PiotrAPD pisze:O masakra
Jak dla mnie to już hurtowe ilości

Wspaniale się prezentują. Niech rosną zdrowo

Dzięki Piotrze, faktycznie w tym roku to na hurtowo w planach mam wysiać 500 porcji pod warunkiem , ze wszystkie zamówione nasiona dotrą.
Marek L pisze:Sieweczki super rosną ..... mam porównanie bo je widziałem 3 tygodnie temu.
Substrat im mocno odpowiada ..... a swoją drogą to jaka mieszankę zrobiłeś ?
Widzę już że ciernie sie pojawiaja więc czas się udać do apteki po maść na odciski .....
przyda się na pewno bo odgnioty od trzymania pensety pewne a o od siedzenia też

Nie zapeszając bardzo ładnie rosną z kiełkowaniem tez nie było problemu. Poza Mamilarkami z USA- wrightii, microcarpa porażka po 2 szt, a niektóre lokalizacje kompletnie nic. Jedynie barbata sie popisała, spróbuję je ponownie wystawić tym razem pod naturalne oświetlenie, może to ten aspekt o którym wspominałeś ma tu znaczenie?
Co do substratu to lawa plus czeska pemaza, w ubiegłym roku dodawałem żwirek jeszcze tym razem nie. Apteka wskazana

bo z pikowaniem sie zejdzzziieeee ...
peter86 pisze:dobrze wiedzieć że nasiona dobrze kiełkują

co to za mix ziemi? lawa keramzyt i co poza tym ?
Grzegorz, mix j/w, generalnie kiełkują rewelacyjnie, bardzo dobre źródło ale wysiana tydzień później Copiapoa pozostawia wiele do życzenia, podłoże to samo, warunki niby te same, a efekt gorszy. Dwa czynniki na myśl mi przychodzą: jedno to wilgotność wysiew miał miejsce w doniczkach 4x4 w pojemniku o znacznie mniejszym rozmiarze niz pozostałe, a drugie to księżyc tzn jego faza w momencie wysiewu.