Czy wysiewacie już nasionka warzyw?Zdjęcia siewek i rozsad. Cz. 1
Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz. 8
U mnie w sklepach nie ma jeszcze nasion w sprzedaży. W planach posianie dyni, porów, bazylie.
Gosia
Na początku lutego posieję paprykę ostrą, sałatę, koper, pory, seler, bakłażany, rzodkiewkę.
Pozdrawiam,
Ryszard
Ryszard
- karool
- 200p
- Od: 31 mar 2007, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ika2008 pisze:A tak wracając do tematu wątku, kiedy zamierzacie wysiać sałatę z przeznaczeniem do uprawy w tunelu?
U mnie w nieogrzewanej szklarni rośnie sałata ,jemy cały czas rukolę a dzisiaj zobaczyłam sporo roszponki.Wszystkie roślinki z samosiewek jesiennych.
Jutro ma być słonecznie, więc posieję rzodkiewkę i wsadzę cebulę na szczypior.Teoretycznie za wcześnie, ale nakrywam to wszystko włókniną a w słoneczne dni odkrywam .Tym sposobem mamy zielonki do jedzenia prawie cały rok.
Wysadziłam też rzodkiewkę strączkową, co sama się wysiała.
Wychodzi na to ,że wczesne sianie może też dać efekty.
pozdrawiam
Alicja
Alicja
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja do tunelu nie dostanę się jeszcze z 2 miesiące
Zima spłatała mi figla i usypała zaspę na wysokość drzwi.
Została tam wysiana późną jesienią rzodkiewka i kilka cebul na szczypiór.
Wczoraj wyłożyłam na waciki część ostrych papryk, w najbliższych dniach wysieję pora i troszkę później selera.

Zima spłatała mi figla i usypała zaspę na wysokość drzwi.
Została tam wysiana późną jesienią rzodkiewka i kilka cebul na szczypiór.
Wczoraj wyłożyłam na waciki część ostrych papryk, w najbliższych dniach wysieję pora i troszkę później selera.
Pozdrawiam, Marta.
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
Sałatę z przeznaczeniem do tunelu wysiewam 9 lutego.
Dwa dni temu na waciki poszły pierwsze papryki i bakłażany.
Dwa dni temu na waciki poszły pierwsze papryki i bakłażany.
Iza
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Jak czytam te terminy wysiewów to włos się jeży na głowie.Dokąd tak się spieszyć i po co.Gdybym wierzył długoterminowym prognozom że luty ma być ciepły i już będzie wiosna a w kwietniu to pewnie już lato to poszedłbym z torbami.Pewnych rzeczy przyspieszyć się nie da a zupełnie już nie rozumiem po co siać już rzodkiewkę czy koper?Chyba że po to żeby za jakiś czas wołać ratunku!
Terminy jakich ja się trzymam są co roku takie same bo więcej można stracić niż zyskać.
Pierwszy z brzegu przykład z ubiegłego roku jak chciałem sobie polepszyć.Pomidory z przeznaczeniem do nieogrzewanego tunelu wysiane 10 lutego trafiły po wysadzeniu na zimno i deszcze i co zyskałem - nic.Co straciłem - rozsada stała jak zaklęta trzy tygodnie.O chorobach nie wspomnę.
Paprykę z przeznaczeniem do gruntu sieję ok.20 lutego,cebulę sałatkową 25 lutego,seler to sam początek lutego.
Terminy jakich ja się trzymam są co roku takie same bo więcej można stracić niż zyskać.
Pierwszy z brzegu przykład z ubiegłego roku jak chciałem sobie polepszyć.Pomidory z przeznaczeniem do nieogrzewanego tunelu wysiane 10 lutego trafiły po wysadzeniu na zimno i deszcze i co zyskałem - nic.Co straciłem - rozsada stała jak zaklęta trzy tygodnie.O chorobach nie wspomnę.
Paprykę z przeznaczeniem do gruntu sieję ok.20 lutego,cebulę sałatkową 25 lutego,seler to sam początek lutego.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Witku, jest sporo racji w tym, co piszesz.
Z pomidorami się nie spieszę, wysiewam koło 20 marca, kilka dni wcześniej albo razem z pomidorami paprykę słodką.
Przy ostrej, biorę poprawkę na znacznie dłuższe kiełkowanie, dlatego wysiewam znacznie wcześniej.
W ubiegłym roku czekałam na kiełki około miesiąca.

Z pomidorami się nie spieszę, wysiewam koło 20 marca, kilka dni wcześniej albo razem z pomidorami paprykę słodką.
Przy ostrej, biorę poprawkę na znacznie dłuższe kiełkowanie, dlatego wysiewam znacznie wcześniej.
W ubiegłym roku czekałam na kiełki około miesiąca.
Pozdrawiam, Marta.
- ZielonaZabka
- 500p
- Od: 7 kwie 2016, o 20:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzisiaj się obkupiłam w kilkadziesiąt paczuszek z nasionami, więc już niedługo do roboty
Na pierwszy ogień pójdzie seler, z pomidorkami też nie będę czekać bo w tym roku tylko koktajlówki w donicach na taras, więc w razie chłodów i na noc będą szły do domu. W następnej kolejności szpinak i groszek oraz sałaty. Tylko pory będę musiała zamówić przez internet, bo w sklepach jak zwykle wybór żaden...

- Faworyt
Martuś ja napisałem to głównie po to aby ostrzec mniej może doświadczonych ogrodników przed skutkami ewentualnych błędów jakie mogą popełnić.
A nakierowaniem są terminy które sam stosuję i tutaj podałem niektóre - wybrane.Dobrze też by było żeby ludzie pytali jeśli mają wątpliwości.
Lepiej jest się uczyć na czyichś błędach i ich zawczasu uniknąć.Jest tu na naszym forum pomimo że ostatnimi czasy sporo odeszło wielu fachowców w wielu dziedzinach którzy na pewno pomogą i doradzą.
Ja Marto od lat prowadzę swego rodzaju dziennik w którym piszę dosłownie wszystko,terminy wysiewu,podlewania,ochrony przed chorobami i szkodnikami,nawożenia a nawet stan pogody w danym okresie co znacznie pomaga mi w planowaniu upraw.
Terminy masz dobrane 

Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- anida
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
A pomidory i papryki do hodowli balkonowej?
Pozdrawiam Anida
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
- Faworyt
Paprykę w donicach uprawiałem w 2012 i 2013 roku i były to o drobnych owocach odmiany słodkie i ostre.Z tego co mam zapisane siałem 20 lutego.Pomidorów w ten sposób nie sadzę,ale w/g zaleceń termin siewu jest podobny.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- anida
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
Przyznam, że wysiałam już nasionka wydłubane z pomidorów i ostrej papryki, tak dla eksperymentu, bo robię to po raz pierwszy. Wzeszły. Tak naprawdę wysieję więc w lutym.
Pozdrawiam Anida
- camellia
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
Witku, korzystając z Twojego doświadczenia zapytam o coś: czy lepiej jest wysadzić do gruntu większe sadzonki papryk, już z kwiatami a nawet zawiązkami owoców (tak mi się zdarzyło rok temu, p. słodka siana 1. 03.), oczywiście w większych doniczkach, czy lepiej byłoby posiać je później i wysadzić młodsze krzewy. Nie ukrywam, że zależy mi na jak najwcześniejszym zbiorze, ale też dobrym plonowaniu.
Tempo wschodów też było różne, szybciej wschodziły (i lepiej rosły) nasiona z AWN, dłużej z oryginalnego opakowania (takie też wolniej mi rosły).
Jeszcze zapytam, o ile wcześniej od odmian słodkich trzeba wysiać papryki średnio ostre? Mam takie: Biquinho Yellow (Capsicum chinense) - ją chyba już; Trakijska Shipka, Hungarian Black, Czereśniowa. Pytanie banalne, ale pierwszy rok miałam tylko słodkie, ostrzejszych jeszcze nigdy i nie chcę strzelić gafy.
Tempo wschodów też było różne, szybciej wschodziły (i lepiej rosły) nasiona z AWN, dłużej z oryginalnego opakowania (takie też wolniej mi rosły).
Jeszcze zapytam, o ile wcześniej od odmian słodkich trzeba wysiać papryki średnio ostre? Mam takie: Biquinho Yellow (Capsicum chinense) - ją chyba już; Trakijska Shipka, Hungarian Black, Czereśniowa. Pytanie banalne, ale pierwszy rok miałam tylko słodkie, ostrzejszych jeszcze nigdy i nie chcę strzelić gafy.

- Faworyt
W uprawie donicowej Anido w porównaniu do tej w odkrytym gruncie bądź w tunelu jest ten komfort że w przypadku zagrożenia chłodem zawsze możemy w tym wczesnym (po docelowym wysadzeniu) okresie ukryć nasze rośliny w domu.Chociaż jest to uciążliwe.Powodzenie i dobranie terminu siewu nasion też zależy jakie warunki świetlne zapewnimy siewkom w początkowej fazie i ile w tym pomoże nam słońce.
Także w tym przypadku termin siewu nie jest aż tak sztywny.
Camelio paprykę do gruntu wysadzam zawsze a uprawiam ją już trochę czasu zawsze jako krępą(max.15 cm.) rozsadę z zaczątkiem pąków kwiatowych.Tak na wszystkim to i ja się nie znam a papryk ostrych w zasadzie nie uprawiam,ale z praktyki bardziej doświadczonych forumowiczów wnioskuje że już wysiewają.
Także w tym przypadku termin siewu nie jest aż tak sztywny.
Camelio paprykę do gruntu wysadzam zawsze a uprawiam ją już trochę czasu zawsze jako krępą(max.15 cm.) rozsadę z zaczątkiem pąków kwiatowych.Tak na wszystkim to i ja się nie znam a papryk ostrych w zasadzie nie uprawiam,ale z praktyki bardziej doświadczonych forumowiczów wnioskuje że już wysiewają.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
Wysiałam tak szybko w ramach eksperymentu oczywiscie
wiem jakie są zagrożenia ale jak nie teraz to potem mogę dopiero po 10 marca co też zrobię w ramach drugiej tury. Tu na forum jest tyle opinii na temat terminów wysiewu ile osób. Myślę więc że najlepiej samej się przekonać.

Iza