Adenium obesum(róża pustyni) cz.9 uprawa, pielęgnacja, choroby
- kinia34
- 200p
- Od: 17 wrz 2016, o 15:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.9 uprawa, pielęgnacja, choroby
Mniej podlewać będę, bo ma mokro co widać już po patyczku.
-- 17 sty 2017, o 18:08 --
Bo jak przestanę podlewać to uschnie do reszty.
---17 sty 2017, o 18:18 ---
Przestawiłam też ....
-- 17 sty 2017, o 18:08 --
Bo jak przestanę podlewać to uschnie do reszty.
---17 sty 2017, o 18:18 ---
Przestawiłam też ....
Kinia34
kinia
Szybko ci nie uschnie
podlewaj raz na jeden lub dwa na tydzień i będzie ok
Teraz czekam na dostawe nowych nasion adenium arabicum
:-)
Szybko ci nie uschnie

Teraz czekam na dostawe nowych nasion adenium arabicum

Pisz w języku polskim poprawnie nawet jeśli masz dysleksję.
Pozdrawiam was serdecznie.
- kinia34
- 200p
To fajnie może uda się wyhodować
Kinia34
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- małe nieporozumienie.Marcinnno pisze:Akwelan_2009 z jakiegoś szczególnego powodu nie stosujesz do podłoża włókna kokosowego ??
Tylko część moich roślin w tym roku przesadzam do podłoża czysto mineralnego, a pozostałe przesadzam w podłoże "moje" tradycyjne, tz. na bazie podłoża organicznego z sporym procentowym udziałem włókna i chipsów kokosowych. W skład "mojego" podłoża organicznego, jako jedene z podstawowych składników, wchodzą włókno i chipsy kokosowe. Jak do tej pory, "moje" podłoże sprawdziło się, dlatego nadal stosuję je dla moich podopiecznych. Część moich Adenium, posadziłem w mineralne, zobaczę jak będą akceptować takie podłoże - tz. czy w moich warunkach jakie mam dla roślin, będę miał podobne efekty jak Jerzyk ? Interesuje mnie jak największy przyrost kaudexu na objętości, wtedy roślina wygląda bardzo efektownie i ma możliwość gromadzenia substancji odżywczych na "trudne" czasy. Podłoże mineralne jest "łatwiejsze i czystsze" w użyciu w warunkach blokowych, mniej brudzi otoczenie

- ---18 sty 2017, o 15:52---
Fotki dla Forumowicza: "Marcinnno", to są trzy Adenium dzisiaj przesadzone do podłoża organicznego:
- przed "myciem", opryskiem preparatem grzybobójczym niewielka korekta koreni (usynięcie złamanych, zaschniętych i najwyżej rosnących), przesadzone w nowe świeże organiczne podłoże:

- ta roślina dostała świeże podłoże i dodatkowo większą doniczkę:

W sumie w organicznym "moim" podłożu. będę miał posadzone m/w taką samą ilość jak i podłożu mineralnym czyli 10/10.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- Jerzyk
- 200p
- Od: 29 gru 2008, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
To arabicum Yak Lop Buri ma już dwa lata.

Został czubek przycięty i postał jeszcze rok aby wypuścił młode pędy.

Potem został wyciągnięty z doniczki, stwierdziłem, że przyrosły dosyć mocno jego korzenie.

Został posadzony do podłoża mineralnego.

Na dzień dzisiejszy wygląda tak. przytył mocno dolny kaudeks i również korzenie.
Przyciąłem lekko te trzy górne pędy, kaudeks wypuścił niżej młode pędy, które później będą też przygięte w dół.
Przyciętą roślinę również doświetlam, Tajlandczycy też przycinają w końcu stycznia swoje rośliny, nie muszą tylko je doświetlać, słońca mają
w dostatku.

Został czubek przycięty i postał jeszcze rok aby wypuścił młode pędy.

Potem został wyciągnięty z doniczki, stwierdziłem, że przyrosły dosyć mocno jego korzenie.

Został posadzony do podłoża mineralnego.

Na dzień dzisiejszy wygląda tak. przytył mocno dolny kaudeks i również korzenie.
Przyciąłem lekko te trzy górne pędy, kaudeks wypuścił niżej młode pędy, które później będą też przygięte w dół.
Przyciętą roślinę również doświetlam, Tajlandczycy też przycinają w końcu stycznia swoje rośliny, nie muszą tylko je doświetlać, słońca mają
w dostatku.

?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Jerzy
- Akwelan_2009
Jerzy, czy wszystkie swoje Adenium jakie masz, przesadziłeś do mineralnego podłoża, jezeli tak, to co skłoniło Ciebie do takiej metody uprawy ? Ja dopiero od tego roku testuję podłoże mineralne, zobaczę jak będą rośliny tolerować to podłoże w warunkach, jakie mogę roślinom zapewnić. Część roślin mam posadzoną w mineralnym, część w organicznym, będę mógł zrobić małe porównanie.
Mieczysław
Mieczysław
- Jerzyk
- 200p
- Od: 29 gru 2008, o 14:11
- Kontakt:
Tak wszystkie moje adenium rośnie w podłożu mineralnym a dlaczego akurat w takim ????
Przyglądam się wszystkim roślinom rosnącym obecnie w ich naturalnym środowisku, a gdzie to jest.
Na rosyjskiej stronie znalazłem ich obecne stanowisko.
Głównie rosną na, popękanych skałach, także również po części na piaskach, wymieszanych z kamieniami i tufem wulkanicznym, także w lawie wulkanicznej.
Dlatego biorę przykład z tych rosnących tam roślin i nie dodaję do podłoża żyznej ziemi tylko żyzną skałę wulkaniczną, bims czy zeolit.
Nie dodaję też sfermentowanych nawozów bydlęcych, stosuję tylko sztuczny nawóz.
Przyglądam się wszystkim roślinom rosnącym obecnie w ich naturalnym środowisku, a gdzie to jest.
Na rosyjskiej stronie znalazłem ich obecne stanowisko.
Głównie rosną na, popękanych skałach, także również po części na piaskach, wymieszanych z kamieniami i tufem wulkanicznym, także w lawie wulkanicznej.
Dlatego biorę przykład z tych rosnących tam roślin i nie dodaję do podłoża żyznej ziemi tylko żyzną skałę wulkaniczną, bims czy zeolit.
Nie dodaję też sfermentowanych nawozów bydlęcych, stosuję tylko sztuczny nawóz.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Jerzy
- Akwelan_2009
Dziękuję za odpowiedź.
Mieczysław
Mieczysław
- kinia34
- 200p
Moje Adenium ma jeden mały zielony listek, drugi niestety był biały później brązowy i odpadł. Może mieć za mokro, za gorąco i za sucho?

Kinia34
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
W wątku było wiele razy poruszane warunki, jakie powinno mieć w okresie jesienno-zimowym Adenium. Niższa temperatura od pokojowej i bardzo rzadkie podlewanie. W dodatku masz niewłaściwe zbyt torfowe podłoże.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- kinia34
- 200p
Ktoś tu napisał że takie jest dobre,więc już sama nie wiem może po prostu nie mam ręki do kwiatów włókno agroperlit wermikulit i coś jeszcze chyba skala wulkaniczna nie mogę do zimnej oranżerii wstawić bo tam jest zbyt zimno 5 stopni
-- 20 sty 2017, o 20:22 --
Tam się tyle utrzymuje bez mrozu normalnie mnie korci żeby tam przenieść ale tego zabiegu by nie przeżył albo zostawić i czekać do wiosny
-- 20 sty 2017, o 20:22 --
Tam się tyle utrzymuje bez mrozu normalnie mnie korci żeby tam przenieść ale tego zabiegu by nie przeżył albo zostawić i czekać do wiosny
Kinia34
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Ale chwila, dałaś wermikulit, lawę, włókno kokosowe i agroperlit, a co było bazą? Z jaką ziemią zmieszałaś to wszystko i w jakich proporcjach, bo z tego co widzę na zdjęciu to jest ono trochę zbyt zbite.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Doniczka nie jest za duża na taką małą rośline ?
Pisz w języku polskim poprawnie nawet jeśli masz dysleksję.
- kinia34
- 200p
Ziemi nie dałam bo ktoś z kolei pisał że we wloknie też urośnie ale możliwe że coś nie tak trzeba czekać ma okres spoczynku
Kinia34
- karolowa29
- 200p
- Od: 3 lis 2014, o 04:43
finflon
Wyczytałam na forum, że adenium potrzebuje potasu, a że pracuję w firmie zoologicznej dorwałam potas w łatwo przyswajalnej postaci Aquaflora K, który zapobiega żółknięciu liści i daje intensywny wzrost. Wiem, że to środek dla roślin akwariowych ale daje go moim egzotycznym kwiatkom raz na miesiąc. I ten na zdjęciu za pół roku będzie wyższy niż moje okno
, może faktycznie go przytnę bo sam nie kwapi się do rozkrzewienia.

Wyczytałam na forum, że adenium potrzebuje potasu, a że pracuję w firmie zoologicznej dorwałam potas w łatwo przyswajalnej postaci Aquaflora K, który zapobiega żółknięciu liści i daje intensywny wzrost. Wiem, że to środek dla roślin akwariowych ale daje go moim egzotycznym kwiatkom raz na miesiąc. I ten na zdjęciu za pół roku będzie wyższy niż moje okno

Marzena