Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.8
- ullak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.8
Moje zakupy na ten rok: dynia bezpestkowa na pestki ;) Olga, Delica, Tonda Padana, Rouge vif d'Etampes, Atlantic Giant (nie wiem co mnie podkusiło) i planuję wydłubać ze swoich niby-Hokkaido). Może jeszcze SWEET DUPLING.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję bardzo za informację.
Ja zamierzam wysiać tylko 2 odmiany: wspomnianą piżmową i Hokkaido.
Ja zamierzam wysiać tylko 2 odmiany: wspomnianą piżmową i Hokkaido.
Pozdrawiam, Marta.
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nie ma odmiany "dynia piżmowa" jest to gatunek dyni(nie znam się dokładnie na systematyce ale chyba dobrze napisałem 'gatunek')
Tak więc w obrębie gatunku "dynia piżmowa" masz ze 300 odmian tej dyni. Pewnie chodzi Tobie o Jakiegoś Butternut'a lub Muscate.
Tak więc w obrębie gatunku "dynia piżmowa" masz ze 300 odmian tej dyni. Pewnie chodzi Tobie o Jakiegoś Butternut'a lub Muscate.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Pozdrawiam, Marta.
To jakaś odmiana Butternuta, czasem na zbiorczym opakowaniu jest napisany producent i nazwa odmiany.
- borowa
- 200p
- Od: 3 lis 2015, o 14:22
Dzisiaj rozkroiłam jedyny egzemplarz Muskata Brazylijskiego jaki udało mi się wyhodować na przechowanie.
Dynia zakwitła późno i późno zawiązała owoce. Miałam 1 krzak, na nim 3 owoce ale tylko jeden dojrzał. Wysiałam ją tak jak inne, w połowie kwietnia, tego roku planuję zacząć jej kielkowania z końcem marca - bardzo długo kiełkuje, ok 2 tygodni zajęło jej to na wacikach. Chociaż jest bardzo opieszała to wierzcie mi, że warto uzbroić się w cierpliwość.
Dynia całkiem ładnie się przechowuje, chociaż skórke ma cienką, łatwo obierałam ją nożem. Pojawiły się na niej delikatne plamki no i trzeba było wziąść się za nią. Jest pyszna - delikatna kremowa, blenduje się na gładką masę. Jak dotąd robiłam z niej jedynie zupy, u mnie w domu wszyscy się nimi zajadają aż miło, ale jest wiele pomysłów na nią, można ją piec na słodko z syropem klonowym czy miodem i podawać z ricottą- do wypróbowania tego roku.
Szukałam informacji o niej w necie i nie znalazłam nic podobnego pod tą nazwą. Myślę, że jest ona nazywana też Kent, bo takowa wygląda identycznie i zgadza się z opisu. Niestety tylko na obcojęzycznych stronach.

Dynia zakwitła późno i późno zawiązała owoce. Miałam 1 krzak, na nim 3 owoce ale tylko jeden dojrzał. Wysiałam ją tak jak inne, w połowie kwietnia, tego roku planuję zacząć jej kielkowania z końcem marca - bardzo długo kiełkuje, ok 2 tygodni zajęło jej to na wacikach. Chociaż jest bardzo opieszała to wierzcie mi, że warto uzbroić się w cierpliwość.
Dynia całkiem ładnie się przechowuje, chociaż skórke ma cienką, łatwo obierałam ją nożem. Pojawiły się na niej delikatne plamki no i trzeba było wziąść się za nią. Jest pyszna - delikatna kremowa, blenduje się na gładką masę. Jak dotąd robiłam z niej jedynie zupy, u mnie w domu wszyscy się nimi zajadają aż miło, ale jest wiele pomysłów na nią, można ją piec na słodko z syropem klonowym czy miodem i podawać z ricottą- do wypróbowania tego roku.
Szukałam informacji o niej w necie i nie znalazłam nic podobnego pod tą nazwą. Myślę, że jest ona nazywana też Kent, bo takowa wygląda identycznie i zgadza się z opisu. Niestety tylko na obcojęzycznych stronach.

Pozdrawiam!
Jagoda
Jagoda
Kupiłam w Lidlu taką dynię jak na zdjęciu u Ika2008 , było w niej mnóstwo nasion. Powiedzcie czy takie nasionka można już dać do teraz wysiewu ?
I drugie moje pytanie to wysiewać wprost do gruntu, czy najpierw wysiew w domu? Jeśli tak to jakieś specjalne wymagania? Bo różne są opinie.
Ja w ubiegłym roku wcisnęłam ziarenko w ziemię i zarosła mi cała rabata kwiatowa
Takie nasiona dyni jaką pokazuje na zdjęciu borowa też nabyłam, tylko nie wiem co dalej. Czy wysiewać, czy czekać do wiosny i wtedy do gruntu? Jak lepiej, doradźcie proszę, bo tutaj takie mądre głowy, a ja czytam i czytam i coraz głupsza jestem
I drugie moje pytanie to wysiewać wprost do gruntu, czy najpierw wysiew w domu? Jeśli tak to jakieś specjalne wymagania? Bo różne są opinie.
Ja w ubiegłym roku wcisnęłam ziarenko w ziemię i zarosła mi cała rabata kwiatowa

Takie nasiona dyni jaką pokazuje na zdjęciu borowa też nabyłam, tylko nie wiem co dalej. Czy wysiewać, czy czekać do wiosny i wtedy do gruntu? Jak lepiej, doradźcie proszę, bo tutaj takie mądre głowy, a ja czytam i czytam i coraz głupsza jestem
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Kontakt:
Czekaj do połowy kwietnia jak chcesz zrobić rozsadę, teraz za wcześnie, w sumie to nie wiem gdzie mieszkasz może w Hiszpanii więc możesz teraz do gruntu
:P
Masz dużo nasion to nie żałuj ich i część możesz wysiać do gruntu około 10 maja, a później ewentualnie przerwać.

Masz dużo nasion to nie żałuj ich i część możesz wysiać do gruntu około 10 maja, a później ewentualnie przerwać.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
Justina41, nie sieję dyni Butternut do gruntu, bo to odmiana późna i można mieć jesienią pełno młodych zawiązków, które nie dojrzeją przed nadejściem mrozów. Lepiej zrobić rozsadę w kwietniu i posadzić sadzonki w dobrze nawiezioną glebę, dynia to żarłoczne warzywo ale bardzo wdzięczne w uprawie. Powodzenia.
- borowa
- 200p
Justyna24, widzę że jesteś o krok od potknięcia bakcyla;) i bardzo dobrze, będzie nas więcej
.
Jeśli chodzi o mojego Muskata Brazylijskiego to kupiłam go w Biedro... 2 lata temu, wysuszyłam, nasiona i w ubiegłym sezonie wypróbowałam. Dynia okazała się nie być krzyżówką
, powtórzyła cechy dyni matecznej, ale jest trudna do kiełkowania. Kiełkuje bardzo długo, co dodatkowo zmniejsza jej szansę na dojrzałe owoce, i słabo, na 3 nasiona wykiełkowalo 1. kilka innych osób z forum również uprawiało tę dynię i miały podobną sytuację.
Ja zacznę ją kiełkować na przełomie marca i kwietnia. Ale to tylko przez jej długie kiełkowanie, inne odmiany zdążą jeśli to zrobię, w połowie kwietnia. Jeśli chcesz ją posadzić to radzę Ci zrobić to tak samo wcześnie.

Jeśli chodzi o mojego Muskata Brazylijskiego to kupiłam go w Biedro... 2 lata temu, wysuszyłam, nasiona i w ubiegłym sezonie wypróbowałam. Dynia okazała się nie być krzyżówką

Ja zacznę ją kiełkować na przełomie marca i kwietnia. Ale to tylko przez jej długie kiełkowanie, inne odmiany zdążą jeśli to zrobię, w połowie kwietnia. Jeśli chcesz ją posadzić to radzę Ci zrobić to tak samo wcześnie.
Pozdrawiam!
Jagoda
Jagoda
- Aquaforta
- Od: 26 cze 2012, o 16:28
- Kontakt:
Są odmiany szybko kiełkujące, te wystarczy siać w połowie kwietnia. Długo kiełkujące (o bardzo grubych osłonkach) trzeba sporo wcześniej. W tym roku ponacinam dodatkowo brzegi łupinek. Miał ktoś spraktykowaną taką metodę, dla ew chętnych przypominam o niej 

Pozdrawiam
Tak,tak bakcyla już połknęłam i to jak. U mnie nasion nasion nakupionych, że sama nie wiem co ja teraz z nimi pocznę
A najgorsze to będzie jak nic się nie uda.
Ale nie ma co na razie mam chęci i próbuję. To wysiewam dziś dynia Burgess Buttercup , czy ona potrzebuje specjalnych warunków jak papryka czy tak jak ogórki?
Mam jeszcze taką Dynia Thelma Sanders , też wysiać teraz? I makaronową? Proszę o rady bo nigdy tego nie robiłam.

Ale nie ma co na razie mam chęci i próbuję. To wysiewam dziś dynia Burgess Buttercup , czy ona potrzebuje specjalnych warunków jak papryka czy tak jak ogórki?
Mam jeszcze taką Dynia Thelma Sanders , też wysiać teraz? I makaronową? Proszę o rady bo nigdy tego nie robiłam.

- borowa
- 200p
Nie wysiewaj jeszcze żadnych dyń, jest stanowczo za wcześnie . Najlepiej wysiewac w połowie kwietnia, inacsej sadzonki się zmarnują. Jedynie wyjątkowo "leniwe" odmiany można tydzień dwa wcześniej, taką jak Muskat Brazylijski ale innej nie znam.
Pozdrawiam!
Jagoda
Jagoda