Przędziorki
- aga_zgaga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2016, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Przędziorek czy niegroźny pajączek ?
To było wziąć! Kora z dobroczynkiem... chyba jutro zakupię ;) Aga
- nusia
- 1000p
- Od: 3 mar 2007, o 18:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jak zwalczyć przędziorki na parapetowym ogródku?
Mam pytanie odnośnie środka Provado Combi Pin w formie pałeczek ,którego z powodzeniem stosowałam do doniczek na przędziorki właśnie.
Niestety widzę ,że tego środka już nie ma.Forma jego była w miarę bezpieczna ze względu na dzieci w domu.
W swoim składzie zawierał :imidachlopryd(związek z grupy neonikotynoidów).
Obecnie Bayer ma w sprzedaży inne pałeczki pod nazwą Provado Care jednak skład jest inny.
Czy jest on równie skuteczny ?
Czy może ktoś wie o innym podobnym w składzie środku owadobójczym w formie pałeczek?
Niestety widzę ,że tego środka już nie ma.Forma jego była w miarę bezpieczna ze względu na dzieci w domu.
W swoim składzie zawierał :imidachlopryd(związek z grupy neonikotynoidów).
Obecnie Bayer ma w sprzedaży inne pałeczki pod nazwą Provado Care jednak skład jest inny.
Czy jest on równie skuteczny ?
Czy może ktoś wie o innym podobnym w składzie środku owadobójczym w formie pałeczek?
Provado Care - substancja aktywna; acetamipryd ( występuje w Mospilanie 20 SP).
Substancja aktywna nie wykazuje działania przędzikobójczego, nie nadaje się do ich zwalczania.
Pozdrawiam klakier..
Substancja aktywna nie wykazuje działania przędzikobójczego, nie nadaje się do ich zwalczania.
Pozdrawiam klakier..
- nusia
- 1000p
- Od: 3 mar 2007, o 18:43
Co w takim razie mogę zastosować?
Od znajomej z zaprzyjaźnionego, zielarskiego i olejkowego bloga mam przepis na olejek na przędziorki -0, 5 ml. sandałowego, 0,5 kuminowego uzupełnić do 100ml. jakimś nośnikiem 
Ja do tej pory stosowałam roztwór - woda, olejek herbaciany i olej neem - efekty różne - od całkowitego sukcesu do lekkiego poparzenia rośliny...

Ja do tej pory stosowałam roztwór - woda, olejek herbaciany i olej neem - efekty różne - od całkowitego sukcesu do lekkiego poparzenia rośliny...
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
nusia pisze:Co w takim razie mogę zastosować?
U mnie bardzo dobrze pomógł Envidor, choć wcześniej przerobiłem wiele innej chemii i preparatów ekologicznych.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- beata22
- 100p
- Od: 10 mar 2010, o 20:13
Na przędziorki dobrze jest zrobić roztwór wody z płynem do naczyń i pryskać albo tak jak ja robię - we wannie spryskuję rosline najpierw wodą, później nakładam na ręce płynu do mycia naczyń i myje liście następnie dobrze spłukuję rośline z resztek płynu. Czynność te powtarzam co tydzień aż do skutku.
Tanio i ekologicznie
Tanio i ekologicznie

Pozdrawiam serdecznie Beata
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 13 cze 2016, o 00:58
choroba w skalniaku - atakuje nawet chwasty
Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu choroby. Choroba rozprzestrzenia się powoli na cały skalniak. Choroba atakuje wszystko po kolei: dzwonki, przetaczniki, przymiotno, driakiew - którą silnie poraża, nawet miacierzanki, ubiorek skalny i widziałem nawet plamki na goździku. Szkoda wyliczać. Oczywiście atakuje też chwasty, zarówno jednoroczne jak i wieloletnie jak powój. Nawet niektóre rozchodniki są porażone. Nie wiem co z tym zrobić i co to jest. Pierwsze objawy pojawiają się w czerwcu. Z początku są to rozjaśnienia na wierzchu liścia a potem często całe liście są rozjaśnione. Na spodzie widać rzadko rozmieszczone brązowe plamy. Ale nie zawsze one występują. Niewiele roślin z tego powodu zamiera ale wygląda to okropnie w środku lata.
Jak mam z tym walczyć?
Poniżej zdjęcia niektórych porażonych roślin:
Na kłosowcu meksylańskim

Na dzwonku

driakiew kaukaska - najsilniej porażona

przymiotno jednokoszyczkowe

A może to jakieś wciornastki albo przędziorki? Problem polega na tym, że żadnego nie spotkałem.
A te plamki na spodzie najpierw są okrągłe i czarne a potem rozlewają się w brązowe jakby po oleju.
Jak mam z tym walczyć?
Poniżej zdjęcia niektórych porażonych roślin:
Na kłosowcu meksylańskim

Na dzwonku

driakiew kaukaska - najsilniej porażona

przymiotno jednokoszyczkowe

A może to jakieś wciornastki albo przędziorki? Problem polega na tym, że żadnego nie spotkałem.
A te plamki na spodzie najpierw są okrągłe i czarne a potem rozlewają się w brązowe jakby po oleju.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Re: choroba w skalniaku - atakuje nawet chwasty
Przędziory, jako żywo!
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 13 cze 2016, o 00:58
Re: choroba w skalniaku - atakuje nawet chwasty
Ale dlaczego nie znalazłem żadnego roztocza z odnóżami? Objawy są ale nie widzę winowajców. Te czarne plamy to roztocza? Proszę mi wytłumaczyć bo ja czegoś nie rozumiem. Przecież to nie ma nóg. Na zdjęciach też nie widać.
kolejny rok z przedziorkiem
Dzień dobry
Kolejny rak moj balkon zaatakowaly przędziorki. Kiwi pstrolistne powoli traci liscie ale winobluszcz sie trzyma. Na calym balkonie, we wszystkich zakamarkach siedza te gady. Czy jest jakas metoda zeby sie ich pozbyc ? Rok temu pryskalem target magus teraz probuje target agricolle ale ciagle wylaza
o
Pozdrawiam
Michal
Kolejny rak moj balkon zaatakowaly przędziorki. Kiwi pstrolistne powoli traci liscie ale winobluszcz sie trzyma. Na calym balkonie, we wszystkich zakamarkach siedza te gady. Czy jest jakas metoda zeby sie ich pozbyc ? Rok temu pryskalem target magus teraz probuje target agricolle ale ciagle wylaza
o

Pozdrawiam
Michal
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Re: Przędziorki
Jeśli zastosujesz Floramite 240 SC 2 razy co 10 dni, to będzie z nimi spokój w tym sezonie.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Jaki środek na przędziorka?
Przędziorek zaatakował mi kwiaty doniczkowe. W jaki sposób skutecznie z nim walczyć.
Czy ktoś może używał Karate Zeon 050 CS ?? Czy to jest skuteczny środek?
Czy ktoś może używał Karate Zeon 050 CS ?? Czy to jest skuteczny środek?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Re: Jaki środek na przędziorka?
Na przędziorka raczej nieskuteczny, obecne Floramite 240 SC
pozdrawiam Ludwik
Re: Jaki środek na przędziorka?
Dzięki za info. Szukam czegoś co jest dostępne w powszechnie w marketach budowlanych, bo potrzebuję na już.
A co powiecie o POLYSECT 005 SL 25ML SUBSTRAL ?
Ewentualnie drugi to ORTUS 05 SC ??
A co powiecie o POLYSECT 005 SL 25ML SUBSTRAL ?
Ewentualnie drugi to ORTUS 05 SC ??