Canna - Paciorecznik cz.7

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
dalisbea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2016, o 22:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Canna - Paciorecznik cz.7

Post »

Lili.ana - problemem może się okazać nieumiejętność wysiewu. Nasiono canny jest w bardzo twardej i grubej skorupie - dlatego mogą się zdarzyć niepowodzenia.
Ja próbowałam dwa razy. Za pierwszym razem od tak wrzuciłam do ziemi i nic... Zaczęłam czytać i po wypowiedziach na tym forum dowiedziałam się co i jak. :) Nasiona starłam papierem ściernym i umieściłem w zamykanym pojemniku na wilgotnym płatku kosmetycznym na grzejniku.
Po kilku dniach canny wykiełkowały :) i w ten sposób mam dwie swoje - wysiane własnoręcznie. ;)
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Obrazek

To siewka ,która wykiełkowała bez mojej pomocy, nasionko leżało całą zimę w ziemi na dworze. I tajemnicą jest to skąd się tam wzięło :?:
Pozdrawiam Alicja
eda1
100p
100p
Od: 15 cze 2010, o 18:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tomku, podzielam opinię, że wszystkie piękne, ale moje faworytki to 6 i 11 ;:215
Pozdrawiam,
Edyta
Awatar użytkownika
lili.ana
50p
50p
Od: 29 sie 2009, o 20:24

Post »

dalisbea Dziękuję za szczegółowe wyjaśnienia. Mam wilgotną piwnicę i przechowywanie kłączy to zawsze dla mnie wyzwanie. Nasiona przechować jest o wiele łatwiej. Strszmnie mnie korci. Szkoda, że nie doszkoliłam się wcześniej, bo może bym coś pozyskała na AWN. Zdobyta tu wiedza nie pódzie jednak na marne.
Pozdrawiam Liliana
Zapraszam do moich wątków:
Sprzedam/zamienię
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Melduję, że skiełkowane nasiona od Iwonki już w doniczkach! Trzymajcie kciuki, bo raz mi się nie udało.Tzn udało się, ale nie wyrosły w ciągu sezonu porządnie i kłącza były liche, w rezultacie nie przeżyły zimy ;:145

Eksperymentalnie posiałam kilka w woreczkach strunowych i jedna już ma zielony listek :heja
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Tomeks118
100p
100p
Od: 18 cze 2013, o 00:23

Post »

Pierwsze siewki z nasion posianych w styczniu

Obrazek
pozdrawiam Tomek
Awatar użytkownika
Emi22
200p
200p
Od: 12 cze 2016, o 09:34

Post »

Tomeks118 , piękne to Twoje przedszkole!!
Mam pytanie - po posianiu nasion (uprzednio namoczyłam, starłam) jak się obchodzić z doniczkami? Przykryć, często podlewać,
w jakiej temperaturze trzymać?
Czekam również na wzrost siewek. Mam nadzieję, że chociaż kilka wzejdzie ;)
Moje pierwsze próby.... poradź, będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi :)

dalisbea - nie dawałaś nasionek do ziemi? Może i ja spróbuję Twojej metody. Powiedz, czy przed starciem, moczyłaś je trochę?
Czy płatek kosmet. podlewałaś jeszcze do czasu wykiełkowania?

Pozdrawiam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
dalisbea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2016, o 22:52

Post »

Nie moczyłam nasion. Najpierw spiłuj nasiono a następnie umieść je w pojemniku takim przymykanym , na dno daj waciki i nalej wody żeby było "wilgotno"( ja wykorzystałam pojemniczek po patyczkach do uszu). Pojemnik umieściłam na ciepłym grzejniku - z tego co pamiętam w ciągu ok 5 dni nasiona skiełkowały.Sprawdzałam codziennie jaka jest wilgotność, ale przez zamknięty pojemnik była wystarczająca wiec nie dolewałam więcej wody. Po wytworzeniu maleńkich korzonków włożyłam je do doniczki z ziemią i delikatnie podlałam, stały na oknie zachodnim. Na wiosnę zostały wyniesione na dwór.
Tomeks118
100p
100p

Post »

Emi ja swoje nasionka trzymam w wodzie lub na gazie /wata / z wodą na kaloryferze, codziennie zmieniam wodę. Jak nie puści pędu to po 7-8 dniach wyrzucam nasiona. Muszą mieć ciepło. Jak wzejdą trzymam w szklarence do czasu jak wyniosę pod folię do ogrodu.

Moja siewka 2016

Obrazek
pozdrawiam Tomek
Awatar użytkownika
Emi22
200p
200p
Od: 12 cze 2016, o 09:34

Post »

Tomeks118 , dalisbea dziękuję!

Pierwszą część nasion po moczeniu i starciu umieściłam w ziemi. Zraszałam. Może za dużo? Bo.... ostatnio obejrzałam. Nic z tego. Niektóre mają gdzieniegdzie biały jakiś nalot? Pleśń może, nie wiem.
Zostało mi jeszcze troszkę nasionek. Tak, spróbuję tej metody. Pojemniczek, gaza/waciki + utrzymanie wilgoci.
Tomeks118
100p
100p

Post »

Emi niektóre odmiany mają niedojrzałe nasiona. Canny sa roślinami tropikalnymi, u nas bardzo mało nasion dojrzewa. A jeśli już to najczęściej odmiany o wielkich liściach a małych kwiatach. Zdarzają się wyjątki. Bardzo dobrze wschodzą nasiona Corsici, Tropical Sunrise. U pozostałych to różnie bywa. Trzeba zapylać kwiaty nie liczyć na owady. Cierpliwości i powodzenia.
pozdrawiam Tomek
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22

Post »

Miłko cieszę się, że wykiełkowały, to najważniejsze, teraz tylko czekać jak urosną i zakwitną.
W woreczkach nigdy nie próbowałam, ale jak widać każda metoda jest dobra.
Emi może za mocno starłaś, wystarczy tylko troszkę zetrzeć z jednej strony, aby dostała się wilgoć.
Starte wsadzone do doniczek też wystartują, ale nie widzimy ile wykiełkuje i dla zaoszczędzenia miejsca robimy to na wacikach.
Tomku ciekawe spostrzeżenie, aż żałuję, że sobie nie zapisałam które odmiany jak kiełkują,
raczej zawsze szukałam przyczyny w warunkach jakich się to odbywa. Ładne siewki, u mnie rzadko trafia się kolorowy liść.

Wyrastają moje pierwsze, reszta będzie później. :D

Obrazek

Bardzo się cieszę, że przybywa chętnych do zabawy z nasionkami, cudownie, będzie co podziwiać.
Zapraszam z fotkami. ;:196
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

A jakby canny trzymać w tunelu, żeby miały jednak trochę cieplej i zaciszniej, może lepiej będzie z nasionami.
Oczywiście trzeba pamiętać o zapylaniu. Ja w zeszłym roku trzymałam w tunelu jako wabik dla owadów oleandry.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22

Post »

Jolu z pewnością w tunelu (szklarni) miałyby cieplej i zaciszniej, tylko nie każdy go ma. :(

Tomek doczytałam teraz i spróbuje w samej wodzie skiełkować, tak jeszcze nie próbowałam,
zobaczę co z tego wyjdzie. Zawsze robiłam to na wacikach z codziennie dolewaną wodą.
Wprost do ziemi też spróbowałam, ale to było marnotrawstwo miejsca a jak wiadomo każdy centymetr parapetu jest na wagę złota. :)

Życzę Wszystkim dużo słoneczka, tak bardzo potrzebnego nam i naszym roślinom. ;:3
Awatar użytkownika
pull
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2012, o 20:39

Post »

Zawsze na urlopie wypatruję kann.
Tym razem spotkałem takie (Namibia):

Obrazek

Obrazek