Galeria.Dalie Stanisława cz.5
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Galeria.Dalie Stanisława cz.5
Basiu! Kasiu! To Preference - też moja koronna dalia z 1955r.!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Dzięki za rozwiązanie zagadki
W razie gdyby mi przepadła, to wiem gdzie i czego szukać.
Kasiu,
takie nitkowate niby bulwy na pewno nie przetrwają do czasu wysadzania karp do gruntu - u mnie zawsze wysychają na wiór...
Jak masz możliwość i jest w nich jeszcze trochę życia to wsadź do jakiegoś pojemnika i powoli podpędzaj - zawsze w takiej sytuacji jest szansa na sadzonki, albo, gdyby za bardzo się wyciągnęły, na uszczknięcie wierzchołka w celu rozkrzewienia pozostałej części...

W razie gdyby mi przepadła, to wiem gdzie i czego szukać.
Kasiu,
takie nitkowate niby bulwy na pewno nie przetrwają do czasu wysadzania karp do gruntu - u mnie zawsze wysychają na wiór...
Jak masz możliwość i jest w nich jeszcze trochę życia to wsadź do jakiegoś pojemnika i powoli podpędzaj - zawsze w takiej sytuacji jest szansa na sadzonki, albo, gdyby za bardzo się wyciągnęły, na uszczknięcie wierzchołka w celu rozkrzewienia pozostałej części...
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- LadyK
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki Przemku i Miłko za rozszyfrowanie odmiany.
A Tobie Basiu dziękuję za poradę. Muszę tylko ziemię kupić albo wydłubać spod śniegu z kompostownika choć nie wiem czy nie jest nadal zmarznięta na kamień. Szkoda by mi było stracić te odmiany, więc trzeba spróbować je uratować.
A Tobie Basiu dziękuję za poradę. Muszę tylko ziemię kupić albo wydłubać spod śniegu z kompostownika choć nie wiem czy nie jest nadal zmarznięta na kamień. Szkoda by mi było stracić te odmiany, więc trzeba spróbować je uratować.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
- diune
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 6 gru 2016, o 10:22
- Kontakt:
Wspaniałe kwiaty, muszę poważnie rozważyć posadzenie ich u siebie. 

Poznam Regulamin Forum
- niesobia 1
- 500p
- Od: 21 kwie 2016, o 20:27
Diune Ty musisz przyjąć do wiadomości że kupowanie dalii u Pana Stanisława nieuchronnie prowadzi na skraj depresji lub zawału.Jeżeli nie dysponujesz rozlicznymi hektarami to kończy się to tak że w kolejnym roku dostajesz katalog z pięknościami a tu tak:
-Działka nie jest z gumy
-Nie da rady sadzić piętrowo
-Wyrzucenie czegoś co się wcześniej kupiło to tragedia
Mimo tego warto
-Działka nie jest z gumy
-Nie da rady sadzić piętrowo
-Wyrzucenie czegoś co się wcześniej kupiło to tragedia
Mimo tego warto
Nie ma wyjścia?
Trzeba robić przegląd dalii pod kątem - które mam już za długo i mi się znudziły? Te odstępujemy znajomym, sąsiadom, bliższej, a potem dalszej, rodzinie. Wszyscy są zadowoleni, mamy zaliczony dobry uczynek, zyskujemy wdzięczność otoczenia - a my możemy od nowa kupować następne piękności - takie, których jeszcze nie mieliśmy! A ogród wygląda po tym zabiegu jak całkiem nowy i zachwyca wszystkich!
Najgorszym momentem jest ten, kiedy nikt nie chce już od nas brać takich prezentów. Moja znajoma zostawiała wówczas dalie na zimę w gruncie...
Trzeba robić przegląd dalii pod kątem - które mam już za długo i mi się znudziły? Te odstępujemy znajomym, sąsiadom, bliższej, a potem dalszej, rodzinie. Wszyscy są zadowoleni, mamy zaliczony dobry uczynek, zyskujemy wdzięczność otoczenia - a my możemy od nowa kupować następne piękności - takie, których jeszcze nie mieliśmy! A ogród wygląda po tym zabiegu jak całkiem nowy i zachwyca wszystkich!
Najgorszym momentem jest ten, kiedy nikt nie chce już od nas brać takich prezentów. Moja znajoma zostawiała wówczas dalie na zimę w gruncie...
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
-
- 50p
- Od: 9 sty 2012, o 00:19
Basiu, mnie nigdy nie nudzą się dalie!! Ale Twój pomysł z gromadzeniem dobrych uczynków stosuję już od paru lat (i nie tylko z daliami):;230
A w ubiegłym roku wpadłam na inny pomysł z "odstąpieniem" nadwyżek daliowych
Posadziłam karpy pod płotem okalającym nasze ogródki. Zauważyłam, że niektórzy działkowicze nawet od czasu do czasu podlewali "moje" dalie. A kiedy mróz zakończył ich kwietny żywot, ktoś...wykopał karpy
Mam nadzieję, że w czyimś ogródku zakwitną w tym roku
Nigdy w życiu nie zostawiłabym karp na pewną mrozową śmierć. Gdy nie będę miała już pomysłu na zagospodarowanie nadwyżek, dam na F ogłoszenie: "oddam w dobre ręce"...
Pozdrawiam daliowo
A w ubiegłym roku wpadłam na inny pomysł z "odstąpieniem" nadwyżek daliowych

Pozdrawiam daliowo

Magda
- LadyK
Mi się też chyba nie znudzą. Na razie też nie mam ich w nadmiarze ale i tak po trochu z tego co się da podzielić obiecałam po rodzinie i nie tylko. I ja też pewnie nie miałabym serca zostawiać na wymarznięcie w ziemi gdybym z jakichs powodów nie mogła uprawiać. Wolałabym rozdać, wymienic lub coś w tym stylu niech cieszą oko u kogoś. U mnie to wiele osób mówiło, że takie piękne te moje kwiaty, że z daleka widać, nawet na bukiety do kościoła poszły jesienią bo dziewczyny miały problem, ze znalezieniem czegoś kwitnącego w ogrodach o tej porze , i tylko u mnie jeszcze było co rwać 

Pozdrawiam Katarzyna
-
- 200p
- Od: 15 wrz 2013, o 21:54
Witam wszystkich daliowo zakręconych
Już od pewnego czasu Was "poczytuję" i podziwiam Wasze piękności.
Nic nie pisałam - bo nie mam dalii w ogródku, ale.... mam nadzieję, że to w tym roku się zmieni
Wysłałam zamówienie do Pana Stanisława i mam nadzieję że w tym roku też u mnie zakwitną te przepiękne kwiaty
Już się nie mogę doczekać

Już od pewnego czasu Was "poczytuję" i podziwiam Wasze piękności.
Nic nie pisałam - bo nie mam dalii w ogródku, ale.... mam nadzieję, że to w tym roku się zmieni

Wysłałam zamówienie do Pana Stanisława i mam nadzieję że w tym roku też u mnie zakwitną te przepiękne kwiaty

Już się nie mogę doczekać

Pozdrawiam, Aneta:)
- Przemekt23
- Od: 13 gru 2013, o 19:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Viki witaj w klubie
. Na pewno będziesz zadowolona i zachorujesz na te kwiaty. 

- lanceta
- Od: 13 wrz 2010, o 19:39
- LadyK
Lodziu jeśli jedna to i tak dobrze by było. Piękne odmiany pokazałaś. Na dworze bialutko a tu na forum pełnia lata 

Pozdrawiam Katarzyna
Lodziu czy na zdjęciu podpisanym Bohemian Spartacus to oba kwiaty należą do tej odmiany ?
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Melduję, że jest gotowa kolejna część prezentacji dalii Stanisława na YouTube.
Tym razem karnawałowo!!!
Dalie Stanisława 2016 cz.2
Miłego oglądania!
Tym razem karnawałowo!!!

Dalie Stanisława 2016 cz.2
Miłego oglądania!
Miłka
- Przemekt23
- Od: 13 gru 2013, o 19:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Miłko super się oglądało . Bardzo ci dziękuję za poświęcony czas przy montażu tego filmiku. Dzięki temu mam na liście chciejstw kolejne odmiany.