Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

A ja nie jestem pewna, czy to aby angielka.
Bardziej na jakąś niemkę mi wygląda.
Ma zbyt sztywny układ płatków ;:306
Chociaż po zastanowieniu, może przypominac Mary Rose
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Soniu, dzięki za podpowiedź w sprawie hortensji, też właśnie dumałam jak mam przyciąć swoje zeszłoroczne nabytki ;:333 Kiedy przeprowadzacie cięcie, czy tak jak róże czy w innym terminie?
Naparstnice są śliczne, u mnie niestety nie chcą jakoś rosnąć. W tym roku spróbuję wysiać, zobaczymy co z tego będzie.
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzisiaj słońce nas rozpieszcza. Grudniki kwitną bez przerwy, choć tylko kilkoma kwiatami. Śniegu ubywa, zimozielone zaczynają się pokazywać. Lucynka kupiła trzy prymulki, mnie tylko jedna wpadła przypadkiem, :;230 do koszyka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Iwonko zima dziś słoneczna, tylko kilka stopni mrozu. Zrobiło się optymistycznie. ;:215 Drogę nam odśnieża gmina, my tylko podjazd do garażu i chodnik. Tak koparka kończy odśnieżanie za naszym płotem. ;:306 Dalej już nikt nie jeździ. Była ogromna hałda, ale już od kilku dni topnieje powoli. Ja z braku doświadczenia nie bałam się cięcia w ogrodzie. Jak poczytałam, że na dwa oczka hortensje, to w większości tak cięłam.

Obrazek

Malwinko posadziłam znowu sporo tulipanów, ale żałuję, że nie mogę stworzyć dużych plam koloru. Wkopywanie doniczek jest uciążliwe i denerwujące. ;:222 Pojedyncze cebulki można sadzić w ciekawe układy kolorystyczne i nie niszczeć roślin obok. Próbowałam stworzyć w ubiegłym roku rzeczkę tulipanową, ale gryzonie się dobrały do cebulek i nie wyglądało to zachwycająco. Nawet nie było co fotografować. Będę wiosną cieszyć się z kolorów, ale niedosyt pozostanie. ;:131 Twoje trzy nowe tulipany będą równie wyczekiwane, jak większa liczba. ;:108

Obrazek

Ewuś u mnie nawet najmniejsza hortensja bukietowa nigdy nie wypadła zimą. Co roku wsadzam jesienią młode, ukorzenione i zawsze wiosną się zielenią. Ogrodowe dwie już pożegnałam, jedna wymarzła, a druga nie kwitła, tylko stało zielone zielsko. Szkoda miejsca, posadziłam bukietowe, które są niezawodne, co roku zakwitną i mrozy zimowe im nie straszne. ;:174 U ciebie ładne ogrodowe, ale ich nie tnie się wiosną, bo kwitną na pędach ubiegłorocznych.

Obrazek

Basiu żal się pozbywać pęcherznic, ale jest wiele ładniejszych krzewów. Jak ma się niewielki ogród, to krzew na pniu pozwala na lepsze zagospodarowanie przestrzeni. Moje pęcherznice miały dość rozbudowany system korzeniowy, ale to takie terminatory, że przesadzenie chyba im nie zaszkodzi. ;:218

Obrazek

Gosiu dostałam ją jako angielkę, więc tak ją nazwałam. :) Mary Rose ma sztywne pędy, a moja lekko się zwiesza. Na razie trudno coś więcej powiedzieć, bo mam ją pierwszy rok. Jak się zadomowi, będzie łatwiej o rozpoznanie. Posadziłam ją z tyłu na skarpie, więc nawet jak wyrośnie wysoko, to niczego nie zasłoni. Zresztą niech będzie niemka, chinka, czy inna, ;:306 byle kwitła tak jak lubię. Te na zdjęciach mnie zadowalają, bo widzę z daleka, a kolekcjonerką nigdy nie będę. ;:108 Różowa to marketówka, która kwitnie prawie bez przerwy. W tym roku pierwszy mróz zastał ją kilkunastoma pąkami.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Marlenko naparstnice zakwitły pierwszy rok. Posadziłam kilkanaście, trzy nie przeżyły zimy, reszta miała po kilka kwiatów. W większości były różowe. Jakoś nie zrobiłam im za dużo zdjęć. ;:131 Hortensje tnę w marcu, na wyczucie. W ubiegłym roku przycięłam 18 marca.

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Soniu alez u Ciebie pięknie wyglądają Artemisy,burza kwiatów to jest to :uszy Ja też mam dwie marketówki,które bujnie kwitną,ale nie znam nazwy.Hortensja bukietowa z werbeną ładnie wyglądają ;:215
Dziś w B prymule były za 7,99,trochę drogo,polecę do Brico i tam kupię,cena 2,99,a ja nie wzięłam ;:65
Na ostatnim zdjęciu koło naparstnic rośnie iglak? Czy to Cis?

Dużo słonka ;:3
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

U mnie w B. dwa pojemniki prymulek w cenie niewiele ponad 2 zeta ale takie już miałam więc z łatwością :D im odpuściłam... :D Od razu pomyślałam, że będzie nowy wysyp na FO... :)
Soniu piękny, słoneczny dzień dzisiaj mieliśmy w regionie...ładną prymulkę wybrałaś ! ;:108

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu Artemis z 16 czerwca, później miały jeszcze więcej kwiatów. Dzięki tobie mogą mnie cieszyć. ;:196 Pewnie, że z nazwą łatwiej opiekować się różami, ale jak rosną dwa, trzy lata, to już wiadomo jak ciąć. Przecież głównie o to chodzi. Reszta zabiegów podobna u wszystkich. ;:108 Moja prymulka za 2,49 z B. Stożek zielony to cis, mam tam dwa na zachodniej rabacie i cztery w formie kuli. Jeszcze małe, bo sama je formuję z malutkich sadzonek. Właściwie nie fotografuję tej rabaty, bo ma 11 m długości i z daleka widać cały dom. Od północy zaczyna się trawami, cisem i Limelight na pniu. Potem trzy świerki na pniu z kulkami cisowymi, Anabelka, kolejny stożek cisowy i Pinki Vinki na pniu. Ciągle jeszcze bałaganiarska, bo nie mam na nią pomysłu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Maryniu mam dużo przeszkleń w pokoju dziennym, a słońce tak świeciło, że przez cały dzień nie włączył się piec grzewczy. Już słońce mocniej grzeje. ;:215 Prymulkę z tęsknoty za wiosną kupiłam. ;:173 Mało mam kwiatów na parapetach, więc stwierdziłam, że mała prymulka może stać na szafce w sypialni. :) Czerwcowa Pomponella dla ciebie.

Obrazek
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

A ja sobie kupiłam primulę białą ale inną w B.Takiej jeszcze nie miałam. ;:7
Jak tam po wczorajszym świecie?Miło spędziłaś czas. :wit ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Śliczną prymulkę sobie sprawiłaś, Soniu! ;:333
Róża 'Artemis' cudna!! ;:215
Na parapecie też cudeńko Ci zakwitło - bardzo elegancki grudnik. ;:63
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu świętowaliśmy u Piotra od piętnastej. :tan Robili mały remont, to pochwaliliśmy. :) O dwudziestej do domu, a tu niespodzianka, przyjechał zamówiony obraz od znajomej malarki. Teraz dylemat z ramą. ;:173 W mojej B stały tylko cztery prymulki, nie miałam wyboru.

Lucynko grudniki kwitną śmiesznie, kilkoma kwiatami od listopada. ;:131 Róża w trzech egzemplarzach, więc dużo kwiatów, tak jak lubię. :) Prymulki tobie pozazdrościłam. :wink:
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Hejka, oglądam zdjęcia i muszę powiedzieć, że bardzo mi się podoba konsekwencja z obsadzaniem kulami roślinnymi brzegów rabat. Fajnie to wygląda i wprowadza porządek, mimo że odmiany tych roślin są różne.
U mnie prymule zakwitły w domu, podsadzone miałam nimi cyprysy w donicach, które musiałam schować na zimę. Wiosna coraz bliźej :tan
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Sonio piękna kolekcja róż ;:173 Strasznie podoba mi się Pashmina, cudowna jest. Masz ją ?
Artemis też jest piękna ;:108
U mnie z odśnieżaniem lokalnych drug jest problem, bardzo rzadko posypują asfalt piaskiem. Dosłownie jest lodowisko ;:306
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39

Post »

Soniu, piękna ponponella (mam ostatnio fazę na róże, kupiłam nawet w tes.. na wyprzedaży książkę o nich i cały wieczór napawałam się fotkami kompozycji ;:306 )
Na zdjęciach z góry widać jak wiele roślin masz i jak ładnie się komponują ze sobą ;:333
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Soniu,taki masz piękny swój ogródek ,że nie mogę się napatrzyć na ten ułożony porządeczek,piszesz,że wyrzuciłaś pęcherznice,moje 2 szt też tak urosły i też się nad nimi zastanawiam ,przecież byłyby tam piękne kwiatuszki :uszy róże masz cudowne ,pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
juni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 wrz 2009, o 10:43

Post »

Jak patrzę na zdjęcia tulipanów, to żaluję, że tak mało posadziłam tej jesieni.
Za to będę na wiosnę ciąć w kulkę wszystko co się da.
Ja też na początku miałam jednego sąsiada,a teraz ze wszystkich stron.
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu, Artemis, to cudo ;:167 Też mam, to była miłosc od pierwszego wejrzenia :D Posadziłam swoją dopiero jesienią, ale na środku działki, aby z każdej strony ją widzieć :D Już się nie mogę doczekać az zakwitnie ;:167

Czy hort. Vanilla Fraise przebarwia się na rózowo? Kupiłam taką w Lidlu w zeszłym roku, ale za strasznie licha to sadzonka była, chyba tylko 2 cienkie pędy miała :roll:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”