Papryczka chili-jak pielęgnować cz.6
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.6
Warto kupić i spróbować .Własna ocena ostrości jest najbardziej obiektywna 

Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Kupiłam, i muszę przyznać, że nie są zbyt ostre, porównywalnie z węgierskimi chilli, do tego mają piękny zapach. Wysieję nasionka i zobaczę, jak się udadzą.
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Zdjęcie jest zbyt ciemne i brakuje widoku spodu liści, bo tam najlepiej widać czy są szkodniki.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- whitedame
Czy te papryki teraz owocują? Widzę na jednym ze zdjęć coś jakby papryczkę? Zasilasz je czymś? Liście maja mocno zieloną barwę co świadczyłoby o zasilaniu jakimś nawozem.

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 gru 2015, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak ta papryka dawała mi po 8-10 papryk co kilka tygodni, ale odkąd zaczęły usychać liście to zapyliły się tylko 2 sztuki i wiszą na krzaku. Tak raz na parę dni podlewam nawozem NPK 3,5-4-7,5 dawka 3ml na 1L wody.
- whitedame
To powoli brakuje mi pomysłów. Jeśli zasilasz a one nie owocują to niemożliwe są niedobory potasu. Może jest to typowe zasuszanie końcówek spowodowane przesuszonym powietrzem w okresie grzania kaloryferów, tylko czemu ta druga tak nie ma. Czy obie stoją na parapecie pod którym jest grzejnik?
Endemy są stare więc już zasklepione. A te pojemniki w których rosną to jaką mają pojemność, może ziemia się zbyt nagrzewa?
Możesz zrobić zdjęcia całych roślin na parapecie.
Endemy są stare więc już zasklepione. A te pojemniki w których rosną to jaką mają pojemność, może ziemia się zbyt nagrzewa?
Możesz zrobić zdjęcia całych roślin na parapecie.

- whitedame
Ja zimuję w 5 litrowych donicach, 1 litr to stanowczo za mało. Nie jesteś w stanie kontrolować podlewania bez ciągłego przelewania i przesuszania.

- ZielonaZabka
- 500p
- Od: 7 kwie 2016, o 20:01
Moja siana w grudniu 2015 roku papryczka chili odmiany Westlandia zaczęła już kwitnąć i nawet dwa owocki już zawiązała. Rośnie sobie od początku swego istnienia w ok. półlitrowej doniczce i jest ślicznym małym drzewkiem
Na razie niczym jej nie zasilałam (w zeszłym roku dostała trochę granulowanego obornika), w tym roku może chlapnę jej jakimś nawozem :P

- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Możesz fotkę wrzucić tej papryczki ?
Pozdrawiam, Mirek
- ZielonaZabka
- 500p
- Od: 7 kwie 2016, o 20:01
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Na moich tegorocznych papryczkach (takie małe, mają po trzy listki) już mam przędziorka
Już wczoraj mi się nie podobały jasnawe plamki na wierzchu liścia, dopiero dziś miałam czas dokładniej im się przyjrzeć i niestety gadzina już tam siedzi
Mam Ortus. W zeszłym roku pryskałam, jak już było cieplej, pod koniec marca opryskałam na tarasie rano i wieczorem wniosłam już suche do domu. Nie uśmiecha mi się używanie go w mieszkaniu
Może udało się komuś wybić to paskudztwo inaczej? Jakiś olej, czy inny ekośrodek? Tylko nie HT, bo niestety na przędziorka nie pomaga.

Mam Ortus. W zeszłym roku pryskałam, jak już było cieplej, pod koniec marca opryskałam na tarasie rano i wieczorem wniosłam już suche do domu. Nie uśmiecha mi się używanie go w mieszkaniu

"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka