Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 21:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 6

Post »

Oooooooo już pierwszy wysiew, super. ;:63 sezon rozpoczęty. Ja w tym roku chyba będę musiał ograniczyć swoje rozsady z braku czasu, ale to jeszcze zobaczymy bo raczej ciężko będzie nic nie wysiać. :;230
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lucynko, dotarły do mnie nasionka :heja Dziękuję Ci kochana ;:196 Tylko teraz, poproszę jeszcze o wskazówki co robić z heliotropem. Bo on jakiś skomplikowany taki, z tego co pamiętam oczywiście :oops: W którymś z poprzednich Twoich wątków podawałaś co i jak, ale wtedy nie podejrzewałam jeszcze, że sama będę go siać ;:180
Lucynko, wiosny już nam się wszystkim chce. Dobrze, że chociaż mamy ją na zdjęciach. Twoja jest śliczna ;:108 Taki piękny, żółciutki orlik też mam. Na jesieni wysiał się w ilościach hurtowych. Będzie pielenie :;230
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko głowa mi pęka po całym dniu! Też miałam takie słonko o zachodzie....śliczne ale nawet nie chce mi się wstawiać! Życzę dobrej nocy i pomyślnego dnia ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Lucynko, sezon otwarty ? Gratuluję !!!! ;:oj ;:oj
Ja na razie kupiłam nasionka aksamitek ( bardzo je lubię ) i gozdzików brodatych . Właśnie Lucynko, jak te gozdziki siać ?Poczekać do gruntu ? czy wczesniej w pojemniczkach ?
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Wczoraj spacerowałam po zaprzyjaźnionych ogrodach, a do siebie zapomniałam zajrzeć. ;:24

Julio - przed kotami faktycznie trudno uchronić roślinki. ;:124 U mnie jest jeden zamknięty przed Miśką pokój, więc tam stoją pojemniki z wysianymi roślinami. Po przepikowaniu przenoszę je do miniszklarenek, w których są już bezpieczne, bo kota im nie zagraża. ;:333
Gratuluję nowej wnusi. ;:63 W tej sytuacji nie wolno rezygnować z własnych zdrowych warzywek. ;:108
Planujemy wszyscy. Ja też i sama z siebie się śmieję, :;230 bo zawsze zimą planuję, a potem od wczesnej wiosny i tak zupełnie inaczej zagospodarowuję działkę. ;:7

Obrazek

Soniu - na szczęście nasz hazart nikomu krzywdy nie przynosi, co najwyżej nieco opróżnia nasze kieszenie, ale za to ile daje radości! :tan
Od samiusieńkiego ranka padał śnieg, ale zaraz po nim deszcz i nic się nie zmieniło. ;:185 Poza tym że temperatura urosła i wieje wiatr.

Obrazek

Rafiku - nie wierzę, że nie będziesz siał. ;:185
Nie wytrzymasz. Nie da się nawet mimo ograniczonego czasu. ;:303

Obrazek

Iwonka1 - heliotrop wysiewamy na wilgotne podłoże, lekko dociskamy nasionka i skraplamy wodą, najlepiej używając rozpylacza. Zakrywamy pojemnik przeźroczystą okrywą i odstawiamy w ciepłe jasne miejsce. Nasiona potrzebują światła do kiełkowania. Teraz czekamy na pierwsze wschody. ;:65 :roll:
Moje nasiona nie są dobrze wymłócone, więc siej bardziej gęsto. Zawsze przecież można później usunąć nadmiar siewek.
Dopiero gdy siewki mają co najmniej trzy listki właściwe, pikujemy roślinki, ale o tym potem.
Powiadasz, że ten żółty orlik się rozsiewa... To jest nadzieja, że mój też się rozmnożył. ;:333

Obrazek

Marysiu [Maska] - mnie szczęśliwie głowa nie rozbolała, ale dałam sobie solidny upust emocji w wiadomym miejscu. ;:164
Dziękuję, dzień dzisiejszy okazał się spokojniejszy i nawet deszcz spadający na świeży śnieg nie robił na mnie wrażenia. ;:185
Z coraz większym podziwem obserwowałam mistrzostwo świata w ogrywaniu przeciwnika. ;:1

Obrazek

Asiu [iwwa] - dziękuję. ;:196
Goździki brodate nie zakwitną Ci w tym sezonie. One są dwuletnie. Zasiej w maju do gruntu, a we wrześniu posadź na miejsce stałe. Następna wiosna to czas ich kwitnienia. ;:108
Nie wiem czy wysiane np. teraz wydadzą w tym roku kwiaty, ale wydaje mi się to niemożliwe. ;:185

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Muszę to napisać: - jakiś chochlik uparcie poprawia prawidłowo napisany przeze mnie wyraz i pisze go z błędem. Mówię o "hazardzie"
Ile razy bym nie poprawiła, za każdym razem pisze mi na końcu "t" zamiast "d". ;:222 ;:222
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
gabi2059
50p
50p
Od: 30 gru 2016, o 00:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Lucynko widzę że u ciebie sezon już otwarty.U mnie jeszcze daleko do otwierania sezonu choć bardzo tęsknię za wiosną.Trzymam kciuki za twoje wysiewy .Niech roślinki rosną jak na drożdżach.Też się martwię o moje roślinki zwłaszcza te nie zabezpieczone bo śniegu na działce nie jest dużo.
Pozdrawiam .Gabi.
U Gabi na działce
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 21:07

Post »

Też w to nie wierzę, na pewno jakąś rozsadę zrobię, ale jednego jestem pewny, będzie mniej niż w tamtym roku. ;:108
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Lucynko, ja mi się podobają takie kalle, jakie pokazałas na zdjeciach! Mam, a w zasadzie miałam 3 (białą, czarną i białą z fioletowym środkiem) i zapomniałam ich wykopać na zimę ;:145 A te cebule dosyć dużo kosztują, no taką głupotę zrobiłam ;:222 Chociaż, powiem Ci, że nie żałuję tej białej z fioletowym środkiem, bo ona mi się kojarzyła ze sztucznymi kwiatami na cmentarz (bo takie sprzedają) i za kazdym razem jak na nią spoglądałam, to od razu miałam wrażenie, że to są te sztuczne kwiaty z cmentarza.

Jak tam Twoje heliotropy? Ja mam plan wysiac petunie gdzieś ok 20 stycznia ;:173
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

Lucynko ,wyobraż sobie ,że ja zawsze siałam heliotropa i nasionka przykrywałam ziemią a tu napisałaś ,że potrzebują światła.To miałam dużo szczęścia ,bo zawsze coś mi wykiłkowało i starczyło dla koleżanek ,to jest tak jak z tym uszczykiwaniem czubka ,jedni radzą żeby to zrobić ,drudzy odradzają ;:223 .Jak nie zrobisz i tak kwiat jest śliczny ;:333
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Gożdziki brodate gdzieś mi wyszły ;:oj ...pewno się zestarzały... ;:131
No ale i miejsca na nie brakuje u mnie ;:7 trudno pomieścić wszystko , tyle roślin się nazbierało przez lata...
Kalle też miałam...już... ;:108 Jak widać i w ogródkach trzeba dokonywać zmiany w nasadzeniach ,dawne zastępować nowymi bo inaczej się po prostu nie da...Ileż to roślin przemknęło przez lata w moim ogrodzie odkrywam co rusz spacerując po ogrodach i działkach .... :shock:

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Gabi - no tak, wysiewy rozpoczęte. :tan Czekam na pierwsze wschody.
Za kciuki dziękuję. ;:180 Przydadzą się.
U mnie dzisiaj śnieg spadł, ale późniejszy deszcz wypłukał go i prawie już śniegu nie ma. ;:222
W sumie przestałam się już denerwować, co będzie to będzie. Ewentualnie znajdzie się więcej miejsca na nowe roślinki. ;:303

Obrazek

Rafiku - ja w tym roku też mniej sieję, ponieważ wsadziłam dość dużo bylin. ;:108 No, chyba że zmarzną...

Obrazek

Dominiko - też lubię kalle, ale w tym roku raczej nie będę ich sadziła. Zapomniałam schować ;:24 i oczywiście cebule zmarzły.
Heliotropy jeszcze zbierają się do kiełkowania. ;:131 Jeszcze trzeba czekać. No to poczekam. ;:108

Obrazek

Tereniu [tencia] - nigdy nie przykrywam nasion heliotropu, bo taką instrukcję wyczytałam w poradniku, z którego korzystałam zanim znalazłam się na Forum i zawsze miałam gęste wschody. ;:333
Natomiast jeśli chodzi o uszczykiwanie, to zgoda: roślina kwitnie, ale słabo się rozrasta. Uszczykiwanie powoduje opóźnienie kwitnienia, a w zamian pozwala roślinie pięknie się rozrastać, dzięki czemu potem baldachów kwiatowych jest więcej. Dlatego ja tak wcześnie sieję i wielokrotnie uszczykuję wierzchołki wzrostu. ;:108

Obrazek

Maryniu - ja w tym roku też nie będę miała goździków brodatych, bo nie wysiałam. Choć może same gdzieś tam się zasiały...
Z kalli też rezygnuję, mam inne plany. ;:306
W ogóle to trafiłaś w samo sedno: trzeba zamieniać jedne rośliny na inne. Jest ciekawiej. ;:303

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Lucynko piękne kwiatuszki pokazujesz ;:333 ;:333
Goździki kamienne nigdy nie wysiewam , same się wysiewają i są coraz ciekawsze kolorystycznie .
Cale mam i o dużo - one są cudne , wszystkie ale to zależy co kto lubi :D
Śliczny ten żółty czosnek , miałam taki na starej działce i przeniosłam na nową , ciekawe czy się na mnie nie obraził ??
U mnie tez z rana popadał śnieg a potem szybciutko ginął ciekawe jak będzie rano ??
Pozdrawiam serdecznie i życzę obfitych wschodów ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Tereniu [TerDob] - dziękuję. ;:196
O, to może i moje goździki się wysiały. ;:131 Coś tam wylazło z ziemi na miejscu, gdzie wcześniej rosły. ;:204 Okaże się wiosną.
Ja lubię kalle, ale za dużo z nimi kłopotu i zapomniałam schować przed mrozem. ;:7
Ten czosnek to twardy zawodnik. ;:333 Na pewno Cię nie zawiedzie.
Dobrej pogody i spokojnego snu, Tereniu. ;:196

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko co Ty z tym hazardem? :;230 Był kiedyś zespół Hagart ale hazart?
No dobra żartowałam, widzisz dzisiaj nawet chce mi się żartować.
Ładne orliki, rododenronki i insze czosnki pokazujesz, chciałaby dusza do raju a tu trzeba na śniegu jeszcze posiedzenie :;230 A ja chodzę po grodzie i niebezpiecznie wymyślam jakieś zmiany, pewnie nie na tą wiosnę, ale na następną dojdą do skutku. Spokojnej nocy i ładnego jutrzejszego dnia Ci życzę ;:196 ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”