Borówka amerykańska - 8 cz
- toldi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - 8 cz
Borówki przyjmują się dobrze, wiec moim zdaniem nie warto. Borówka współżyje z grzybami, które zamieszkują jej korzenie więc dodawanie konkurencji może dać różny efekt. Na borowce Polyversum zalecane jest w postaci oprysku.
Pozdrawiam. Jacek 

- patryk10015
- 500p
- Od: 1 maja 2015, o 20:05
Oprysku bądź podlewania roztworem. Czy warto można ale moim zdaniem borówka poradzi sobie bez tego.
- buum
- Od: 16 mar 2015, o 17:43
- Kontakt:
Bardzo dziekuje za informację. Będę teraz wiedzieć.patryk10015 pisze:Siarczan amonu to azot+siarka co daje poprawia wzrost rośliny za co odpowiada azot plus zakwaszenie gleby co daje siarka, siarczan potasu to potas i siarka sypie się po zbiorach owoców aby przygotować rośliny do zimy (rozpoczyna drewnienie pędów).buum pisze:Kurde nigdy nie dawałem takich nawozów u siebie....Jarowo pisze:Wiosną to syp siarczan amonu, siarczan potasu to od lipca do września/października.w skrócie co one dają rośliną??? I pod co można je sypać???

-- 22 sty 2017, o 20:21 --
Ja nigdy tego nie stosowałem u siebie a borówki bardzo ładnie rosną i owocują. Ale tak jest u mnie.....patryk10015 pisze:Oprysku bądź podlewania roztworem. Czy warto można ale moim zdaniem borówka poradzi sobie bez tego.

- patryk10015
- 500p
- Od: 1 maja 2015, o 20:05
Ja stosowałem dwa lata pod rząd w formie oprysku. Dobry środek grzybobójczy dla osób szukających mniej chemicznych oprysków 

- buum
- Od: 16 mar 2015, o 17:43
- Kontakt:
Dobrze jest posłuchać mądrych ludzi
dużo się człowiek nauczyć może 

-
- 100p
- Od: 20 sty 2016, o 09:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
jaka lepsza kora pod borówkę gruba czy drobna ?
Drobna.
-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
Drobna się szybciej rozłoży i nie zablokuje młodych pędów rosnących od ziemi. Ja bym dał wokół samej rośliny drobniejszą a dalej od niej grubszą. Można też zrobić tak że nawet pod tą grubszą niech będzie trochę drobniejszej.robert16zgas pisze:jaka lepsza kora pod borówkę gruba czy drobna ?
Z tego co widzę ludzie podsypują co roku borówkę materia organiczną w postaci trocin sosnowych. Takie drobne fragmenty drzewa jak trociny się szybko rozkładają co wzbogaca i zakwasza glebę. Gruba kora może się rozkładać latami.
Z drugiej strony gruba kora lepiej chroni przed chwastami bo się przez nią tak łatwo nie przebiją.
- Jarowo
- 200p
- Od: 9 maja 2016, o 07:55
Zamiast trocin możesz iść do lasu i przynieś igły od sosny, oczywiście te które leżą pod drzewem, tanie i skuteczne.
Głównie chodzi o to żeby zakwasić i dłużej trzymać wilgoć pod krzakiem, to najbardziej lubi borówka.
Głównie chodzi o to żeby zakwasić i dłużej trzymać wilgoć pod krzakiem, to najbardziej lubi borówka.

-
- 500p
Jarowo tam nie tylko igły leżą jeśli już o lesie mowa. Ściółka spod sosen to jest najlepsze co może być. Brązowa próchnica zawiera nawet mikoryzę którą niektórzy naiwnie kupują w sklepie.Jarowo pisze:Zamiast trocin możesz iść do lasu i przynieś igły od sosny, oczywiście te które leżą pod drzewem, tanie i skuteczne.
- Jarowo
- 200p
- Od: 9 maja 2016, o 07:55
Dokładnie, sam zamiast kory sypię ściółkę z pod sosny i jest ok. 

- toldi
Panowie zanim pójdziecie do lasu po ściółkę to przeczytajcie Art.153 Kodeksu wykroczeń.
Pozdrawiam. Jacek 

-
- 500p
Tylko czekałem aż ktoś wyskoczy z jakimś paragrafem. Na szczęście nie wszystkie drzewa rosną w lasach państwowych.toldi pisze:Panowie zanim pójdziecie do lasu po ściółkę to przeczytajcie Art.153 Kodeksu wykroczeń.
- toldi
Napisałem dla nie zorientowanych bo może się okazać, że znacznie taniej będzie kupić.
Pozdrawiam. Jacek 

Hehe właśnie mam świerka takiego prawie 30 latka ;-) Co roku mam z pod niego tyle igieł, że starcza z powodzeniem na dosypanie do wszystkich iglaków jakie mam na działce