Tu na razie jest ściernisko...

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Tu na razie jest ściernisko...

Post »

To ja jestem jednak okropnie do tyłu z heliotropami ;:202 wasze już powschodziły, a moje dopiero co wysiane może ze trzy dni temu. Wczoraj zagladałam, ale jeszcze nic a nic nie widać ;:185 Fajną tacę wylicytowałaś ;:138
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie w ten (niestety) ponury sobotni dzień :wit
Wyszłam na chwilę na spacer po ogrodzie i pobawić się z psem, ale zabawka aż ociekała wodą z roztopionego śniegu i raptem zostały go tylko nie wielkie płachty, a wszystko zasnuła mgła i znów wygląda jakbym mieszkała na jakimś totalnym (bardziej niż zwykle totalnym :wink: )odludziu...
Byłam wczoraj w B. ( i tu wskazuję palcem na Lucynkę, choć się tak nie robi ;:306 ) po postach z pewnymi kwiatkami jakoś tak bardziej się rozglądałam za zielenią przy wejściu... no i uległam, uległam na wskroś, wszerz i po całej linii :;230
Obrazek
oto mój nabytek, azalka mały biały kwiatuszek :D

Tulap, wiklina (nie bambus) przymocowany jest do siatki mocowanej na trzech cięgnach. Na razie winobluszcz jej nie zagraża, a zawsze mogę wyciąć część pędów, wielokrotnie widywałam obrośnięte siatki i to bardzo stare, jeśli konstrukcja jest mocna to przy dobrym dbaniu powinno być ok :wink:

Lucynko, widziałam Twój spacer, piękna zima u Ciebie.. była (bo teraz chyba wszędzie odwilż?) Ja tak czekałam, żeby to wszystko zobaczyć u siebie w zimnowej szacie za dnia i znów nic z tego nie wyszło... cóż taka praca :( może trzeba było wziąć urlop na oglądanie ogrodu ;:306

Marysiu, myślę, że zdecydowanie lepiej kupić świeżą wiklinę, :tkaną" na jesieni albo na wiosnę (szczerze nie wiem kiedy oni to robią, ale wiosną mają zwoje z młodych pędów) jest z witek, które jeszcze mają sporo wody, są ładniejsze, bo nie przebarwione - jeśli kupisz z różnych partii mogą się nieznacznie różnić kolorem - i łatwiej się dostosowują do miejsca gdzie są montowane, są po prostu elastyczne, no i sama możesz dbać o osłonę od początku więc masz pewność, że jak dobrze to zrobisz to wytrzyma długo i będzie ładna. Z takimi ludźmi co zakładają własny produkt możesz spróbować się umówić wcześniej żeby zamontowali wiosną, może uda się tak jak w branży budowlanej, że jak umawiasz się przed sezonem, to jest taniej, bo nie wiedzą jeszcze ile będą mieli roboty, a później windują ceny, bo więcej ludzi się zgłasza :wink:

Iwonko, my z Lucynką siałyśmy w pierwszym terminie kalendarza biodynamicznego, to był 9 stycznia, więc roślinki miały trochę czasu już żeby urosnąć, Twoje na pewno też wyrosną, ale potrzebują czasu ;:198
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Malwinko, śliczna ta azalijka! ;:138
Coraz to bardziej opanowuje nas mania roślinnych zakupów. :tan
Ja też dzisiaj dokupiłam sobie trzecią prymulę, a to wszystko przez Marysię Maskę, bo ona znalazła fioletową, a ja tak lubię ten kolor.... ;:306 Teraz M chce mnie ubezwłasnowolnić, ;:131 ale może tylko tak straszy?
U mnie też dużo śniegu spłynęło z deszczem i mrozu nie ma, więc dalej spływa. ;:222
Czas płynie szybko, tak więc niedługo wiosna i będzie się działo! :pogon ;:48 ;:50
Dobrej niedzieli. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Malwinko jaki piękny widok pierwszych siewek, ;:oj nowymi butami się tak nie ekscytujemy. ;:306 Biała azalia to tylko niewinny kwiatek na poprawę humoru. ;:173 Ja kupiłam różową.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Malvy tacy panowie mają jedną wadę idą wzdłuż ogrodzenia jak burza...a u mnie wszędzie coś rośnie ;:oj
Jak zobaczę azalie to muszę kupić, bo bardzo je lubię i stawiam w łazience na oknie. Przez lata pędziłam te same ale chyba je ususzyłam, bo przepadły :D a może zostawiłam na zewnątrz :? W B w której byłam parę dni temu jeszcze nie było ;:185
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Lucynko, dziękuję w imieniu kwiatuszka ;:180
ja już się naprawdę nie mogę doczekać wiosny i mam ten sam problem co Ty, nikt mnie jeszcze nie ubezwłasnowolnił tylko dlatego, że przeglądam większość roślin w internecie więc łatwiej powstrzymać się przy opcji "płać" ;:306 a do sklepu z zasady chodzę tylko raz w tygodniu, to mi zdecydowanie ułatwia sprawę, żeby nie kupić :wink:

Obrazek

Soniu, widziałam Twoją różową, jest śliczna ;:333

Obrazek

Marysiu, my w czasie montażu z Mamą we dwie zajęłyśmy strategiczne pozycje i patrzyłyśmy czy nam roślin nie depcze, aż mu czasem tasiemki do montażu wypadały z rąk taka presja była ;:306 My co prawda mamy sporo tujek przy płocie i większość roślin sadzimy z "dystansem" na owczarka :;230 bo inaczej mamy przesieki więc z pewnością było mu łatwiej, ale sama osobiście też rozplątywałam bluszcz z płotu, żeby mógł założyć wiklinę i nie uszkodzić mi roślin. Trzeba tylko ich niestety przypilnować, ale to jednorazowa niedogodność i może dobrze zrobić ją jak najwcześniej, żeby rośliny miały czas się zregenerować przez lato :wink:
Azalie na pewno się u Ciebie też pojawią, przy najbliższej dostawie :wink:

Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Malwinko niewinna pęcherznica, pokaże z pewnością swoje możliwości. ;:173 Piękny miskant, widać, że mu dobrze u ciebie. ;:215 Jeszcze się trzymasz z zakupami, ale to tylko kwestia czasu. ;:306
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Soniu, trzymam się choć wiem, że masz rację, dlatego już upycham po kątach drobne, żeby później mieć kasę na te wszystkie chciejstwa a u mnie tworzą się aż dwie listy chciejstw, bo są aż dwie kobiety, które w jednym ogrodzie buszują ;:oj ;:oj ;:oj a każda lista długa jak papier t... ;:306
Pęcherznice czekam, aż będą wielkie i zasłonią widok na rolnika na polu :D Miskant ładnie się rozrósł, Mama zdobyła go od ogrodniczki z innego forum, już mi zapowiadała następne zakupy od niej ;:oj niech się wiosna zacznie to o chlebie i wodzie będę żyła za te wszystkie chciejstwa :lol:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Malwinko ładnie sobie wymyśliłaś z kamykami. Nie lubię wysypanych jednolicie grządek, ale te duże kamienie i korzeń stwarzają wrażanie wyschniętego strumyka ;:333
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Marysiu, z kamykami nie miałam za bardzo wyjścia, gdy wysypałam korę, to po dwóch dniach przyszła wichura i całą korę miałam pod płotem ;:223 trzeba było wymyślić coś co nie odfrunie, a kamyki akurat miałam :D jak się rośliny rozrosną to kamyków prawie wcale nie będzie widać :D
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No tak, bo początkowo był u Was wygwizdów tzn przestrzeń nie osłonięta, ale jak rośliny się rozrosną to będzie zupełnie inaczej. Malwinko miałam już ciąć patyki, ale znowu zapowiadają mocniejsze mrozy. Pamiętam i jak tylko będzie korzystniejszy czas dla roślin to spełnię obietnicę ;:168
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Tu nadal jest wygwizdów ;:306 I jeszcze przez jakiś czas będzie... Ale rośliny dzielnie rosną więc już coraz bliżej tego momentu :D
Tak podejrzewałam patrząc na pogodę, że to chyba trochę za wcześnie na cięcie więc nic nie mówiłam, na roślinach się bardzo nie znam, ale wiem, że trzeba poczekać na odpowiedni moment, żeby im nie zaszkodzić :D więc będę czekać
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Malwinko, bardzo mi się podoba Twoje kamykowe jeziorko w ogrodzie. ;:138
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Lucynko, dziękuję ;:180

Czy u Was też dziś od rana było jasno i słońce świeciło? Gdyby nie nie to, że to jednak był poniedziałek to powiedziałabym, że piękny dzień był :D

Obrazek

Obrazek

Udanego Wtorku ;:333
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Malwinko poniedziałek był piękny, a wtorek może być miły, bo słonka nie ma :wink: W prognozie mam nawet jakieś niewielkie opady śniegu, a co będzie zobaczymy! Kocham jaśminowce i dobrze że go posadziłaś ;:333
Dobrego wtorku! ;:168
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”