Pierwsze koty za płoty cz.ll

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pierwsze koty za płoty cz.ll

Post »

Aga, jeżeli zakwitną Ci i te drugie, to zapamiętaj datę kiedy będziesz siała ;:108 Może rzeczywiście nie trzeba będzie tak wcześnie siać. Jednak w necie piszą, że sianie styczniowe jest konieczne. Swoje obserwuj i w stosownym czasie podziel się uwagami ;:4
Bea, to może ja zmienię zawód i przerzucę się na produkcję? Pierwszego klienta już bym miała ;:108 Poczekasz :;230 ?
Marysiu, tak wyglądały nie tylko rośliny, samochody też ;:222 Kiedyś już tak też było, ale jakie miało to skutki w ogrodzie, nie pamiętam ;:185. Delikatne kwiaty zamienione w figury lodowe, brrry.....musiało być im zimno. Nie tylko kwiaty czegoś takiego by nie wytrzymały ;:222. Zobaczymy wiosną jak to wpłynęło na rośliny. Chociaż na działce było jeszcze wtedy sporo śniegu, to może minie to bez echa?

Dobranoc :wit Już strasznie chce mi się ;:19
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Będę je uważnie obserwować ;:204 Następne mam zamiar siać w pierwszym pełnym tygodniu lutego, z koleusami, jeżówką i resztą petunii. Na niektóre z wcześniaczków nie miałam teraz miejsca :oops:
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Iwonko - na takie fotki na pewno nie tylko ja bym się pisała. Tak pięknie fotografujesz rośliny i w takich fajnych "przypadkach" atmosferycznych (i nie tylko) nam je pokazujesz. ;:180
Mnie heliotrop wzszedł z nasion ładnie, ale jak go dałam do gruntu to się szybko stracił. Dlatego teraz jedynym wyjściem u mnie dla niego jest doniczka.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bea, coś Ci go zjadło, czy po prostu padł?
Właśnie przed chwilą uratowałam swoje heliotropy przed niechybną śmiercią ;:202 W oczekiwaniu na obiecana lampkę od eMa, wymyśliłam, że pojemnik postawię pod żarówką w kuchni. A żeby roślinkom nie zabrakło światła, na blacie ustawiłam prawdziwą wieżę ze stołka, garnka, pustego pojemnika i dopiero na to pudełko z ziemią. Dobrze, że zajrzałam tam po jakimś czasie- ziemia już parowała. Chyba jednak przesadziłam ;:223 Na dodatek przykryłam jeszcze pojemnik przezroczystą pokrywą, żeby stworzyć mikroklimat ;:306 Miałabym gotowane heliotropy ;:224
;:196 :wit
rikkuu
200p
200p
Od: 26 gru 2013, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iwonka, na pewno nie poczuły się niedogrzane :;230 A tak poważnie, mam nadzieję, że przeżyją te tropiki ;:3
Ula
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Iwonko, co Ty chciałaś ugotować czy upiec sieweczki? :;230
One chcą mieć jasno i ciepło, ale przecież nie gorąco. Wystarczy, jeśli będą stały w pomieszczeniu, które jest oświetlone przez część nocy. Natomiast w dzień na oknie. ;:108
Gdyby Ci się powyciągały i próbowały pokładać, to nie czekaj, tylko przepikuj do innego pojemnika, pobierając sadzoneczki wraz z ziemią przy korzonkach i wsadzaj głębiej niż rosły, niemal pod same listeczki.
Powodzenia! ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O mały włos, a mogłabym je podać na ciepło na kolację ;:306 Nigdy nie doświetlałam roślin, nie wiedziałam jak się do tego zabrać.
Nierozważna już byłam, teraz będę roztropna ;:108 Może..... :;230
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Spokojnie, Iwonko, wszystkiego człowiek się kiedyś nauczy. ;:63
Choć - jak mawiał mój tato: "człowiek całe życie się uczy, a i tak głupi umiera". ;:7
Coś w tym jest, bo istotnie wszystkiego nauczyć się w naszym krótkim życiu nie zdążymy. ;:108
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Iwonko,cudowności masz w swoim ogrodzie ,,hortensje też rozmnażam przez doniczkę ,ale też bardzo szybko i najprościej ukorzenia się gałąź przychylona do ziemi ,przyszpilona i zasypana ziemią w miejscu przyszpilenia ,pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Obejrzałam znów cudowne fotki które królowa lodu zaczarowała , a Ty swoim aparatem uwieczniłaś ;:303 .Czytam ,ze chciałaś ugotować Heliotrop na obiad czy deser :wink: :;230 .Swoje mam wysiane w woreczkach strunowych, lecz obawiam się dać je na kaloryfer ,żeby się nie ugotowały.Może powinnam je pod świetlówkę położyć ,żeby trochę się dogrzały .Kiedyś siałam bez efektu ciekawe czy tym razem mi się uda.
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Iwonko lodowy balkon piękny, ale roślinom nie przysłużył się taki lód. ;:185 Przygoda z podpiekaniem heliotropu z pewnością długo zostanie w pamięci. :)
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Długo się Iwonko do Ciebie wybierałam i ciągle odkładałam na później, bo nie chciałam cię zbyć jakimiś trzema słowami, tylko napisać coś konkretnego. No ale wreszcie budzę się powoli z zimowego letargu i zaczynam odwiedzać znajomych i podpatrywać, jak sobie radzą z oczekiwaniem na wiosnę. No i oto znalazłam się w świeżutkim wątku, Czytam więc o twoich heliotropach. One na ogół bardzo kiepsko wschodzą. Mnie z całej torebeczki wzeszło dosłownie 8 sztuk, a tylko 3 dotrwały do momentu posadzenia w gruncie. Ale i tak było warto, bo zapach mają wyjątkowy. Potem już nie siałam, ponieważ z sianiem mi niespecjalnie wychodzi, chyba mam za ciemno na parapetach. Jednak mam nadzieję, że Tobie się uda. :D
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kiełki heliotropu na kolację - no no - ciekawe menu ;:306
Moje sadzonki na pewno coś zeżarło, dlatego nie wszystkie rośliny mogę siać czy sadzić prosto do gruntu.
Masz już te lampki do podświetlania roślin?
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

No są nasiona co potrzebują pożaru żeby zacząć rosnąć, ale to nie heliotropy na pewno ;:oj , ładny lodowy balkon Iwonko, natura jest piękna ;:215
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iwonko , zima też może pokazywać swoją ładniejszą stronę i w zasadzie to nawet ją lubiłam , tylko w tym roku jakoś tak nie przypadła mi do gustu i czekam na cieplejsze dni , kolory i zapachy . Masz piękną kolekcję hortensji i ja powiększę w tym sezonie swoją .Już nie mogę się doczekać .Pozdrawiam ;:167
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”