Oliwnik - uprawa z nasion
- Danio
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 8 lis 2006, o 18:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Oliwnik - uprawa z nasion
Czy ktoś rozmnażał oliwnika z nasion? 
Po drodze do pracy mijam krzew oliwnika po prostu oblepiony owocami. Trochę zebrałam i chciałabym wysiać, ale nie mam pojęcia, teraz do lodówki, do gruntu, czekać do wiosny, czy w ogóle dać sonie spokój?
Dorota

Po drodze do pracy mijam krzew oliwnika po prostu oblepiony owocami. Trochę zebrałam i chciałabym wysiać, ale nie mam pojęcia, teraz do lodówki, do gruntu, czekać do wiosny, czy w ogóle dać sonie spokój?
Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2

Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
- Danio
- Od: 8 lis 2006, o 18:44
Dziękuję Pawle za odpowiedź, ale teraz, czy wiosną?
Pozdrawiam Dorota

Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2

Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Re: Oliwnik rozmnażanie
Odświeżę wątek  Bardzo polubiłam oliwniki za odurzający zapach, kiedy kwitną. Dlatego postanowiłam je siać. Zebrane w listopadzie nasiona wyłuskałam z mączystych owoców. Siałam je w połowie listopada 2013 i trzymałam w chłodnym pokoju na parapecie. 5 grudnia kiełkowały pierwsze siewki. 3 stycznia 2014 większość wzeszła. Popełniłam błąd, że nie zaprawiłam siewek i zaczęły mi chorować na zgorzel, podlałam i opryskałam preparatami Topsin i Previcur Energy (musiałam pobierać strzykawką śladowe ilości preparatu ;P ). 16 stycznia pikowałam do małych doniczek 6CM. Teraz są na tyle duże, że niedługo skrócę im wierzchołki, żeby się rozkrzewiały. Uprawę zimową prowadzę w terrarium dla węża ze sztucznym oświetleniem
 Bardzo polubiłam oliwniki za odurzający zapach, kiedy kwitną. Dlatego postanowiłam je siać. Zebrane w listopadzie nasiona wyłuskałam z mączystych owoców. Siałam je w połowie listopada 2013 i trzymałam w chłodnym pokoju na parapecie. 5 grudnia kiełkowały pierwsze siewki. 3 stycznia 2014 większość wzeszła. Popełniłam błąd, że nie zaprawiłam siewek i zaczęły mi chorować na zgorzel, podlałam i opryskałam preparatami Topsin i Previcur Energy (musiałam pobierać strzykawką śladowe ilości preparatu ;P ). 16 stycznia pikowałam do małych doniczek 6CM. Teraz są na tyle duże, że niedługo skrócę im wierzchołki, żeby się rozkrzewiały. Uprawę zimową prowadzę w terrarium dla węża ze sztucznym oświetleniem  Wiosną pikowanie do P9 i szkółkowanie do jesieni.
 Wiosną pikowanie do P9 i szkółkowanie do jesieni.

Bardzo polubiłam oliwniki za odurzający zapach, kiedy kwitną. Dlatego postanowiłam je siać. Zebrane w listopadzie nasiona wyłuskałam z mączystych owoców. Siałam je w połowie listopada 2013 i trzymałam w chłodnym pokoju na parapecie. 5 grudnia kiełkowały pierwsze siewki. 3 stycznia 2014 większość wzeszła. Popełniłam błąd, że nie zaprawiłam siewek i zaczęły mi chorować na zgorzel, podlałam i opryskałam preparatami Topsin i Previcur Energy (musiałam pobierać strzykawką śladowe ilości preparatu ;P ). 16 stycznia pikowałam do małych doniczek 6CM. Teraz są na tyle duże, że niedługo skrócę im wierzchołki, żeby się rozkrzewiały. Uprawę zimową prowadzę w terrarium dla węża ze sztucznym oświetleniem
 Bardzo polubiłam oliwniki za odurzający zapach, kiedy kwitną. Dlatego postanowiłam je siać. Zebrane w listopadzie nasiona wyłuskałam z mączystych owoców. Siałam je w połowie listopada 2013 i trzymałam w chłodnym pokoju na parapecie. 5 grudnia kiełkowały pierwsze siewki. 3 stycznia 2014 większość wzeszła. Popełniłam błąd, że nie zaprawiłam siewek i zaczęły mi chorować na zgorzel, podlałam i opryskałam preparatami Topsin i Previcur Energy (musiałam pobierać strzykawką śladowe ilości preparatu ;P ). 16 stycznia pikowałam do małych doniczek 6CM. Teraz są na tyle duże, że niedługo skrócę im wierzchołki, żeby się rozkrzewiały. Uprawę zimową prowadzę w terrarium dla węża ze sztucznym oświetleniem  Wiosną pikowanie do P9 i szkółkowanie do jesieni.
 Wiosną pikowanie do P9 i szkółkowanie do jesieni. 

Pozdrawiam Gosia
Zapraszam do: Uprawy współrzędne - teoria i praktyka
Sprzedam byliny, krzewy i domowe

- 
				Cezaryyy
- 100p 
- Od: 16 sie 2012, o 11:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gosiu to jakaś technologia, o której się fizjologom nie śniło a NASA jeszcze na to nie wpadła  tyle niebardzo potrzebnego trudu, ale podziwiam
 tyle niebardzo potrzebnego trudu, ale podziwiam 

Po prostu wyczytałam w mądrej książce "Wszystko o sadzonkach", że oliwniki trzeba trzymać kilka tygodni w cieple, a potem kilka tygodni w chłodzie, czyli stratyfikacja. Z tym zamysłem posiałam je jesienią, by skiełkowały wczesną wiosną. Niestety zebrane świeże nasiona wzeszły za szybko, a że nie pozwolę, by moje zielone dzieci cierpiały, to wymyśliłam im cieplarkę z terrarium. Zakupione nasiona E. umbellata i E. multiflorum nie kiełkują nadal.. Myślę, że są za stare, sprzedawca nie powie ile lat przechowuje nasiona. Inne nasiona od niego też nie kiełkują (klon japoński i śniegowiec wirginijski). Będę czekać...

Pozdrawiam Gosia

- 
				x-Cz-a
Przestałam się bawić w wysiewanie,za stara jestem i nie doczekam rezultatu, wolę kupić gotowe 

Mnie jeszcze fascynuje własnoręczne wysiewanie, tym bardziej jeśli jakaś roślina jest niedostępna w sklepach lub droga... 

Pozdrawiam Gosia

- 
				matdor5
- 10p - Początkujący 
- Od: 9 lut 2014, o 02:47
- Kontakt:
ja też mam nasiona oliwnika ale 2 letnie czy warto je jeszcze wysiewać i czy można je jeszcze wysiewać z góry dziękuje  

Ja ukopałam kawałek oliwnika z jakiegoś przydrożnego krzaczyska, było trudno ukopać więc miał bardzo mało korzonków i ok 50 cm,  ale dużo go podlewałam i teraz już jest całkiem sporym krzakiem...

kluska - "ogrodnik" od czerwca  2006

Myślę, że warto spróbować. Wstępnie namocz nasiona w ciepłej wodzie pół dnia, po wysianiu pilnuj, by nie wyschło podłoże. Wysiewaj w mieszankę ziemi kompostowej i piasku, żeby nasiona miały lżej kiełkować, no i zapraw je koniecznie. Wg literatury oliwniki należy stratyfikować kilka tygodni w cieple a potem w chłodzie np lodówce.matdor5 pisze:ja też mam nasiona oliwnika ale 2 letnie czy warto je jeszcze wysiewać i czy można je jeszcze wysiewać z góry dziękuje
Powodzenia

Pozdrawiam Gosia

- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Czy to oliwnik baldaszkowy czy może srebrzysty?

Pozdrawiam z Podlasia seedkris