Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Zasypało nas totalnie. M strząsał mokry śnieg z iglaków i odśnieżał chodniki dwa razy. Po interwencji M przejechał pług i udało mi się dojechać po południu do domu samochodem, a nie brnąć na piechotę. :wink: Uroki mieszkania na odludziu. Nawet ptaki do karmnika nie dotarły.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Martuś dziękuję. ;:196 Tulipanowych portretów jeszcze mam sporo, ale już poczekam na tegoroczne.

Aga kochamy tulipany, bo wiosną łagodzą tęsknotę za kolorami. W szarym ogrodzie są widoczne z daleka. ;:215 Różowo-zielony tulipan to prawdopodobnie Groenland, kupiony bez nazwy. Moje Q N z B. zgadzały się odmianowo. Teraz już świadomie zapisuję wszystkie nazwy, pierwsze dwa lata tego nie robiłam. :oops: Czasem jeszcze kupuję na bazarku, wtedy też rzadko znam nazwę.

Reniu lubię plamy koloru, a tulipany teraz z konieczności w kępkach. Już niewiele mam w gruncie, większość w koszyczkach lub doniczkach. Z łączeniem, to zawsze mam problemy. Podpatrzyłam u kogoś Claudię z QN, a u mnie pewnie przez dwa dni kwitły razem. Potem Claudia zrzuciła płatki i po duecie. ;:173 Nasypało nam śniegu, ale idą mrozy, więc dla roślin to ratunek.

Dominiko co roku dosadzisz kilkadziesiąt i za parę lat będziesz mieć łany tulipanów. ;:108 Niestety jedynym patentem na gryzonie są koszyki lub doniczki. ;:174 Ja dołuję razem dwie, trzy doniczki. W doniczkach nie są jednak tak ładne, jak w glebie. Jesienią doniczki z tulipanami wypełniłam prawie samym kompostem, zobaczę jaki będzie efekt. ;:218

Lucynko kocham tulipany w dużych ilościach. ;:108 Gdyby zastrajkowały twoje, floksów u mnie dostatek, a poczta niedaleko. :)

Miłko kremowe tulipany to Elegant Lady. Są najpóźniejsze, jak większość przekwitnie, one jeszcze cieszą oczy. ;:215 Biało-czerwone Happy Generation, różowo zielone to chyba Groenland.

Marlenko miło, że tulipany się podobają, chyba nie ma ludzi, których nie zachwycają po zimie. ;:108 W swoim postanowieniu o niekupowaniu róż, na pewno wytrwam, choć sama wiesz jakie to trudne.

Ewelinko śnieg nie stopniał, ale zrobiło się go dużo więcej. ;:306 M wynosił dziś śnieg na sąsiednią działkę, bo moje rabaty przy podjeździe i chodniku zsypane do wysokości 70-80 cm. Od wtorku znowu -20 stopni będziemy mieć. Puchowa kołderka przyda się naszym ogrodom. Nie kupuję ziemi, żeby nie wysiewać za wcześnie.

Basiu mnie też zginęły jedne z białych tulipanów i do tej pory ich nie znalazłam. :oops: Pewnie wyrzuciłam z jakimś kartonem, lub leżą gdzieś przemarznięte w garażu. Koniecznie trzeba zrobić porządek, ale teraz za zimno. Te różowo-zielone wykopałam po trzech latach i całkiem ładnie zakwitły w nowym miejscu. Już spisałam je na straty, ale przeróbka rabaty ich uratowała.

Aniu postanowienia są świetne, ale drobne odstępstwa są wspaniałe. :tan Ja lubię jasne kolory w ubraniach i mam dwa płaszcze prawie takie same. Jeden krótki, drugi długi, mama mówi, że stale chodzę w jednym. ;:306 Do tej pory miałam szczęście do kapersów, tylko trzy białe ostróżki nie ożyły. Nie wiem czy nie moja wina, bo dość mocno podpędzałam je w doniczkach. ;:124 Róże zasypane półmetrową warstwą śniegu, pewnie czują się dobrze.

Seba to tulipan Exotic Emperor, w B było ich w 2015 roku dużo. Jak gryzonie za dużo nie wyjedzą, to zakwitnie ponownie ze 40 sztuk. Kupuj, bo w rzeczywistości lepiej wyglądają niż na moim zdjęciu. ;:108

Anitko dzięki. ;:196 Będziemy pocieszać się wspominkami, bo zima sobie o nas przypomniała. :wink:

Trochę bieli, trochę kolorów majowych.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

A tulipany sadzisz w koszykach?
Faktycznie śniegu u Ciebie co niemiara!
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Soniu,
wyjazd z odludzia bywa zimą ciężki, ale mieszkanie na odludziu jest warte takich drobnych niedogodności.
Ja dziś zastanawiałam się, jak dojadę i okazało się, że mimo bardzo wczesnej pory nie było żadnych problemów.
Oby tak dalej :)
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
Emi22
200p
200p
Od: 12 cze 2016, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj! :wit
zaglądam, bo tu piękne kwiatuchy widzę :) Powiało wiosną!!
Super!

Pozdrawiam ;:167
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Soniu u mnie już tylko plucha pozostała jako wspomnienie po zimie. :oops: Obawiam się, że wiosny jednak z tego jeszcze nie będzie. :wink:
Biel kwiatów w ogrodzie jest cudowna. Mogłabym mieć jej zdecydowanie więcej. ;:333 Jakoś wyszło, że jednak różu mam najwięcej. I niebieskości. Choć ostatnio posadziłam sporo róż w całej gamie żółcieni. Ciekawe czy mi się czkawką odbijać nie będą. :roll:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu trochę tulipanów w koszykach, ale większość w dużych doniczkach produkcyjnych. Dzieciaki szalały na śniegu, bo ciepło. Sanki i bałwany koło domów. ;:215 Karol też jutro przyjeżdża na sanki. ;:167

Madziu przy mojej drodze jest tylko pięć domów, mój w dużym oddaleniu od pierwszych czterech, więc odśnieżanie w dalszej kolejności. :) Kocham swoje odludzie, wybrałam je. Mam jednak świadomość, że długo się nim nie pocieszę. W piątek byłam na wprowadzinach. Nowy dom powstał dwie działki ode mnie, ale przy równoległej drodze.

Emi wiosną powiało w wątku, rzeczywistość zimowa. ;:173

Aniu róże są zbyt piękne, żeby ograniczać ich kolory w ogrodzie. ;:108 Z niebieskościami żółte doskonale się zgrają. ;:215 Dosadzisz parę białych jednorocznych i już masz równowagę. :)
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Piękny ten biały irys ;:215
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Oj współczuję, że tak Cie zasypało, spacer po kostki w śniegu to taka sobie przyjemność ;:131 Za to, żeby znaleźć koniecznie jakiś plus tej sytuacji, WIDOKI ;:97 pokazałaś nam przepiękne!
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39

Post »

Jakie piękne ośnieżone foty ;:167 To ja popatrzę dłużej, bo u mnie wciąż pada do 5 cm i od razu topnieje, to nawet nie ma za bardzo na co patrzeć :D
Powiedz mi Moja Doga, co to za kwiat na trzecim od końca zdjęciu? Ma bardzo ciekawą formę :D
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dosypało jeszcze kilka cm śniegu. Dzisiaj Karol pierwszy raz był z dziadkiem na sankach. Lekko zdezorientowany, bo śnieg padał mu na twarz. :)

Obrazek

Dorotko białe irysy przesadziłam jesienią 2015 roku i zakwitły tylko kilkoma kwiatami. Mam nadzieję, że w tym już się zadomowiły i będę się nimi cieszyć. W tym roku filetowe czeka przesadzanie, znowu pewnie odchorują. ;:174

Obrazek

Aga gdyby śnieg był po kostki to bym się cieszyła. Spadło ponad 25 cm, a jeszcze nawiało z pól na drogę. :) Widoki mam ładne, a jeszcze zwierzynę mogę podziwiać. Przychodzi blisko szukając pokarmu. Nowemu sąsiadowi sarny obgryzły większość młodych drzewek i krzewów. ;:174

Obrazek

Malvy dzisiaj znowu dosypało parę cm. Biel oślepiająca w słońcu. Na zdjęciu to azalia Schneeperle. Zimuje drugi rok. Zasypałam ją całą śniegiem przed mrozami i tak zostawiłam. Szykują się kolejne mrozy, więc nadal przyda się ochrona. Ma sporo pąków. ;:215 Tak kwitła w ubiegłym roku.

Obrazek
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu, jakie u Ciebie przepiękne, zimowe widoki ;:138 Te drzewa za Waszym ogrodzeniem wyglądają jak z bajki ;:167

Super masz wnusia ;:215 Ja ze swoimi chłopakami byłam raz na sankach dopiero, siedzieli obaj na jednych sankach, jak mocniej szarpnełam, bo wiechaliśmy w zaspę, to spadli obaj twarzami w śnieg :D Ile było płaczu, panikowania, ale mnie się tak śmiać chciało z takich rumianych buziek obsypanych śniegiem :D To są dopiero uroki zimy! Jeszcze nie raz w śnieg wpadną :D

Azalia Schneeperle, przepiękna ;:167 Kupię sobie taką ;:108
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dominiko jak chłopaki podrosną i częściej będą widzieć zimę, przestaną bać się śniegu. :) Ja zrobiłam eksperyment i posadziłam Karola w śniegu. Dopóki tylko rękami i nogami rozgarniał śnieg, to się cieszył. Jak buzią wpadł w śnieg, to się przestraszył, nie płakał, ale od razu kazał się brać na ręce. Zima z takimi widokami łatwiejsza do przeżycia. ;:108 To już druga moja azalia, poprzednia nie przeżyła pierwszej zimy. Bardziej pilnuję, żeby nie przemarzła. Na szczęście śniegu dosyć, więc śpi pod kołdrą puchową. :wink:
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Soniu ciut więcej masz śniegu niż u mnie. A jak u Ciebie z temperaturą? Oby szybko nie stopniał, bo ponoć kolejne mrozy nadchodzą. Karolek jeszcze polubi sanki i te widoki jak podrośnie. ;:108
Siejesz już coś?Myślałam ale jeszcze odpoczywam. ;:196 :wit
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Soniu i u mnie taka sama zima jak u ciebie...Pięknie z rana było jak jeszcze nikt nie podeptał ani nie pojeździł samochodami. Na ogrodzie to muszę naszej suni specjalne labirynty odśnieżać, aby miała jak chodzić...Śniegu więcej niż wielkość psa przewiduje... ;:306
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Spacerek z ;:167 wnukiem w takiej scenerii to sama radość! ;:333 Przypomniałaś mi Soniu nasze takie spacerki z wnuczkami...Tak niedawno jeszcze :roll: ...a dzisiaj to już pannice..kiedyś się mówiło podlotki...Czas leci nieubłaganie...Dzisiaj obserwowałam sąsiadkę,która tak niedawno wnuczki woziła a dzisiaj już wyjechała z prawnuczką ! Zszokowało mnie nieco! ;:oj
Śniegu u mnie nawet na chodnikach dużo ;:oj ...dzisiaj ciężko się było przebić chodnikiem przy drodze 'miejskiej" w południe , natomiast drogi osiedlowe ..kulturka pełna... ;:108 Ale zima swoje prawa ma ! Jest cudnie!

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”