Galeria.Dalie Stanisława cz.5

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Galeria.Dalie Stanisława cz.5

Post »

Moje w tym roku w domowej piwniczce więc też w nieco cieplejszym miejscu ale skoro ziemniaki tam się trzymaja to i dalie powinny. Ze względu na to, że jest ich więcej nie chciało mi się nosić i zakopywać w piwnicy pod tzw. Letnia kuchnią bo tam zostało mniej miejsca w tym roku ze wzgledu na ilosc warzyw. Muszę wyciągnąć skrzynki i zrobic oględziny dalii ale chcę być dobrej myśli bo straty zawsze bolą.
Dawniej gdy nie miałam wielkiego pojęcia o daliach a miałam jakies 4 - 5 na krzyż najzwyczajniej w świecie wkładałam do reklamówki i wieszałam w kotłowni, i mimo takiego barbarzyńskiego traktowania kwitły ponownie i mam je do tej pory.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Kasiu ,jeżeli ziemniakom jest dobrze w tej piwnicy to i daliom na pewno
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękne te Wasze dalie :) Też chciałbym mieć kilka w swoim ogrodzie, ale przeraża mnie to wykopywanie na zimę :roll:
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2013, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mariusz dwie trzy karpy dali to nie tragedia. Warto się poświęcić. Niektórzy mają ponad 100 i jednak zdołają wszystko wykopać na czas. Plusem jest że jesteś facetem to i siły masz zapewne sporo. Spróbuj na pewno dasz radę. Niektórzy bardzo chcą ale to nie mają warunków do przechowania zimowego. Jeśli masz miejsce w piwniczce miejsce na rabacie to tylko działać. Powodzenia ;:333
Elżunia 1187
200p
200p
Od: 29 cze 2009, o 00:32

Post »

Ale to wykopywanie to nie jest znowu taki problem.Ja mam około70 dalii i wykopuje w ciagu 2 dni.Gorzej z przechowywaniem jak sie nie ma miejsca.Ale warto dla pieknych kwiatów
Miłośniczka wszystkich kwiatów
Magda 55
50p
50p
Od: 9 sty 2012, o 00:19

Post »

Basiu, wróciłam z gór i pora myśleć o wiośnie :D Natychmiast poszłam sprawdzić stan zdrowotności moich dalii (od Pana Stanisława). Mam nadzieję, że większość moich dalijek będzie radować me serce i oczy pięknym kwitnieniem :lol: Zawsze pociesza mnie fakt, że jest Pan Stanisław, który poratuje w potrzebie ;:108
Nie wyobrażam sobie mojego ogrodu bez tych kwiatów!!
Pozdrawiam daliowo :wit
Magda
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lis 2011, o 12:27

Post »

Magdo,
jak dobrze jest wrócić z gór i od razu myśleć o wiośnie.. Pozazdrościć! Twoje dalie na pewno pięknie zakwitną i będą cieszyć oczy i serce... A nasz Stanisław już szykuje i kusi kolejnymi urokliwymi odmianami... Tylko skąd wziąć miejsce w ogrodzie na to wszystko? :roll: ;:223
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mając ponad dwie setki dalii ,wykopanie ich nigdy nie zajęło mi więcej niż jeden dzień ( nie cały oczywiście ).
Dalie ,które kupujemy od pana Stanisława nie są takie jak te babcine kiedy wiosną wsadzało się jeden kartofelek ,a jesienią wykopywało karpę na pół taczki . :D

Obrazek
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ala pamiętam te babcine dalie one tak przyrastały że starczyło by dla całej wsi. Ale się kochało szanowało to co się miało. Teraz mamy piękności od Pana Stanisława ;:215
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemku mi braku wszystkiego ,a już o zdobyciu pięknych dalii nie było mowy .
I tak jak piszesz szanowało sie to co sie miało ;:108

Obrazek
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja pierwsza dalia zawitała do mnie kiedy miałem 10 lat. Młody głupi brał co było i się uczył. Z prespektywy czasu powiedziałbym dalia paskudna. Miałem jej ze cztery worki i chciało mi się wtedy kopać ;:138 i zimować. Dopiero po kilku latach udało mi się zdobyć od znajomej jedną trochę ładniejszą to tamte wyrzuciłem. Dopiero w kolejnych latach dokupowałem na różnych targach aż w końcu trafiłem tu.
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lis 2011, o 12:27

Post »

Pierwszą dalią, którą miałam była staruszka York and Lancaster - dalia nie do zdarcia! Dostałam ją od mojej babci, która miała różne inne dalie, ale dała mi tę, bo nie wierzyła, że o nią zadbam i przetrzymam... Potem moja mama skądś skombinowała mi takiego "jeżyka" (tak ją nazwała), którego mam i pielęgnuję, ku pamięci mojej mamy, do dzisiaj - nie wiem jak się nazywa - może ktoś wie? - ale to i tak nie ma znaczenia, bo jest dla mnie pamiątką i reliktem mojej daliowej młodości...

Obrazek

Obrazek

W ogóle mam takie rośliny (irysy, piwonie i inne), które trzymam i pielęgnuję, bo pamiętają mój pierwszy, mały ogródek, a właściwie namiastkę ogródka... takie tam sentymentalne wspominki...

Później to ja już znalazłam w "Działkowcu" ogłoszenie - Sprzedam dalie - Stanisław Lipień - i tak to się zaczęło... Haczyk został połknięty!
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

Mam i ja takiego jeżyka łososiowego Basiu, od siąsiadki dostałam, może z 10 lat temu i mam do tej pory, chyba nawet pokazywałam w Dalie foto.
To prawda, że te stare odmiany wydają ogromną ilość bulw ale tak już często jest, że to co szlechetne a więc wszelkie krzyżówki, nowości są trudniejsze w utrzymaniu i to dotyczy nie tylko dalii. Przejrzałam po trochu moje i sytuacja mniej więcej przedstawia się tak, że te co mam już dwa lata i karpy były ogromne są w porządku bo kartofelki twarde, a z nowych nabytków różnie, kilka odmian ma takie bardziej suche "wąsy" o grubości małego palca niż kartofelki. Zastanawiam się czy coś z nimi robić, czy już tak zostawić do wiosny i co będzie to będzie.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu ja też znalazlam to ogłoszenie z adresem .Chciałam osobiście porozmawiać z kimś kto ma taka niesamowitą ilość dalii ,że poszukałam numeru telefonu do pana Stanisława i pierwsze zamówienie złożyłam telefonicznie ,ale zdałam się na gust p Stanisława :D
Wtedy to dostał dalie z Japonii i pochwalił mi się opowiadając o nich :D
A moje pierwsze dalie były z nasion kupionych w sklepie miałam chyba wtedy 14 lat :D

Obrazek
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu ta twoja kaktusowa łososiowa to ja też mam taką i nazywa się preference. Faktycznie nie do zabicia ;:306 . Ala z nasion też rozmnażałem dalie ale to tylko te o pojedynczych kwiatach.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”