Mój ogród wśród łąk część 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogród wśród łąk część 6

Post »

Małgosiu wspaniałe zdjęcia z zimowych krajobrazów w ogrodzie :) Kotek "puszysty" wymiata :heja , no ale róże masz piękne :) teraz tylko czekać na wiosnę jak wszystko się zacznie budzić ;:215
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Małgosiu wilczomlecz pewnie miał nasiona i rozsiał się, tak bywa :;230
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit

Aniu - Tak, masz rację. Nie ma to jak dobrze wydane pieniądze...zwłaszcza na roślinki prawda? Jak na razie nie szaleję za bardzo. Zrobiłam zakupy w sklepie nasiennym, gdzie moim łupem padły przede wszystkim nasiona warzyw i ciut ciut kwiatków. Jestem gotowa do siania ;:172
A na resztę roślin zerkam ostrożnie, bo mam plan nowej rabaty w dość trudnym miejscu, więc muszę to kilka razy przemyśleć. :wit

Mateusz - No to rozumiem nowa droga przed Tobą. Nowe znajomości, doświadczenia. Mówiąc o czerwonym masz na myśli rozumiem liceum? To w mieście? Jak tak, to i moja szkoła,,,,,kiedyś ;:173

Soniu - Oj tak, babcią być to sama radość. My to mamy istne urwanie głowy z Kubuchem. Nie usiedzi ani sekundy, ucieka jak tylko zobaczy pampersa, mały diabełek. Po całym dniu z nim jestem tak umordowana jakbym pół hektara przekopała. Ale wystarczy jeden jego uśmiech i przytalaski i siły wracają. ;:173

Mariusz - Witaj i dzięki za miłe słowa. :wit

Marysiu - Możliwe, że nasionka się porozsiewały, ale ja posadziłam kiedyś małą sadzonkę w zupełnie innym miejscu ogrodu, znacznie oddalonym od tego, w którym obecnie rosną pokazane przeze mnie roślinki. Czary ;:224

Z racji wolnego czasu porobiłam porządki w nasionkach. Myślałam, że jest tego znacznie mniej, ale i tak byłam w tym roku bardzo powściągliwa.

Obrazek

To jest moja pierwsza książka o ogrodowaniu, którą podarował mi śp wujek, zaraz po naszej przeprowadzce w to moje miejsce wśród łąk i pól. Mam wielki sentyment do tego wydania, i wiele razy sięgam tam po rady. I chociaż pojawiały się potem na półkach kolejne ciekawe wydania o roślinach , to ten egzemplarz ma u mnie szczególnie miejsce. Właśnie dzisiaj go sobie przeglądałam, bo musiałam sobie przypomnieć terminarz wysiewu poszczególnych warzyw. Tak więc, niebawem zacznę od posiania wczesnej kapusty ;:333

Obrazek

I kwiatek dla Was, bo w ogrodzie to nic ciekawego się nie dzieje, ale na parapetach i owszem i to bardzo. Muszę sobie życie umilać :uszy

Obrazek

Do popisania kochani :wit
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak, liceum ;:108 Skoro dałaś radę to ja się nie martwię, nie ubliżając nikomu, mówię pozytywnie :wink:
Takie stare książki to w sumie lepsze niż te nowe, które po prosu powielają ogólnie wszystko w różnej formie. Dobry prezent wujek Ci sprawił ;:108
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Pierwsze zakupy ;:138 Mi w tym roku odpadają, ale jakiegoś kwiatka to bym kupiła sobie do domku ;) O, tak dzieciaczki jednym uśmiechem przewracają serce do góry dnem :wink:
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Ooo, widzę, że do Ciebie już wiosna idzie wielkimi krokami ;:224 ;:333
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Ooo, nasionka, jak ja to lubię ;:138 U Ciebie są w takiej ładnej oprawie i w serduszkowym i wiklinowym pudełeczku, a moje wciśnięte w pudełko po lodach i ukryte w szufladzie, żeby mi córka nie zrobiła swoich porządków :wink:
Zgadzam się z Tulapkiem, starsze książki mają w sobie dużo treści, nawet jak np. jakieś nazwy specyfików już nie są aktualne, a nowe? Połowa to zdjęcia, część to reklamy, a reszta często mało rzetelna. Mam kupioną w Castoramie książkę o cięciu drzew owocowych i jest to jakiś przekład książki ze Stanów. Przez to wiele zabiegów jest w terminach, w jakich u nas się tego nie robi, np cięcie moreli i czereśni na wiosnę :shock:
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Małgosiu, dużo tych torebek widać...jakie kwiaty wysiejesz :?: Kapusty nigdy w domu nie wysiewam, w rządki w warzywniku...jak podrośnie jest pikowana na miejsca stałe. W ubiegłym roku sadzonki pozyskałam jeszcze inaczej ;:224 Wszystkie nasiona trzymam w większym worku foliowym, zawsze coś się nakruszy. Nazbierała się cała garść nasion, nie wyrzuciłam do śmietnika tylko sypnęłam do ogrodu...jak minęły przymrozki, jest duża wilgoć w ziemi ;:108 Wzeszło ok 20 kapust, zostały przeniesione do warzywnika, urosły...została chyba jedna do zjedzenia. W ogrodzie mam taki zakątek, rosną rośliny nigdzie nie pasujące. Z czasem znajdują swoje miejsce. Pietruszki też skiełkowały, a że miejsce nie jest bardzo zachwaszczone, listki dało się rozróżnić. Pietruszka wydaje nasiona co drugi rok, na jesieni korzenie zostały w ziemi...w tym roku powinny być nasionka. Widać torebkę z niecierpkami, nie potrafię tych roślin wysiać i utrzymać w zdrowotności żeby urosły. Zawsze zgniją :(
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Małgosiu jak masz mało nasionek to chętnie Ci coś doślę :;230 tylko powiedz co?
Umilacz zimowy bardzo ładny :D miewałam kiedyś takie kwiatki, ale pewnie wyniosłam do ogrodu wiosną i tam zostały ;:oj Każdy z nas ma takie sentymentalne prezenty, a jak jeszcze od kogoś bliskiego co go już nie ma pośród nas są szczególnie cenne :D Ja mam kilka takich roślin ;:167
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Piątek, piąteczek ;:138
Znów przytargałam do domu kolejne kwitnące doniczki :lol: To jest silniejsze ode mnie ;:224

Mateusz - W czerwonym to już na pewno się wiele pozmieniało. Inna kadra, a na pewno też inne sposoby nauczania. To liceum z tradycjami, z niezłą historią. Oj, łezka mi się zakręciła. Poradzisz sobie chłopaku, na pewno. Trzymam kciuki ;:333

Justynko - Wiem, że nie możesz w tym sezonie za dużo szaleć, ale kwiatki do domu koniecznie zakup. Umilą Ci czas oczekiwania na wiosnę ;:196

Monia - Oj tak, już nie mogę się doczekać. To taki mechanizm....przywołuję sobie na różne sposoby, udając, że nie widzę widoków zaokiennych. :uszy

Aguś - Tak lubię te moje nasionka, że lubię jak mają dobrze ;:173 Twoja córeczka jest jeszcze malutka, ale jak podrośnie to będzie wiedziała, że to takie specjalne skarby, które należy specjalnie traktować.
Uwielbiam książki, ale wiele z nich ma niestety tylko ładne okładki. Kupujemy oczami. :roll: Na szczęście udało mi się zebrać kilka fajnych pozycji o ogrodowaniu. O cięciu drzew kupiłam dwie pozycje, jedną Maruniewicza, drugą Okuniewa. Bardzo fajne i ciekawe książki. To nowe wydania, mają mnóstwo zdjęć ale takich, dzięki którym wiem, jak ciąć. Taki mój mały alfabet. Niedługo wyruszam z ostrymi narzędziami do ogrodu, czas odkurzyć w/w literaturę :uszy

Aniu - Niecierpki mam po raz pierwszy. To znaczy siała będę po raz pierwszy, bo kiedyś kupiłam sadzonki, ale też mi z nimi nie wyszło. Jednak uparta jestem i planuję w tym roku mieć śliczne niecierpki. :wink:
Z kwiatów jednorocznych posieję jak co roku cynie, astry, kosmos, cleome, żeniszki, lobelie. Kupiłam też, z czego się bardzo cieszę kilka kolorów zatrwianu i suchołuski. Mam kilka nowości, jak len czy maki, zobaczymy jak się sprawdzą.
Kapustę wczesną sieję od kilku lat w styczniu/lutym i w kwietniu wysadzam do gruntu. Mam wczesnym latem już fajne kapusty. Na zbiór jesienny sieję w maju/ czerwcu. Wczesną zawsze miałam ditmarską, a póżną kamienną głowę. W tym roku kupiłam inną wczesną o nazwie Fantazja. I kolejny eksperyment to cebula z siewu. W zeszłym eksperymentowałam z porem. Część posiałam do gruntu i też był niezły jesienią, pomimo małego zaniedbania z mojej strony. Oj, Aniu już mnie łapki swędzą :lol: I może też tak sypnę w jakiś róg ogrodu, lubię takie rady ;:196

Marysiu - Umilacza porwała mi dzisiaj moja Teściowa. Kobieta jest kochana, ale nie zna się na roślinach i wszystko co się jej podoba zawsze jej podaruję. Ale ja na tym nie straciłam, bo sobie przytargałam inne kwitnące cuda cebulowe. Wolę takie, bo zostaną ze mną na dłużej....są wielorazowe :lol:
Nasionek Marysiu mam dość sporo, ale dziękuję za dobre chęci. No, chyba że coś tam tego no ;:224

:wit
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Po co się chwalisz, jak nawet nie napiszesz, co przyniosłaś ;:173
U mnie na razie się hiacynty skończyły, za to żurawia słyszałem i potem chyba jakiegoś drugiego w oddali z przeciwnego kierunku!!! Nieźle ;:oj
U mnie na parapetach stoją kalle, dwie na pewno i trzecia coś nie rośnie. Może mi w marcu zakwitną, tak mi zielonego brakowało że przed świętami już posadziłem ;:224
Do czerwonego najpierw muszę się dostać, zależy, jak bardzo skopię na teście historię ;:306
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Widzę sporo nasionek i niecierpki ;:138 . Będę trzymała kciuki za Twoje ;:108 . Ja muszę kupić jeszcze nasiona warzyw bo planuję w tym roku mieć ładne warzywa a co z tego wyjdzie zobaczymy ;:108 . Widzę, że trochę eksperymentujesz ;:108 to też ważne żeby próbować. Ja nigdy nie uprawiałam kapusty ;:224 . Może kiedyś się skuszę. Za to planuję podwiązywać ogórki bo nigdy tego nie robiłam i spotkałam się z tym na forum ;:108 . No ja już nie mogę doczekać się wiosny , mam tyle planów ;:224 . Widzę, że Ty też już przywołujesz wiosnę przynosząc kwiaty do domu :heja . I bardzo dobrze ;:333 . Pozdrawiam :wit.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Zimowy ogród bardzo mi się podoba, ale serce już się wyrywa do wiosny. Odliczam dni i też grzebię z niecierpliwością w nasionkach :) Umilaczy parapetowych nigdy dosyć. Nie wytrzymałam i kupiłam hiacynty, narcyzy i krokusy. Niby nic, a jakże cieszą te wiosenne kwiaty :D
Ciekawa jestem czy wybrałaś jakieś odmiany róż nadających się do spożycia?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Małgosiu takie piękne kalanchoe oddałaś teściowej. :wink: Nie za mało paczuszek z nasionami masz. :) Szukałam nasion białego niecierpka, ale tylko mix w moich sklepach. Książki, podarunki darzymy szczególnym sentymentem. ;:108 Mam trzydziestoletnią o uprawie doniczkowych. Karol jeszcze nie chodzi, ale kocha kuchnię i w czterech susach tam zawędruje. ;:306 Muszę bardzo pilnować, szczególnie jak piekarnik ciepły, albo kosze na odpadki pełne. :;230
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

No Małgosiu patrząc na Twoje koszyczki z nasionami śmiem twierdzić, że kto jak kto ale Ty na pewno na przedwiośniu nudzić się nie będziesz. ;:215 Schwał dziewczyna! ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”