Lady-r 
nie wycinaj żywotnika...pokombinuj z gałęziami...drobne gałęzie usuń od dołu. Zostaw najgrubsze, z tych też usuń najdrobniejsze uschnięte gałązki. Zostaw tylko w miejscu powstania, chmurki, kuli...tylko w pierwszym roku wygląda to nie za bardzo...w drugim -trzecim...chmurki po cięciu się zagęszczają, wyglądają coraz lepiej.
Ten cyprysik łamał się pod mokrym śniegiem, teraz trzeba tylko corocznie przycinać chmurki...nie jest to proste zadanie, drzewko ma ponad dwa metry. Chmurki żeby były rozstawione w różnych miejscach odginane były od środka cienkimi listewkami, przywiązanymi izolowanym drutem...nie wrastał w korę gałęzi.

2015 r.
Dziewczyny nie bójcie się sekatora i nożyc ogrodniczych...te drzewka też się starzeją, tracą swój ładny pokrój...środek robi się łysy z uschniętymi gałęziami...takie rozwiązanie w ogrodach mieszanych się doskonale sprawdza.
stefcia 
fotografia z szuflady, miejsce jest już trochę przerobione...
Zobacz jak ten cis wyglądał, dosłownie miotła postawiona do góry. Drzewko jest na pierwszym planie...

Na tym iglaku widać jak to wygląda...tylko cis miał przez sezon, gałęzie odgięte do ziemi, sznurkiem przyczepionym do metalowych prętów...takie odgięcie nadało kształt roślinie. Pierwsze kształtowanie jest pracochłonne, potem tylko trzeba przycinać kulki.
Jeszcze jedno, łuszczącą się starą korę na gałęziach można odczyścić szczotką ryżową...nowa kora nie zostaje uszkodzona. Żeby wykonać ten zabieg trzeba sprawdzić czy kora będzie odchodzić po deszczu czy w ładny dzień...kora na tych drzewkach jest różna.
PEPSI 
widziałam odmianę cisa prowadzonego jako trójkąt...okręcony był na całej długości chyba sznurkiem, albo czymś podobnym...wyglądał rewelacyjnie. Brat związał cyprysik rosnący do góry, żyłką używaną do kos spalinowych.
Klon wyglądał świetnie...na dole oczyszczony z liści i drobnych gałęzi...góra, przykład...położone płasko koło. W sezonie pokażę jak to wygląda.
Nie wiem kto wpadł na taki pomysł, ale trafił z tym drzewem w 10.
Pamiętajcie że nie każde drzewo można wyciąć. Na usunięcie drzewa trzeba mieć zezwolenie. Skrócić można tylko 1/3 drzewa. W tym roku weszły nowe przepisy...nie wiem co się zmieniło.