Czy wysiewacie już nasionka warzyw?Zdjęcia siewek i rozsad. Cz. 1
- Rzepka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz. 8
Dużo o terminach siewu i wysadzania jest w wątkach kozulkowych.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 60&start=0
Pozdrawiam Irena
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 60&start=0
Pozdrawiam Irena
- toldi
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
Bronisława Cholewińska- " Pomidory w gruncie" i tej samej autorki tom ll "Warzywnictwo"aria pisze:Super, ale skąd to cytujesz?
Pozdrawiam. Jacek 

Dziękuję, jestem pod wrażeniem, Pomidory w gruncie, w roku 1970 wyszło już poprawione i uzupełnione przez prof. Lityńskiego, to te badania co najmniej z lat 60-tych. Ciekawe czy mieli wtedy odmiany F1, mieszańcowe, pewnie królowała Sława Nadrenii, klimat, doświetlanie, całoroczne uprawy, tylu rzeczy nie było, 56 lat temu
A to tworzenie grona pod 13 liściem to muszę sprawdzić. Do gruntu wysiewam pomidory w lutym, pierwsze grono prawie leży na ziemi, liści nigdy nie liczyłam. W marcu sieję samokończące, też policzę liście i porównam. Chociaż trudno powiedzieć czy to będzie miarodajne, bo nie wiem na jakich pomidorach były robione badania.

A to tworzenie grona pod 13 liściem to muszę sprawdzić. Do gruntu wysiewam pomidory w lutym, pierwsze grono prawie leży na ziemi, liści nigdy nie liczyłam. W marcu sieję samokończące, też policzę liście i porównam. Chociaż trudno powiedzieć czy to będzie miarodajne, bo nie wiem na jakich pomidorach były robione badania.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Ja też miałem grona nisko jak przy pikowaniu wybiegniętego jegomościa robiłem z niego chińskie "s" 

- toldi
aria przytaczając te dane chciałem zwrócić uwagę na ogólna tendencję i reakcje pomidorów na termin siewu. Oczywiste jest, że nie było wtedy odmian F1 , które są teraz. Pisałem, że nie dotyczy to upraw sztucznie doświetlanych. Nie zmienia to faktu, że biologia pomidora pozostała ta sama i odmiany ustalone od stu lat są te same i tych pomidorów przede wszystkim to dotyczy. W maju często jest na tyle ciepło, że sadzonki pomidorów można wystawić z pomieszczenia co w warunkach marca raczej nie wchodzi w rachubę. A takie pomidory szybko doganiają te siane wcześniej.
Pozdrawiam. Jacek 

-
- Od: 24 mar 2015, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
I tak przed posadzeniem urywamy liście pierwotne i wsadzamy go do ziemi 10 cm powyżej liści pierwotnych.
Tym samym trzeba pourywać kilka liści prawidłowych, i dopiero do ziemi a czy na odcinku 10 cm będzie tych liści 5 czy 8 nie ma dla mnie znaczenia i tak idą pod kosę.
Ty samym nie jestem przekonany czy w zależności od wysiewu będziemy mieli grono nad którymś tam liściem.
Tym samym trzeba pourywać kilka liści prawidłowych, i dopiero do ziemi a czy na odcinku 10 cm będzie tych liści 5 czy 8 nie ma dla mnie znaczenia i tak idą pod kosę.
Ty samym nie jestem przekonany czy w zależności od wysiewu będziemy mieli grono nad którymś tam liściem.
- toldi
Ale się uczepiliście tych ilości liści do pierwszego grona, przecież to chodzi o zobrazowanie czasu jaki jest potrzebny do owocowania. I jeszcze jedno, wcześniejsze sianie to zawsze większe ryzyko, że rozsada się "wyciągnie" przy założeniu, że mówimy o rozsadzie parapetowej gdzie warunki świetlne są ograniczone. Taką wyciągniętą rozsadę sadzimy ukośnie żeby na wyciągniętej łodydze wyrosły korzenie przybyszowe, a to z kolei i tu cytat z innej książki -"Rośliny te owocują normalnie ale plony z nich są opóźnione". Po co więc męczyć siebie i rośliny skoro i tak nic to nie daje.
Pozdrawiam. Jacek 

Ja tam się nie męczę
Za parę tygodni sieję i już nie mogę się doczekać własnych pomidorków
A na razie do ziemi wrzuciłam Habanerki czerwone z owoców kupionych w Kauflandzie.

- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
Ja w zeszłym roku siałam pomidory do gruntu ok 20 marca i pierwsze własne zjadłam dopiero na początku sierpnia. Ale w międzyczasie miałam problem z ziemią i zanim się spostrzegłam, że coś jest nie tak, trochę głodowały i wytraciły prędkość.
Za to dwa lata temu po utracie części rozsady z połowy marca dosiewałam w połowie kwietnia i te z kwietnia rosły błyskawicznie i bezproblemowo, tak że do połowy maja prawie dogoniły te wcześniejsze.
Ale eksperymenty i tak warto robić, pamiętając wszakże, że natury nie oszukamy, a jak oszukamy to skutek może być inny niż zamierzony
Tymczasem w ramach eksperymentu wykiełkowały dwa bakłażany i dwie papryki Ramiro. Cuuudne
Właśnie poszły do ziemi.
Za to dwa lata temu po utracie części rozsady z połowy marca dosiewałam w połowie kwietnia i te z kwietnia rosły błyskawicznie i bezproblemowo, tak że do połowy maja prawie dogoniły te wcześniejsze.
Ale eksperymenty i tak warto robić, pamiętając wszakże, że natury nie oszukamy, a jak oszukamy to skutek może być inny niż zamierzony

Tymczasem w ramach eksperymentu wykiełkowały dwa bakłażany i dwie papryki Ramiro. Cuuudne

Iza
- toldi
Ja też nie mogę się doczekać siania
ale teraz myślę o cebuli bo z nią jest na odwrót im wcześniej tym lepiej.

Pozdrawiam. Jacek 

- stefcia
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 18:08
Jacku to fakt im wcześniej cebula jest wysiana to ma lepszy plon i nie choruje 

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 30 sty 2017, o 18:46
My planujemy w ten weekend
jeszcze tylko kilka wizyt w centrum ogrodniczym i działamy!!

- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Długo czekałaś na Ramiro ?jeszcze pisze: Tymczasem w ramach eksperymentu wykiełkowały dwa bakłażany i dwie papryki Ramiro. CuuudneWłaśnie poszły do ziemi.
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
Klamka zapadła - wysiałam sałatę i cebulę. 

Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
Mirek
Pierwsza wykiełkowała po 5 dniach, druga po 6, reszta czeka. Z własnych nasion, wyłożonych na waciki w kiełkownicy z pokrywką w temp. ok 28 stopni.
Pierwsza wykiełkowała po 5 dniach, druga po 6, reszta czeka. Z własnych nasion, wyłożonych na waciki w kiełkownicy z pokrywką w temp. ok 28 stopni.
Iza