ABC- cebula z nasion,rozsada cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: ABC- cebula z rozsady cz.2
Nasiona otoczkowane rozprowadza firma W. Legutko. Ja konkretnie kupowałem w Lublinie w Leroy Merlin ale sądząc po opakowaniu ( II grupa cenowa) być może nasiona te są dostępne także w innych sieciach.
- stefcia
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 18:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki Przemku - mam cebulę Globo , ale jak piszą to ona się nie spisuje -
Nasionka otoczkowane są
Aisa Graig - ciekawa jestem jakie będą plony 
Nasionka otoczkowane są

- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Już posiałam, w sumie chciałam trochę później, ale jak już otworzyłam worek podłoża to zużyłam je do końca.

Pierwszy raz będę miała cebule cukrowe, nasionka mam z zeszłego roku (chciałam z nich robić dymkę
póki mnie ktoś nie naprostował), wysiałam po pół opakowania, wolę poprzerywać niż jakby miały nie wzejść. W zeszłym sezonie na roczną Wolską czekałam prawie miesiąc.
W tym roku używam kuwetki, miałam rok temu multipaletę z wąskimi okienkami i to zwężającymi się na dole i błyskawicznie przesychały, a jak zaczęłam je wynosić na dwór to mi pękały pod ciężarem ziemi. Nie użyję ich więcej i rezygnuję z multipalet póki nie dostanę gdzieś takich porządnych.

Pierwszy raz będę miała cebule cukrowe, nasionka mam z zeszłego roku (chciałam z nich robić dymkę

W tym roku używam kuwetki, miałam rok temu multipaletę z wąskimi okienkami i to zwężającymi się na dole i błyskawicznie przesychały, a jak zaczęłam je wynosić na dwór to mi pękały pod ciężarem ziemi. Nie użyję ich więcej i rezygnuję z multipalet póki nie dostanę gdzieś takich porządnych.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:

i posiać pozostałe nasiona cebuli
Asia
- ZielonaZabka
- 500p
- Od: 7 kwie 2016, o 20:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przyszłą ostatnia paczka z zamówionymi nasionkami, więc na dniach wysiewam Ailse Craig i szalotkę 

- stefcia
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 18:08
Do mnie
cebula Aisa Craig i Toska podłużna

- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Kontakt:
Pelasia pisze:Ja też wczoraj wysiałam do pojemnika po mięsie mielonym trochę nasion cebuli Exshibition.
Asia
Po co wysiewać tak wcześnie?, kiedy ja co roku wysiewam w połowie KWIETNIA do palet w nieogrzewanym tunelu i mam normalne plony. Jest jakiś sens wysiewać teraz w lutym i czekać jeszcze trzy miesiące z wysadzeniem do gruntu? Rozumiem papryki chili, selery itp. o długim okresie wegetacji ale cebula?ZielonaZabka pisze:Przyszłą ostatnia paczka z zamówionymi nasionkami, więc na dniach wysiewam Ailse Craig i szalotkę
W takim razie polecam także wysiać rzodkiewkę na rozsadę

Żeby nie było Exhibition uprawiam już chyba z pięć lat. Próbowałem z Alisa Craig ale z nasion niezaprawionych rezultat był taki, że cebule urosły o połowę mniejsze od Exhibition w dodatku szczypior intensywnie atakowany był przez śmietkę.
Exhibition jest taka dobra w smaku, że jem ją w sezonie z chlebem i masełkiem

Zdjęcie poniżej przedstawia od lewej cebulę Alisa Craig niezaprawiana Legutko, a z prawej Exhibition zaprawioną Plantico.
Obie wysiewane w połowie kwietnia.
Żeby nie było nikogo do niczego nie namawiam z terminem wysiewania, wyraziłem jedynie swoją opinię.

Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- Teresa Pszczola
- Od: 6 sty 2016, o 17:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Marconi_exe
Zastanawiałam się właśnie nad wysianiem cebuli.
Mam czerwoną Rosa Lunga Di Firenze. Ale jak piszesz, że za wcześnie,
to poczekam jeszcze miesiąc. I jeszcze poszukam Exhibition Plantico.
Sprawdzona odmiana na pewno się uda.
to poczekam jeszcze miesiąc. I jeszcze poszukam Exhibition Plantico.
Sprawdzona odmiana na pewno się uda.
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Tereso, Ja zawsze sugeruje sie poradami z pierwszej strony pierwszej części tego wątku i jest ok.
Też nie rozumiem skąd już taki ruch w wysiewaniu cebuli.
Choć sam już kilka gigantów mam wysianych.
Jednak z docelowym wysiewem Exhibition i Ailsa craig czekam.

-
Marconi_exe
Pierwsze słyszę, żeby śmietka atakowała szczypior!
Ponownie czepiasz się uprawy rzodkiewki z rozsady a ja w tym roku ponownie będę ją uprawiał w ten sposób i dodatkowo przyspieszę termin wysiewu a także zwiększę areał uprawy rzodkiewki z rozsady.
Pomijam, że wysiew cebuli w pierwszej połowie lutego jest w mojej ocenie zbyt wczesnym terminem ale i ja zapytam. Po co wysiewać w kwietniu do palet skoro w kwietniu można wysiewać cebulę bezpośrednio do gruntu!? Czy orientujesz się jaki okres wegetacji ma cebula odmiany Exhibition? Dla ułatwienia tylko dodam, że jest to późna odmiana. Dlaczego uważasz, że ktoś kto wysiewa cebulę w lutym będzie ją wysadzał dopiero w maju?Marconi_exe pisze:Po co wysiewać tak wcześnie?, kiedy ja co roku wysiewam w połowie KWIETNIA do palet w nieogrzewanym tunelu i mam normalne plony. Jest jakiś sens wysiewać teraz w lutym i czekać jeszcze trzy miesiące z wysadzeniem do gruntu? Rozumiem papryki chili, selery itp. o długim okresie wegetacji ale cebula?
W takim razie polecam także wysiać rzodkiewkę na rozsadę
Pierwsze słyszę, żeby śmietka atakowała szczypior!

Ponownie czepiasz się uprawy rzodkiewki z rozsady a ja w tym roku ponownie będę ją uprawiał w ten sposób i dodatkowo przyspieszę termin wysiewu a także zwiększę areał uprawy rzodkiewki z rozsady.
- Marconi_exe
- 1000p
- Kontakt:
Śmietka atakowała nasadę szczypioru, jest tak u mnie co roku, szkoda że nie mam zdjęcia bo nie pomyślałem, że kiedyś się przyda larwy wgryzały się często w stronę szczypioru.
Przemek nie traktuj mojej wypowiedzi jako atak na Ciebie, co do rzodkiewki to chciałem tylko podać jakiś absurdalny przykład, a pierwsze co mi przyszło do głowy to była rzodkiewka, a nie przypominam sobie żebym już kiedyś przyczepiał się do rozsady rzodkiewki.
Teraz odnośnie siania na palety w połowie kwietnia: Z siewu do gruntu jest poważny problem z pieleniem bo zanim wykiełkuje cebula mam już trawnik z chwastów i po prostu wolę posadzić w ziemię już coś z czym nie będę się później męczył. Przemek ja też mam dziwne pomysły np. Wysiew pietruszki naciowej na palety. No to dla spokoju stawiam Ci
Przemek nie traktuj mojej wypowiedzi jako atak na Ciebie, co do rzodkiewki to chciałem tylko podać jakiś absurdalny przykład, a pierwsze co mi przyszło do głowy to była rzodkiewka, a nie przypominam sobie żebym już kiedyś przyczepiał się do rozsady rzodkiewki.
Teraz odnośnie siania na palety w połowie kwietnia: Z siewu do gruntu jest poważny problem z pieleniem bo zanim wykiełkuje cebula mam już trawnik z chwastów i po prostu wolę posadzić w ziemię już coś z czym nie będę się później męczył. Przemek ja też mam dziwne pomysły np. Wysiew pietruszki naciowej na palety. No to dla spokoju stawiam Ci

Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- Marconi_exe
- 1000p
- Kontakt:
Masz rację to wgryzka, nie miałem o niej pojęcia po prostu sądziłem że larwy poszły nie w tą stronę. Co do exhibition to co roku wysiewam w kwietniu, a plon wyrywam w połowie sierpnia, cebule mają spokojnie po 0,5 kg. I jest jeszcze czas na wysianie poplonu, nawozy zielone lub jest to idealny termin do siewu rzodkiewki bo nie pokrywa się ona z rozwojem robactwa i nie jest robaczywa.
Przemek doceniam Twoją determinację, czytam twoje wynalazki i na bank wypróbuję w tym roku bobu na zbiór jesienny.
Przemek doceniam Twoją determinację, czytam twoje wynalazki i na bank wypróbuję w tym roku bobu na zbiór jesienny.
Marek
Marek
-
Marconi_exe
Faktycznie to nie Ty czepiałeś się rzodkiewki a muszę przyznać, że za rozsadę rzodkiewki zostałem potraktowany na tym forum łagodnie mówiąc niesympatycznie. Spróbuj troszeczkę przyspieszyć wysiew np. I poł. III (jak wykiełkuje w domu można ją już śmiało w II połowie marca wynieść do tunelu). Exhibition ma okres wegetacji ok. 160 dni i mimo, iż wcześnie wytwarza duże cebule warto ją uprawiać z rozsady. Ja w tym roku kupiłem specjalnie do cebuli multiplaty VEFI i będę próbował sadzenia gniazdowego. Niestety nie ma obecnie zapraw do stosowania w cebuli na śmietki. Zaprawy nasienne działają tylko na choroby grzybowe ale i tak warto je stosować.

-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Rozsada cebuli i pora rośnie strasznie wolno , przynajmniej u mnie .W ubiegłym roku zaniedbałam
ją i wysadzałam dopiero w maju .Nie była mocno przerośnięta .Miała grubość ołówka .Wczesny
siew w tym wypadku jak najbardziej wskazany .Ja rozsadę doświetlam .Mam dwa stanowiska .
Dla ciepłolubnych w kuchni , a reszta w tym cebula stoi w chłodnym pomieszczeniu .
ją i wysadzałam dopiero w maju .Nie była mocno przerośnięta .Miała grubość ołówka .Wczesny
siew w tym wypadku jak najbardziej wskazany .Ja rozsadę doświetlam .Mam dwa stanowiska .
Dla ciepłolubnych w kuchni , a reszta w tym cebula stoi w chłodnym pomieszczeniu .