Moje roślinki... apus - cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje roślinki... apus - cz. 2

Post »

Fantin Latour piękna. Kiedyś ją zamówiłam ale niestety pomyłkowo dostałam Kapelusz Napoleona ;:306
Potem już nie powtórzyłam zamówienia a szkoda, teraz się będę znów nad nią zastanawiać ;:306
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marysiu, oj już ciągnie nam się ta zima, ciągnie... a od jutra powrót jej w wydaniu mroźniejszym zapowiadają. ;:219
No cóż cierpliwości nam trzeba i czekamy... w sumie to i tak już coraz bliżej.

Aprilku, zastanów się, bo to jedno kwitnienie potrafi ucieszyć... ;:167
Fantin Latour dostałam kilka lat temu od dalszej sąsiadki, która pozbywała się róż, oprócz tego dostałam białą (chyba Mont Shasta), fioletową NN (możliwe, że to jest Violette Parfumee) i Glorię. Moje znawstwo róż opierało na tym, że wiosną ciąć i czasami sypnąć nawozu... ;:306 Nie to, że teraz wiem lepiej co i jak, ale ilości mam powiększone x 10 ;:306

W sobotę poszalałam w piwnicy z sekatorem, ścięłam na jeża Passiflorę, bo co roku oszczędzałam ją i ona kwitła dopiero końcem września. Jest już przeniesiona w jaśniejszą i cieplejsza część kotłowni, teraz pozostaje czekanie czy się obudzi...

Macie jakieś doświadczenia z Passiflorą?

Ja swoją mam ze 4 lata, ale wnerwia mnie to, że kwitnie bardzo późno, w 2016 zakwitła dopiero w okolicach 20 września i zaraz musiałam ją wnieść do domu. Miała sporo pączków, nawet rozkwitały, ale to i tak nie jest to co powinno być... Czytam, że u innych kwitnie już od czerwca, tylko jak ją do tego zmusić?

Kwiat jest niesamowity.... ;:167

Obrazek
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Kwiat rzeczywiście piękny!
Przyłączę się do achów i echów nad Fantin Latour. Mnie urzekła przede wszystkim tym, że kwitnie cały krzak, od dołu do góry!. Basiu - Gdzie Ty masz tę sąsiadkę, co to pozbywa się tak pięknych róż? Nie żal jej teraz, gdy patrzy na Twoje pięknisie?
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Witaj Basiu... :wit
Strasznie dużo wątków z różami jest na forum... odwiedzanie ich jest dla mnie wręcz szkodliwe ... ;:306
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Ewuniu, to jest zachwycające, ze róża ta jest cała w kwiatach... szkoda, że tylko raz w sezonie, ale cóż... nie można mieć wszystkiego ;:306
Sąsiadka jest już leciwą osobą (ponad 80 lat), mieszka kilka posesji dalej więc wglądy na moje róże nie ma...
Jej ogród przechodził rewolucję przeprowadzoną przez zięcia... ;:219 Wiesz, taki nowy szyk: tuje, trawnik i cyprysy. Nie ma w ogóle już kwiatów, tyko na swoim tarasie. Mnie przykro patrzeć, bo to był najbardziej ukwiecony ogród w okolicy... a te róże, lilie, tulipany, krokusy... po prostu baaaajka!!! Teraz nie jest brzydki, ale taki sam, jak kilka ogrodów w szeregu... ;:174

Gabrysiu
;:168 wiem co czujesz... i wyobraź sobie, że ta "szkodliwość" postępuję w zawrotnym tempie i mocno opróżnia... portfele :;230
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Basiu :wit . Przejrzałam Twój poprzedni wątek ;:108 . Wiele zmieniło się przez ten okres u Ciebie . Bardzo zainteresował mnie Twój skalniaczek zwłaszcza wiosną ;:3 , wygląda cudownie ;:138 . Masz sporo pięknych roślin a w tym róże, powojniki i cała reszta ;:108 . Z przyjemnością będę zaglądała ;:333 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Basiu niestety teraz taka moda i gdzie mają owady zbierać nektar i z czego ma być miód jak nic tylko zieleń na tych nowoczesnych działkach.Starsza pani z pewnością ubolewa widzą ten stan rzeczy.Cudny ten kwiat Passiflory
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

O właśnie jak Jadzia mówi, te nowoczesne działki bez kwiatów ;:185 ;:219 , a passiflorka śliczna, miałam tylko raz kwitnącą pięknie, potem kwitła ale jak piszesz, późno już, więc w końcu dałam sobie z nią spokój, zostawiłam na zimę w ogrodzie i tyle, nie bardzo mam gdzie trzymać zimą, a jak mi kwiaty tak późno ma dawać to trudno, pooglądam u innych ;:108
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Fantin Latour ma nie tylko urzekające, napakowane kwiaty, ale sam krzaczek bardzo zgrabny pokrój. Twój jest wyjątkowo okazały ;:215 Gdy kwitnie pewnie trudno przejść koło takiego cuda obojętnie. Na dodatek wyobrażam sobie ten urzekający zapach Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Niesamowita jest obfitość kwitnienia na Twojej Fantin. Kiedy teraz patrzy się na gołe różane badyle wystające spod śniegu, to trudno uwierzyć, że róże tak cudnie kwitły.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Wandziu dlatego wszyscy już drepczemy w miejscu ,żeby te widoki jak najszybciej oglądać znów w naszych ogródkach achhhhh ;:167
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Passiflora śliczna, Basiu.. Jej kwiaty od zawsze mnie zachwycały.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

"Czyste" ogrody, tylko takie z trawnikami i tujami to , mam nadzieję, kilkuletni szał. Też kiedyś u mnie było tak sterylnie, sąsiedzi pukali się po głowie i mówili, że ogród powinien żyć, a w moim czują się jak w muzeum. Wtedy tego nie rozumiałam, dziś wiem już o co im chodziło. Obserwuję moich znajomych, wszyscy zaczynali własnie od takich nieskażonych kwiatami ogrodów, teraz większość z nich powolutku ukwieca je, jest więc nadzieja.
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tyle dobrego, że thuje, a nie świerki. Teraz jest dziwna moda na ,,nie mam czasu". Powiedzcie, czy przy kwiatach naprawdę trzeba się narobić? Posadziliby kilka żarnowców, jaśminowców, drzewko i zasadniczo nawet podlewać nie trzeba. Róże też się takie znajdą. Największa choroba cywilizacyjna-brak wyobraźni.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Też mnie Basiu kręcą różne egzotyczne roślinki, ale nie mam miejsca, żeby je przechować. Passiflora jest cudowna, ale trzeba mieć miejsca do przechowania. W moim poradniku piszą, że trzeba ją przez zimowaniem przyciąć, a potem w okresie wegetacji podcinać wtedy ma bujniejsze kwitnienie. Ale tylko się mądruję, bo jej nie miałam i pewnie mieć nie będę :(
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”