Ilona wszystko zależy od tego co wybierzesz. Na przęsło 2 powojniki, ewentualnie 5 na 2 przęsła. Jeśli chcesz pewniaki, to musisz się skupić na powojnikach włoskich - one też mają całkiem spore kwiaty. I teraz pytanie czy altanka będzie zadaszona i jaka będzie jej wysokość. I dobrze by było też określić wystawę.
http://www.clematis.com.pl/pl/encyklopedia - tu masz link do encyklopedii clematisów, wybierasz grupę viticella (lub inną, jeśli jednak nie zdecydujesz się na włoskie), określasz inne parametry - np wysokość i będzie z czego wybierać
Ja też na jesieni zaczęłam obsadzać pergolę i okazało sie to dość trudnym zadaniem. Dwa mam już posadzone: Purpurea Plena Elegans i Etoile Violete. Na wiosnę dosadzę Emilię Plater, Carmencitę i Solinę. Brakuje mi cały czas jednego. Najlepiej zeby był włoski, albo inny bezproblemowy, ale wtedy o wielkości kwiatów zbliżonej do pozostałych. Powinien dorastać do minimum 2,5 m. Kolor albo biały, albo bladoróżowy, albo bardzo ciemno filetowy, albo bardzo ciemno bordowy. Czyli jak widzicie wykazuję dużą elastyczność w wymaganiach

A i tak nie mogę znaleźć nic odpowiedniego....