Jagoda kamczacka cz. 3
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jagoda kamczacka cz. 3
Ja sam zaprosiłem szpaki do ogrodu. One nie uszkadzają jagody ani borówki. Za to przeganiają inne ze swojej okolicy. Jak szpaki wyprowadza młode i się wyniosą, zaczyna się desant innych skrzydlatych smakoszy. Kwiczoły i kosy bawią się w ciuciubabkę w późnych borówkach.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- hafciarz
- 200p
- Od: 20 lut 2007, o 09:59
Balykan pewnie masz racje.
Moja plantacja usytuowana jest około 700 metrów od Puszczy Bolimowskiej.
Moja plantacja usytuowana jest około 700 metrów od Puszczy Bolimowskiej.
- Balykan
- 200p
- Od: 8 paź 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja słyszałem, że szpaki odganiają od gniazda inne szpaki, ale możliwe, że też i inne ptaki, będące konkurencją. U mnie mam co roku, więc to może być powód, dlaczego żadne ptaki mi nie włażą w jagody. Muszę w tym roku się dokładniej przyjżeć jak to wygląda.seedkris pisze:Ja sam zaprosiłem szpaki do ogrodu. One nie uszkadzają jagody ani borówki. Za to przeganiają inne ze swojej okolicy. Jak szpaki wyprowadza młode i się wyniosą, zaczyna się desant innych skrzydlatych smakoszy. Kwiczoły i kosy bawią się w ciuciubabkę w późnych borówkach.
- buum
- Od: 16 mar 2015, o 17:43
- Kontakt:
Zawsze jest tak że jak się ma plantację to się ma gości
Mój szwagier ma sad z czereśniami i też walczy ze szpakami
Jak się ma dużo czegoś to stworzenia chcą się poczęstować 

- hafciarz
- 200p
Powiem Ci Piotrze ,że jesienią to dwunożne osobniki i krzaków z korzeniami sobie nawyrywali(czytać ukradli) .
- buum
- Kontakt:
Oj to współczuję. Stworzenia latające czy inne zwierzaczki mogę zaakceptować ale za nic w świecie nie wybaczyłbym złodziejowi.... kuźwa każdy może sobie kupić działkę i posadzić i dbać o to. A nie przychodzić na gotowe!!! Gdybym dorwał złodzieja u siebie połamałbym go w pół!!!
- hafciarz
- 200p
Pole mam ogrodzone ,ale ludzie myślą że jak mam posadzone 9000 sztuk to kilka sztuk nie zrobi różnicy.
Taka jest mentalność jakiejś części Polaków. Nauczyły ich tego zabory, powstania ,okupacja i na końcu PRL.
Zaraz nas jakiś Mod ustawi do pionu ,że nie na temat. Więc wracamy do jagody Kamczackiej .
Zdjęcie naleweczki z w/w owoców , jest gesta i mocna . W 100- letnim kieliszku smakuję bosko.
Jagody po zerwaniu wydają się , że nie maja soku . Nic bardziej mylnego , posiadają go bardzo dużo.

Taka jest mentalność jakiejś części Polaków. Nauczyły ich tego zabory, powstania ,okupacja i na końcu PRL.
Zaraz nas jakiś Mod ustawi do pionu ,że nie na temat. Więc wracamy do jagody Kamczackiej .
Zdjęcie naleweczki z w/w owoców , jest gesta i mocna . W 100- letnim kieliszku smakuję bosko.
Jagody po zerwaniu wydają się , że nie maja soku . Nic bardziej mylnego , posiadają go bardzo dużo.

-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja Wam powiem że u mnie jest sporo różnych ptaków ale nigdy nie zauważyłem żeby zniknął choć jeden owoc borówki czy jagody kamczackiej o aronii nie mówiąc. Przez wiele lat miałem tylko jedną czereśnię, starą odmianę o żółtych owocach bardzo dobrą w smaku i nigdy jej szpaki nie tknęły. Zobaczymy jak będzie w tym roku jak zaowocuje Regina, Burlat i Schneidera Późna.
Być może ptakom smakuje bardziej jedzenie które dajemy kurom albo zborze które ma sąsiad w stodole.
Być może ptakom smakuje bardziej jedzenie które dajemy kurom albo zborze które ma sąsiad w stodole.
- buum
- Kontakt:
Smakowicie wygląda
i na pewno nie gorzej smakuje
co do jagody i plantacji....9000 szt...... MASAKRA

co do jagody i plantacji....9000 szt...... MASAKRA

-
- 200p
- Od: 8 maja 2016, o 21:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mój tata miał kiedyś sad czereśniowy, jedno drzewo miało żółte owoce i ptaki zawsze zostawiały je w spokoju, można było je jeść póki same z drzewa nie spadły. Inne odmiany niestety padały łupem ptaków.Tomala3d pisze:Ja Wam powiem że u mnie jest sporo różnych ptaków ale nigdy nie zauważyłem żeby zniknął choć jeden owoc borówki czy jagody kamczackiej o aronii nie mówiąc. Przez wiele lat miałem tylko jedną czereśnię, starą odmianę o żółtych owocach bardzo dobrą w smaku i nigdy jej szpaki nie tknęły. Zobaczymy jak będzie w tym roku jak zaowocuje Regina, Burlat i Schneidera Późna.
W tym roku z jagody wszystko mi objadły, widziałam że kwitnie, potem jak się zaczynają owoce wybarwiać a później zniknęły. Nie miałam okazji spróbować choćby jednej jagody.
Pozdrawiam, Ewa
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
luis90, jaki rok masz na myśli?. U mnie w ubiegłym sezonie część kwiatów zjadały wróble. Zjadały też z wisienki.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- 200p
- Od: 8 maja 2016, o 21:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
2016, posadziłam ją wiosną, ładnie ruszyła, kwitła, zawiązała. Niestety nie pomyślałam o tym by ją przykryć. Miałam nakrytą aronie i truskawki i ocalały, chociaż kwiczoły potrafiły podnieść sobie firankę i zrobić ucztę w truskawkach
Pozdrawiam, Ewa
- hafciarz
- 200p
Kwiczoły to mój wróg najgorszy. Na 1 metr od człowieka siedzi i pałaszuje jagody.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 kwie 2011, o 15:55
U mnie też pierwszy rok (2016) gdzie praktycznie wszystkie jagody kamczackie i borówki zjadły ptaki. W zeszłych latach w ogóle nie było tego problemu. Mam działkę ROD po rozmowie z sąsiadami u każdego podobna sytuacja. W tym roku nic innego jak kupić siatkę i okryć.
Witam. Zazwyczaj wypowiadam się w tematach dotyczących borówek amerykańskich lub czereśni, ale tym razem zajrzałem tutaj gdyż mam zamiar posadzić do 5 sztuk jagody kamczackiej. Rosłaby w ziemi - III-IV klasa (gleba raczej ciężką, gliniasta, leśna - da się ją trochę spulchnić, rozluźnić, wymieszać z piachem, nie jest tez przesadnie wilgotna), pod lasem olchowym, który ogranicza działkę od strony północnej, rejon pol.-zach. Polska. Byłaby wiec dość nasłoneczniona. Poczytałem trochę o jagodzie i jedno co wiem to to, że niewiele wiem jakie odmiany wybrać. Pomóżcie jak możecie, bo nie mogę się pomylić w kwestii odmian. Po pierwsze które odmiany wg was są lepsze dla nas: polskie czy rosyjskie? Które są słodsze? No i jakby jakieś konkrety co do wybranych odmian. Piszę się tu o Wojtku, Duecie, Atucie, Karinie i Jolancie. Tak jak pisałem mogę mieć 5 maksymalnie (raczej będzie 2-3).