroszczę! ja widziałam 2 razy w życiu i to na Podlasiu. :(

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
piku
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 lip 2007, o 13:20

Post »

O, już ciemierniki pączkują :D , a u mnie jeszcze skorupa śniegowa nie pozwala im się przebić :( . A le cóż jak to tylko sześć tygodni to damy radę. Na razie bielenie drzewek mam w planie :D
pozdrawiam Wiesia :wit
ogród / siedlisko / sukulenty / inne roślinki
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Świetne zdjęcia zimowego krajobrazu ;:333
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Takie słoneczne i pogodne te fotki. Moje ciemierniki pod śniegiem :lol:
Ja do mojego zestawu ptaków dodałabym jeszcze bażanty i ....bociana :lol: Bażanty latają luzem wokoło domu, a bocian się pojawił nie wiadomo skąd. :lol:
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może jeszcze będziesz miała to szczęście. U mnie już dziś kuropatwy nie przyszły, szkoda bo chciałam zdjęcie zrobić bo zawsze jak coś ciekawego to aparat na drugim końcu domu. Ja miałam to szczęście, że więcej razy je spotykam, widać u mnie urodzaj, kiedyś jak jechałam na pole to musiałam się zatrzymać, żeby stadko "raczyło" ustąpić mi drogę :D
Jabłek to ja już nawet nie wieszam tylko kładę nisko na takim pudle styropianowym dla hortensjowej szkółki więc blisko ziemi, ale też i do karmnika - codziennie po 3-4. Mam takie zebrane ze swojej jabłonki, jeszcze ich sporo zostało to co będę ptaszkom żałować.
Twoje zimowe obrazki jak zwykle na wysokim poziomie. ;:333
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Miłka jak ja lubię te twoje ptasie fotki wiesz?Dzięki tobie nazywam ptaki w ogrodzie ,a że regularnie dokarmiane jest ich mnóstwo.Gonię mojego M bo zawaliła się podpora na której jest budka lęgowa ,jeszcze nic się tam nigdy nie zalęgło,ale kto wie?Lepiej niech będzie ;:173 U ciebie już widać ciemierniki ;:oj u mnie tyle śniegu że ledwo ławkę widzę ;:306
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Miłko zimowy ogród w słońcu pięknie pokazałaś. ;:138 Werbena pewnie z nasionami jeszcze, będziesz mieć własną. :) Dzięki twojemu doświadczeniu, już nie głodzę swoich kosów. M się martwi, że za dużo jabłek jadam, choć mi nie wolno. ;:306
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ciemierniki - widok bardzo wzruszający. Wiosna już blisko. :)
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Przepiękne zdjęcia nam zaserwowałaś na dowód, że zimą też może być w ogrodzie ciekawie ;:108 . Ciemierniki bardzo ładnie się prezentują a to oznacza,że wiosna już niedługo ;:108 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Ewelina! Dziękuję! ;:196 Wiosna przyjdzie, jak przyjdzie! ;:306 Kwitnienie ciemierników jest naprawdę cudowne wśród tej szarej zimy! ;:173

Wandziu! Uwielbiam ciemierniki, ale moje źle rosną, muszę je gdzieś przesadzić, a obiecuję sobie to co roku, po czym ... zapominam! :oops:

Soniu! Mam już trzeci sezon werbenę i wreszcie nauczyłam się ją odróżniać od chwastów. Przepikowałam w zeszłym roku siewki i mam nadzieję, że pojawią się w tym roku w różnych częściach ogrodu. Moje kosy dziennie wcinają 2 jabłka. Ale czasami zostaje pół, a czasami śladu nie ma.

Marta! Dziękuję! ;:196 Cieszę się, ze na coś się przydałam! To tak , jak ja się latem nie mogę napatrzeć na Twoje róże! ;:306 Budki wiesza się wg kilku zasad, które w necie na pewno znajdziesz. Ja powiesiłam na czuja, ale dość wysoko na drzewie. Ale do jednej to nic nie zagląda więc pewnie jest z nią coś nie tak. ;:218

Lady Kasiu! Cieszę się, że mój zimowy ogród Ci się podoba, no może nie jest wyjątkowo piękny, ale jak zaświeci słońce, jakoś tak to wszystko lepiej wygląda :wink:
Zazdroszczę Ci jabłek swoich dla ptaków. Moje jabłka są wczesne i nie nadają się do przechowywania.
Co do ptaków, to staram się ich nie szukać, a pewnie czy wcześniej, czy później się napatoczą ;:306 Taka za mnie niepoprawna optymistka :wink:

Małgosiu! Śnieg stopniał u nas i wyparował. Przy zdecydowanym mrozie zrobiło się sucho, że nawet szyb nie trzeba skrobać! W ogrodzie ślisko, muszę uważać, jak wysypują ptakom ziarno. Niezły delikwent ten Twój bocian! Ale będzie mógł wiosną witać braci i siostry, jak będą wracać z Afryki!

Florek! Dzięki! ;:180

Wiesiu! Nie bielę drzewek, nigdy tego nie robiłam ;:131 Ale zawsze podobały mi się pobielone sady. Są takie swojskie! A co to tam 6 tygodni! (już w sumie 5). Damy radę!

Cieszę się, że do mnie zaglądacie! Nic się nie dzieje, nic nie rośnie, a jednak mnie odwiedzacie! ;:196
Teraz robię filmy daliowe dla Stanisława, ale też zrobiłam sobie jeden! Jest bez nazw, specjalnie to zrobiłam, żeby skupić się na wrażeniu, na wspomnieniu lata.... ;:3

Dalie Ludmiły 2016 cz.1

I jeszcze kilka zdjęć zimowych:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Miłko z ptasiego wątku wpadłam do Ciebie ...
Zimę i ja lubię bo jest czas na takie spokojne dni, hobbystyczne zajęcia i bycie tylko dla siebie, a to bardzo potrzebne ... w letniej bieganinie czasu wolnego niewiele.
Moje ciemierniki od pierwszych opadów wciąż pod pierzynką a teraz sporo dosypało więc nie wiem czy coś zapączkowało :D Powrót ostrzejszej zimy sprawił,że epidemia grypy osłabła - nas omija.
W niedzielę wybieram się na 'łazęgowanie" po lesie i jeziorze bo trzciny mam za mało.
Film Dalie Ludmiły 2016 bez nazw odmian - dobry pomysł bo skupiamy się tylko na kwiatach. Piękne kolory dobrałaś ;:138
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To u mnie całkowicie inny klimat niż u Ciebie, mroźno i śniegu dużo, ubiegłej nocy spadło ze 30 cm, dlatego staram się dbać o te moje ptaszynki bo rano zanim podokładam jedzenia to zaglądają czy już coś jest. A jest ich całe mnóstwo, ostatnio dopatrzyłam się ( choć jeszcze na 100 % nie jestem pewna) czyżyków. Fakt te jabłuszka są jak znalazł, nawet nie pamiętam jaka odmiana, sa małe ale dobrze się przechowują i na pewno wystarczy bo jeszcze ponad pół skrzynki zostało. No i wiadomo - bez chemii. A kuropatwy jednak są w pobliżu cały czas, zostało w stadzie 5 z dziewięciu. Dziś odgrzebaliśmy dla nich w kilku miejscach śnieg aż do trawy bo biedactwa nie mają gdzie jedzenia szukać. Dwa razy też przyleciało nowe stado około 14 sztuk ale tylko na chwilę. Niestety są bardzo czujne i płochliwe, nie da się podejść za blisko, oj miałabyś tu pole do popisu.
Film z Twoimi daliami obejrzałam, są przepiękne. Jeszcze muszę nadrobić zaległości i obejrzeć te z daliami Stanisława.
Ciemiernika mam po raz pierwszy w tym roku ale głęboko pod śniegiem :lol: W sumie to cieszy mnie ten śnieg, nie martwię się, że rośliny wymarzną.
Pozdrawiam Katarzyna
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Przepiękne zdjęcie ciemiernika! Moje trochę zbrązowiały od mrozu.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Miłka filmik obejrzałam, każda inna i każda piękna.
Ciemiernik Twój jak się ma dobrze, mój odszedł nie wiadomo czemu ale następnego juz nie zaproszę. Przyjęłam zasadę jak komuś się nie podoba u mnie mimo zabiegów i pieszczot ..odpuszczam sobie.

pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”