Czy wysiewacie już nasionka warzyw?Zdjęcia siewek i rozsad. Cz. 1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
marcinbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2015, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz. 8

Post »

Wczoraj pierwsze 5 wykiełkowanych nasion papryk ostrych wsadziłem do doniczek produkcyjnych.
A mniej więcej od połowy grudnia mam 2 sadzonki pomidorów z testu kiełkowania, wyrzucić jak zawsze szkoda ;)
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

Po co wyrzucać?
Ja mam kilka sztuk pomidorów i już druga perę liści właściwych puszczają-siałam przed świętami.
Ciekawe kiedy pierwszy czerwony będzie?
Na razie stoją na parapecie i o growbox się nie proszą, w ponure dni stawiam je pod szafką kuchenna,
pod którą mam zamocowaną świetlówkę ;:306 na razie wystarczy.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit Ja jeszcze trochę poczekam ,ale w lutym zaczne siać papryki ostre i goździki jednoroczne ;:7 Już nie mogę się doczekać ;:173
Asia
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p
Od: 20 maja 2016, o 13:20

Post »

marcinbb pisze:Wczoraj pierwsze 5 wykiełkowanych nasion papryk ostrych wsadziłem do doniczek produkcyjnych.
;:7
Kiedy były wysiewane ?
Moje - z 12 nasion wysianych 02. stycznia wykiełkowało tylko jedno (Bishops Crown) ;:145
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
marcinbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Growboxa na razie nie planuje nic mi się tam nie zmieści ;) W szczególności że w tym roku w planach jest około 300 szt. pomidorów, a 2 tunele foliowe (18m2 każdy) czekają na cieplejsze dni aby je rozstawić.
Więc całą rozsadę planuje posadzić w ogrzewanym budynku gospodarczym naświetlając je żarówkami Glow.

Czerwonego pomidora to z tych moich raczej nie będzie, może gdyby to były jakieś koktajlówki jednak u mnie test kiełkowania odbył się na jakiś wysokich pomidorach - już nawet nie pamiętam odmiany. Więc jeśli przetrwają do kwietnia w pierwszej kolejności lądują w tunelu.
Mirek19 pisze:Kiedy były wysiewane ?
Moje - z 12 nasion wysianych 02. stycznia wykiełkowało tylko jedno (Bishops Crown) ;:145
Też jakoś na początku stycznia, pozostałe nasiona papryk siedzą na wacikach i czekają na przesiadkę do doniczek.
Wykiełkowały na razie Thunder mount longhorn, i Little Elf
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p

Post »

Ja nie kiełkuję na wacikach.
Od razu sieję do ziemi (podłoże do wysiewu f-my Kronen)
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
marcinbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja kiełkuję w ubiegłym roku wsadzałem bezpośrednio do ziemi jednak około 10% rozsady nie wyszło i później był dosiew. Wiem że nie z każdego nasionka będzie plon, ale kiełkując nasionka wiem że szansa na plon jest większa.
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p

Post »

Ja nie mam czasu i cierpliwości na kiełkowanie i "zabawę" z kiełkami przy pikowaniu.
Wg mnie to strata czasu :D... ale jak ktoś lubi... "wszystkie drogi prowadzą do Rzymu"
Pozdrawiam, Mirek
marcinbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Faktycznie masz rację w pewnym sęsie jest to strata czasu, ale wiesz np. w pomidorkach musisz przepikować i posadzić "dziada" głębiej, później podczas wsadzania do ziemi wsadza się go jeszcze głębiej - to jest dopiero strata czasu!
I tak teraz sobie myślę że te 300 pomidorów będę miał kiełkować, pikować, przesadzać, sadzić... albo robię się za stary albo faktycznie to lenistwo.

Może pikowałem dlatego że papryk planuje dużo mniej niż pomidorów...? Wszystko wyjdzie w pranu
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x - e-1

Post »

A wg moich doświadczeń to wyhodowane na wacikach kiełki nie dają 100% pewności, że po przełożeniu ich do ziemi w ogóle z nich coś urośnie.
Po przełożeniu do ziemi i tak część nie wyrosła i ,,puste przeloty,, były
Teraz sieję do ziemi, stawiam na kaloryferze i kiełkuje wszystko (ze znikomymi wyjątkami) i to bardzo równo. ;:108
A potem na parapet i rośnie jak złoto. :heja Potem pikuje do pojedynczych doniczek.
Oto rozsada siana w grudniu:

Obrazek
AgusWT
100p
100p
Od: 20 kwie 2016, o 11:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ja nigdy nasionek nie podganiam, mama zawsze jak podgoni to wypadają. Ale mam kilka odmian warzyw z których koniecznie trzeba robić rozsadę i wtedy robię. Tam gdzie to nie jest konieczne sieję od razu do gruntu.
marcinbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pewnie że niektóre rzeczy od razu wsadza się do ziemi u mnie np. groszek, kukurydza. Jednak ze względu na to że lubię grzebać w ziemi hobby zaczynam coraz wcześniej. W ten sposób mam zabawę najpierw podczas kiełkowania, później sadzenia, itd.

Ja kiełkując coś talerzyk na tależyk waciki żony do demakijażu?? trochę wody, nasionka i talerz owijam taką folią przylepną aby wilgoć nie wyparowała tak szybko.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Każdy ma swoją metode na wysiewy. Jedni kiełkują, inni nie. Ważne by nam ta metoda pasowała. :)

Ja mam różnie i wszystko zależy od tego ile mam obecnie czasu i ile nasion danej odmiany. Papryki lubie kiełkować na wacikach, a pomidory wysiewać pojedyńczo. :wink:

Te z kiełkami wychodzą wszystkie bez wyjątków. Ela nie uszkadzasz ich przy przekładaniu albo do zbyt zimnej ziemi nie kładziesz? Dobrze jest ziemię troszke ogrzać przed wsadzeniem nasionka z kiełkiem, by nie dostało szoku.

Obecnie jestem w rozjazdach i wracam tylko weekendami, to papryki wysiałem w ziemię. Były to trzy odmiany: Aji white fantasy, Thunder moutain longhorn i Trifetti. Było to jakoś tydzień temu.

Dwa tygodnie temu wysiałem dwie odmiany pomidorów. Micro tom z własnych zebranych nasion i Pendulina orange z akcji. Siew był po szczypcie nasion, bo nie miałem czasu się szczypać. Micro tom już po tygodniu jak wróciłem wzeszedł, a Pendulina orange milczała. Dziś minie drugi tydzień, to pewnie Micro tomy do pikowania będą, zobaczymy czy te drugie wzeszły.

Znalazłem też nasiona Czosnku olbrzymiego i go wysiałem tydzień temu. Jestem ciekaw co u niego.
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

Kiedyś eksperymentalnie bawiłam się w kiełkowanie na wacikach, ale z takim sobie skutkiem. Część nasion (dyniowate) mi się zepsuła, część z tych, która wypuściła kiełki po przełożeniu do doniczki zmarniała... Teraz wszystkie nasiona na rozsady (pomidor, papryka, sałata, dynia, ogórek, melon) sieję wprost do ziemi, po jednym ziarenku do doniczki. W ubiegłym roku z nasion od forumowiczów skiełkowało mi chyba 100%, ze sklepowymi może być ciut gorzej - zwłaszcza, jeśli nasiona są kilkuletnie.
Dla mnie to najbardziej niezawodna metoda, pozwalająca oszczędzić nakłady pracy.
x - e-1

Post »

Błażej przekładałam najdelikatniej jak się dało, nie wiem co się z nimi działo pod ziemią, wschody też były i tak bardzo nierówne.
Jedne wypuszczają kiełki po 2 dniach, a inne po 10 dniach.
Gdy sieję do ziemi wszystko mam równe i wcale nie czekam dłużej.
No i pomyłek też jest mniej bez tych wacików. ;:108
Ale jak ktoś lubi taką zabawę to niech się bawi. :wink: Nikt nikomu nie zabroni. ;:170
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”