Właśnie na ten kolor najbardziej liczę, udało mi się dokupić same fioletowe w sklepie online. Tez miały dziką cenę za 5 nasion, widać po prostu tyle kosztują.
Ale jak na petunie to chyba wszystko już mają w pakiecie, postrzępiony brzeżek, pełny kwiat, białą obwódkę. No może tylko nie są żyłkowane. Ciekawa jestem zatem, jakie wyrosną po zebraniu nasion? Może zachowają choć jedną z tych ciekawych cech? Spróbuję zebrać z nich nasionka i sypnąć gdzieś na rabatkę i poobserwuję je za rok, ile zostanie z tego bogactwa
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić." Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Aguss, idąc Twoim tropem, udałam się dziś do Tesco po te pełne petunie ale niestety nie ma
Były zwisające, w typie surfinia. Cena 7,99 zł. za 8 nasion! Tylko jak znaleźć w opakowaniu tę ilość mikroskopijnych nasion?!
Byłem w obi i potwierdzam jest pierwsza dostawa cebulek tych holenderskich w tym Roselily .Trochę droższe niż w ubiegłym roku 11,99 Elene i 10.99 Carolina i Nathalia . Oczywiście Elena i Carolina trafiły do koszyka.
Aguss85 - te petunie śliczne są
Miałam już je w koszyku, ale jak zobaczyłam cenę ...to wróciły na hak
Petunii sama jeszcze nigdy nie "produkowałam" i stwierdziłam, że jak na pierwszy raz to lepiej jak będę doświadczenia "produkcyjne" robiła na nasionkach zebranych z kwiatków w zeszłym roku, a nie na kilku sztukach przepięknej petunii nad którą bym się tylko stresowała
Aguss85 trzymam kciuki za Twoją "produkcję" i będę czekać na efekty - jestem ciekawa czy będą takie piękne jak na zdjęciu
Ja w ubiegłym roku kupiłam sobie w internetowym sklepie z nasionami taką za nieco ponad 2 zł za 10 nasion
Wysiałam 5 i nic nie wyszło, nie wiem może jakiś błąd popelniłam, dałam im szansę i wysiałam ostatnie 5 teraz, zobaczymy czy moja wina czy jakości nasion.
Z Legut... są w cenie ponad 5 zł.
Myślę, że są trudniejsze do pozyskania dlatego takie drogie no ale 10 zł to już przesada.
Pozdrawiam Katarzyna "Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Jaka szkoda, że nie mam w pobliżu Tesco , piękne są te petunie (kupiłabym je nawet za taką cenę - zamiast paczki orzeszków w czekoladzie ). Ja będę miała tylko postrzępione białe i amarantowo-fioletowe (te będą u mnie pierwszy raz) i wielkokwiatowe amarantowe F1 (te już miałam w roku ubiegłym a zostało mi trochę nasionek). Aguss85 wstaw zdjęcia jak Ci już zakwitną (chociaż na Twoje sobie popatrzę).
Tylko teraz powiedzcie mi jak mam je przechować żeby nie zrobiło mi się to samo co rok temu tzn. Cebulki zaczęły wilgotnieć mimo tego że w suchym pomieszczeniu były .
Bartosz, żeby cebulki nie zmarnowały się, najlepiej już teraz posadz je do donic z ziemią i postaw w chłodnym miejscu. Bardzo często tak robię. Inaczej zaczną wysychać i pleśnieć w tych woreczkach.
W jakich cenach ?
Agnieszka , Elena kosztowała 11,99 ale duże cebule a Carolina 10,99 ale cebulka dużo mniejsza . Czyli mogę je np. Posadzić w lutym do doniczki do wilgotnej ziemi i wstawić do piwnicy ?