Nie odpowiem bezpośrednio na pytanie bo nie sadziłem ale ponieważ czosnek ma lokalne typy to ten ukraiński zasadzony w innych warunkach wcale nie musi wyjść taki sam u nas jak z okolic Krymu.
Tak uprawiam czosnek ukraiński.Kilka główek dostałem od kolegi,który osobiście przywiózł go ze Lwowa.Nie stwierdziłem żadnych zmian na gorsze,a uprawiam go od 3 lat.Jest to odmiana wczesna,coś jak nasz Harnaś, ma duże główki,smaczny dość ostry.Nie chorował,przechowuje się tak jak nasze zimowe.
To że w Polsce jest uprawiany amatorsko to wiedziałem, chodziło mi bardziej o wrażenia smakowe.
Swego czasu ktoś na portalu aukcyjnym oferował na sprzedaż i trochę żałuję, że na na próbę nie wziąłem. legina dzięki za informację.
wrzuciłam go do wody, szybko puścił piękne korzonki i szczypior:
moje pytanie brzmi - co dalej? zostawić go w wodzie i zbierać szczypior, czy wrzucić go do ziemi? czy czosnek ozimy będzie rósł na wiosnę? (pytania początkującej ogrodniczki )
Ja czosnek zimowy dopiero będę sadził, nie było czasu wcześniej
Czosnek--> wielodoniczka --> wypuści szczypiorek --> na mróz i hartujemy (oczywiście bez przesady z tym mrozem, -20 w tej wersji nie wytrzyma) --> kiedy ziemia rozmarznie wsadzamy na miejsce docelowe.
Procedura sprawdzona, wrażenia pozytywne (czosnek urósł jak należy)
Dzisiaj sprzątając warzywnik i przygotowując grządki znalazłam chyba z 7 kiełkujących czosnków. W ubiegłym roku posadziłam ząbki wiosną (czosnek zimowy), a kilka nie urosło za bardzo, ale teraz widzę że ząbki urosły w okrągłe główki, które zapomniane przezimowały i teraz już wypuszczają szczypior
Swój czosnek przysypałam na zimę dość grubą warstwą kompostu. Dzisiaj zgarnęłam nadmiar i zobaczyłam grube pędy, które gonią do słoneczka. Wygląda na to, że ponad 20 stopniowy mróz jaki był w styczniu przy niezbyt grubej okrywie śniegu nie zaszkodził czosnkowi.
Przecież czosnek na zimę sadzimy dość głęboko moje wsadzałem jakieś 8-10 cm pod ziemię. Niestety wsadzony na jesieni czosnek niedźwiedzi nadal nie wypuścił niczego, nawet ten wsadzony w domu do doniczki niczego nie wypuścił więc nie wiem czy się przyjmie.