Nie dajmy się zwariować. Jak jest w pobliżu duże pole kukurydzy, to pyłek z wiatrem może się sporo przenieść. Ratuje wtedy sytuacje jakaś osłona, czy to budynku, czy wysokich krzewów.
Jak chce się zebrać nasiona, to trzeba wysiać po prostu w jakimś ustronnym miejscu, gdzie wiatr wieje zazwyczaj w drugą strone.
Nie wyobrażam sobie ani nakładania czegoś na kukurydze, ani trzymania jej w domu czy tunelu.
Ale ja nie mam w pobliżu żadnego pola kukurydzy - chodzi o pyłek z mojej własnej kukurydzy cukrowej, której nie mam zamiaru wysiewać pola, tylko grządkę... a akurat donica z pięcioma kukurydzami w domu mi nie będzie przeszkadzać, tylko nie wiem, czy one dadzą radę w tej donicy.
Powiem szczerze, że nie uprawiałem jeszcze(jeszcze ;) ) kukurydzy w pojemniku. Jednak myśle że powinna bez problemu urosnąć, jeśli jej słoneczko i jedzonko zapewnić.
Ale czy Ty chcesz mieć jedną tylko odmiane czy kilka, że myślisz o donicach? Mniej może być problem ze wzrostem, co z zapylaniem kolb. Bardziej bym tego się obawiał.
Oprócz zwykłej cukrowej i Minipop - malutkiej do dań z woka, mam po pięć nasion Bloody Butcher i Blue Hopi. Najwyżej będę na nie dmuchać wentylatorem albo suszarką do włosów
Kiedy macie zamiar siać Kukurydzę? Mój termin dla kukurydzy pękającej to 7/8 kwietnia(Oczywiście przy dobrych wiatrach czyt. Ok.20/15°C i nie będzie opadów deszczu).
Ja mialam w zeszlym roku tą Landmark z vilmorinu. Zrobiła się niesmaczna. Nie wiem czy z powodu zapylenis pastewną czy przejrzała. W tym roku próbuje Golden Bantam.
Też słyszałem różne opinie o Landmark. Szukałem bez skutku Comanche, dostępna jest u mnie np. Sweet Nugget i Tasty Sweet. Brać którąś z nich? A może obie?
Może ktoś wie ile nasion jest 5g opakowaniu? Około oczywiście.
Rok temu miałam Gucia, taka słodka była że aż cierpły zęby (ale rodzince posmakowała), w tym roku mam Ambrosię i chyba posieję kilka Złotej Karłowej, obie są słodkie, chyba sobie nie zaszkodzą. Sadzę je dziś w pierścienie.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić." Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka