Storczyki Blondysi :)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Blondysia
200p
200p
Od: 23 paź 2008, o 18:29

Post »

Baryczka, dokładnie tak samo myślałam obchodząc niedawno imieniny :), tymczasem niemal wszyscy przynieśli mi po aniołku- moje hobby:), a storczyka Cymbidium dostałam tylko od mamy ;) Jak mówią: "umiesz liczyć, licz na siebie :P:P:P"
życie pełne jest pasji...:) i urody:)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Blondysia pisze:Dusiu, właśnie na tym forum schorowałam się na takiego Phalaenopsisa. Wcześniej w sklepach takiego nie widziałam. Im częściej oglądam Wasze zbiory, tym bardziej wydłuża się moja lista chciejstw :)
ja mojego kupiłam w kwiaciarni. ale nie wiedziałam, że bywają w sklepach. w realu jestem rzadko, ale nigdy nie widziałam tam oryginalnych storczyków, właściwie to prawie wcale tam nie widziałam. tylko trochę zwykłych kwiatków i tyle. w każdym razie z tego Phal. jestem zadowolona, kwitł mi ze 2-3 miesiące i był piękny. nie umiem się doczekać kiedy zakwitnie znowu. takich w bordowe ciapki mam 4, ale każdy inaczej nakrapiany.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Dlatego nie ma co czekać aż się domyślą tylko wyrazić wprost swoje marzenia :lol:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Blondysia
200p
200p
Od: 23 paź 2008, o 18:29

Post »

Ja chyba zbastuję z nowymi nabytkami i zajmę się tymi ślicznościami, które już mam. Tak sobie przynajmniej ciągle powtarzam:P:P Bardzo chciałabym mieć jeszcze bardzo maleńką miniaturkę. Słyszałam, że są takie, które rosną w doniczkach po 5 cm. Zakup takiego jeszcze dopuszczam :) Poza tym szlaban na kwiatki, bo już miejsca brakuje i zaczynam dziwnie patrzeć na mojego fikusa :) Wiecie co? Ja zupełnie zgłupiałam dla tych kwiatków :P:P
życie pełne jest pasji...:) i urody:)
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Blondysiu, ja też ostatnio porozdawałam (bez najmniejszego żalu) moje skrzydłokwiaty. Miałam ich 5, a pozostały 2.
Zawsze jeszcze mogę pozbyć się jednego :roll: . Ale fikusa mojego nie pozbędę się bo jest cudowny i wdzięczny.
W każdym razie dobrze znam to uczucie - czego by się tu pozbyć ??? :D Oczywiście na korzyść storczyków !
A co do storczykowych prezentów, to do tej pory tylko mój M. był domyślny ;:226
Z resztą - kiepsko :?
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A u mnie wygląda tak, że wszystkie które dostałam są od mojego narzeczonego, na szczęście mamy podobny gust. A przed moimi urodzinkami pokażę kilka fotek z mojej listy chciejstw mamie, żeby nie musiała zgadywać. Myślę, że zawsze jednak lepiej dostać od kogoś storczyka, który może nie jest wymarzonym, niż dostać pieniądze.

A co do rozdawania kwiatków, to też jakoś muszę "robić" miejsce dla Phal. i z ciężkim sercem oddaję moje grubosze, zostawię sobie ze 4, reszta "pójdzie w świat".
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja się dawno już pozbyłam zwykłych kwiatków. jeszcze 4-5 lat temu miałam w pokoju z 60-70 zwykłych roślin. najróżniejszych. fiołki, ficusy, peperomie, skrętniki, anturia, skrzydłokwiaty, maranty... odkąd zaczęłąm interesować się storczykami, inne rośliny zaczęły stopniowo znikać z mojego pokoju.
a co do miniaturek, ja 3 z moich kupiłam w 5 cm doniczkach, ale je przesadziłam do takich 9-10 cm, bo w tamtych im było ciasno. teraz im lepiej, ładnie puszczają korzonki.
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Mnie ciągle przybywa. ;-) Ostatnio wzbogaciłam moją kolekcję roślinek o trzecie Dendrobium i Strelicję.
Przy okazji muszę się pochwalić, że dojrzewa mi moja pierwsza mandarynka, a cytryna jest już duża i nadal rośnie. Ciekawa jestem kiedy ona dojrzeje.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wanda pisze:Mnie ciągle przybywa. ;-) Ostatnio wzbogaciłam moją kolekcję roślinek o trzecie Dendrobium i Strelicję.
Przy okazji muszę się pochwalić, że dojrzewa mi moja pierwsza mandarynka, a cytryna jest już duża i nadal rośnie. Ciekawa jestem kiedy ona dojrzeje.
ja kilka lat temu miałam cytrynę i ona puściła owoc. był ogromny, miał gdzieś 0,5-0,6 kg. teraz mam tylko storczyki.
Awatar użytkownika
edyseja
200p
200p
Od: 6 gru 2008, o 13:21
Kontakt:

Post »

Jeanne pisze:Blondysiu, przyjade zaraz do Ciebie i Ci ukradnę tego ciapatka :!: szukam już od ponad roku takiego i nigdzie nie ma :twisted:

Jeanne, kilka dni temu udało mi się kupić takiego falka w LM w Arkadii (były 3 szt. na palecie).. prezentuje się tak: http://swiatorchidei.pl/forum/viewtopic ... 3&start=75 :)
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Edysejo :shock:
musiałam mieć jakiegoś pecha i wszystkie ciapate zostały wykupione zanim dotarłam do Arkadii :twisted: byłam tam w czwartek rano i żadnego takiego osobnika nie widziałam :(
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
edyseja
200p
200p
Kontakt:

Post »

Jeanne pisze:Edysejo :shock:
musiałam mieć jakiegoś pecha i wszystkie ciapate zostały wykupione zanim dotarłam do Arkadii :twisted: byłam tam w czwartek rano i żadnego takiego osobnika nie widziałam :(
kupiłam go w poniedziałek wieczorem.. szef działu 'Ogród' poinformował mnie, że mniej więcej co 2 tygodnie mają dostawy nietypowych falków ale dokładnych dat nie zna (trzeba dzwonić i się dowiadywać)
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Ale teraz przynajmniej wiem w jakie dni mają dostawy mniej więcej :lol: czyli za około tydzień ruszam na łowy :lol:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
ljlj100
100p
100p
Od: 1 paź 2008, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja niestety w moim małym miasteczku mogę liczyć jedynie na kwiaciarnie. Niewielki wybór gatunków, ceny też niezbyt zachęcające. Bywam czasami w Szczecinie i tam udaje mi się upolować coś ciekawszego. Moim największym problemem jest notoryczny brak miejsca, czyli ten sam co wszystkich storczykarzy. Ale jakimś cudem zawsze znajdzie się miejsce dla tego kolejnego, "naprawdę już ostatniego" ;:109 . Pozdrawiam. Bożena
Awatar użytkownika
edyseja
200p
200p
Kontakt:

Post »

ja mam kilkanaście storczyków w domu i kilka w pracy, w sumie roślin doniczkowych jakieś 80.. jak słyszę, że ktoś ma ich kilkaset to odnoszę wrażenie iż mam puste parapety ;D
Edyta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”