Ogród przy domu

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Re: Ogród przy domu

Post »

Zuzia111 piszesz chyba o długich nożycach, oj, przydały by się i u mnie ;:108 Z takim sprzętem to trzeba ostrożnie, nogę można uciąć :;230
Na wątek czekam z niecierpliwością ;:172

Lady-r Begonie też lubię...w doniczkach mam kilkuletnie cebule, wiosną ziemia jest tylko wymieniana. Piszesz o innej Begonii, ta też jest ładna...u mnie raczej by nie ubyła. Znowu widać kopce kreta, do ogrodu ma tylko 1 m. Muszę się zaopatrzyć w Kabid i zacząć rozkładać. W sklepie sprzedawczyni pyta cały czas co będę wysadzać...każdy mądry jak nie ma tych paskud w sąsiedztwie.

Zaczęłam podpisywać fotografie z roślinami rosnącymi w ogrodzie, niektóre kupione sadzonki były źle podpisane. Albo były bez nazwy...proszę podajcie nazwy, może ktoś ma takie rośliny :?:

Powojnik kwitł pod koniec Lipca...
Obrazek

Obrazek

Róża NN marketowa...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Begonie mam takie, rosną w doniczkach na zewnątrz...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bardzo ładna różyczka, o begoniach nie wspomnę. ;:180 . Te pięknie kwitnące całe lato begonie i u mnie gościły. ;:108 Co roku coś ubyło, zostały śladowe ilości. Koniecznie muszę dokupić. Co do karbidu , u mnie nie zadziałał. ;:222 . Zdesperowana kupiłam plastikową łapkę...udało się. :heja
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Aniu, ja już z kretami nie walczę. Kilka lat stosowałam różne sposoby, aż w końcu pokochałam mojego wroga. Ziemię z jego kopców wyrzucam na rabaty, a do otworów odruchowo już wkładam sierść psa czy kota. Na jakiś czas działa, bo potem on idzie sobie ryć w inne miejsce. Te korytarze już są i zostaną. Moja koleżanka nie miała nigdy kreta, bo ma piaski. U nas widocznie ma co pojeść, więc przychodzi w odwiedziny. Karbid na chwilę pomoże. ;:224
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu wnuczka wcześnie przejawia pasję ogrodniczą :D Kalanchoe ładne są tylko młode.Starsze okazy brzydną.Ja,niestety,nie umiem jej uprawiać,ale mojej sąsiadce rosły i kwitły wspaniale,na okrągło.Ciągle je odmładzała.Wybierzcie porządne nożyce elektryczne,to ja kupię sobie takie same,bo zastanawiam się już ze dwa lata.Czuję,że skorzystam z tych podpisów,ja niestety,nie pomogę ;:185
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
stefcia
500p
500p
Od: 2 gru 2012, o 18:08

Post »

Piękne róże i powojniki, ale obfite kwitnienie.
Ja też mam kilka róż i powojników , a kwitną obłędne
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuzia111 :) dwa krety się zagazowały, widziałam na własne oczy...zatruły się przy samym wejściu do domu...co w tym miejscu przez jakiś czas robiły to zgroza. Kretów z trudnością się pozbyłam...dookoła budynku jest pastwisko, ziemia jest pokryta trawą prawie 2h . Kret nie jest jeden tylko cała masa...widać to po ilości kopców. Te najbliżej ogródka, są tylko wystraszane. W tamtym roku we wszystkie świeże kopce wkładany był karbid, po kolei...kopiec za kopcem, te w sąsiedztwie ogrodu. Zapach odstraszał krety, najlepsza sytuacja był jak było mokro...karbid mokry, tylko działa...such nie ,,kopci".

PEPSI ;:3 Walczyłam z gryzoniami, myszami też... różnymi sposobami, szmatki zmoczone w ropie, wkładane do korytarzy, liście dzikiego bzu. Pocięte przekwitłe aksamitki, jeździł 20 cm obok poprzedniego tunelu. Zatrute ziarno, karbid, ząbki jadalnego czosnku, sadzone dookoła cebulek kwiatów. W ziemi takich gości się nie upilnuje, robią co chcą.

Miriam ;:167 Kochana nożyce, lepsza drabinka by się przydała do ogrodu...nie ma za bardzo co przystawić do drzewka żeby zrobić jakiekolwiek cięcie. Drabiny są długie, nie mam siły się z nimi opatulać...krótsza jest, ale metalowa ciężka. Przydała by się lekka, niewielka.
Przeglądałam oferty, brat mnie oświecił że czterostopniowa...to nie wiadomo jaka jest wysokość stopni. Z jakiego materiału jest zrobiona, to też ważne...ciemna baba, skąd mam takie rzeczy wiedzieć...drabina to drabina ;:108

stefcia :D powojniki też w ogrodzie rosną, bylinowe tylko przepadły...myszy zjadły korzenie, góra tylko fruwała przypięta do palika.

Lubię te rośliny, są takie delikatne...na kwiaty trzeba jeszcze poczekać, teraz są tylko fotografie...
Clematis 'Gizela'
Obrazek

Clematis Markham s Pink ,chyba dobrze podpisałam...

Obrazek

NN był wykopany i wyrzucony, chorował co roku na mączniaka prawdziwego...odbił, został przesadzony na nowe miejsce...na razie jest ok.
Obrazek

Mazury...
Obrazek
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Takich powojników zazdraszam, pozytywnie. ;:108 . Chyba nie mam do nich ręki. :wink: Mam takiego z pierwszego zdjęcia, pod koniec lata przesadzony..może w innym miejscu będzie mu lepiej. Oby. :!: . Pozdrawiam. ;:128
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Aniu :wit witaj !
Twój ogród zimą i latem cudny ;:oj Ja jednak zwolenniczką jestem ciepłych miesięcy ;:3 jest wtedy na czym oko zawiesić i co powąchać a o podziwianiu nie wspomnę ! Powojniki urocze ;:oj
A wnusia, wnusia po prostu śliczne słoneczko :tan Maleństwo, które daje ciepło i miłość w rodzinie ;:167 ;:167
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Alina-277
200p
200p
Od: 3 sty 2011, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu dopiero dzisiaj znalazłam twój wątek bo chciałam napisać Ci wiadomość i zobaczyłam że już tyle stron masz jutro prześledzę wszystko..spodziewaj się listonosza ..zimowe zdjęcia są super ale ładniejsze zawsze z lata..
Pozdrawiam... Alina .
Awatar użytkownika
stefcia
500p
500p

Post »

Pięknymi roślinami są powojniki - pokazałaś cudną ich paletę barw ;:138
Ja z powojników bylinowych to mam o nazwie Betina o bordowych zwisających kwiatach
kwitnie od kwietnia do sierpnia - bezproblemowy :D
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuzia111 :wit tak się robi z roślinami które nie chcą rosnąć...potrzebują nieraz innego stanowiska. Przesadzanie może trwać nawet czterokrotnie.
Zobaczysz, nieraz potrzeba dwu sezonów żeby zobaczyć efekt...pnącze musi się teraz dobrze zakorzenić. Przed takimi zmianami warto kupić gotową ziemię nadającą się do takich roślin, wymieszać razem z tą z ogrodu. Efekty będą na pewno. Mogę Ci polecić jeszcze zrobienie gnojówki z pokrzyw...nie wiem czy stosujesz :?: 1l gnojówki wymieszać z 10 l wody...woda może być deszczowa. Podlewać najlepiej przed deszczem...w obrębie roślin. Trzeba tylko uważać żeby nie chlapać po zielonych częściach pędów...liście mogą zostać popalone i uschnąć. Przez ostatnie dwa sezony nie podlewałam, a szkoda...byliny dobrze na to reagują. Kolor liści, wielkość jest od razu widoczna.

iwwa ;:167 co do wąchania to nie ma za bardzo co wąchać...w tym roku się poprawię. Rośliny jednoroczne pachnące nie były przez kilka lat sadzone. Trzeba było zrobić przerwę, ziemia chyba była zarażona...liście łapały jakieś choroby grzybowe. Usychały od dołu, kwiat były jednak efekt całości do niczego...liście szpeciły całą roślinę. W tym roku będzie więcej roślin kolorowych. Są jeszcze plamki z pustą ziemią ;:108
Już się cieszę na te dodatkowe rośliny. Lubię fiolety, białości, leciutkie róże...czerwień to przypadkowo kupione rośliny, szkoda teraz wyrzucić ;:14

Alina-277 ;:3 dziękuję pięknie za przesyłkę ;:333 Fotografie letnie wiadomo, są kolorowe. Zimowe też muszą być, żeby docenić te z lata :;230

stefcia widziałam ten powojnik ;:333 Wiesz że można je z powodzeniem wysiewać ;:173 Potrzebna doniczka z ziemią, zaciszne miejsce w ogrodzie...trzeba wkopać doniczkę do ziemi. Nawet teraz, jak mróż puści... jeśli powojnik ma podeschnięte nasiona zebrać. Rozłożyć w doniczce, przyprószyć lekko ziemią. Zapomnieć na jakiś czas o doniczce, z wysiany powojnikiem. Bardzo ważne jest naturalne przemrożenie tych nasion.
Rozmnożyłam tak powojnik bylinowy...został posadzony do ziemi...myszy zjadły korzenie. Nie mogę sadzić bylinowych powojników, paskudy upodobały sobie odmianę i zjadają korzenie, zostaje tylko dziura po sadzonce. Żałuję że tych roślin rośnie tylko kilka, pięknie urozmaicają ogrodowe rabaty.
Awatar użytkownika
stefcia
500p
500p

Post »

Przepiękny ogród ;:oj , widać, że kochasz kwiaty ;:108
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

stefcia :D kwiaty ;:167 jest taki wybór że nie wiadomo na co się nastawić. Najpierw były rośliny jednoroczne, cebulkowe, róże, trawy, rośliny skalne, dalie, piwonie, clematisy, rodki, w między czasie iglaki, epimedia. Zapełnianie oczka roślinami, ostatnio padło na paprocie, w domu na fiołki odmianowe, kaktusy i sukulenty, hoje...wejdą tylko jakieś drobiazgi. Teraz cieszę się że wszystko rośnie i kwitnie...zostaje tylko odchwaszczanie... koszenie trawy. Obserwowanie oczka, rybek. No i jeszcze warzywnik, robienie przetworów, bawienie wnuczki...żeby tylko zdrowie dopisywało. Z tego się najbardziej cieszę ;:3 Każdemu też życzę jak najlepiej, takie spędzanie czasu jest super ;:108
Dzisiaj wstawię fotografie róż, ostatnio staram się podpisywać fotografie :roll:

RÓŻA Mr Lincoln...kupiona w markecie, zgodna odmianowo z opakowaniem...w rzeczywistości kwiat jest pachnący i bardzo ładny. Aparat ma trudności z uchwyceniem koloru :(
Obrazek

Obrazek

RÓŻA CONCERTO 94
Obrazek

RÓŻA WEDDING PIANO
Obrazek

RÓŻA SYLVIA
Obrazek

COMTESSE DE SEGUR
Obrazek

NN
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Róża Rokoko
Obrazek

Obrazek

Samba
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu...śliczności te twoje róże ;:180 . Póki co wzbraniam się przed następnymi z braku miejsca a mimo to dziwnie mi jakoś ich przybywa. :;230 . Wiem dlaczego...naoglądam się takich piękności jak u ciebie i co...wpadają do koszyka. ;:306 . Pozdrawiam. ;:167
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Róże powinny być w każdym ogrodzie.Tak rzecze moja małżonka i to koniecznie czerwone.Też mam cztery sztuki i będą wiosną o ile zimę
przeżyją bo coś wydaje mi się,że słabo okryłem.Będzie czerwona i podobna do tej z ósmego obrazka.Znasz jej nazwę ?
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”