Henryk - moje kaktusy i sukulenty 7
- Pelidea
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 cze 2013, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Henryk - moje kaktusy i sukulenty 7
A mi ta "brzydka i brązowa" podoba się ogromnie... 

- Marek L
- Od: 5 maja 2012, o 22:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
tak Heniu , a mówiłem co by haworthii samoopalaczem nie smarować 

- Aurelia92
- 100p
- Od: 15 lip 2015, o 23:09
Przepiękne okazy

Sara
Gwiazdy są piękne, ponieważ na jednej z nich istnieje kwiat, którego nie widać. Antoine de Saint-Exupéry
Mój mały zielony Raj
Gwiazdy są piękne, ponieważ na jednej z nich istnieje kwiat, którego nie widać. Antoine de Saint-Exupéry
Mój mały zielony Raj
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ślicznie dziękuję wszystkim odwiedzającym!
No i skoro miało by być w pepitkę to być może szkoda by było czegoś nie dopatrzeć.
Dzisiaj postanowiłem pokazać kilka roślin z kręgu Haworthia magnifica. Są tak różne, że mogą się spodobać nawet tym którzy poszukują odmiennych form piękna.
Forma podstawowa:
Haworthia magnifica var. magnifica JDV 94-6

Haworthia magnifica var. magnifica MBB 6651

inne:
Haworthia magnifica var. acuminata GM 310

Haworthia magnifica var. splendens fa. esterhuizenii GM 320

Haworthia magnifica var. whitesloaneana

dla mnie zdecydowanie z nich najładniejsza:
Haworthia magnifica var. major JDV 87-165

I na koniec kolejna brązowawa brzydota, tym razem padło na:
Haworthia wooleyi, South of Kleinpoort, Springbokvlakte

CDN...

Obiecane - dotrzymane. U mnie słowo od pieniądza cenniejsze...onectica napisał(a):
Mam nadzieję, że jeszcze w weekend pokażesz, bo w tygodniu znów będę miała czas na kontemplowanie forum - nawet nie w kratkę, a w pepitkę

No i skoro miało by być w pepitkę to być może szkoda by było czegoś nie dopatrzeć.

Dzisiaj postanowiłem pokazać kilka roślin z kręgu Haworthia magnifica. Są tak różne, że mogą się spodobać nawet tym którzy poszukują odmiennych form piękna.

Forma podstawowa:
Haworthia magnifica var. magnifica JDV 94-6

Haworthia magnifica var. magnifica MBB 6651

inne:
Haworthia magnifica var. acuminata GM 310

Haworthia magnifica var. splendens fa. esterhuizenii GM 320

Haworthia magnifica var. whitesloaneana

dla mnie zdecydowanie z nich najładniejsza:
Haworthia magnifica var. major JDV 87-165

I na koniec kolejna brązowawa brzydota, tym razem padło na:
Haworthia wooleyi, South of Kleinpoort, Springbokvlakte

CDN...
-
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
Rzeczywiście, niby podobne, a jednak różne. Ale i tak wszystkie ładne 

Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27

Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- hen_s
Następna odsłona moich haworcji jaka będzie? Na pewno inna bo przygotowuję na nią inne, inaczej wyglądające rośliny.
Dziękuję za miłe komentarze.

Dziękuję za miłe komentarze.

- Pelidea
- Od: 21 cze 2013, o 08:42
Wszystkie piękne, ale H. magnifica var. whitesloaneana najbardziej mi się podoba.
Co tu zajrzę, to odkrywam istnienie nowych form życia.
Co tu zajrzę, to odkrywam istnienie nowych form życia.

- Marek L
- Od: 5 maja 2012, o 22:11
o widzisz .... nawet nie wiedziałem że jest haworthia z numerem polowym naszego kolegi Grzegorza
"Haworthia magnifica var. splendens fa. esterhuizenii GM 320"

"Haworthia magnifica var. splendens fa. esterhuizenii GM 320"
- ładnie napisane(...) mogą się spodobać nawet tym którzy poszukują odmiennych form piękna.

Piękne, oryginalne, ciekawie wybarwione rośliny - muszą się podobać.
- Aileen
- Od: 20 cze 2015, o 17:54
Piękne formy, każdy znajdzie tu coś wyjątkowego dla siebie, dla mnie to Haworthia magnifica var. splendens fa. esterhuizenii GM 320 i Haworthia magnifica var. whitesloaneana 

- tom_ek
- Od: 16 sie 2015, o 14:57
A do mnie najbardziej "przemawia" ostatnia, Haworthia wooleyi. Taka nie z tej ziemi
.

- tom_ek
Henryku, mam jeszcze pytanie. Przeczytałem kiedyś na forum, że haworsja nie kaktus, mocne słońce lubi ją przypalić i hamuje wzrost, dlatego lepiej trzymać ją w lekkim cieniu lub na parapecie wewnętrznym. Mnie się wydaje (na podstawie bardzo skromnych doświadczeń), że i owszem, na pełnym słońcu (dajmy na to na balkonie) rosną haworsje wolniej, za to się pięknie na czerwono/brązowo wybarwiają. A jak Ty swoje hodujesz?
- hen_s
Dziękuję za zainteresowanie i tak liczne odwiedziny. Cieszy mnie, że haworcje - rośliny stosunkowo rzadko na naszym Forum pokazywane - się chociaż troszkę podobają.
Ja wszystkie swoje rośliny - również haworcje - hoduję na zachodnim balkonie. Haworcje cały rok za szkłem.
Od 14tej do końca dnia mają pełne nasłonecznienie i są cieniowane tylko przez wyżej umieszczone półki. Niestety nie wszystkim taka patelnia odpowiada i nie wszystkie dobrze rosną co widzę doskonale. Jednak warunki są jakie są i innych nie będę miał.
Gorsza rzecz to ich zimowanie. Podczas mrozów na początku stycznie na miejscu gdzie stoją temperatury nie przekraczały 2-3 stopni powyżej zera. Ponieważ haworcje to sukulenty afrykańskie i obecnie mamy tam lato to wymagają one tutaj chociaż skąpego okresowego podlewania zimą. W tym roku muszą długo się bez tego obywać co obawiam się na zdrowie im może nie wyjść...

Prócz nielicznych gatunków haworcje zdecydowanie lubią półcień. Tzn. sporo słońca ale nie bezpośredniego bo ono nie tylko hamuje ich wzrost ale też często powoduje przypalenia i oparzenia roślin.tom_ek napisał(a):
Przeczytałem kiedyś na forum, że haworsja nie kaktus, mocne słońce lubi ją przypalić i hamuje wzrost, dlatego lepiej trzymać ją w lekkim cieniu lub na parapecie wewnętrznym. Mnie się wydaje (na podstawie bardzo skromnych doświadczeń), że i owszem, na pełnym słońcu (dajmy na to na balkonie) rosną haworsje wolniej, za to się pięknie na czerwono/brązowo wybarwiają. A jak Ty swoje hodujesz?
Ja wszystkie swoje rośliny - również haworcje - hoduję na zachodnim balkonie. Haworcje cały rok za szkłem.
Od 14tej do końca dnia mają pełne nasłonecznienie i są cieniowane tylko przez wyżej umieszczone półki. Niestety nie wszystkim taka patelnia odpowiada i nie wszystkie dobrze rosną co widzę doskonale. Jednak warunki są jakie są i innych nie będę miał.
Gorsza rzecz to ich zimowanie. Podczas mrozów na początku stycznie na miejscu gdzie stoją temperatury nie przekraczały 2-3 stopni powyżej zera. Ponieważ haworcje to sukulenty afrykańskie i obecnie mamy tam lato to wymagają one tutaj chociaż skąpego okresowego podlewania zimą. W tym roku muszą długo się bez tego obywać co obawiam się na zdrowie im może nie wyjść...

- tom_ek
Dzięki Henryku za wskazówki, z Twoich doświadczeń na pewno skorzystam. Ja swoje zimuję w temperaturze 10-15 st., ostatnio podlałem je lekko końcem listopada, teraz mają dwumiesięczną suszę i póki co jest ok. Następne (lekki) podlanie planuję na luty, a wiosną na wewnętrzny parapet południowy, z lekkim może cieniowaniem, jak sugerujesz.