Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Dominiko limonkowe tulipany mam trzeci rok, ale nie pamiętam nazwy, bo wtedy nie notowałam co kupiłam. :roll: Uprawa tulipanów w donicach jest prosta, można je zadołować w gruncie, wiosną wykopać i postawić w zaplanowanym miejscu. Mam nieogrzewany garaż, to mniej pracy, nie muszę czyścić wykopywanych donic. Teraz nawet w garażu ziemia w schowanych donicach zamarznięta.

Iwonko jesteśmy spokojniejsze, że śnieg otula rośliny. Jestem pełna podziwu, jak się napracowaliście na działce w takie zimno. ;:180 Bordowy tulipan to Curly Sue, prawie tak ciemny, jak Queen of Night.

Seba już cieplej, tylko -21 było rano. ;:306 Białe tulipany to Hakun, mają idealną biel.

Lucynko pewnie białych tulipanów mam najwięcej, te Hakun są idealnie białe.

Aneczko jesteśmy tu razem, bo rozumiemy swoje szaleństwa ogrodowe. ;:173 Nie mam dostępu do zdjęć, bo znowu coś z komputerem się dzieje. ;:223

Ewelinko biało i chyba nawet trochę cieplej. Komputery to złośliwe urządzenia, mój też strajkuje. ;:306

Madziu natura rządzi się swoimi prawami. ;:108 Nie zawsze ją rozumiemy. W ubiegłym roku ekstremalnych mrozów nie było, a wiele traw ozdobnych wyginęło. Natomiast róże świetnie sobie poradziły, mimo, że większość dopiero jesienią posadziłam. ;:218

Moniko zasypało nam ogrody śniegiem, więc trzeba być dobrej myśli. ;:168

Małgosiu nas kolory w ogrodzie najbardziej cieszą. :) W domu ładne, ale... ;:131 Do donic w przyszłym roku posadzisz dwa razy więcej tulipanów, niż miałabyś w tym. :D

Aniu będziemy podziwiać twoje cebulowe. ;:215 Wyeksponujesz je w domu, czy na działce zostaną?

Wiesiu to tulipan Curly Sue. Posadziłam ich dwadzieścia, trochę do donicy resztę w gruncie.

Basiu dziękuję, ;:196 tulipany wszyscy kochamy za kolory po szarej zimie.

Niestety dziś zdjęć nie pokażę, bo nie mogę ich odzyskać. ;:160 Powtórzę majowe gdzie widać Curly Sue i Queen of Night.

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu, białe tulipany śliczne, ;:333 ale te ciemne w niczym im nie ustępują. ;:63
Dobrego tygodnia! ;:196
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Ale z nich ładny duecik. Fiolet wygląda wiosną w ogrodzie super, bo pasuje jak ulał do soczystej wiosennej zieleni ;:138 Czekam na moje Queen of Night, posadziłam wszystkie, które udało mi się zdobyć, mam nadzieję że też mnie ucieszą takim widokiem!
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No to miałaś niezły mróz
Ja całe szczęście tylko -13.
Za to martwią mnie prognozy na czwartek, bo podobno ma być nagłe ocieplenie na jeden dzień.
Mam nadzieję, że to się nie sprawdzi i będzie przynajmniej -1.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Soniu u mnie też zima paskudna, a ja już bym chciała tulipanki na żywo oglądać :lol: Twoje piękne ;:333
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Lubię te czarne tulipany! Dobrze,że choć u Ciebie mogę je sobie przypomnieć ;:108 bo moje prawie w 100% dziki zjadły wiosną! ;:131

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Soniu ale ze mnie gapa ;:131
Wiosenne kwitnienie tulipanów jakie u Ciebie w ub sezonie widziałam zachęciło mnie do tego eksperymentu ale ... jesień przyszła a pamięć ulotna i teraz buszując u Ciebie olśniło mnie ...
Może znajdę coś na wyprzedaży bo jutro będę w ogrodniczym ale czy jest sens - jak myślisz ?
Tulipany masz piękne - ja sporo kupiłam ale nastawiłam się na klasykę ( mieszańce Darwina)
Wszystkiego naj... !!! na nowy sezon.
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p
Od: 28 lip 2015, o 22:57

Post »

Soniu, piękne masz te cytrynowe tulipany! ;:215 ;:215

Wszyscy już tęskną do wiosny i pierwszych kolorów..a tu jeszcze cały tydzień ostrej zimy zimy:/, a i dalej nie wiadomo co będzie..

U Ciebie i zimowe widoki piękne za sprawą traw...
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani nareszcie syn odzyskał moje zdjęcia. ;:215 Mróz nie odpuszcza, dziś na noc prognozują 18-19, ale u mnie z pewnością będzie -20 stopni.

Lucynko kwietniowe kolory to też inne kwiaty, choć nie ukrywam, że jednak tulipany królują. ;:108 Dla ciebie floksy szydlaste, mam nadzieję, że u ciebie też zakwitną.

Obrazek

Aga QN kupowałam w sklepach ogrodniczych, ale tylko te z B okazały się być prawdziwe. W tym roku dokupiłam w sklepie internetowym, łudzę się, że będą zgodne. ;:218 W ubiegłym roku połączyłam je z Claudią, ale różne okresy kwitnienia sprawiły, że duet był niezbyt udany.

Obrazek

Gosiu wszędzie zapowiadają ocieplenie, a u mnie w tej chwili już -18 stopni. Pewnie ciepło dotrze do ciebie wcześniej. Ziemia jest mocno wyziębiona, więc śnieg tak szybko nie stopnieje.

Obrazek

Małgosiu niech zima trochę pomrozi, ślimaki i inne niemiłe robale wyginą. Od lutego będzie łatwiej, bo już wysiewy zaplanujemy i będziemy mieć namiastkę rabatek w pojemnikach. :wink: Jeszcze kwietniowe tulipany dla ciebie.

Obrazek

Maryniu dobrze, że mamy możliwość pozaglądać do cudzych ogrodów. ;:333 Ciemnych tulipanów dosadziłam, bo za dużo białych mam. :D Zastanawiam się tylko, czy kwiat będzie zgodny z nazwą na fakturze. :roll:

Obrazek

Krysiu dziękuję. ;:196 Jeśli znajdziesz gdzieś zdrowe cebule tulipanów, to spokojnie możesz sadzić do donicy. Muszą niestety przez 2-3 tygodnie postać w dodatniej temperaturze, żeby się ukorzeniły. Potem wynieść w zimne miejsce poniżej 10 stopni. Jak miną duże mrozy wystawić gdzieś koło południowego muru i w słońcu szybko ruszą. Moje stoją w garażu, ziemia zamarznięta, bo przy takich dużych mrozach, jest tam -2-4 stopnie. Im dłuższy okres przechłodzenia tym dorodniejsze kwiaty. Nie życzymy sobie długiej zimy, ;:185 ale może twoim tulipanom by posłużyła. :)

Obrazek

Agnieszko limonkowe tulipany to chyba Spring Green. Bardzo je lubię, bo harmonizują z jasnymi przyrostami świerków, koło których rosną. Dzień już dłuższy o 20 minut, więc coraz bliżej wiosny. ;:306 Miskanty prawie ogołocone z kłosów, ale drobne trawy rzeczywiście jeszcze ładnie się trzymają. Dla ciebie jeszcze białe tulipany, które w początkowej fazie też są żółtozielone.

Obrazek

Jeszcze trochę kwietniowych różowości.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

:wit Soniu bardzo lubię floksy szydlaste, długo cieszą oczka swoimi kwiatuszkami, w tamtym roku nabyłam parę nowych kolorków, ale białego jeszcze nie mam muszę tej wiosny się za nim rozglądnąć :wink: Dzisiejsze ;:3 spotęgowało moją tęsknotę za wiosną, dlatego zajęłam się domowymi doniczkowymi, może troszkę za wcześnie, bo zwykle robiłam to końcem lutego, ale mam teraz urlop i ręce mnie świerzbią ;:306 trzeba je czymś zająć. Pozdrawim ;:196
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu mam najwięcej floksów białych, różowe w zdecydowanej mniejszości. :) Domowych kwiatów mam niewiele, więc tylko zajrzałam ile mam nasion i pojemników do wysiewów. ;:170 Ziemi nie mam, więc trenuję słabą wolę. ;:306

Obrazek
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Soniu, zima daje nam się we znaki, ale ja zdecydowanie jednak wole taką pogodę niż jak jest tak na pograniczu 0 stopni. I raz ciapa, raz ślizgawica... A tak przynajmniej wiemy co się spodziewać.
Gorzej z tym smogiem, który wdziera się wszędzie i nie pozwala głębokiego oddechu wziąć... ;:124

Pięknie wygląda ta biała kępa na ostatnim zdjęciu! ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Soniu :wit . No i jaka była u Ciebie temperatura w nocy ?? U mnie -21 :shock: a już myślałam, że to koniec tych temperatur ;:222 . Białe floksy śliczne ;:138 . Ja białych nie mam , no chyba, że od Ciebie trafi mi się biały ;:224 . Czekam aż zakwitną bo skoro masz dużo białych to jest szansa, że będę miała ;:108 . Przeglądałaś nasiona ;:131 hmm ,czyżbyś powoli szykowała się do wysiewów ?? ;:183 Pozdrawiam i ciepełka życzę :wit .
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Białe kępy floksów a obok kocimiętka...no miodzio!
tak samo limonkowe tulipany, że o Queenach nie wspomnę. Ach jakże tęsknię za wiosną! Wiem... wszyscy tu już tęsknimy. :wink:
Soniu czy Ty naprawdę nie będziesz wiosną róż kupować? :shock: Twarda sztuka z Ciebie. Też bym tak chciała, oj bardzo bym chciała. ;:168
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Soniu, myślisz że floksy szydlaste przetrwają moją bezśnieżną zimę?
Bardzo się o nie boję, ;:202 zresztą podobnie o inne roślinki. ;:108
Twoje naprawdę pięknie się prezentują. ;:63 ;:63
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”