Ogród przy domu

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród przy domu

Post »

Zimowy ogród Aniu też ma swój urok, zwłaszcza jak królują w nim iglaki i te kolorowe kuleczki ognika. Swoją drogą, mój ognik już dawno bez kuleczek. :(
Fiołki i ja uwielbiam, mam ich aż trzy sztuki, i chyba będę musiała odmłodzić towarzystwo, bo się posunęło :lol:
Z hoją mamy w gronie znajomych taką historię. Miałam i ja taki jeden okaz. Nawet go rozmnożyłam, było ich dwie sztuki. Nigdy nie kwitły, chociaż liście miały cudne, a rosły też nie za szybko. Oddałam w dobre ręce koleżance i te dwie hoje zaczęły jej tak obficie kwitnąć, że zaczęła nawet narzekać, bo zapach jest podobno odurzający. Podobno, bo ja nie miałam tej przyjemności go poznać. Cóż, hoje mi nie pisane. ;:7
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Zuzia111 też zapytam o wątek, założyłaś :?: U mojej mamy ta Hoja nie kwitła kilka lat, z dorosłej rośliny dostałam kawałek...po trzech latach zakwitła. Moja dostała północny parapet, urosła...została przeniesiona na ławę na południową stronę domu...czy zakwitnie, będzie widać. U mamy stała na stojaku, północna strona... blisko okna...z tego wniosek że miała za ciemno.

Lady-r dzisiaj śnieg się też topi jest 2*C, martwię się kapkę o rośliny cebulkowe...nie okryte śniegiem, mogą przepaść.

jola1 tak mi się wydaje że to ziemiórki, pryskałam środkiem OWADUM DOMOWE....BEZSKRZYDŁOWE, USKRZYDLONE...preparat córka kupiła w kwiaciarni w małej butelce z tworzywa. Jak coś widać w ziemi i coś fruwa...wynoszę rośliny do pustego pomieszczenia i pryskam do całkowitego zwilżenia rośliny... dwukrotnie w odstępie,4-6 dni.
Jola zobacz moją wnusię Hanię ma 4,5 miesiąca...jak myślisz ile roślin wykończy :;230 wie już że ręce po coś są ;:108

Obrazek

PEPSI co do zapachu Hoj jest bardzo intensywny...najbardziej wyczuwalny wieczorem i przed opadami deszczu. Kwiatami do tej pory nie jestem zachwycona, tylko liśćmi...w domu było bardzo pusto...te rośliny które rosną zostaną rozmieszczone po całym domu...może zrobi się przytulniej. Wcześniej unikałam różnych roślin...córka miała alergię, na roztocza...na roślinach zawsze coś się zbiera. Oczyszczanie roślin jest zazwyczaj co jakiś czas. Teraz wnuczka jest na coś uczulona...dywany zostały usunięte z domu, jest mniej zsypana. Miała kilka razy zmieniane mleko, zalecony proszek do prania dla dorosłych przez pediatrę...skóra wróciła do normy. Teraz trzeba uważać na wszystko :roll:
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Aniu gratuluję, jestem zaskoczona.Śliczna dziewczyna. Na pewno będzie bardzo 'pomagała" w ogródku.
Ja z ziemiórkami walczę głównie przez podlewanie podłoża żeby wytępić larwy.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, nie chwaliłaś się kochana, szczerze gratuluję ;:63 ;:196 Sama jestem babcią rocznego Kubusia i wiem, ze to miłość nie mająca wymiaru. Śliczna dziewczynka, jak mała królewna.
Jak mama jest alergiczką, to i maleństwo ma predyspozycje. Nasz Kubuś ma uczulenie na żółtko i już korzysta z poradni alergologicznej. Wyrosną, ale trzeba czuwać. :wit
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Aniu...śliczna wnusia, gratuluję. ;:128 . Rośnie pomocnica u babci boku. ;:oj . Mój wątek niebawem. :uszy
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolka :D walka z owadami występującymi na roślinach jest trudna. Trzymam kciuki, pozbądź się plagi, Masz wspaniałe odmiany skrętników...szkoda było by utracić te rośliny.

PEPSI w takim razie Twój wnuczek już na pewno chodzi...wiosną będzie szczepił rośliny ;:196 Co do uczulenia, mała podrośnie pewnie będzie miała zrobione testy. Na razie jest pod kontrolą pediatry, nie zalecała specjalistycznych badań. Co do chwalenia :) Hania urodziła się ponad dwu kilogramowa...prawie się rozpłakałam jak ją zobaczyłam. Pomyślałam, kiedy ona urośnie...teraz można ją już pokazać, dzisiaj była ważona ma 6,5 kg. Miłość do takich maluchów jest nieograniczona ;:167

Zuzia111 ;:3 w takim razie czekamy na wątek, na pewno będzie co podziwiać ;:333

Dzisiejszy ogród z jesiennymi kombinacjami.
Zakątek z kwasolubami...kiedyś będzie tu bardzo ciasno...z czasem krzewy będą podcinane...
Obrazek

Rabata skalna...rośliny mają śnieżną okrywę, czekają do wiosny. Rzuca się w oczy modrzew...bliżej wiosny zostanie przycięty w formie parasola...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ciemiernik...
Obrazek

Czerwony klon, zostanie przycięty równo u góry...dolne drobne gałęzie są wycięte...widziałam takie drzewko, fajnie prowadzone...na efekty pewnie będzie czekać jakieś trzy sezony.
Obrazek

Sosna została też zmniejszona...
Obrazek

Cyprysik wiosną wystające końcówki zostały przycięte nożycami ogrodniczymi, z drzewka zrobił się kształtny trójkąt...w tym roku będzie poprawka...
Obrazek

Oczyszczony tamaryszek z drobnych gałązek...zostały tylko na czubkach gałęzi...wcześniej gałęzie zawaliły cały dól...pod spodem rosną Hosty...będą teraz lepiej widoczne...
Obrazek

Obrazek

Dwuletnia sosna...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cis przycinany w kulki od dwu sezonów...
Obrazek
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja mam cyprysika przycinanego w kulki i miałam tuję. Po wcześniejszych opadach ma połamane gałęzie, a to stara tuja i pewnie będę musiała wyciąć. :roll:
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
stefcia
500p
500p
Od: 2 gru 2012, o 18:08

Post »

Aniu - bardzo podoba mi się Twój cis przecięty ;:215
Spróbuję swój przyciąć ;:306
Rabatka skalna też ciekawie wygląda - pomimo okrycia pierzynką ;:63
Gratuluję pięknej wnusi ;:196 ;:196 ;:196
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, widzę, że nie boisz się sekatora. :D Za cis też się zabrałam, ale ja go planuję w trójkąt...może się uda. Bambusami zaznaczyłam szkielet. Mam jeszcze jeden cis , na razie bez ładu i składu. Myślałam o kulce na pniu. Na efekty poczekam kilka sezonów. Klona muszę podpatrywać u Ciebie jak prowadzisz.
Maleńka jest cudna, zanim się obejrzysz dogoni rówieśników. Zosia, córka kuzynki urodziła się o czasie i ważyła niecałe 2 kg. Mówiliśmy na nią ufoludek. Słodka była i maleńka. Ale Zocha teraz ma 12 lat, już od czasów przedszkola przegoniła wszystkich w górę i w ....szerz. Nikt nie pamięta, jak wszyscy się bali Zochnę kąpać, bo to takie kruche było. Mój Kubuch urodził się spory, spory był a teraz jak zaczął latać to takie chucherko, że dzisiaj jak go wzięłam na ręce ( nie widziałam go 2 tygodnie ) to się przeraziłam, że taki chudziutki.
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu..także lubię bawić się we fryzjera z cisem jednak się boję i nie potrafię choć i jemu jakaś fryzurka by się przydała. ;:306 Czerwonego klona będę podglądać, chciała bym go zagęścić. ;:173 . Sosnę aby mi nie wyrosła na drapaka, wiosną uszczykuję młode wypusty. ;:128
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lady-r :wit nie wycinaj żywotnika...pokombinuj z gałęziami...drobne gałęzie usuń od dołu. Zostaw najgrubsze, z tych też usuń najdrobniejsze uschnięte gałązki. Zostaw tylko w miejscu powstania, chmurki, kuli...tylko w pierwszym roku wygląda to nie za bardzo...w drugim -trzecim...chmurki po cięciu się zagęszczają, wyglądają coraz lepiej.
Ten cyprysik łamał się pod mokrym śniegiem, teraz trzeba tylko corocznie przycinać chmurki...nie jest to proste zadanie, drzewko ma ponad dwa metry. Chmurki żeby były rozstawione w różnych miejscach odginane były od środka cienkimi listewkami, przywiązanymi izolowanym drutem...nie wrastał w korę gałęzi.
Obrazek
2015 r.
Obrazek

Dziewczyny nie bójcie się sekatora i nożyc ogrodniczych...te drzewka też się starzeją, tracą swój ładny pokrój...środek robi się łysy z uschniętymi gałęziami...takie rozwiązanie w ogrodach mieszanych się doskonale sprawdza.

stefcia ;:167 fotografia z szuflady, miejsce jest już trochę przerobione...
Zobacz jak ten cis wyglądał, dosłownie miotła postawiona do góry. Drzewko jest na pierwszym planie...
Obrazek
Na tym iglaku widać jak to wygląda...tylko cis miał przez sezon, gałęzie odgięte do ziemi, sznurkiem przyczepionym do metalowych prętów...takie odgięcie nadało kształt roślinie. Pierwsze kształtowanie jest pracochłonne, potem tylko trzeba przycinać kulki.

Jeszcze jedno, łuszczącą się starą korę na gałęziach można odczyścić szczotką ryżową...nowa kora nie zostaje uszkodzona. Żeby wykonać ten zabieg trzeba sprawdzić czy kora będzie odchodzić po deszczu czy w ładny dzień...kora na tych drzewkach jest różna.

PEPSI ;:3 widziałam odmianę cisa prowadzonego jako trójkąt...okręcony był na całej długości chyba sznurkiem, albo czymś podobnym...wyglądał rewelacyjnie. Brat związał cyprysik rosnący do góry, żyłką używaną do kos spalinowych.
Klon wyglądał świetnie...na dole oczyszczony z liści i drobnych gałęzi...góra, przykład...położone płasko koło. W sezonie pokażę jak to wygląda.
Nie wiem kto wpadł na taki pomysł, ale trafił z tym drzewem w 10.

Pamiętajcie że nie każde drzewo można wyciąć. Na usunięcie drzewa trzeba mieć zezwolenie. Skrócić można tylko 1/3 drzewa. W tym roku weszły nowe przepisy...nie wiem co się zmieniło.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiejszy ogród...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nic dodać, nic ująć..piękne widoki. ;:180 . Zima także potrafi być piękna. Mimo to wolę lato. ;:128
Awatar użytkownika
stefcia
500p
500p
Od: 2 gru 2012, o 18:08

Post »

Jednak zima ma też swoje piękne uroki w ogrodzie :D
Super wyglądają pomalowane rośliny ;:215
Nie poznaję Alu ostatniego iglaczka - co to jest :?:
Bardzo ładnie ostrzyżony ;:108
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuzia111 :D też wolę letnie widoki.

stefcia ;:3 iglaki są nie podpisane, prawdopodobnie to jakaś odmiana jałowca. Trudne drzewko do formowania, igiełki są bardzo kłujce...żeby zrobić z nimi ład potrzebne są grube rękawice...którymi ciężko formuje się kulki. Po kilku dniach końcówki igieł robią się podeschnięte.
Kulki szybko się zagęszczają tracąc swój pokrój. Ten iglak jest zmniejszany, żeby na rabacie zostało jak najwięcej miejsca. Sąsiadują z nim róże i byliny.

Pierwsze formowanie kulek w 2014-03-22

Obrazek

Iglak z prawej strony...
Obrazek
...nie wygląda po takim zabiegu ładnie...
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”